KLAR TALE: Kjetil Rekdal mener Vålerenga må bli bedre på hjemmebane denne sesongen.
KLAR TALE: Kjetil Rekdal mener Vålerenga må bli bedre på hjemmebane denne sesongen. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Rekdal: - Vi er nødt til å løse hjemmebanefloken

Vålerenga går inn i klubbens siste hele sesong på Ullevaal.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TABELLTIPSET: 5.-plass: Vålerenga
(I fjor: 7.-plass)

Skal Vålerenga holde følge med de fire antatt beste lagene i årets tippeliga, er trener Kjetil Rekdal klinkende klar på at spesielt to faktorer må bikke Vålerengas vei.

Stallen er tynnere enn konkurrentenes, så skader på nøkkelspillere må unngås. Samtidig må poengfangsten på hjemmebane betraktelig opp fra fjorårsnivået.

- Vi er nødt til å ha de beste spillerne tilgjengelig og i form til enhver tid. Da kan vi stelle i stand trøbbel for de fire antatt beste lagene. Møter vi som i fjor, med mange skader og dårlige perioder, så blir det tøft. I fjor lå vi på andreplass i august og året før lå vi på tredjeplass i august. Vi må unngå en fem-seks kampers periode med lite poeng, sier Rekdal til Nettavisen.

- Bør ikke snakke om det
Den tidligere landslagskapteinen er 100 prosent sikker på at Vålerenga ville tatt medalje med en storscorer som Vidar Örn Kjartansson på laget i fjor.

- Hvis man ser på de hjemmekampene, hvor vi tapte poeng mot Start, Aalesund, Stabæk og Bodø/Glimt, hadde vi en bråte med målsjanser. Vi satt igjen nesten uten poeng av det, og det er ikke så vanskelig å skjønne at med en spiss som hadde scoret i ett kjør, hadde vi tatt de poengene der, sier Rekdal.

Vålerenga overrasket imidlertid mange på bortebane forrige sesong, og det var kun Odd og Rosenborg som plukket flere poeng utenfor eget fort.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TAPTE VIKTIGE POENG HJEMME: Vålerenga avga poeng i over halvparten av hjemmekampene i fjor. Her jubler Start-keeper Håkon Opdal for scoring.- Vi må greie å ta med oss den bortebaneroen inn på Ullevaal i større grad. Vi må gjøre noe med hjemmeformen vår. Det bør jeg ikke prate for mye om heller, for da blir det et problem for oss, men vi er klar over at vi er nødt til å løse den floken der nå.

Sjekk oddsen på Tippeligastart her

En midtbanejuvel
Blant spillerne det er knyttet mest spenning til kommende sesong er den 18 år gamle midtbanejuvelen Sander Berge. Rekdal venter nye steg fra tenåringen i vår.

- Det trenger jeg ikke forvente. Det skjer av seg selv, automatisk. Det har vi sett i januar og fram til han ble skadet på La Manga med landslaget. Det er helt naturlig at han tar nye steg, så det er null bekymring, sier Rekdal.

- Er du mer bekymret for at du mister ham midtveis i sesongen?

- Hvis Sander blir for god for oss, så blir han borte. Han er 18 år og kjempeattraktiv for mange, naturlig nok. Vi skulle svært gjerne hatt nytte av ham en stund før han eventuelt blir solgt, men han er jo her. Nå er han i alle fall med oss i vårsesongen, sier Rekdal.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STORT TALENT: Sander Berge spås en lysende framtid på fotballbanen.

- Hvor god kan han bli?

- Han har en fysikk og et tempo som veldig få har. Det er ingen som skubber bort han, han løper opp folk, drar av folk, og det rykket han har, er det få spillere på den størrelsen som har. Der er han helt i verdenstoppen i sin alder.

Vålerenga-sjefen er imidlertid klar på at stortalentet på langt nær er utlært - naturlig nok.

- Han har mye å gå på når det gjelder pasningsspill, det å score mål, assists, ballbehandling. Det er en del områder han kan bli bedre på, men det finnes ingen bedre 18-åringer i den posisjonen i Norge.

Troa på Moa
Også Mohammed Abdellaoue stilles det både spørsmål ved og krav til kommende sesong. Den tidligere Bundesliga-proffen har vist lovende takter i vinter.

Rekdal innrømmer at Moa ble kjørt for hardt da han kom inn på høsten i fjor.

- Vi brukte ham nok for mye. Han kom veldig fort inn, spilte flere kamper på rad i 90 minutter, så ble han skadet, rett og slett av mangel på grunnlag, vil jeg påstå. Nå har vi brukt lenger tid, og han hadde en god januar måned, forteller Rekdal.

Da 30-åringens kropp begynte å skrante litt igjen, bestemte Rekdal i samråd med fysisk støtteapparat at det var best å sette Moa på alternativ trening.

- Nå ser det bra ut, og han har masse fotball i seg. Det er ikke borte. For ham handler det om kontinuerlig arbeid over lang tid, som gjør at han blir vant til fotball. Med fare for å være for positiv, så ser det veldig bra ut. I takt med det er også Deshorn og Elias bedre enn i fjor. I den trioen der har vi på en måte et luksusproblem. Vi kan spille med én, vi kan spille med to, og vi kan spille med alle tre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FRAMGANG: Moa Abdellaoue har hatt en positiv vinter i Vålerenga. Sammen med Elias Omarsson og Deshorn Brown kan han gjøre Vålerenga til et målfarlig lag denne sesongen.

Analyse av Vålerenga:

Kjetil Rekdal er «on point» når han sier at Vålerenga er avhengig av å holde lagets beste spillere skadefri dersom laget skal hevde seg i toppen denne sesongen.

Sjefene på Valle vet også at dersom noen noen slår gjennom eller leverer en kanonsesong, er ikke økonomien sterkere enn at klubben må selge. Vålerenga anno 2016 har ikke mulighet til å gjøre slik Rosenborg gjorde i fjor sommer - takke nei til millionbud på nøkkelspillere og heller selge etter sesongen.

Fakta: Talsmann for Klanen, Erling A. Rostvaag

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Din reaksjon på Nettavisens tips?

- Jeg er ikke så veldig overrasket over det, egentlig. Det er jo der de fleste tipper oss i år.

- Hvor på tabellen ender din klubb?

- Jeg har faktisk troen på at vi skal kunne kjempe om medalje, men det henger selvfølgelig sammen med hvor sterke de fire-fem beste lagene er og hvor jevnt de presterer. Det er en liten gruppe der som peker seg ut som topplag allerede nå.

- Hvem vinner Tippeligaen?

- Det er egentlig Vålerenga eller samme faen.

- Din klubbs mest undervurderte spiller?

- Det kan hende at det er Herman Stengel. Han har evnen til å være veldig viktig for laget uten å være veldig synlig. Det kan virke som om han er i ferd med å ta noen steg nå etter en litt ujevn sesong. Jeg tror han kan overraske en del folk.

- Hvilken spiller misliker du mest i Tippeligaen?

- Jeg vet ikke, jeg, altså. Du kan bare skrive at vi hater alle og alle hater oss.

- Hvilke klubber håper du rykker ned?

- Lillestrøm. Og så er det jo veldig gøy når Brann rykker ned, da. Da blir det så mye baluba.

I 2014 var Vålerenga et godt hjemmelag, mens i 2015 var Vålerenga et godt bortelag. Det sier seg selv at laget må plukke poeng både hjemme og borte dersom det skal være håp om medalje i 2016.

Keeperplassen har vært et usikkerhetsmoment gjennom vinteren, med tanke på at ingen har visst hvem som ville bli valgt av Aslak Falch og Marcus Sandberg. Uker før seriestart ble det klart at svenske Sandberg tar plass mellom stengene.

Rekdal er klar på at keeperduoen har klart forbedringspotensial, noe som også må regnes som positivt. Michael Langer kom aldri til å bli bedre enn det han var da han kom til Vålerenga, Lars Hirschfeld var over toppen, og Gudmund Kongshavn manglet stabilitet. Både Sandberg og Falch har tatt nye steg gjennom vinteren og er en spennende, ung, atletisk keeperduo, som kan pushe hverandre i riktig retning.

Jonatan Tollås Nation blir trolig Kjetil Wæhlers makker i midtforsvaret, i den grad han holder seg skadefri. Verken Tollås Nation eller Anders Emil Nedrebø rekker imidlertid seriestart. Dermed får vi trolig se Simon Larsen som Wæhler-makker, mens Enar Jäger må utfordre de svenske backene Robert Lundström og Jesper Arvidsson om en plass i startelleveren.

I de sittende midtbanerollene må Rekdal velge to av tre mulige alternativer. Christian Grindheim og Sander Berge vil trolig henvise Herman Stengel til benken i utgangspunktet, men den tidligere Stabæk-spilleren har tatt nye steg og er klar til å steppe inn ved skader, suspensjoner og formsvikt. I utgangspunktet burde nok Vålerenga hatt enda en kvalitetsspiller i den posisjonen og blir Berge solgt i sommer, må en erstatter inn.

Kantspillerne Rasmus Lindkvist og Daniel Fredheim Holm trolig selvskrevne på laget dersom de holder seg friske. Ungguttene Simen Juklerød og Niklas Castro må være klare til å gripe sjansen i samme posisjon når sjansene byr seg. Ghayas Zahid har levert bra med målpoeng de siste sesongene og vil nok gjøre det igjen i år fra sin tierrolle. Kan med fordel luke vekk balltapene som har ført til baklengsmål for Vålerenga i vinter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MIDTBANEMANN: Herman Stengel (bildet) kjemper Sander Berge og Christian Grindheim om en av to plasser sentralt på midtbanen.

Angrepet er kanskje Vålerengas mest undervurderte lagdel denne sesongen. Håpet er at Moa skal tilbake i 2010-form og skyte Vålerenga til medalje i Tippeligaen. Kommer til å matches mer fornuftig i år, da både Deshorn Brown og Elias Omarsson har tatt nye steg og er mer fullverdige alternativer. Vålerengas angrepstrio har 30 mål i seg hvis alt klaffer denne sesongen.

Plusser:

+ Har en fin blanding av unge fremadstormende og rutinerte ringrever
+ En av Fotball-Norges største profiler og beste taktikere i Kjetil Rekdal
+ Målkåt angrepstrio som har imponert i vinter

Minuser:

- Skral økonomi = lite handlingsfrihet og kan bli tvunget til salg
- Sårbare for skader på nøkkelspillere
- Sliter på hjemmebane. Er i limbo på Ullevaal i påvente av ny stadion

Se opp for:

Sander Berge (18). Muligens et opplagt valg, men dette stortalentet vil ta nye steg i år. Har et inspirerende treningsopphold i West Ham bak seg og har imponert i treningskamper gjennom vinteren.  Spørsmålet er hvor lenge Vålerenga får beholde midtbanespilleren dersom storspillet fortsetter i Tippeligaen.

Kjetil Rekdals kommentar om tipset (5. plass):

- Det er vel som forventet. Odd er veldig samkjørte og solide. Molde, Strømsgodset og Rosenborg har ressurser som vi ikke har, og de har størrelse på stallene sine som vi ikke har. Det er ikke unaturlig at vi blir tippet der, men vi har et lite håp om at vi skal klare å komme oss forbi noen av dem.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Marcus Sandberg (IFK Gøteborg)
Jesper Arvidsson (Djurgården)
Anders Emil Nedrebø (Bærum)
Aslak Falch (Hødd)
Rino Falk Larsen (tatt opp fra egen juniorstall)
Niklas Fernando Castro (tatt opp fra egen juniorstall)
Simen Juklerød (Bærum)

UT:
Michael Langer (kontrakt utløpt, Tampa Bay Rowdies)
Lars Hirschfeld (kontrakt utløpt, KFUM)
Alexander Mathisen (kontrakt utløpt)
Daniel Braaten (kontrakt utløpt, Brann)
Morten Berre (lagt opp)
Andre Muri (lagt opp)
Sascha Burchert (lån avsluttet, Hertha Berlin)
Melker Hallberg (lån avsluttet, Hammarby)
Niklas Gunnarsson (utlånt til Hibernian)
Ivan Näsberg (utlånt til Varberg BoIS)
Riki Alba (utlånt til Varberg BoIS)

Vålerengas treningskamper

Kongsvinger - Vålerenga 0-2 (Brown, Stengel)
Vålerenga - CSKA Moskva 1-4 (Brown)
Vålerenga - Litex 1-1 (Holm)
Vålerenga - Flora 0-1
Stabæk - Vålerenga 1-2 (Ómarsson 2)
Vålerenga - Anzji 1-2 (Brown)
Marbella FC - Vålerenga 0-4 (Omarsson, Lindkvist, Abdellaoue, Ghayas Zahid)
Strømsgodset - Vålerenga 3-3 (Zahid, Brown, Omarsson)

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør