Foto: Alex Livesey/Getty Images

Så feil tok vi

Før sesongen tippet vi Premier League, sjekk hvor mye vi bommet.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden. Vi prøvde likevel før sesongen da vi tippet hvordan Premier League ville se ut etter at alle lagene hadde spilt sine 38 kamper. Du kan lese tipsene vi ga her.

Nå er det på tide å ta selvkritikk, både positiv og negativ for tipsene vi ga relativt mange måneder siden. Vi har tatt utgangspunkt i hvordan tabellen endte, og sammenlignet det med hvordan sesongen til slutt gikk.

1. Manchester City

Vi tippet: 1.plass

De lyseblå tar gullet fra sin nærmeste nabo skrev vi i vår gjennomgang av City, og fire minutter på overtid mot QPR var det nok en god del United-fans som kan være enig i det. Sist gang City vant seriegull var i 1968.

Da vi skrev tipset mente vi for øvrig at det kanskje var litt tynt på midtbanen til laget og man nok trengte Nasri (som man da kun var linket til). Historien viser jo at Nasri gikk til City og at laget klarte seg relativt godt. Den mest solgte singelen våren 1968, da City sist ble seriemestere, var denne (som også passer særdeles godt):

2. Manchester United

Vi tippet: 2.plass

I vårt tips mente vi at United kanskje hadde et keeperproblem, noe som nok flere kan være enige i. Ikke at de ikke har talentfulle målvakter, men at målvaktene helt er på nivå med det andre klubber kan skilte med akkurat nå kan nok diskuteres. Vi mente også at midtbanen kanskje manglet en skikkelig motor etter at Scholes la opp, men han kom jo tilbake.

3. Arsenal

Vi tippet: 5.plass

Vi var usikre på Arsenal før sesongen, spesielt med tanke på at laget da vi skrev tipsene så ut til å miste Fabregas og Nasri (noe de også gjorde). At laget etter å ha mistet to så sentrale spillere klarte en tredjeplass til slutt (dog 19 poeng bak 2.plassen) er ingenting annet enn imponerende, igjen, av Wenger.

4. Tottenham

Vi tippet: 7.plass

Da vi skulle skrive om Tottenham mente vi at de kanskje kun nesten var gode nok . Vi skrev dog at hvis laget var heldigere med skader enn de hadde vært sesongen før så ville det kunne bli bedre, noe det også ble.

5. Newcastle

Vi tippet: 10.plass

Problemet vi satte fingeren på før sesongstart var spissene til Newcastle. For å si det slik: Vi har tatt spaden fatt og gravd vårt eget hull. Kanskje burde vi nok sett at Demba Ba var så god som han er, men vi vil gjerne poengtere at vi ikke kunne lukte at de skulle klare nok en genial spiss-signering. Newcastle har imponert stort, og Pardew har vært genial i både spillerkjøp og taktikk. Han har til og med, så vidt vi har skjønt, klart å styre unna kontroverser innad i laget. Vi tar av oss hatten. Aliaune Damala Bouga Time¿ Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam (eller bare Akon) har sin opprinnelse fra Senegal, som superspissene til laget og denne låten kan vel passe for begge to på topp hos laget:

6. Chelsea

Vi tippet: 4.plass

Før sesongen mente vi at Chelsea var et stort spørsmålstegn . Det vi var mest usikre på var Andre Villas-Boas. Nå skal vi ærlig innrømme at vi tok feil angående Ramires (som til tider har vært strålende), men Chelsea var et stort spørsmålstegn og Villas-Boas klarte ikke jobben som Chelsea-manager. Så får man ta med i samme omtale at laget er FA-cupmestere og kan vinne Champions League. Så en elendig sesong kan man vel ikke si at laget har hatt. Så kan vi le, selv om en av kommentarene på saken var: City-gull? Chelsea 4.plass? Si ifra når jeg skal le :-)

Ja, vi bommet på Chelsea.

7. Everton

Vi tippet: 8.plass

Skulle man delt ut en manager of the league over tid så ville nok mange ha argumentert for Alex Ferguson. Vi ville stemt på Moyes. Å være manager for et storlag med masse penger er enklere å styre en skute uten forsyninger og som lekker som en sil. At Moyes og hans menn år etter år klarer å få en plassering helt i toppen er ingenting annet enn ekstremt imponerende.

I år er de også over byrival Liverpool i serien, og de havnet i toppen.

8. Liverpool

Vi tippet: 3.plass

Vi hadde større tro på Kenny Dalglish enn det var grunn til å ha. I tillegg trodde vi at vi var idioter og at sportsdirektør Comolli/Dalglish visste mye bedre enn oss hvilke spillere Liverpool trengte. Sånn innerst inne var vi skeptiske til signeringene. Det eneste ankepunktet vi hadde var spissene, og etter sesongslutt kunne man vel kanskje også tatt med stengene. Vi bommet, så får fansen trøste seg med ligacupen og vente på neste sesong.

Sist Liverpool vant serien var i 1990. Da lå albumet Still Got the Blues med Gary Moore på topp i Norge, og siden Everton slo Liverpool i år - og laget ikke helt gjorde det så godt som mange fans hadde håpet... vel, den passer.

9. Fulham

Vi tippet: 9.plass

Riise og Hangeland er viktige for Fulham skrev vi før sesongen. Det vil nok Fulham-fansen være enig i etter sesongslutt. Vi mente at Clint Dempsey var lagets viktigste offensive spiller, og han ble også toppscorer (17 mål). Hvis Fulham hadde hatt en klassespill i tillegg ville vi nok bommet på tipset. Fulhham har imponert.

10. WBA

Vi tippet: 11.plass

Hodgson var aldri noen helt i Liverpool, men landslagstreneren for England har blitt det av en grunn: Han får mye ut av lite. Det fantes tippere som mente at WBA ville rykke ned, men slik gikk det selvfølgelig ikke - Hodgson rodde laget trygt inn midt på tabellen.

11. Swansea

Vi tippet: 20.plass

Det å beskrive hvor glade vi er for å ha bommet her er nesten umulig. Vi trodde faktisk ikke Swansea hadde spillerne til å overleve med sitt underholdende og flotte fotballspill i Premier League. Vi tok feil, og vil gjerne at både norske og utenlandske trenere skriver seg noe bak øret: Det er mulig å spille fin fotball uten å ha Messi på laget. Tusen takk, Swansea. Og, ja, vi var alt for farget av for mange pressekonferanser fra Rekdal, Drillo og deres like. Selvfølgelig er det lov å prøve å spille over evne.

12. Norwich

Vi tippet: 14.plass

Før sesongen var vi ganske sikre på at Norwich ville klare seg, noe de også gjorde. Til tider imponerte også laget, og det skal være spennende å følge den tidligere storheten videre i Premier League. Sist Norwich vant noe var for øvrig i 1985 da laget vant ligacupen. Da var Sandra stor i Norge, og ikke hun Sandra vi nå kjenner:

13. Sunderland

Vi tippet: 6.plass

Det er alltid en stor overraskelse i Premier League, og før sesongen trodde vi det kunne bli Sunderland. Fansen til laget trodde nok det også og det ble managerskifte da alt gikk feil vei. Martin O' Neill tok over 3.desember fra Steve Bruce. Laget lå på 16.plass med 2 5 6 da han tok over i serien. 9 7 9 er statistikken etterpå, som er bedre, men neppe hadde gitt 6.plassen vi tippet dem på (Chelsea har 18 10 10). Ja, vi bommet på denne overraskelsen.

14. Stoke

Vi tippet: 12.plass

Stoke leverer igjen skrev vi om laget, og det gjorde de også. Selv om laget kun laget 36 mål (mot 46 sesongen før), og ble ligaens minst farlige lag. Vi mente kanskje at man burde fokusere offensivt, noe man ikke kan si at laget gjorde så da ble det litt svakere enn vårt tips.

15. Wigan

Vi tippet: 19.plass

Før sesongen trodde vi at Wigan hadde solgt unna alt gullet. Vi påpekte at Martinez hadde vært strålende etter at han klarte å redde Wigan sesongen før, og igjen har han tryllet. Imponerende. Hvor lenge han blir i Wigan er sikkert en helt annen diskusjon.

16. Aston Villa

Vi tippet: 17.plass

Det var nesten ingen ender på hvor mye tyn vi fikk for dette tipset . Mail, SMS, telefonsamtaler og Facebook-hets. Til Villa-fansen er det vel bare å si: Hadde dere egentlig, innerst inne, forventet noe annet med den manageren dere fikk? Det er ikke skadefryd, snarerer det motsatte - Villa fortjener bedre.

I 1982 vant Aston Villa Europacupen (nå Champions League). Nå må nok eiere og managere tråkke på fansens flammer, mens den sommeren var det Bowie som gjorde det:

17. QPR

Vi tippet: 18.plass

QPR klarte seg så vidt i årets Premier League etter en turbulent sesong. Vi skrev det var problemer med eierskapet (2.august), men det ble det ordnet opp i før sesongen begynte. At laget nå har penger og overlevde kan bety at neste sesong blir noe helt annet.

18. Bolton

Vi tippet: 13.plass

Vi gamblet på dette tipset og trodde at Bolton ville kjøpe seg en spiss til, eller at kanskje noen ville slå til. Julenissen kom likevel ikke til Bolton og det ble nedrykk.

19. Blackburn

Vi tippet: 16.plass

Rykker du ned, Gamst? skrev vi i tipset, men plasserte likevel laget på 16.plass. Vi tror dette kan bli den tøffeste sesongen for klubben på lenge skrev vi, og det ble det også.

20. Wolves

Vi tippet: 15.plass

Ulvene overlever igjen skrev vi, og - ja - det var virkelig feil. Laget var en stor skuffelse i årets Premier League. I 1959 vant laget serien i England, året etter FA-cupen. Sommerhiten i 1959 var en norsk låt, og det passer vel godt nå.

Hva er din dom over våre tips?

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør