Foto: Schrøder, Tor Erik (Scanpix)

Start griper siste sjansen

Start må vinne hjemme mot Lillestrøm for å holde liv i håpet om videre eksistens i Tippeligaen. Sjekk våre tippetips.

Kommersielt

Sportspills meny søndag:
Oddstips 1: Queens Park Rangers må prøves
Oddstips 2: Rosenborg vinner på Ullevaal
Tippeligaen: Oversikt over skader og karantener

Søndagskupongen består av fem kamper fra Tippeligaen, fire kamper fra Adeccoligaen, to kamper fra La Liga samt kveldsoppgjøret fra Serie A mellom Parma og Roma. Bonuspotten er på 350 000 kroner denne søndagen og gjelder altså på fulltid.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

1. Vålerenga - Rosenborg
Til tross for fire seire på de fem siste seriekampene, vil det være en gedigen overdrivelse å si at Vålerenga imponerer om dagen. Tok en heldig 1-0 seier borte mot Lillestrøm i et meget svak kamp sist søndag og er dermed kommet seg opp på femteplass på tabellen, fire poeng bak Rosenborg og Brann på henholdsvis tredje- og fjerdeplass. Rosenborg har fortsatt en kamp tilgode. Søndag må både Kristoffer Hæstad og Andreas Nordvik sone karantene for Oslo-laget, som imidlertid får Mohammed Fellah tilbake etter skade. 5-3-3 er tallene hjemme på Ullevål.

Rosenborg imponerte ikke nevneverdig hjemme mot Sogndal torsdag og kan takke en snill dommer for at de klarte å snu kampen. Dog måtte det nesten komme en reaksjon etter de tre foregående storseirene, og for all del det var meget velfortjent at Rosenborg tilslutt slo Sogndal. Midtstopper Jim Larsen pådro seg et svært unødvendig gult kort og soner karantene her. Med Simen Wangberg på skadelisten og Per Verner Rønning bare muligens tilbake etter skade, er det uvisst hvordan Jan Jönsson komponerer midtforsvaret her. Og hvem som blir makker til Lago er i øyeblikket uvisst. Scoringsvegrende Vålerenga er muligens ikke den største trusselen uansett. Bortsett fra dette har Rosenborg alle kanonene på plass.

Det står 1-6-3 på de ti siste tilsvarende på Ullevål og med tanke på den offensive slagkraften til Rosenborg kontra Vålerenga tror vi trønderne vinner igjen. B.

2. FK Haugesund - Aalesund
Hjemmelaget gjorde slett ingen dårlig figur i Bergen forrige fredag, men skapte sørgelig lite fremover og slik sett var det kanskje ikke noe å si på at Brann tok alle poengene i en svak fotballkamp. Nå er jo Haugesund et helt annet lag på hjemmebane da. Bunnsolide 7-3-1 hjemme i Haugesund før søndagens kamp, men meget viktige Nikola Djurdjic må sone karantene her. Thomas Sørum er som kjent forsvunnet til Helsingborg, og søndag blir det opp til Aleksander Søderlund å styre angrepet. For øvrig er det ingen nye fravær i Haugesund som står med råsterke 6-2-0 på sine åtte siste i Haugesund.

Aalesund karret seg til cupfinalen etter å ha slått Start 1-0 i en trøstesløs forestilling torsdag og avanserte vel mer på grunn av Starts svakhet enn av egen styrke. Borte står laget med 2-4-8. Søndag må høyreback Einar Jääger sone karantene, ellers er det ikke rapportert om nye fravær siden cupsemifinalen torsdag.

Med Nikola Djurdjic er vi slett ikke sikre på at Haugesund vinner denne kampen, det lukter litt skrell her og vi spanderer tre kryss på denne matchen. HUB.

3. Odd Grenland - Tromsø
Nedsablingen på Lerkendal der Odd tapte 0-7 var åpenbart en solid vitamininnsrøyting for hjemmelaget som har reist seg mesterlig med tre strake seire etter fadesen i Trondheim og sagt farvel til nedrykksstrid for godt. Det skal tillegges at Odd Grenland har fått veldig godt betalt i bortekampene mot Vålerenga og Stabæk. Nå snakker trener Dag Eiliv Fagermo om at laget skal være en medaljekandidat neste år. Det snur fort i fotballen. Frode Johnsen og Mattias Andersson (kne) er uaktuelle. Simen Brenne (lyske) er usikker, men intet nytt om hans status er kommet i morgentimene søndag. 4-3-4 er ikke mer enn godkjent statistikk hjemme i Skien.

Tromsø er sju poeng bak serieleder Molde før denne kampen og fikk en voldsom oppmuntring i og med at Molde avga to poeng hjemme mot Viking fredag. Og neste helg møtes Tromsø og Molde på Alfheim og spenningen i toppen stiger. Etter to strake bortetap mot Lillestrøm (2-3) og Viking (1-2) i begynnelsen av august, har Gutan slått tilbake med ti poeng på de fire siste. 2-4-4 på bortebane lukter det ikke gull av, men de to siste på fremmed gress har gitt fire poeng. Med mannskapet er det ingen problemer.

1-1-1 på de tre siste tilsvarende i Skien. Vi tror Tromsø er best og henger seg på Molde i toppen. B.

4. Sogndal - Brann
Prestisjeoppgjør i Sogndal i det som er det egentlige Vestlandsderbyet. Sogndal valgte å spare flere viktige spillere i torsdagens bortekamp mot Rosenborg, men gjorde en heroisk kamp og hadde ikke RBK fått et svært billig straffe etter 70 minutter av dommer Ken Henry Johnsen tror vi Sogndal kunne holdt inn. Til denne kampen er nok både Ørjan Hopen, Per Egil Flo, Ole Jørgen Halvorsen og Cato Hansen tilbake i startoppstillingen, men Eirik Bakke må sone karantene. Fortsatt sju poeng ned til nedrykksstreken for Sogndal som har et tøft kampprogram nå i sluttfasen. 4-4-3 er tallene på Fosshaugane Campus.

Brann fortsetter å imponere og tok det som etterhvert ble en fortjent 2-0 seier borte mot Fredrikstad i semifinalen torsdag. Måtte slite fælt for poengene hjemme mot Haugesund forrige fredag, men ulikt Brann er det stayerevne så det holder i laget nå. Svært sentrale Kim Ojo må sone karantene her, det er kanskje den viktigste enkeltspilleren for Brann. Har mistet tredjeplassen til Rosenborg og kun tre poeng er godt nok for å henge med i medaljekampen.

Fire tilsvarende oppgjør på Fosshaugane på begynnelsen av 2000-tallet og hjemmelaget har vunnet tre av disse oppgjørene, senest med 3-1 i 2004. Et heltent hjemmelag på et fullsatt Fosshaugane blir slett ingen walk-over for Brann. Utgangstips U, men denne kampen må helgarderes. HUB.

5. Start - Lillestrøm
Sju poeng opp til sikker plass før denne serierunden for Sørlandets stolthet og det er lite som tyder på at Mons Ivar Mjelde kan berge laget. Elendig semifinale borte mot Aalesund torsdag og spillemessig ser det veldig trist ut. Espen Hoff måtte melde pass foran cupkampen torsdag, men kan være tilbake her. Ellers er det ingen endringer. 4-2-5 er fasiten hjemme på Sør-Arena. Start har fire av sine sju siste kamper hjemme på Sør-Arena og trolig må alle disse vinnes for at laget kan overleve.

Lillestrøm var best i store deler av kampen mot Vålerenga, men gikk målløse av banen for fjerde Tippeligakamp på rad. Savnet av den skadede islendingen Bjørn Bergmann Sigurdarsson er åpenbart stort og unge Fredrik Gulbransen har foreløpig vist seg i overkant heit foran mål. Søndag må både Paul Obifuele og Lars Kristian Eriksen sone karantene.

3-2-3 på de åtte siste tilsvarende oppgjørene i Kristiansand. Hjemmelaget vinner ikke fotballkamper lenger, Lillestrøm scorer ikke mål, men denne livbøyen må da Start gripe mot et redusert Lillestrøm-lag? H.

6. Alta - Nybergsund
Meget viktig oppgjør i nedrykksstriden i Adeccoligaen. Alta ligger a poeng med Strømmen på 27 poeng, men har bedre målforskjell og er således over streken. Seks poeng ned til dagens motstander.

Variable prestasjoner av hjemmelaget i det siste med 2-0-3 på de siste fem kampene. Hjemme i Finnmarkshallen er tre av de fire siste tapt, samtlige mot topplag. 4-3-5 er totaltallene i Finnmarkshallen. Mika Niskala soner karantene her, men han er normalt ikke i førsteelleveren (kom inn som innbytter sist og pådro seg sitt femte gule kort).

Nybergsund gjorde en heroisk opphenting mot Løv-Ham i Bergen sist og vendte 0-2 til 3-2 seier. Seks kamper gjenstår og Nybergsund må trolig vinne fire av disse. Sliter imidlertid med flere skadeproblemer og her må i tillegg både Adis Maglic og Damian Williams sone karantene (begge startet i Bergen). Tok sin første borteseier sist mot fortapte Løv-Ham, men bortetallene er fæle 1-1-10.

Snodige 0-3-1 på de fire siste tilsvarende. Denne gangen har vi svært god tro på at Alta fjerner en brysom konkurrent i kampen for videre eksistens i Adeccoligaen og tror på tre poeng til Finnmarks-laget. H.

7. Bryne - Sandefjord
Oppsiktsvekkende nok kan Bryne bli involvert i nedrykksstriden dersom de taper denne kampen. Har ikke mer enn seks poeng ned til Strømmen som ligger fjerde sist, men har et overkommelig program på slutten og kan da ikke komme i trøbbel?. Solid bortepoeng mot Hønefoss onsdag og tre strake poengdelinger på rappen nå. Mannskapsmessig ser det slett ikke verst ut for Bryne som har levert svake 3-4-5 hjemme på Bryne stadion.

Sandefjord ligger på tredjeplass, med samme poengsum som Hønefoss og med tre poeng opp til serieleder Sandnes Ulf som tok tre poeng lørdag. Rotet vekk to poeng hjemme mot Ranheim sist helg, men lå da under 0-1 i det lengste. Formen har ellers vært fremragende i lang tid. Bortetallene viser 7-1-4. Med mannskapet ser det fortsatt bra ut.

Bryne er naturligvis i stand til å ta alle poengene her, men er kanskje i ferd med å miste interessen. Vi tror klart minst på uavgjort, men klarer ikke å skille lagene. HB.

8. Ham-Kam - Asker
Etter å ha gått på en mine sist søndag i Hedmarksderbyet hjemme mot Kongsvinger sist helg (tap 0-2), så det lenge stygt ut for hamarsingene også hjemme mot Strømmen onsdag. To scoringer på overtid gjorde at HamKam vant den kampen 4-2, til tross for at Strømmen tidlig hadde gått opp i en 2-0 ledelse. Det var en sterk snuoperasjon fra Vegard Skogheims mannskap. Søndag spiller laget sin tredje hjemmekamp på en uke og det er kun seks poeng opp til toppen og fortsatt har HamKam en hengekamp tilgode i tillegg til kveldens kamp. Brødrene Schjerve er skadet, ellers ingen problemer for et Ham-Kam-lag som har 5-3-3 hjemme.

Asker har 34 poeng og sju poeng ned til nedrykksstreken. 3-1-1 på de fem siste kampene har sendt Gaute Larsens gjeng bra klar av nedrykkssumpen. Borte sprudler det sjelden av laget og 4-2-6 er tallene. Jan Banan Tømmernes er fortsatt ute, ellers ingen nye fravær.

Opprykksjagende Ham-Kam skal ha en solid mulighet her og vi stoler på at HamKam for alvor melder seg på i opprykkskampen. H.

9. Kongsvinger - Hønefoss
Tom Nordlie-effekten lever fortsatt og etter at karismatiske Nordlie overtok roret på Gjemselunden har laget tre strake seire. Dermed er det plutselig blitt åtte poeng ned til Strømmen og plassen er allerede berget, tror vi. Til toppen er det imidlertid for langt opp. 6-5-1 hjemme på Gjemselund og ingen problemer med mannskapet.

Hønefoss holdt på å miste alle tre poengene hjemme mot Bryne onsdag, men en sen utligning berget ett poeng og fortsatt tabelltopp, inntil Sandnes Ulf vant lørdagens oppgjør mot Mjøndalen (tre poeng opp til Sandnes Ulf nå). 4-5-2 er tallene på bortebane. Gode Rune Bolseth må se denne kampen fra sidelinjen, da han må sone karantene.

Det står 3-1-1 på de fem siste tilsvarende oppgjørene på Gjemselund. Godtgående Kongsvinger taper nesten aldri på Gjemselund denne sesongen og Hønefoss har kun vunnet fire av elleve bortekamper. Vi tror Tom Nordlie forblir ubeseiret etter dette oppgjøret, men samtidig spiller laget mye uavgjort på Gjemselund. HU.

10. Granada - Osasuna
Nyopprykkede Granada har tapt begge sine bortekamper i La Liga hittil, men vunnet sin eneste hjemmekamp (mot Villarreal). Gjorde en bra match borte mot Real Sociedad og var ikke langt unna poeng (tap 0-1).

Osasuna fikk 0-8 i sekken borte mot Barcelona sist helg, men reiste seg igjen direkte og var nærmest seieren i 0-0 oppgjøret mot Sevilla i midtuken. Har som kjent sin store styrke hjemme i Pamplona.Har levert en bra sesonginnledning bortsett fra katastrofetallene i Barcelona.

1-1-2 på de fire siste tilsvarende oppgjørene og det lukter uavgjort og målfattig lang vei denne gangen, men hjemmebanefordelen er viktig i Spania. HU.

11. Sporting Gijon - Racing Santander
Bunnoppgjør i La Liga. Fryktelig tung start for Sporting Gijon som ligger helt sist etter fire strake tap. 0-4 borte for Atletico Madrid onsdag og hjemmekampene mot real Sociedad og Valencia er altså tapt. Kun to mål er scoret hittil. Nacho Cases er fortsatt ute med skade, ellers ser det veldig bra ut med mannskapet.

Santander scoret tre mål borte mot Valencia i sesongpremieren, men tapte likefullt 3-4 etter å ha ledet 3-1. Siden den kampen har Santander gått målløse av banen i tre strake kamper, inkludert to 0-0 kamper hjemme mot henholdsvis Levante og Real Madrid. Ingen spesielle mannskapsproblemer.

Det står 1-1-2 på de fire siste tilsvarende. Vi klarer ikke å skille lagene og bruker heldekk. HUB.

12. Parma - Roma
Målrik sesongstart for Parma som allerede er oppe i åtte baklengsmål. Borte har det gått helt på tverke med 1-4 tap mot Juventus i sesongpremieren og 0-3 mot Fiorentina onsdag og Parma har ikke vært i nærheten av poeng i noen av de to kampene. Hjemme går det bedre og sesongens eneste hjemmekamp ble vunnet med 2-1 over Chievo, etter at Giovinco satte inne seiersmålet på overtid. Giovinco var suspendert onsdag, men er tilbake her.

Roma var svake hjemme mot Cagliari (tap 1-2), klart forbedret borte mot Inter sist lørdag (0-0), men gjorde en fryktelig slett forestilling hjemme mot Siena torsdag (1-1). Det var svært lite å utsette på at Siena fikk sitt utligningsmål i sluttminuttene. Det går seint med Roma og når både De Rossi, Pizarro og Totti skal spille samtidig blir det null tempo. Grep må gjøres, i øyeblikket ser ikke Roma bra ut og Luis Enrique har mye å jobbe med som manager.

0-1-4 på de fem siste tilsvarende. Roma viste mye bra borte mot Inter, og kanskje er det en fordel med bortebane inntill laget får satt seg helt. Vi tror ikke Roma taper, men U-faren er overhengende. UB.

Med spillsystemet TippSt@tion kan du redusere prisen på kupongen uten å redusere vinnersjansene like mye.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 432-rekker

96-rekker:

Tipping Søndag, frist: 25.09.2011 17:55
1. Vålerenga - Rosenborg B
2. Haugesund - Aalesund H U
3. Odd - Tromsø B
4. Sogndal - Brann U
5. Start - Lillestrøm H
6. Alta - Nybergsund IL-T H
7. Bryne - Sandefjord H B
8. HamKam - Asker H
9. Kongsvinger - Hønefoss BK H U
10. Granada - Osasuna H U
11. Sporting Gijon - Racing Santande H U B
12. Parma - Roma U B

432-rekker:

Tipping Søndag, frist: 25.09.2011 17:55
1. Vålerenga - Rosenborg B
2. Haugesund - Aalesund H U B
3. Odd - Tromsø B
4. Sogndal - Brann H U B
5. Start - Lillestrøm H
6. Alta - Nybergsund IL-T H
7. Bryne - Sandefjord H B
8. HamKam - Asker H
9. Kongsvinger - Hønefoss BK H U
10. Granada - Osasuna H U
11. Sporting Gijon - Racing Santande H U B
12. Parma - Roma U B

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspillsterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør