Foto: Glyn Kirk/AFP

Birmingham overrasker ikke denne sesongen

Men to spanjoler og en serber kan levere varene

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Historie:
Birmingham City Football Club ble stiftet i 1875 og valgt inn i The Football League i 1892. Birmingham har alltid levd i skyggen av de beste fotballklubbene i England og har som best oppnådd en sjetteplass i den øverste ligaen, en plassering klubben oppnådde i sesongen 1955/56. I Premier League er fjoårets niendeplass den hittil høyeste plasseringen. Det eneste klubben har vunnet i England (bortsett fra å blitt mester i lavere divisjoner) er Ligacupen i 1963.

Stadion: St Andrews (30 016)

Billetter: Nettbestilling

Manager:
Skotten Alex McLeish (51 år)hadde en suksessrik karriere bak seg som spiller i Aberdeen og spilte hele 493 kamper for klubben, manager i store deler av denne perioden var legendariske Alex Ferguson. McLeish fikk solide 77 landskamper for Skottland og opplevde stor suksess med Aberdeen og fikk med seg tre ligamesterskap, en triumf i daværende cupvinnercupen, seier i den europeiske supercupen, og sju skotske cupmesterskap. Han startet sin managerkarrier i Motherwell i 1994, overtok Hibernian i 1998 og ble i desember 2001 manager i Glasgow Rangers. Rangers tok to seriemesterskap under McLeish og nådde åttendelsfinalen i Champions League i 2005/2006 sesongen. McLeish var også skotsk landslagstrener fra januar 2007 til november 2007, da han overtok sin nåværende klubb Birmingham. Han har således gjort en fremragende jobb med Birmingham mad tanke på opprykk etter 2008-2009-sesongen og fjorårets råsterke niendeplass.

Keeper: Hart er borte
Joe Hart gjorde en fenomenal sesong for Birmingham i fjor og var en av de viktigste grunnene til at Birmingham overrasket så mange. Nå er landslagskeeperen til England tilbake i Manchester City for å prøve å ta opp kampen mot Shay Given. Manager Alex McLeish visste nok at han disponerte Joe Hart bokstavelig talt på lånt tid, og hentet derfor i sommer Manchester Uniteds reservekeeper Ben Foster. Ben Foster var lenge trodd å skulle bli Englands neste landslagskeeper, men reservebenken i United har selvsagt forpurret slike muligheter. Foster har fire lansdskamper for England (den siste i november 2009 mot Brasil) og spilte ni ligakamper for Manchester United sist sesong. Det er ingen tvil om at McLeish har hentet en klassekeeper som erstatning for Joe Hart og nå 27-årige Ben Foster vil trolig melde seg på igjen i kampen om keeperplassen til England dersom han leverer varene for Birmingham. Den nordirske landslagskeeperen Maik Taylor er det klare andrevalget bak Foster. Var førstekeeper i opprykkssesongen 2008-2009 og har over 80 landskamper for Nord-Irland. Således ser det bra ut på keeperplassen for Birmingham. Tredjekeeper i stallen er irske Colin Doyle, som nå er utleid til Championship-klubben Coventry.

Forsvar: Ukjente, men solide
Med kun 47 innslupne mål sist sesong, var det mange som ga forsvaret til Birmingham æren for den svært gode sesongen som altså endte med en knallsterk niendeplass. Ukjente Roger Johnson blir av mange fremhevet som et av fjorårets beste kjøp i England. Etter å ha imponert i Cardiff hentet McLeish den kompromissløse stopperen til Birmingham foran fjorårssesongen og Johnson spilte hele 38 ligakamper for The Blues. Sammen med unge Scott Dann (hentet fra Coventry i juni 2009) utgjorde disse to et knallsterkt stopperpar. Sammen med rutinerte Liam Ridgewell, og enda mer rutinerte Stephen Carr var disse fire krumtappene i Birminghams bunnsolide forsvar.

Midtbane: Innfrir spanjolene?
En hardtarbeidende midtbane var selvsagt også en viktig faktor for fjorårets sensasjonelle niendeplass. Skotten Barry Ferguson hadde en strålende sesong etter overgangen fra Glasgow Rangers, Lee Bowyer som alltid like oppofrende, og den svenske frisparkeksperten Sebastian Larsson bidro også sterkt. James McFadden som normalt er spiss, ble også mye brukt på midtbanen i fjor og bidro ikke minst med sårt tiltrengt kreativitet. De to spanske nykommerne Michel (fra Sporting Gijon) og Enric Valles (fra NAC Breda) er spennende spillere som er hentet inn for å tilføre midtbanen mer kreativitet og signeringen av Craig Gardner (fra Aston Villa) i januar gjør også kampen om plassene tøffere på midten. PS. Det ryktes for øvrig at Juventus italienske midtbanespiller Mauro Camoranesi er på vei til klubben.....nå rett før seriestart.

Angrep: Et serbisk fyrtårn
Med kun 38 scorede mål i fjor, er det ingen tvil om at Birmingham har mye å gå på offensivt. Christian Benitez fra Ecuador er reist hjem og erstattet med det serbiske fyrtårnet Nicola Zigic. Zigic ble aldri en suksess i Valencia og var i perioder utleid til Racing Santander, der han har lykkes bedre. Zigic vli trolig beherske den fysiske engelske fotballen utmerket på grunn av sin høyde og styrke og vil sammen med Cameron Jerome kunne utgjøre et godt spisspar. Jerome hadde en god sesong i fjor med ti ligamål, og finner han og Zigic tonen sammen kan det borge for flere enn svake 38 mål denne sesongen. Med tanke på nykommerne på midtbanen er det heller ikke utenkelig at James McFadden blir benyttet mer som spiss denne sesongen, for bak disse er det skralt med alternativer i skadeplagede Kevin Phillips (37 år nå), likedan skadeplagede Garry O' Connor, og det er neppe noen grunn til at Marcus Bent (utleid hele fjorårssesongen) duger på dette nivået lenger.

Stall:
Tja, det oser ikke bredde av stallen til Birmingham. Det er tynt med alternativer både i forsvar og ikke minst i angrep. Spesielt med skader på sentrale forsvarsspillere, kan det bli strevsomt bakover for Birmingham. Og dersom Jerome eller Zigic skulle bli skadet i front, er det ikke mange gode alternativer der heller.

Oddsen: Tipp på Langoddsen her

Spillere inn:
Ben Foster (fra Manchester United), Nikola Zigic (fra Valencia), Enric Valles (fra NAC Breda), Marcus Bent (tilbake fra lån),

Spillere ut:
Joe Hart (Manchester City), Christian Benitez (Santos Lugana), Lee Carsley (Coventry), Gary McSheffrey (Coventry), Franck Queudrue (Panionios), Artur Krysiak (Exeter),

Vurdering:
Det er svært vanskelig å tro at Birmingham gjentar fjorårets smått sensasjonelle niendeplass. For de som ikke husker fjorårets sesong, kan vi repetere at Birmigham i perioden 24.oktober - 2009 til 9.januar - 2010, gikk 12 Premier League-kamper på rad uten tap, og i denne perioden ble en het kandidat til å kapre en av de gjeve Europacup-spill-plassene. Ikke overraskende raknet det litt for Birmingham utover i sesongen. Det er ikke hentet inn forsterkninger av betydning da keeper Foster skal erstatte en strålende Hart og Zigic må bevise at han duger. Mest spennende er nok de to spanske nykommerne, kanskje er det den viktigste nøkkelen til at Birmingham i det hele tatt skal være i nærheten av å kopiere fjoråret. Vi flytter Birmingham mange plasser ned, men tror ikke de opplever den vanskelige andresesongen, som ofte ender med nedrykk. Den svært dyktige manageren Alex McLeish viste i fjor at han kan forvalte et lag med lite kjente profiler, så får vi se om han klarer det en gang til. Vi tror altså ikke det.

Vi tipper: 17.plass

Offisell hjemmeside: http://www.bcfc.com/page

Norsk supporterside: http://www.bskn.info/

Tipping: Her kan du levere tippekupongen på nett

Klassisk Youtube-øyeblikk:

Viktig for deg som tipper:
Birmingham tapte kun to av nitten hjemmekamper (8-9-2) i sesongen 2009/10. Merk at halvparten av hjemmekampene endte uavgjort, så det kan være lønnsomt å spille uavgjort når Birmingham spiller hjemme. Det ble scoret kun 32 mål i Birminghams hjemmekamper, så det er ikke målrikt når Birmingham spiller hjemme på St Andrews. Bortetallene var desto verre (5-2-12).

Mobilspill: Slik kan du levere spill på mobilen

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør