STOR FREMTID? Joacim Jonsson tror Henrik Bjørdal (bildet) kommer til å oppleve en strålende sesong for Aalesund.
STOR FREMTID? Joacim Jonsson tror Henrik Bjørdal (bildet) kommer til å oppleve en strålende sesong for Aalesund. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

18-åringen forbløffet Tippeliga-eksperten: - Har vært enorm

- Jeg vet at folk har forventinger til meg, sier stortalentet.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

TABELLTIPSET: 8.-PLASS
AALESUND
:

Mens Martin Ødegaard ble den store profilen i Tippeligaen forrige sesong, er det mulig du må rette blikket mot Aalesund for å få med deg Norges neste stjerne. 

IMPONERT:Tippeliga-ekspert Joacim Jonsson har latt seg imponere av Henrik Bjørdal.

Allerede i fjor fikk Henrik Bjørdal muligheten til å vise seg frem for AaFK som 17-åring, men denne vinteren har han ha tatt nye store steg.

- Han har vært enorm. Han har vært en av Aalesunds absolutt beste spillere, hvis ikke den beste, sier Tippeliga-ekspert Joacim Jonsson om Bjørdals prestasjoner i vinterens treningskamper.

Jonsson forteller ivrig om 18-åringen han fikk øynene opp for allerede forrige sesong. 

- Jeg ble overrasket da jeg så ham i fjor. Jeg fikk sett han ordentlig mot Haugesund på høsten. Da synes jeg han kanskje var best av alle. Han tok mulighetene. Han begynte ikke å spille støttepasninger, men han turte å ta sjansene. Det er kanskje det som imponerte meg mest, forklarer eksperten til Nettavisen. 

Fokuserer på spillet
18 år gamle Bjørdal synes det er hyggelig å få skryt, men er tydelig på at han har alt fokus på det som skal skje på banen.

- Jeg tenker minst mulig på det. Jeg fokuserer bare på å spille spillet. Jeg vet at folk har forventinger til meg og det jobber jeg for å leve opp til, sier Bjørdal til Nettavisen.

Han erkjenner imidlertid at han har vist fremgang i oppkjøringen.

- Jeg synes i grunn at det har gått bra. Jeg har blitt bedre på å score mål, noe jeg ikke fikk til helt i fjor. Jeg har forsøkt å bygge videre på fjoråret og bidra enda mer, forteller 18-åringen.

- Stor gjennombruddskraft
Tippeliga-ekspert Jonsson trekker frem stortalentets gjennombruddskraft som en av hans beste kvaliteter.

- For det første har han fysisk sett kommet veldig langt for alderen. Han er veldig robust. Han har stor gjennombruddskraft. Han virker også å være tøff mentalt. Han tørr å utfordre. Han er ikke redd for å drible eller å dra seg gjennom, sier Jonsson.

- Han har bedre ferdigheter enn hva flere kanskje har fått med seg. Det blir mye fokus på fysikken hans, men han har også veldig bra ferdigheter, forteller Tippeliga-eksperten.

BLIR VIKTIG: Henrik Rørvik Bjørdal blir en viktig spiller for Aalesund kommende sesong.

18-åringen legger ikke skjul på at han er glad i å utfordre motstanderne.

- Som kantspiller er jeg glad i å utfordre en-mot-en. Jeg er en sterk spiller med et godt steg. Jeg har gode basisferdigheter, sier Bjørdal som er tydelig på hva han må forbedre. 

- Jeg trenger å bli bedre på det defensive, og hodespill. Det er noe jeg må jobbe med, forklarer Aalesund-spilleren.

Fakta: Stormen-leder Bjørn M. Mikkelsen:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Din reaksjon på Nettavisens tips?

-Jeg tror det er det høyeste noen har tippet oss på tabellen hittil i år. Vi har en del unggutter i stallen. Hvis de blomstrer tror jeg på 4. plass. Hvis Barrantes ikke presterer og vi får litt skader, er nok 8. plassen med reelt.

- Hvor på tabellen ender Aalesund?

- Jeg tipper 5. plass.

- Hvem vinner Tippeligaen?

- Jeg er redd jeg må si Molde igjen. Dessverre!

- Din klubbs mest undervurderte spiller?

- Oddbjørn Lie har vist seg å være en knallbra forsvarsspiller.

- Hvilken spiller misliker du mest i Tippeligaen?

- Jeg har ingen jeg misliker direkte som person. Jeg vil ikke navngi noen. Alle gjør en god jobb for deres klubb. Det er noen som er mer ufine enn andre i enkelte kamper, men det har litt med tenning å gjøre.

- Hvilke klubber håper du rykker ned?

- Jeg håper Molde rykker ned, selv om det er utopi.

Liker Aabrekks hardkjør
Bjørdal fikk før årets sesong ny hovedtrener i Harald Aabrekk. Det er en forandring stortalentet virker å trives med.

- Førsteinntrykket har vært veldig bra. Det er en fin fyr som har gode tanker om fotball. Hvis vi som lag klarer å gjøre det han gir oss beskjed om, så tror jeg dette skal gå veldig bra. Jeg har absolutt et positivt inntrykk av ham, sier Bjørdal.

Ryktene vil ha det til at Aalesunds nye sjef har kjørt spillerne knallhardt fysisk i oppkjøringen. Bjørdal legger ikke skjul på at det har blitt mange hardøkter i løpet av de siste månedene. 

- I fjor trente vi maks én gang om dagen, mens nå har vi hatt dager hvor vi kjører to økter om dagen. Det merkes på kroppen, men det har ikke vært overdrevent heller, forteller Bjørdal. 

- Det har vært litt uvant, men personlig så er jeg glad i å trene masse. Det har passet mitt i blinken for meg selv. Vi er bedre trent enn noen gang, og vi er klare for å si det sånn, sier en offensiv 18-åring.

Drømmer om Liverpool
Bjørdal har kontrakt med Aalesund frem til sommeren 2016 og spekulasjonene om hvor talentet vil fortsette karrieren har allerede startet.

Til Nettavisen er han tydelig på at han fokuserer på å gjøre det bra med Aalesund og vil snakke lite om hva han tror kan skje til sommeren. Men som de fleste andre unge spillere, har han også en drøm om å få prøve seg i utlandet.

Han trekker frem Steven Gerrard og Fernando Torres som de store heltene da han vokste opp.

- Det er Premier League som er drømmen. Klubben i hjertet er Liverpool, så nå gjelder det bare å prestere, humrer unggutten. 

- Det er far som fra da jeg ble født banket det laget inn i hodet på meg. Da blir det naturlig at jeg holder med dem, forklarer Bjørdal.

LOVENDE: Vi tror Henrik Bjørdal vil skape problemer for flere forsvarsspillere i Tippeligaen denne sesongen.

Motivert av Ødegaard
Selv om han vet at det er en lang vei fra Aalesund til Liverpool, virker han svært motivert til å få drømmen sin oppfylt.

For ting kan skje fort i fotballen, noe Martin Ødegaard var et bevis på forrige sesong.

- Det gir motivasjon å se Martin. Jeg var på samling med ham på G17-landslaget for et år siden. Man så at han hadde kvaliteter, men man tenkte ikke at han skulle spille i Real Madrid et år senere. Det er en stor motivasjon å se det, forteller Bjørdal.

- Det gjelder å vise seg frem, så vet man at sjansene dukker opp.

ANALYSE AV AALESUND:
Aalesund mistet en rekke viktige spillere før sesongen og selv om de har hentet inn et par erstattere, stiller de med en noe tynnere stall denne sesongen. Unngår de skader, har de imidlertid fortsatt en brukbar førsteellever som vil kunne skape problemer for flere lag i Tippeligaen.

Lagets nyansatte hovedtrener Harald Aabrekk har hatt mye fokus på det fysiske i sesongoppkjøringen, og det kan virke som AaFK-spillerne stiller godt forberedt til sesongstart.

Aalesund har fremstått som et hardtarbeidende kollektiv, men har hatt noe varierende resultater i vinterens treningskamper.

Fakta: Treningskamper og overganger

Klikk for å åpne faktaboksen
 

30.01 Aalesund – Florø 4-0 (Bjørdal 2, Fet, Gretarsson)
06.02
Aalesund – Ranheim 1-3 (Björk)
13.02
Aalesund – Kristiansund 3-1 (Thrandarson, Fet, Orry Larsen)
19.02
Aalesund – Tromsø (La Manga) 2-0 (Barrantes, Bjørdal)
23.02
Aalesund – Start (La Manga) 2-2 (Mos, Bjørdal)
06.03
Bodø/Glimt – Aalesund 2-1 (Bjørdal)
13.03
Aalesund – Brann 2-1 (Dyrestam, James)
20.03
Hødd – Aalesund 2-1 (Matland) 

Inn:
Daniel Leo Gretarsson (Grindavik)
Carl Björk (Brattvåg)
Aron Elis Thrándarson (Vikingur)
Tero Mantyla (Ludogorets)
Edvard Skagestad (uten kontrakt)

Ut:
Jonathan Tollås Nation (Vålerenga)
Demar Phillips (Real Salt Lake)
Daniel Arnefjord (utgått kontrakt)
Fredrik Ulvestad (utgått kontrakt)
Tor Hogne Aarøy (utgått kontrakt)
Christian Myklebust (utgått kontrakt)
El Mehdi Karnass (FAR Rabat)

Vi er spente på hva Aabrekk kan få til med AaFK. Med tidligere trenerjobber i Brann, Vålerenga, Tromsø, Haugesund og Sogndal, er han nå den treneren med mest erfaring i Tippeligaen. Likevel står han foreløpig igjen uten titler, og vi er usikre på om han har det som skal til for å gjøre AaFK til et vinnerlag. 

For at laget hans skal plukke poeng de neste månedene, holder det ikke bare med et godt lagspill, men de er avhengig av at nøkkelspillerne leverer.

Starter vi bakerst på banen har Aalesund en viktig spiller i Sten Grytebust. Keeperen har vært en stabil og god spiller i Tippeligaen og vil igjen bli en nøkkelmann for AaFK.

I forsvaret får vi se et nytt stopperpar for Aalesund denne sesongen etter at blant andre kaptein Daniel Arnefjord har forlatt klubben. Tero Mäntylä har kommet inn for å bli en ny leder i det bakerste leddet. Det tror vi han kan klare bra, men sjansen er stor for at han og Oddbjørn Lie, som ser ut til å bli hans makker, kan trenge tid før alt er på stell.

Lenger frem på banen, er det Sakari Mattila som får lederrollen med kapteinsbindet på armen. Finnen var god for Aalesund forrige sesong, og er selvskreven på lagets sentrale midtbane.

På den ene kanten finner vi nevnte Henrik Bjørdal, som virkelig kan sette fart på angrepet til Aabrekk, mens nyinnkjøpte Aron Elis Thrandarson fra Island trolig blir brukt på den andre kanten. Begge er svært spennende og kan fort bli profiler i Tippeligaen denne sesongen. 

NØKKELSPILLERE: Michael Barrantes og Leke James vil bli viktige for at Aalesund skal ha en god sesong.

Men for å hevde seg på øvre halvdel av tabellen er Aabrekk også avhengig av å få igang både Michael Barrantes og Leke James lengst fremme på banen.

Barrantes har tidligere vist at han kan være blant ligaens beste spillere, men forrige sesong skuffet han. Derfor blir det opp til Aabrekk å gi den offensive midtbanespilleren en ny giv denne sesongen.

Leke James er en dyktig spiss og det tror vi han kommer til å vise også i år. Aalesund har også Mustafa «Mos» Abdellaoue i bakhånd, men så langt har ikke lillebroren til «Moa» levd opp til forventingene i den oransje trøya.

Vi tror Aalesund vil henge greit med i Tippeligaen denne sesongen, men med en del utskiftninger i laget, vil de trenge tid. Laget har en god førsteellever med flere spennende offensive spillere. Bredden i stallen er imidlertid tynn, og det kan de komme til å merke i løpet av en lang sesong. 

Nettavisen tror Aalesund får en sesong på det jevne. Vi tror de ender på en 8. plass.

Plusser:
+ Hardtarbeidende kollektiv
+ God keeper i Sten Grytebust
+ Fysisk sterkt lag
+ Flere spennende offensive spillere

Minuser:
- Har for få gode alternativer om det skulle dukke opp skader på nøkkelspillere
- Litt for avhengig av enkeltspillere som Leke James
- Mistet flere viktige spillere før sesongen
- Nye spillere kan komme til å trenge tid

Se opp for: Henrik Bjørdal (18):
Den unge kantspilleren fikk allerede i fjor flere kamper for Aalesund i Tippeligaen, og vi tror han vil blomstre ytterligere denne sesongen. 18-åringen vil bli en svært viktig brikke for Harald Aabrekk i den offensive delen av spillet. Den største utfordringen for AaFK blir å beholde stortalentet, som altså kun har kontrakt frem til sommeren 2016.

AaFK-spiller Henrik Bjørdal om tipset:
- Det er vel litt som ventet, men vi som klubb har mål om å ende blant topp seks, noe jeg tror vi skal klare.


Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør