LAVEST ODDS: Norsk Tipping holder Neymar og resten av Brasil som favoritter til å vinne VM-gull. Her fra treningskampen mot Østerrike 10. juni. sammen med Paulinho (midten) og Willian (t.v.)
LAVEST ODDS: Norsk Tipping holder Neymar og resten av Brasil som favoritter til å vinne VM-gull. Her fra treningskampen mot Østerrike 10. juni. sammen med Paulinho (midten) og Willian (t.v.) Foto: Leonhard Foeger (Reuters)

Slik blir VM i følge bookmakerne: - Messi kan ende Iniestas landslagskarriere i kvartfinalen

Bookmakerne hos Norsk Tipping har laget odds basert på hvert lands sjanser til å vinne VM. Slik utvikler mesterskapet seg om laget med lavest odds alltid vinner.

Kommersielt

Gruppe A

 1. Uruguay 27,0
 2. Russland 65,0
 3. Egypt 225,0
 4. Saudi Arabia 1000,0

1. I den første gruppen er det knyttet særlig store forventninger til Uruguay. Anført av spissparet Luis Suarez og Edinson Cavani, er søramerikanerne å regne som en outsider. Også stopperparet José Giménez og Diego Godin, begge fra Atlético Madrid, er viktige om semifinalistene fra VM 2010 skal gå langt. 

Nummer 17 på FIFA-rankingen. 

2. Russland, vertsnasjonen, har også potensiale til å overraske, men er imidlertid tynnere besatt enn uruguayanerne. Stanislav Cherchesovs mannskap ventes å spille i en 3-5-2-formasjon. En spiller som det er verdt å følge med på er 22-åringen Aleksandr Golovin.  Spørsmålet er imidlertid om russernes midtstoppere er for uerfarne og vingbackene for gamle. 

Nummer 66 på FIFA-rankingen. 

3. Det er umulig å snakke om Egypt uten å nevne Mohamed Salah. 32 mål på 36 kamper for Liverpool denne sesongen. I landslagsdrakten har hurtigtoget 33 mål på 57 kamper. Også Arsenals midtbanespiller Mohamed Elneny vil være en bidragsyter. Utover den generelle bredden i stallen, skaper også Salahs skadesituasjon hodebry. Det er fortsatt uvisst om Liverpool-yndlingen rekker åpningskampen mot Uruguay. 

Nummer 46 på FIFA-rankingen. 

4. Siste lag i gruppen er Saudi Arabia. Odds på 1000 sier vel sitt. Spissen Mohammad al-Sahlawi kan riktignok være interessant. Manchester Uniteds sponsorer fikset al-Sahlawi et tre uker langt treningsopphold med Premier League-klubben i april. Målet var at han skulle bli klar til VM og å styrke de kommersielle båndene. Kanskje Romelu Lukaku ga 31-åringen noen råd man kan se fruktene av i Russland. 

Nummer 67 på FIFA-rankingen. 

Gruppe B

 1. Spania 6,75
 2. Portugal 23,0
 3. Marokko 300,0
 4. Iran 600,0

1. Vinneren av 2010 VM har kanskje den sterkeste troppen på papiret. I Brasil for fire år siden gikk Spania ut i gruppespillet. Det skjer neppe i år. Med midtbanespillere som Andrés Iniesta, Isco, Sergio Busquets, David Silva, vil spanjolene styre banespillet. Førstnevnte har uttalt at han antagelig spiller sine siste kamper i den spanske landslagsdrakten. Finner Diego Costa scoringsformen blir «La Roja» ustoppelig. Den åpenbare svakheten er trenersituasjonen etter at Julen Lopetegui fikk sparken. Kan Fernando Hierro, en mann uten relevant trenererfaring, lede landet til VM-gull?

Nummer 8 på FIFA-rankingen

2. Portugal vil mest sannsynlig ta seg videre til sluttspillet, og da kan Cristiano Ronaldo og co få til hva som helst, slik som i EM 2016. Ronaldo har vært strålende i kvalifiseringen. 15 mål på 10 kamper sto Real Madrid-vingen for. Gode backer i Raphaël Guerreiro og Cédric Soares. Stopperparet Bruno Alves og Pepe er henholdsvis 35 og 36 år. Tross rikelig med erfaring, kan mesterskapet bli et bevis på hvorfor det antageligvis er deres siste. 

Nummer 4 på FIFA-rankingen

3. Det finnes ganske mange underholdende spillere i Marokko-laget. I tillegg til Juventus-stopperen Mehdi Benatia, er den fargerike Ajax-vingen Hakim Ziyech viktig for marokkanerne. I 2016 mente Marco van Basten at 25-åringen var dum som valgte det marokkanske landslaget fremfor det nederlandske. Med en lang ferie for nederlandske spillere, vil nok ikke Ziyech få søvnløse netter av det valget. Også den 19 år gamle Real Madrid-backen Achraf Hakimi er en spennende spiller.

Nummer 42 på FIFA-rankingen

4. Iran vinner trolig ikke VM, men de har likevel sin egen Lionel Messi. Rubin Kazan-spilleren Sardar Azmoun går nemlig under kallenavnet «Den iranske Messi» og blir hyppig linket til større klubber. Kan fort få sitt gjennombrudd om han overbeviser mot Portugal og Spania. 

Nummer 36 på FIFA-rankingen

Gruppe C

 1. Frankrike 7,75
 2. Danmark 100,0
 3. Peru 150,0
 4. Australia 400,0 

1. Den klare eneren i gruppa er Frankrike. Didier Deschamps' mannskap er ute etter å hevne finaletapet mot Portugal i EM for to år siden. Siden den gang har den «Les Bleus» fått to år mer rutine uten at spillerne begynner å bli gamle av den grunn. Antoine Griezmann, Olivier Giroud og Kylian Mbappé er ventet å terrorisere forsvar. Begge backene Djibril Sidibé og Benjamin Mendy, som nylig har returnert fra hvert sitt skadeopphold, vil ha overskudd, men har de formen inne når det virkelig drar seg til i sluttspillet?

Nummer 7 på FIFA-rankingen.

2. Irland måtte vike for Danmark da landene møttes i VM-playoff for litt over et halvt år siden. Christian Eriksen vil naturligvis være en nøkkelspiller for Åge Hareides lag. Også Borussia Dortmund-nyervervelsen Thomas Delaney vil bli viktig. Det store spørsmålstegnet ved danskenes lag er William Kvist. 33-åringen starter ikke lenger for Ståle Solbakkens FC København, men vil likevel være i Hareides startoppstilling. Våre danske venner må krysse fingrene for at den tidligere Fulham-spillerens tempomangler ikke blir utnyttet. 

Nummer 12 på FIFA-rankingen.

3. Peru havnet på femteplass i den søramerikanske VM-kvalifiseringen og måtte derfor spille interkontinental playoff mot New Zealand. Anført av den tidligere Schalke 04-spilleren Jefferson Farfán sikret peruanerne VM-plass etter 0-0 i New Zealand og 2-0 i Peru. Stjernespilleren er utvilsomt Paolo Guerrero, selv om angrepsspilleren holdt på å miste mesterskapet på grunn av doping. 

Nummer 11 på FIFA-rankingen.

4. Australias veteran og største stjerne Tim Cahill kan med scoring i Russland sikre seg medlemskap i en svært eksklusiv klubb. Den 38 år gamle Milwall-spilleren vil nemlig da ha scoret i fire VM på rad. Det er det bare Pele, Uwe Seeler og Miroslav Klose som har gjort tidligere. De to midtbanespillerne Massimo Luongo og Aaron Mooy fra henholdsvis Queens Park Rangers og Huddersfield Town vil være sentrale. 

Nummer 40 på FIFA-rankingen.

Gruppe D

 1. Argentina 9,50
 2. Kroatia 32,0
 3. Island 250,0
 4. Nigeria 250,0

1. Til tross for at Argentina er i VMs vanskeligste gruppe, vil det være svært overraskende om Lionel Messi ikke klarer å lede sine landsmenn til en førsteplass i gruppespillet. «La Albiceleste» leverte imidlertid en skuffende kvalifisering og endte til slutt på tredjeplass tretten poeng bak førsteplassen Brasil. Særlig skyldtes det argentinernes manglende evne til å score mål. 19 mål på 18 kamper i kvalifiseringen med spillere som, Lionel Messi, Sergio Agüero, Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín og Ángel Di María. 

Nummer 5 på FIFA-rankingen. 

2. Kroatias sentrale midtbane er uten tvil sterk nok til å vinne VM, men spørsmålet er om resten av laget er det. Med det forpliktende tiende draktnummeret kommer Luka Modric til å være en vital spiller for Zlatko Dali. Ved siden av seg på midten har han Ivan Rakitic og sannsynligvis Milan Badelj. Badelj foretrekkes foran Real Madrid-unggutten Mateo Kovacic fordi han løper mer og dekker større rom. Ironisk nok med tanke på at 29-åringen har astma. På topp spiller Mario Mandzukic. Bakover på banen ser det likevel tynnere ut. Forsvaret ledes av Dejan Lovren som ikke har overbevist med den rødhvite landslagsdrakta. 

Nummer 18 på FIFA-rankingen. 

3. Island fengslet det europeiske fotballpublikumet i EM 2016, og gikk mot alle odds til en kvartfinale. Der ble det 5-2-tap mot vertsnasjonen Frankrike. Lars Lagerbäcks tidligere lag leverte også strålende prestasjoner i VM-kvalifiseringen og tok førsteplassen i Gruppe I foran blant annet Kroatia, Ukraina og Tyrkia. Everton-spilleren Gylfi Sigurdsson er stjernespilleren som det islandske folk er helt avhengige av han om de skal gjenoppleve minnene fra EM. Har Islands nummer 10 en dårlig dag, vil angrepsspillet fort stoppe opp.

Nummer 22 på FIFA-rankingen. 

4. Med mesterskapets kuleste drakter, vil Nigeria innta de russiske gressmattene med stor stil. Det er ikke utenkelig at også det nigerianske  spillet vil være av matchende klasse. Med angrepsspillere som Ahmed Musa, Victor Moses, Kelechi Iheanacho og Alex Iwobi vil de grønnkledde kunne skape problemer for ethvert forsvar, til og med det argentinske eller kroatiske. Den tidligere Lyn- og Chelsea-spilleren John Obi Mikel bærer kapteinsbindet og draktnummer 10. 19 år gamle Francis Uzoho er ventet å starte i mål. Han fikk to kamper for Deportivo de La Coruña denne sesongen, begge i september. 

Nummer 47 på FIFA-rankingen. 

Gruppe E

 1. Brasil 4,5
 2. Sveits 125,0
 3. Serbia 125,0
 4. Costa Rica 500,0

1. Brasil er bookmakernes VM-favoritt. Neymar, Marcelo, Philippe Coutinho, Casemiro, Gabriel Jesus. Listen er lang. En svært overkommelig gruppe vil dessuten gi rikelig med muligheter til å få igang hele laget og spare nøkkelspillere. Elleve innslupne mål på atten kamper i VM-kvalifiseringen vitner også om at Brasil-trener Tite har fjernet de defensive manglene som forårsaket 7-1-tapet mot Tyskland for fire år siden. 

Nummer 2 på FIFA-rankingen. 

2. Oddsen taler for at Sveits ender likt med Serbia og har gode muligheter til å ta seg til sluttspillet. Uavhengige av hvilket lag som går videre, vil motstanderen i åttendedelsfinalen antagelig bli Brasil, og da sier det uansett stopp. Sveitserne har spillere som kan levere på et internasjonalt nivå. Arsenal-spilleren Granit Xhaka, Stokes nøkkelspiller Xherdan Shaqiri og Arsenals nye back Stephan Lichsteiner er eksempler på slike spillere. Sveitsernes største usikkerhetsmoment er spissen Haris Seferovic som bare scoret fem mål på 22 kamper for Benfica denne sesongen. Seferovic scoret riktignok i privatlandskampen mot Japan 8. juli, men før det hadde han ikke scoret siden september i fjor. 

Nummer 6 på FIFA-rankingen.

3. Serbia har lik odds som Sveits. Nemanja Matic er en av de beste midtbanespillerne i Premier League og med seg sentralt har han Sergej Milinkovic-Savic. 22-åringen leverte tolv mål og tre målgivende for femteplassen i Serie A, Lazio, denne sesongen. Bakover finner man  veteranene Branislav Ivanovic og Aleksandar Kolarov. Tross erfaringen, kan Serbia derfor slite mot mer temposterke lag, Brasil for eksempel.

Nummer 35 på FIFA-rankingen. 

4. I VM 2014 overrasket Costa Rica ved å avansere til sluttspillet fra en gruppe med Italia, Uruguay og England. Real Madrid-keeperen Keylor Navas i buret og et stopperpar bestående av Bologna-spilleren Giancarlo González og Espanyols Óscar Duarte er et godt utgangspunkt. 2-0-tap mot England og 4-1-tap mot Belgia i VM-oppkjøringen, tyder imidlertid på at laget vil få problemer mot bedre lag. Vanskelig å se hvem som skal score målene. 

Nummer 25 på FIFA-rankingen. 

Gruppe F

 1. Tyskland 5,50
 2. Mexico 125,0
 3. Sverige 175,0
 4. Sør-Korea 500,0

1. Når det er VM er Tyskland alltid å regne med. Sølv i 1982, sølv i 1986, gull i 1990, kvartfinale i 1994, kvartfinale i 1998, sølv i 2002, bronse i 2006, bronse i 2010 og nå sist gull i 2014. Om det var riktig å utelate Leroy Sané vil tiden vise, men det må uansett ses som et kvalitetstegn at man ikke fant plass til en spiller av et slikt kaliber. Med ballen i laget vil Toni Kroos, Sami Khedira og Ikay Gündogan styre det meste. Evnen til å dekke rom defensivt kan riktignok bli en utfordring mot de større lagene. Spennende å se hvem som overtar lederrollene i Tyskland-laget, ettersom Philipp Lahm, Per Mertesacker og Bastian Schweinsteiger ikke er med. 

Nummer 1 på FIFA-rankingen. 

2. Mexico har nådd sluttspillet alle de siste seks mesterskapene. Bookmakerne i Norsk Tipping vil ha det til at det samme skjer i år. «El Tri» tapte imidlertid 2-0 for Danmark i siste treningskamp før VM, uten at det trenger å bety altfor mye. Dersom Standard Liège-keeperen Guillermo Ochoa presterer på samme nivå som sist VM, vil det bli vanskelig for Sverige og Sør-Korea å score mål. Angrepet ledes av Javier Hernández som antageligvis får selskap av Carlos Vela og Hirving Lozano. på hver sin kant. Sistnevntes kreativitet kan vise seg verdifull mot lavtliggende lag.

Nummer 15 på FIFA-rankingen. 

3. Sverige er i motsetning til sitt naboland Danmark, ikke ventet å avansere fra gruppespillet. Årsaken er hovedsakelig det som har pleid å være svenskenes styrke, nemlig spissplassene. Med Zlatan Ibrahimović ute av bildet, er det den 31 år gamle Toulouse-benksliteren Ola Toivonen og jevnaldrende Al-Ain-spissen Marcus Berg som skal score mål. Førstnevnte, som det er knyttet størst forventninger til, fikk aldri noen nettkjenninger i denne sesongens Ligue 1. Heldigvis for «Söta bror» har de imidlertid Emil Forsberg, lagets nummer 10, å støtte seg på. 26-åringen spilte fast for Leipzig-laget som havnet på tiendeplass i årets Bundesliga. 

Nummer 23 på FIFA-rankingen. 

4. Det er ikke særlig mye bredde i Sør-Korea-stallen. Tottenham-spilleren Son Heung-min er god nok for et VM-sluttspill. Bortsett fra det er det bare den tidligere Swansea-midtbanespilleren Ki Sung-yueng og Red Bull Salzburg-talentet og kanskje Hwang Hee-chan som kan levere på et slikt nivå. Sung-yueng bærer kapteinsbindet og vil være essensiell om ballen i det hele tatt skal komme frem til Son, som trolig inntar spissplassen. Ikke ulikt rollen han hadde under Harry Kanes skadefravær denne sesongen. 

Nummer 61 på FIFA-rankingen. 

Gruppe G

 1. Belgia 11,0
 2. England 18,0
 3. Tunisia 750, 0
 4. Panama 1000,0

1. Fra å være en outsider i VM 2014, har det belgiske laget nå rutinen som kjennetegner lag som går langt i VM. Den forventede startoppstillingen har ikke mange forskjeller fra den elleveren som startet kvartfinalen mot Argentina sist VM. Eden Hazard og Kevin De Bruyne er klassespillere som ville startet for et hvilket som helst annet lag. Kapteinen Vincent Kompany er normalt det samme, men har - i likhet med tidligere år - vært skadeforfulgt denne sesongen. I treningskampen mot Portugal 5. juni pådro han seg enda en skade. Om han rekker den første kampen er fortsatt usikker, men det er vel egentlig først mot England den 28. juni det vil være behov for den sympatiske midtstopperen. 

Nummer 3 på FIFA-rankingen. 

2. Det er mange nordmenn som heier med England i VM , selv om det ikke har vært så mye å juble for de siste mesterskapene. Engelskmennene røk nemlig ut i gruppespillet i 2014 og åttendedelsfinalen i 2010. I år er inntrykket at forventningene til «The Three Lions» er litt mindre enn foregående mesterskap. Antageligvis skyldes det at navn som Steven Gerrard, Frank Lampard og Wayne Rooney ikke lenger er i troppen. Kan det gi de engelske spillerne den nødvendige roen? Harry Kane er en av klodens desidert beste spisser og Raheem Sterling har vært svært overbevisende for Manchester City. Spørsmålet er om engelskmennenes trebackslinje med John Stones, Kyle Walker og Harry Maguire kan holde tritt mot lag som Belgia.

Nummer 13 på FIFA-rankingen. 

3. I gruppe med England og Belgia, blir det vanskelig for Tunisia å komme seg forbi gruppespillet. Skade på nøkkelspilleren Youssef Msakni gjør at det hviler et stort ansvar på Sunderland-spilleren Wahbi Khazri. På tross av en god sesong på utlån i Rennes, femteplassen i Ligue 1, blir det antagelig for mye å takle for 27-åringen. Er riktignok bare en plass bak England på FIFA-rankingen, og engelskmennene har levert horrible gruppespill før. 

Nummer 14 på FIFA-rankingen. 

4. 1-0 ble stillingen da Norge møtte Panama på Ullevaal 6. juni. Likevel bare en treningskamp, men det var ikke mye ved latinamerikanerne som vitnet om VM-klasse. Vil få det svært vanskelig mot både England og Belgia, og mest sannsynlig også Tunisia. 

Nummer 55 på FIFA-rankingen. 

Gruppe H

 1. Colombia 40,0
 2. Polen 70,0
 3. Senegal 175,0
 4. Japan 400

1. Colombia overrasket da de gikk til kvartfinalen forrige VM. Spesielt imponerende var James Rodríguez som siden gikk til Real Madrid. Colombianernes nummer 10 ble toppscoreren i mesterskapet. Forventningene til 26-åringen er ikke noe mindre i år. Radamel Falcao vil også bli viktig for søramerikanerne. Begge to har hatt gode sesonger i sine klubblag. Keeperen David Ospina har for det meste spilt cupkamper for Arsenal denne sesongen, men 20 innslupne mål på 21 kamper er likevel akseptabelt. 

Nummer 16 på FIFA-rankingen. 

2. Det er liten tvil om at Robert Lewandowski og Polen er gode nok til å utfordre Colombia om førsteplassen i gruppen. Ligger forøvrig fire plasser foran bookmakernes favoritt på FIFA-rankingen.  I tillegg til Lewandowski, er også hans spisspartner Arkadiusz Milik en god spiller. Den 24 år gamle Napoli-spilleren har fortsatt ikke fått sitt ordentlige gjennombrudd, og tatt i betraktning motstanden i gruppespillet kan han fort stå med mange målpoeng etter gruppespillet. 
At Polen slapp inn fjorten mål på ti kamper i VM-kvalifiseringen, mest av alle de europeiske gruppevinnere, er likevel urovekkende for trener Adam Nawalka.

Nummer 10 på FIFA-rankingen. 

3. Sadio Mané er åpenbart Senegals beste spiller, men de er ikke noe «enmannslag» av den grunn. Stopperen Kalidou Koulibaly spilte fast for Napoli-laget som kom på andreplass i Serie A denne sesongen. Det samme gjorde Idrissa Gueye for Everton og Cheikou Kouyaté for West Ham. Uten tvil en sterk sentrallinje, og det vil ikke være noen bombe om Senegal avanserer fra gruppespillet på bekostning av enten Colombia eller Polen. 

Nummer 28 på FIFA-rankingen. 

4. Også Japan har spillere som kan utfordre bookmakernes forhåndstips. Keisuke Honda, mannen med den giftige venstrefoten, kan fortsatt slå farlige dødballer. Den tidligere Manchester United-spilleren Shinji Kagawa spilte bare nitten kamper for Borussia Dortmund denne sesongen grunnet skade, men er nå kampklar. I Japans generalprøve mot Paraguay scoret Kagawa det siste målet i en sterk 4-2-seier. Også Kagawas navnbror, Leicester-spilleren Shinji Okazaki, kan skape trøbbel for de andre lagene i gruppa.

Nummer 60 på FIFA-rankingen. 

SLUTTSPILLET


Åttendedelsfinaler: 
A1-B2 = Uruguay 27,0 mot Portugal 23,0 = Portugal-seier
C1-D2 = Frankrike 7,75 mot Kroatia 32,0 = Frankrike-seier
E1-F2 =  Brasil 4,5 mot Mexico 125,0 = Brasil-seier
G1-H2 = Belgia 11,0 mot Polen 70,0 = Belgia-seier 
B1-A2 = Spania 6,75 mot Russland 65,0 = Russland-seier
D1-C2 = Argentina 9,50 mot Danmark 100,0 = Argentina-seier
F1-E2 = Tyskland 5,50 mot Sveits 125,0 = Tyskland-seier
H1-G2 = England 18,0 mot Colombia 40,0 = England-seier

Kvartfinaler:
Portugal 23,0 mot Frankrike 7,75 = Frankrike-seier
Brasil 4,50 mot Belgia 11,0 = Brasil-seier
Spania 6,75 mot Argentina 9,50 = Spania-seier
Tyskland 5,50 mot England 18,0 = Tyskland-seier

Semifinaler:
Frankrike 7,75 mot Brasil 4,50 = Brasil-seier
Spania 6,75 mot Tyskland 5,50 = Tyskland-seier

Finale:
Brasil 4,50 mot Tyskland 5,50 = Brasil vinner VM!sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør