ROSENBORG: Torgil Gjertsen drømmer om å ta på seg Rosenborg-trøya en gang i løpet av karrieren.
ROSENBORG: Torgil Gjertsen drømmer om å ta på seg Rosenborg-trøya en gang i løpet av karrieren. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

- Drømmen er RBK. Jeg hadde gått hele veien fra Kristiansund om tilbudet kom

Men foreløpig spiller Torgil Gjertsen i Kristiansund. Bare det kan være mye å svelge for en sindig gutt fra landet.

TABELLTIPSET:14. PLASS - KRISTIANSUND
(I fjor: 7. plass)

- Alle som har vært der, vet at folk i Kristiansund er "toillat". De er splitter pine gale etter fotball hele gjengen. Mange er nok misunnelig når vi får løpe ut og spille for det publikummet der annenhver helg. De er med på å skape en atmosfære og en god ramme rundt. Det gir masse energi til oss og det kunne ikke vært bedre, sier Torgil Gjertsen til Nettavisen.

Trønderen verdsetter fansen og den kjærligheten er gjensidig. Gjertsen var meget viktig da laget berget plassen i 2017-sesongen. Den lille venstrekanten fra Melhus gikk fra Ranheim til KBK litt i det stille i fjor sommer. For all del, han hadde gode prestasjoner for Ranheim, men i Eliteserien sa det bare pang. Åtte mål på tolv kamper sier sitt. Da Gjertsen kom, lå hans nye lagkamerater på kvalifiseringsplass. Så begynte laget og vinne. Da så de seg knapt tilbake. De siste ti kampene tok laget flere poeng enn seriemester Rosenborg.

- Rosenborg hadde jo avgjort det, mens vi følte vi hadde ti cupfinaler til slutt og måtte vinne alle, forklarer Gjertsen ydmykt.

Gjertsen liker å gå stille i gangene og velger å se rasjonelt på den avsluttende formtabellen. For selv om Rosenborg avgjorde gullet tidlig og sånn sett hadde lite å spille for de tre siste kampene, kan man ikke krangle på fasiten.

LES OGSÅ: Her er Nettavisens tabelltips for Eliteserien 2018

Vil ikke roses for mye

- Vi går inn i seriestarten med stor selvtillit etter den avslutningen vi hadde, så ærlig skal vi være, sier han.

Stort mer kjepphøy får vi ikke høre melhusbyggen, som heller ikke vil roses for mye av den utrolige debuthøsten i Eliteserien.

- Det løsnet litt i fjor. Det ble en del målpoeng og laget vant kamper. Så klart, når laget gjør det bra og man får spilt på seg selvtillit selv også, så ble det en artig høst. Det var artig å få være med på det, men om det var på grunn av meg tviler jeg veldig sterkt på. Å få være en del av det og å føle at man har bidratt, det er i hvert fall noe jeg syns var veldig artig og noe som jeg tar med meg videre, sier Gjertsen.

Med få trønderske profiler på 2018-utgaven av Rosenborg, er det nærliggende å tro at seriemesterne kan finne på å se litt ekstra på Gjertsen om han gjenskaper prestasjonene fra i fjor høst denne våren.

- Er man trønder, er drømmen å spille for RBK

- Vi vet jo aldri. Fotballen er jo slik at hvis man presterer over tid, så vil man bli interessant for andre klubber. Det vet jeg, men det er ikke noe jeg bruker noe energi på. Så lenge jeg gjør det jeg får beskjed om ute på banen, så kan det komme tilbud. Det er ikke noe jeg tenker på, sier angrepsspilleren.

Foreløpig har RBK-trener Kåre Ingebrigtssen bra dekning og gode alternativer på kantene, men la oss se for oss følgende scenario: Samuel Adegbenro går til en større klubb og trønderne legger inn et bud på Gjertsen som KBK er fornøyd med...

- Da sier jeg jo ikke nei, jeg er jo ikke dum. Er man trønder, er drømmen å spille for Rosenborg. Om tilbudet hadde kommet, hadde jeg gått fra Kristiansund og oppover, det er jeg sikker på. Det er ikke noe å tenke på, flirer Gjertsen.

Det gjør også suksesstrener Christian Michelsen, som også mener det ville vært en gledens dag hvis det skulle skje.

JUBEL: Torgil Gjertsen fikk mye å juble for etter overgangen til Kristiansund forrige sommer.

Mistet nesten spissen til Molde

- Det er nå en gang sånn at vi i KBK vet at vi alltid vil være en mellomstasjon for de beste gutta. Hvis de (RBK) ville hentet hjem en eller flere av våre trøndere, hadde det vært fantastisk og en god historie for oss å være en del av. Hvis den dagen kommer, da applauderer vi, for da vet vi at de har prestert, sier Michelsen.

Han holdt på å selge Gjertsens makker til erkerival Molde tidligere i vinter, men forhandlingene strandet da romsdalingene mente at Benjamin Stokke ble for dyr. Kanskje ikke så rart at Kristiansund ville ha gode penger. Alternativene på spissplass er ikke all verden etter at snikskytter Jean Mendy dro til belgiske Lokeren. Dessuten ble den ballsikre og fysisk sterke spissen fra Tønsberg ble bare bedre og bedre i fjor.

- Benjamin er en fin person. Ikke bare en god fotballspiller, men også er markant skikkelse i gruppa. Han har en spisskompetanse som få lag har. Vi verdsetter han høyt og når den rette dagen kommer, skal han få dra, kommenterer Michelsen, som selvfølgelig også ikke hadde noen problemer med å godkjenne Gjertsens høstsesong.

- Det er klart, han kom inn som et frisk pust i sommer. Han leverte både som spiller og bidragsytrer på et lag i medvind, også er han i tillegg en knakande fin fyr. Lett og artig å være rundt, roser KBK-treneren.

Villere tilstander i Kristiansund

- Han vil bli god i år også, sannsynligvis vil han få seg noen målpoeng. I vinter har han jobbet godt for å gjenskape det han startet på i fjor. Men han får det ikke til alene og det vet han. Han trenger folk som får frem spisskompetansen hans og motsatt. Når vi snakker om enkeltspillere i KBK, snakker vi om hele laget. Han var et produkt av et kollektiv, fortsetter Michelsen.

NY KONTRAKT: Christian Mikkelsen håper å lede Kristiansund til nok en fornyet eliteseriekontrakt.

Foreløpig er Gjertsen i Kristiansund og det er kanskje ikke så rart at den litt lavmælte, men stort sett blide 25-åringen (fyller 26 år innen seriestart) syns det er stort å spille i byen. Selv er Gjertsen altså fra lille Melhus, et knapt kvarters kjøring sør for Trondheim. Etter å ha vokst opp i den lille bygda, gikk ferden etterhvert til spill for Ranheim i 1.divisjon. Også det var i kontrast med tilstandene i Kristiansund. Fra å spille for en håndfull tilskuere i 1.divisjon, ble Gjertsen møtt med fire stappfulle tribuner, 4.000 tilskuere og syngende supportere som etterhvert begynte å lage sanger om sin nye stjernespiller.

- Man får mange spørsmål fra ivrige tilskuere på gata. De spør hvordan det går på trening, de lurer på hvordan det er i garderoben og gratulerer når det går bra. Det er mye artig rundt omkring i Kristiansund, sier han.

Mener de må lære seg å styre kamper

- Det er fullt på stadion i nesten hver kamp, men jeg tror vi er såpass nøktern enda at selv om vi gjorde det bra i fjor, så er det ingen som forventer at vi skal være med i toppen nå. Kampen for å overleve er i fokus i Kristiansund, sier trønderen.

Noen ble sjarmert av nykommerne i deres første sesong på øverste nivå siden det nye ligasystemet ble til i 1963. Andre syns det var et kjedelig fotballag å se på. Uansett om dere liker det eller ei: Kristiansund er klar for et nytt år sammen med de beste i norsk fotball.

Skal vi tro vårt tabelltips, skal de slite med å få et tredje år i Eliteserien, etter det historiske opprykket høsten 2016. Kristiansund må spille to avgjørende kvalifiseringskamper i november. Tror vi.

At de spås til å falle syv plasser ned, takker kristiansunderne dypt for. De vil ikke ha det favorittstempelet de egentlig burde ha på seg etter kometsesongen. På papiret bør KBK kjempe midt på tabellen. Da plassen ble sikret med 1-0-seier i nabobyen Molde i fjor, banket de like gjerne inn to seiere til og ble nummer sju i et jevnt sjikte.

- Vi kommer til å være underdogs i de fleste kampene og må krige for alle poengene som kommer. Vi må utvikle litt av spillet, spesielt på hjemmebane mot antatt svakere lag. Der må vi ta tak i ball og styre kamper. Den biten der må vi styrke, også handler det om å gjenskape det vi klarte å gjøre på slutten i fjor, sier Gjertsen.

- Vi kommer til å ligge nedi der og krige sammen med en seks-sju lag, tenker jeg. Det er sånn realiteten er, fortsetter han.

Analyse av Kristiansund:

Så var det dags for det vanskelige andreåret da, Christian Michelsen og Kristiansund! Skjønt - kristiansunderne har ikke hørt om noe sånt. Deres kjæledegge KBK har nemlig ikke hatt et eneste år med dårlige notering enn de hadde året før, siden Clausenengen og KFK ble til KBK i 2003. Etter 14 år med mørkeblå piler i været, skal det godt gjøres å holde den statistikken vedlike. Debutsesongen endte altså med en utrolig plassering på øvre halvdel. Vi tror det blir adskillig tøffere denne gangen og at nordmøringene til slutt må gjennom kvalifisering for å eventuelt holde plassen i Eliteserien.

Innbyggerne i Kristiansund har valfartet på kamper og vist sin kjærlighet til klubben, uansett divisjon. Men samtidig som supporterne og nyfrelste fotballfans koste seg med sterke resultater, kom det flere klager fra motstanderne. Pepperen gikk på lagets spillestil. Mange nøytrale slet med å la seg begeistre av den tidvis primitive måten Kristiansund opptrådte på i jakten på scoringer. Det brydde man seg fint lite om på Nordmøre og det gjør de fortsatt.

- Suksessformelen i fjor fungerte godt og den vil kjennetegne oss også kommende sesong. Folk og eksperter forbinder oss med fysisk fotball og engasjement. Det stemmer nok, men vi vet at vi har gode fotballspillere og et spill som tidvis er veldig bra. Ekspertene får danne seg et inntrykk av oss, så får vi være tydelig på hvordan vi skal fremstå, sier Michelsen.

KBK har bokstavelig talt vært ute en stormfull aften før - de hadde knapt nok en eneste godværsdag på hjemmebane i fjor. Slike ting er fordel Kristiansund. Faktisk var det bare én arbeidsulykke mot Viking, ellers tapte ikke laget en eneste hjemmekamp etter at erkefiende Molde ønsket Michelsens menn velkommen med 1-0-seier i åpningskampen. Bare to hjemmetap på 15 kamper lar seg høre. Kanskje er lagetavhengig av å klare noe tilsvarende for å holde plassen også i år.

På keeperplassen er nok Sean McDermott førstevalg også i år. Iren rakk å gjøre seg bemerket allerede i sin første sesong i Kristiansund. Det tidligere Arsenal-talentet var ikke bare stabilt god på banen - han var også supporternes mann. Det gjorde ham nominert til Folkets spiller på toppfotballens prisutdeling - en pris han for øvrig vant. Det skal heller ikke mangle på alternativer. Conny Månsson, KBKs mange årige førstevalg som sto mellom stengene da klubben for første gang rykket opp, er for tiden skadeutsatt, men de mørkeblå har nå hentet Andreas Vaikla fra Mariehamn. Den tidligere landslagskeeperen til Estland har vunnet serien med Norrköping og sto Champions League-kvalifiseringen da svenskene røk ut mot Rosenborg sommeren 2016. Et spennende navn som har sett bra ut i vinter.

REDNING: Sean McDermott kan få mye å gjøre også i kommende sesong.

McDermott skal få nok å gjøre, men bør forvente god hjelp. For Christian Michelsen har det defensive kollektivet har vært høyt prioritert lenge. I en skadefri ellever har "dørvakten", fysisk robuste Aliou Coly, vært høyreback en årrekke. Coly er kanskje ingen moderne back som har noe utpreget til fart eller utmerker seg spesielt offensivt (tre målpoeng i fjor), men er en disiplinert back som fikk orden på rekkene i fjorårssesongen etter å ha vært kjent som en liten råtass i årene før. Først på tampen av sesongen måtte senegaleseren sone karantene, etter å ha spilt stort sett det som var av kamper. I midtforsvaret er det nok en landslagsspiller fra Estland: Fotrappe Nikita Baranov (25 landskamper) spilte det meste i fjor sammen med kaptein Dan Peter Ulvestad. Alternativt får defensivt orienterte Andreas Hopmark jobben gjort også der, selv om han trives best lenger frem. Baranov har for øvrig vært fraværende i vinter på grunn av skade, men skal etter rapportene være tilbake snart. I mellomtiden har Coly blitt flyttet inn sentralt, mens nyervervelsen Bent Sørmo fra Levanger har vært back. Server Christoffer Aasbak var venstreback og fus på dødballene i fjor, men vil han foretrekkes foran lokale Erlend Sivertsen? Kristiansunderen har vært med siden laget spilte i 2.divisjon, men mistet nesten hele jubelåret 2017 på grunn av sin andre akillesskade på kort tid. Gledelig nok er han tilbake nå og det forventes at Aasbak får hard kamp om plassen. Det trofaste andrevalget Joakim Bjerkås slet tidvis med tempoet mot raske vinger i fjor og forblir nok backup på høyrebackplassen, mens tårnet Henrik Gjesdal får en tøff kamp med å spille seg inn i midtforsvaret.

I debutåret i Eliteserien likte KBK-sjefen å variere mellom en stram firer og en treer på midten. Hopmark tar det defensive ansvaret sammen med Pål Erik Ulvestad (lillebror til kaptein Dan Peter, og storebror til mer kjente Fredrik i Djurgården), som også har sterke defensive fibre. Mer kreativitet tillates til Liridon Kalludra, lagets svenske kontinuitetsbærer. Kalludra har høy stjerne i byen og er umåtelig populær etter å ha vært i klubben siden 2010, med unntak av et kort opphold i Sarpsborg 08. Gjennom hele reisen fra 2.divisjon har han bevist et fantastisk driv med ball og en kreativ pasningsfot som fargelegger en ellers "kjedelig" midtbane, hvis man legger offensive kvaliteter til grunn. Jonas Rønningen og Sondre Sørli er to potensielle spillere i samme kategori, som man fremdeles går og venter litt på. Ellers har laget sikret seg Stian Aasmundsen, som etter nedrykket med Mjøndalen har spilt for Jönköping Södra i Allsvenskan. Han blir nok å ta høyresiden enten i en treer eller firer på midtbanen. De andre nye tilvekstene er backalternativet Bent Sørmo fra Levanger og lagets tredjemann fra Estland: 1993-modellen Brent Lepistu som har spilt for Flora Tallin hele livet. Han kan være en joker. Amiou Diop er et siste alternativ på siden, uten at den tidligere Molde-spilleren ble viet så mye spilletid i fjor.

- Vi har vel evaluert og funnet ut at vi mestrer begge kombinasjoner (både 4-4-2 og 4-3-3). Vi vil variere. Jeg er veldig tilhenger av å spille med det som er det beste laget til den neste kampen, enten det medfører to eller tre på topp. Det vil tiden vise. Vi er ikke så opptatt av formasjoner, vi tenker heller på det relasjonelle og at laget vi stiller er best mulig rustet, sier Michelsen.

Sverre Økland var blant Michelsens mest betrodde menn i 1.divisjon, men mistet store deler av fjoråret med skade. Sunnmøringen fikk en dårlig start også på 2018, med en vridning i kneet og en operasjon som sannsynligvis vil koste ham hele sesongen. Olav Øby vil også være et savn. Han var en viktig tilvekst på en midtbane som så mer komplett ut da han kom på lån fra Sarpsborg 08 i fjor høst.

SKADET: Sverre Økland vil bli savnet.

Offensivt blir det spennende å se hvordan laget klarer seg uten Jean Alassane Mendy, som fikk kontrakt i belgiske Lokeren. Der mistet KBK lagets beste avslutningsfot. Til gjengjeld ble Benjamin Stokke veid og funnet for dyr da Molde var nær å sikre seg vestfoldingens tjenester tidligere i vinter. Den fysisk sterke angriperen er god med ball i beina og en skuddfot det lukter svidd av. Stokke blir viktig, men er et av få alternativ på topp. Riktig nok kan Daouda Bamba ta en spissrolle som plan B. Bamba har bakromsbeina som overgangsstilen til de mørkeblå trenger og vil trolig spille ute til høyre i 4-3-3. På den andre kanten imponerte altså Torgil Gjertsen enormt i fjor høst. Melhusbyggen ble hentet fra Ranheim i august og hans åtte mål på tolv kamper taler for seg selv. Venstrekanten er målfarlig, kjapp og har en enorm tyngdeoverføring. Kanskje får han en trøndersk kollega på andre siden - laget hentet en ny trøndersk kantspiller i Bendik Bye, som etterhvert fikk mer og mer tillit for nedrykkslaget Sogndal i fjor. Bye kan i likhet med Bamba bidra med fysikk og fart og er et veldig bevegelig angrepsvåpen med et stadig farligere sluttprodukt.

- 2017 var 2017. Det er viktig å ta vare på gode opplevelser, men vi må være ydmyk nok til å vite at det ikke betyr noe annet enn erfaring nå. Dessuten kan vi samle en hel del kamper fra fjoråret der vi ikke leverte som vi ønsket. I sum medførte det at vi kom der vi kom, så får vi håpe at det er nok til å berge plassen også i år. De kampene som er spilt betyr ingenting nå, sier Michelsen.

Når man hører slike ting fra KBK-leieren begynner man å skjønne hvorfor Kristiansund aldri leverer et dårligere resultat enn året før.

- Vi prøver å bli bedre hver dag, så får vi se om tiden er med oss, sier KBK-sjefen.

Plusser:

+ Byen og klubben beholder en enorm entusiasme fra fjoråret. Mens mange nyopprykkede klubber har slitt med å få igang kulturen og identiteten, fylte kristiansunderne alle de nybygde tribunene nærmest hver gang i fjor.
+ Til tross for at laget mistet Jean Alassane Mendy, ser det ut til at man kan si seg fornøyd med overgangsvinduet. Man har ikke mistet for mye til tross for en "urealistisk" god sesong i fjor. Michelsen har også sikret seg noen potensielle jokersigneringer.
+ Michelsen har innarbeidet et sterkt defensiv og en overgangsfotball som vil sikre laget mange poeng på eget gress også i år. Hvor mye østlendingene underholdes av det, er ganske likegyldig.

Minuser:

- På topp er det fire fantastiske fotballspillere, men ser det ikke litt tynt ut med hensyn til skader og formdupper? Klarer trioen/kvartetten å holde formen oppe i 30 kamper?
- Klubbøkonomien er skral selv om det drives veldig godt oppe på Nordmøre. Både Bamba, Stokke og Gjertsen leverte godt i fjor og større klubber vil strekke seg langt for flere av dem i sommer. Det kan KBK være tvunget til å takke ja til. Finnes det rimelige erstattere som kan gå inn og levere fra start?
- År nummer to er ofte det vanskeligste i etableringsfasen for nye lag i Eliteserien. Hvor mentalt rustet er KBK den dagen publikum blir bortskjemt og kravene høynes?

Se opp for:

SE OPP FOR: Brent Lepistu.

Hvis det er plass til ham på midtbanen, kan Brent Lepistu være Kristiansunds joker i 2018-sesongen. Lepistu har åtte landskamper for Estland siden debuten i 2014 og den ballsikre 24-åringen kommer til Nordmøre etter å ha spilt over hundre kamper for Flora Tallin. Der har han notert seg for en del målpoeng fra sin midtbanerolle og skaffet seg internasjonal erfaring gjennom Europacup-kvalifisering som følge av to seriegull og to cupgull i øst. Hans nye lagkamerater i KBK er imponert over ham på trening, der han har bevist sterk fysikk og god fart. Lepistu er en allrounder på midten og kan bekle en sekser-rolle, så vel om indreløper og sentralt. Kanskje kan han være et mer offensivt alternativ sentralt på midtbanen.

Christian Michelsen om Nettavisens tips (14. plass):

- Det høres naturlig ut og det er et strålende utgangspunkt for oss. Vi går inn i den andre sesongen og vet det blir knalltøft. Fordelen er at vi har ett års erfaring. Vi vet hva som kreves og det skal ut utnytte maks. Målet er å få spille eliteserie i 2019 og da har vi dette året på å bevise det

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Bendik Bye (Sogndal)
Brent Lepistu (Flora Tallin)
Bent Sørmo (Levanger)
Stian Aasmundsen (Jönköping Södra)
Andreas Vaikla (Mariehamn)

UT:
Jean A.Mendy (Lokeren)
Ante Knezovic (FK Zemun)
Andreas Rødsand (Kontrakt utløpt)
Olav Øby (Tilbake fra lån fra Sarpsborg 08. Siden gått til Kongsvinger)
Magne Hoset (Averøykameratene)
Tor Erik Torske (Kontrakt utløpt)

Treningskamper:

Vålerenga - Kristiansund 2-1 (Bamba)
Aalesund - Kristiansund 1-1 (Bye)
Molde - Kristiansund 1-0
Kristiansund - Krasnodar 3-0 (Stokke x2, Dioup)
Haugesund - Kristiansund 1-0

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør