Foto: Pa Photos

20 ting med helgens Premier League

Jubileum for Arsene Wenger, noen gamle helter og en statistikk Downing ikke vil like.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Vi begynte sist helg, og fortsetter denne med å finne 20 ting med helgens runde i Premier League det er verdt å følge litt ekstra med på.

1. Helgens runde i Premier League sparkes i gang med storkampen Arsenal-Chelsea lørdag klokken 13:45. Begge lag er ubeseiret før helgens runde, og har faktisk samme målforskjell (9-2). Forskjellen er at Chelsea har vunnet 4 av 5 kamper, mens Arsenal har vunnet 2 av 5.

For deg som skal spille på liveoddsen kan du få denne statistikkbiten: Hvis Arsenal scorer først på hjemmebane så ender 85,5 prosent av kampene med Arsenal-seier. Den store nyheten for øvrig for hjemmelaget denne uka er at klubben viser et stort overskudd, noe bortelaget ikke helt kan skryte på seg. For bortelaget er vel den nyheten flest har fått med seg at John Terry har fått fire kampers utestengelse på grunn av rasisme, men han kommer til å spille helgens kamp siden han har rett til å klage på avgjørelsen.

Tror du på hjemmeseier er oddsen 2.05. Chelsea-seier gir 3.20 . Kampen kan spilles som singel.

2. Skulle Arsenal vinne vil det bli den 350. seieren til Arsene Wenger i Premiere League. En annen rekord kan også ryke: Hvis Lampard banker inn to mål blir han den andre spilleren som har laget 100 mål i hovedstaden. Den andre er for øvrig Thierry Henry. Han laget 133 mål. Andre rekorder kan også settes: Spiller Ivanovic blir det hans kamp nummer 100 i Premier League, og scorer Terry blir det hans 50. mål. For Arsenal vil Arshavin og Djourou nå 100 kamper, om de spiller. Arteta vil kunne nå sin kamp nummer 250 i engelsk fotball.

3. På mandag har Arsene Wenger vært manager for Arsenal i 16 år. Han er allerede den som har vært manger lengst i klubben, og er også klubbens mestvinnende. Han tok over jobben etter at Bruce Rioch fikk sparken i 1996. Allerede før han ble manager i klubben hadde han anbefalt to spillere: Patrick Viera og Remi Garde. Da han ble ansatt var han svært ukjent i England, og London Evening Standard hadde overskriften: Arsene Who?

4. Norwich jakter sin første seier i årets Premier League klokken fire lørdag. Laget møter laget under seg på nedrykksplass, som heller ikke har vunnet noen kamper i år. Begge lag sliter også med å finne nettmaskene. Norwich har laget to mål, mens bortelaget har fire. Ett av de to målene til Norwich er laget av Robert Snodgrass, som er av få spillere på laget som har vært over pari i år. Han møter sannsynligvis en venstreback som har slitt med formen i år.

Tror du at Norwich vinner på hjemmebane er oddsen hele 4.30

5. Grunnen til den oddsen er kanskje at laget Norwich møter er Liverpool. For bortelaget er Borini skadet, noe som kan bety at nykommeren Assaidi vil spille. Han gikk for øvrig forbi mannen sin like mange ganger i cupkampen mot West Bromwich som Stewart Downing gjorde hele forrige sesong. Sist Norwich vant over Liverpool hjemme var i 1993, noe som selvfølgelig har litt med å gjøre at de har vært i forskjellige divisjoner. Liverpool har for øvrig 9 seire, 7 uavgjort og 6 tap borte mot Norwich siden 1962.

6. Det er kanskje ikke så mange andre enn fansen som vil glede seg til kampen Sunderland-Wigan. Hjemmelaget har 4 uavgjorte kamper på 4 forsøk i år, mens bortelaget har 1 1 3 på sine 5 kamper. Likevel: De siste kampene mellom lagene har vært målrike affærer. I fjor ble det 4-1 da Sunderland spilte borte mot Wigan, mens Wigan slo Sunderland 2-1 borte. Året før vant Sunderland 4-2 hjemme. Faktisk har Sunderland 2 3 4 hjemme mot Wigan, så her kan man bli fristet av oddsen 3.45 på bortelaget. Wigan var også gode mot West Ham i uken som gikk, og Boselli som er tilbake fra lån scoret mål. Det kan fort være at dette blir helgens mest underholdende kamp. For fantasyspille kan det jo være interressant å huske på Steven Fletcher (Sunderland), som har fått nest mest poeng etter Robin Van Persie i år.

7. Når Fulham møter Manchester City kan du også forvente deg en god del mål. De siste kampene mellom lagene har endt med 0-3, 2-2, 1-1, 1-4, 1-2 og 2-2. Det er likevel verdt å merke seg at to av de tre siste kampene mellom dem har endt uavgjort, og at Fulham på sine siste 15 hjemmekamper har følgende statistikk: 11 2 2. Bortelaget imponerte heller ingen på tirsdag hjemme mot Aston Villa (tap 2-4 etter ekstraomganger), og selv om det var den såkalte Mikke Mus-cupen så stilte hjemmelaget med spillere som Tevez, Balotelli, Kolarov, Milner, Lescott, Barry og Kolo Toure.

Oddsen på borteseier er 1.75. Vi hadde ikke spilt på det.

8. Bunnlaget Reading skal spille mot Newcastle. Sist lagene møttes på Readings hjemmebane var i 2010 i Championship. Da vant Newcastle 2-1. I midtuken så imponerte hjemmelaget da de lå under 2-1 mot QPR, men endte opp med å vinne 3-2. Newcastle på sin side tapte borte mot Manchester United, og har ikke vunnet på sine seks siste bortekamper. Bortelagets manager har fått en ny kontrakt som gjelder for 8 (!) år denne uken.

Tror du på Reading er oddsen 2.65.

Alan Scott Pardew har en ganske morsom karriere som fotballspiller. Han spilte for lag som Whyteleafe, Epsom & Ewell, Corinthian Casuals og Dulwich Hamlet. I 1987 ble han spiller for Crystal Palace før han gikk til Charlton i 1991. Han var på lån hos Tottenham i 1995, og var da med på Tottenhams rekordtap (8-0 mot Köln). Han er også relativt kjent for sitt temperament.

9. Everton skal møte Southampton hjemme i Liverpool lørdag. Lagene møttes første gang den 27.januar 1900. Den gangen slo Southampton hjemmelaget 4-0 i cupen. Året etter vant Everton 3-0 i samme cup. Sist bortelaget vant mot Everton på Goodison var for øvrig i 1997. Den gangen spilte David Moyes for Preston North End. Som manager har han 3 seire, 3 uavgjort og 1 tap mot Southampton. De to lagene har for øvrig begge laget 9 mål i år. Forskjellen er at Everton har sluppet inn 5, Southampton 15.

Oddsen er for øvrig 1.35 på seier til Everton

10. David Moyes trenger for øvrig litt mer oppmerksomhet. Skotten kommer etter all sannsynlighet til å nå 500 kamper som Everton-manager i løpet av årets sesong. Av til nå 480 kamper har Everton kun tapt 154.

Det er bare to managere som har ledet sitt lag lengre i Premier League: Arsene Wenger og Alex Ferguson. Noen vil kanskje påstå, med rette, at de to har hatt litt flere ressurser enn det Moyes har fått.

11. Søndagskampen er Aston Villa mot West Bromwich Albion. Seks av de åtte siste kampene mellom de to lagene har endt 2-1. To ganger til West Browmich, og det er også to av de tre siste kampene.

Den aller siste kampen som er spilt mellom lagene var i vår. Den endte 0-0. Det kanskje mest interessante med kampen er hvem som skal spille på venstrebacken til bortelaget.

Liam Ridgewell er skadet (selv om han står som usikker er det visstnok veldig usikkert om han kan spille), mens Billy Jones som kan spille på venstresiden sannsynligvis ikke kan erstattes med også skadde Steven Reid.

Goran Popov har foreløpig ikke spilt en kamp for West Bromwich, han er også skadet. Du kan for øvrig sjekke en oppdatert skaderapport for Premier League her.

Med et hjemmelag som faktisk overbeviste borte mot Manchester City så kan det uansett bli interessant. Setter man Charles N'Zogbia på høyrekanten mot det som eventuelt blir en venstreback så... vel.

12. På mandag skal Queens Park Rangers møte West Ham. Lagene har 10 seire hver i innbyrdes oppgjør, og 14 uavgjort. Så hvis det ikke blir den femtende uavgjorte kampen vil ett av lagene lede i innbyrdes oppgjør etter helgens kamp.

Nå er vel neppe det noe noen av lagene bryr seg særlig med, men et lite interessant poeng er jo Robert Green som kom fra West Ham før årets sesong og startet sesongen for QPR før storhandlende Mark Hughes puttet nyinnkjøpte Julio Cesar i mål.

13. Vi får spole litt tilbake til Liverpool, og Brendan Rodgers. Han har gått ut i media og bedt dommerne være snillere mot Liverpool, og at laget kan begynne å filme om de ikke får flere dommeravgjørelser sin vei. Liverpool har til nå fått 2,4 kort i snitt per kamp. Laget de møter, Norwich, har 0,2 i snitt. Norwich har i gjennomsnitt laget 13,4 frispark i hver kamp mens Liverpool har laget 11,4. Norwich leder fair play-statistikken til nå i år, Liverpool er nederst.

14. Lørdag kveld så skal Tottenham reise fra London til Manchester (ja, de reiser nok litt før enn på kvelden). Manchester United har balletak på Tottenham hjemme. Sist Tottenham vant borte mot Manchester United var 16.desember 1989.

For Manchester United spilte folk som Mark Hughes, Steve Bruce, Lee Sharpe, Gary Pallister, Bryan Robson, Paul Ince, Brian McClair og Mike Phelan. For Tottenham så var det spillere som Gary Lineker (som laget kampens eneste mål) og Paul Gascoigne på laget.

Skal du lete etter den neste seieren er året 1976, og datoen 4.september. Den gangen vant Tottenham 3-2. Det vil altså si at på 36 år har Tottenham to seire borte mot Manchester United.

Oddsen på et Manchester United-lag som hittil ikke har imponert spillemessig i sesongen er 1.50. Tror du Tottenham tar sin tredje seier på 36 år så er oddsen 5.50.

15. Selv om vi sier i tittelen at dette er om Premier League er vi nødt til å nevne en kamp i Championship også, mest fordi vi har lyst til å også her se litt bakover i historien. Bristol City møter Leeds hjemme lørdag klokken 16:00. Hjemmelaget var i toppen av engelsk fotball mellom 1976 og 1980, og for alle fotballkortsamlere så er Bristol City velkjent.

En av de med det tøffest håret var Gerry Gow. Han debuterte for Bristol City i 1970, og spilte i klubben helt fram til 1981. Da gikk han til Manchester City før han avsluttet karrieren i Rotherham og Burnley. Han var senere manager i Yeovil og Weymouth. I juli i år fikk han en testimonial-kamp for Bristol City. Han spilte i FA-cupfinalen for Manchester City i 1981 mot Tottenham, en kamp Tottenham vant i omkampen (3-2 etter 1-1 i første kamp).

Oddsen er for øvrig 2.20 på seier til Bristol City og 2.60 på seier til Leeds.

16. Apropos tidligere storheter, og langt fra Premier League. I Conference i England, altså det som vil bli nivå fem så ligger nå Luton Town på en 5.plass bak Grimsby Town. Sistnevnte lag har virkelig vært et av de store heis-lagene i engelsk fotball, mens hjemmelaget var i toppen i engelsk fotball fra 1982 til 1992. I 1988 vant Luton ligacupen (mot Arsenal).

Lagene er likevel indirekte representert i Premier League. Forsvarsspilleren Ryan Bennett hos Norwich startet karrieren i Grimsby. Kelvin Davis og Emmerson Boyce er to spillere som startet sine karrierer i Luton Town.

17. Det snakkes en del om at Liverpool har den verste sesongstarten på 100 år. Med en gang slike betegnelser blir brukt så blir vi litt skeptiske. Arrester oss gjerne, men 100 år siden skulle tilsi sesongen 1912/13. Den sesongen startet Liverpool med tre seire før man tapte syv kamper på rad og endte på en 12.plass. Ser man på sesongen før, altså 1911-12 så startet Liverpool med uavgjort, tap, uavgjort, tap og tap - altså 0 2 3. Det samme som i år. Da vant Liverpool den sjette kampen, og endte på en 17.plass på tabellen.

18. Vi går tilbake til en annen kamp med et lag fra Liverpool, og en spiller det skrives alt for lite om: Morgan Schneiderlin. Franskmannen som bare er 22 år gammel og har en haug med u-kamper for Frankrike. Han har spilt fast på Souhtampton siden han kom fra Strasbourg i 2008, og han er den spilleren som har snappet flest pasninger fra motstanderen i årets Premier League: 22. Kan du fransk kan du se på videoklippet under:

19. Når det gjelder Everton så vil det muligens overraske deg at laget leder når det gjelder antall skudd på mål i år. Tallet er for øvrig 102.

20. Hvis du leste forrige utgave av denne spalten så nevnte vi Damien Duff. Han er nå den spilleren med høyest rangering på en offisielle Premier League-siden.

Han er fra det lille irske stedet kalt Ballyboden rett utenfor Dublin, og eier visstnok et hus i Rathfarnham. Det er mange interessante historier om akkurat det stedet, slik som at U2 visstnok skrev mye av The Joshua Tree der.

Mest interessant er kanskje at Mor Theresa, eller Agnes Gonxha Bojaxhiu, først ble nonne der for å lære engelsk. Så nå vet du det.

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør