Foto: Andrew Yates (AFP)

Chelsea - ett stort spørsmålstegn

Med ferske Andre Villas-Boas som ny manager er Chelsea vanskelig å plassere

Kommersielt

Denne saken er en del av våre tips til årets Premier League. Se alle tipsene her.

Fakta:

Chelsea Football Club (The Blues)
Stamford Bridge (41 841)

Chelsea ble stiftet i 1905 og ble valgt inn i The Football League samme år. Chelsea spiller hjemmekampene sine på Stamford Bridge som ligger i bydelen Hammersmith og Fulham i det vestlige London.

Chelsea har vunnet fire ligamesterskap, det siste i sesongen 2009/10, og tre av disse ligamesteskapene har kommet det siste tiåret. Det siste ligamesterskapet og samtidig det første ligamesterskapet ble tatt i sesongen 1954-55.

Seks ganger har klubben vunnet FA-cupen, sist gang det skjedde var i 2010. Ligacupen er vunnet fire ganger, sist gang i 2007. To ganger har Chelsea vunnet Europacupen for cupvinnere (1971 og 1988).

Plassering i fjor: 2. plass

Hjemmeside: http://www.chelseafc.com/

Supporterklubb i Norge: http://www.chelsea.no/

Overganger:

Inn: Thibaud Courtois (Genk), Oriol Romeu (Barcelona), Lucas Piazon (Sao Paulo)

Ut: Michael Mancienne (Hamburg), Yury Zhirkov (Anzhi), Nemanja Matic (Benfica), Fabio Borini (Parma), Michael Woods (frigitt), Thibaud Courtois (Atletico Madrid, lån), Jeffrey Bruma (Hamburg, lån).

Ut: Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Vurdering:

Keeper

Tsjekkeren Petr Cech går løs på sin åttende sesong i Chelsea-trøya og er det ubestridte førstevalget mellom stengene på Stamford Bridge. Sist sesong startet han samtlige 38 ligakamper for Chelsea, sesongen før 34 ligakamper fra start og sesongen før der igjen startet han 35 ligakamper. Derfor er det nok ikke så mange nordmenn som kan navnene på de andre keeperne i stallen. Portugiseren Henrique Hilario kom faktisk til Chelsea sommeren 2006, og fikk faktisk starte elleve ligakamper for Chelsea i sesongen 2006/07. Sist sesong ble det ingen ligakamper, og de tre foregående måtte han nøye seg med totalt fem ligakamper fra start. Og i fjor mistet han også reservekeeperplassen til Ross Turnbull som kom til Chelsea fra Middlesbrough sommeren 2009.

Det er altså stort sett bare Petr Cech det handler om på keerperplassen til Chelsea og den jobben har han som kjent skjøttet svært godt, selv om noen vil hevde at Cech var enda bedre for et par sesonger siden. Uansett så er Petr Cech fortsatt en av Premier Leagues beste keepere, og inntil videre vet vi jo lite om hvordan det ville fungere dersom Cech skulle bli skadet og Turnbull måtte steppe inn.

Vi tror uansett at Andre Villas-Boas neppe bekymrer seg for keeperplassen i øyeblikket.

Forsvar

Det er fortsatt John Terry som styrer butikken i de bakre rekker for Chelsea, om noen skulle være i tvil om det. Ved siden av seg i midtforsvaret får han ganske sikkert en frisk Alex. Brasilianeren mistet store deler av forrige sesong på grunn av skade og fikk kun 12 ligakamper fra start, men han får kamp av han sin landsmann David Luiz som ble hentet til Chelsea i januar og fikk 11 ligakamper fra start i den siste halvdelen av fjorårets sesong.

Branislav Ivanovic er selvsagt også svært aktuell startmann (32 ligakamper fra start i fjor), og grunnet solid spill er hans kontrakt nå forlenget til 2016. Bankers på venstreback er Ashley Cole som mer eller mindre har eid denne posisjonen de siste sesongene. På høyreback kommer nok Villas-Boas trolig til å rokere litt, slik hans forgjengere har gjort. Både Branislav Ivanovic, Paulo Ferreira og Jose Bosingwa er aktuelle navn på høyreback.

I sommer ble også den svært lovende serberen Slobodan Rajkovic hentet "hjem" til Chelsea etter å ha vært utleid de siste sesongene. Chelsea kjøpte faktisk serberen allerede i november 2005, men frem til denne sommeren har han vært utleid til forskjellige utenlandske klubber. Også Rajkovic har fått prøve seg i treningskamper i sommer. I troppen finnes også tsjekkeren Tomas Kalas som også har fått prøve seg litt i treningskampene i sommer.

Som backup for Ashley Cole, hentet klubben Ryan Bertrand tilbake fra låneopphold i Nottingham Forest i januar i år, og Bertrand fikk sin ligadebut for Chelsea i vår. Forsvarstroppen kompletteres av nederlenderen Patrick van Aanholt som har vært i Chelseas eie siden 2009/10-sesongen, men også han har vært på utlån.

Det er ingen tvil om at det er mye bra kvalitet bak hos Chelsea. Alex er frisk og har deltatt i sesongoppkjøringen, det samme har David Luiz fått gjort. Det er lov å stille et lite spørsmålstegn ved høyrebackplassen, kanskje spesielt offensivt. Med 24 baklengsmål i 2008/09, med 32 baklengsmål i 2009/10 og med 33 baklengsmål sist sesong, er Chelsea best i klassen av de store lagene de siste tre sesongene, og det er noenlunde de samme spillerne som skal stenge igjen butikken denne sesongen. Derfor er vanskelig å mene annet enn at denne lagdelen er bunnsolid.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

Midtbane

Med spillere som Frank Lampard, John Obi Mikel, Ramires, supertalentet Josh McEachran, Yossi Benayoun, Michael Essien, Florent Malouda og den nye spanjolen Oriol Romeu Vidal er det bra klasse på denne lagdelen, men det skulle kanskje vært komplettert med en spiller eller to. Ikke minst siden viktige Michael Essien er langtidsskadet og mister de første månedene av sesongene.

Frank Lampard har vært toneangivende for Chelsea på midten i en årrekke nå, men etter å ha banket inn 22 ligamål i 2009/10-sesongen, nøyde han seg med ti ligamål sist sesong og Frank Lampard var vel ikke på det nivået vi har lært ham å kjenne forrige sesong. John Obi Mikel er trolig tiltenkt den defensive ankerrollen og fikk 28 ligakamper fra start i fjor, men heller ikke han hadde en super sesong i fjor. Brasilianeren Ramires ankom Chelsea før forrige sesong og hadde en brukbar debutsesong. Yossi Benayoun fikk bortimot hele forrige sesong ødelagt av skader.

Florent Malouda gjorde trolig sin beste sesong i Chelsea-trøyen og 13 ligamål var godkjent og litt til. Det stilles ellers enorme forventninger til Josh McEachran. Han fikk en ligakamp fra start i fjor (og åtte som innbytter). McEachran har vært med i flere av treningskampene i sommer, og til tross for at han ikke er mer enn 18 år får vi garantert se betydelig mer til ham denne sesongen. Han er nevnt som arvtageren til Frank Lampard og det er ingen dårlig attest å få.

Men det må være lov å stille spørsmålstegn ved midtbaneleddet til Chelsea. Med Essien borte nå i den viktige åpningen og ellers et spørsmål om kvaliteten på flere av spillerne, er det kanskje her Chelsea ikke rekker helt opp i år. Det er overraskende at Chelsea ikke har handlet. Spanjolen Vidal er foreløpig et spørsmålstegn.

Angrep

Fernando Torres, Didier Drogba, Nicolas Anelka, Daniel Sturridge, Salomon Kalou og ikke minst nykommeren Romelu Lukaku (forutsatt at han passerer den medisinske testen) er det en fryktinngytende gjeng mister Villas-Boas har til disposisjon i angrep. Og fortsetter Fernando Torres å underprestere i Chelsea-drakt, er det ikke lang vei til benken for her er det sultne og svært solide erstattere.

Chelsea brukte en hel formue og vel så det på å hente Torres fra Liverpool midtveis forrige sesong, og det spørs om de pengene burde blitt brukt annerledes. Torres opplevde ingen suksess i Chelsea, men potensialet er jo fortsatt uomtvistelig. En av bieffektene av dette kjøpet, var muligens at heller ikke Didier Drogba nådde opp til vanlig standard og det er ingen tvil om at både Torres og Drogba har mye å bevise den kommende sesongen. Kun elleve ligamål ble det på Drogba sist sesong, mens Nicolas Anelka stoppet på seks, og Torres kun scoret ett. Paradoksalt nok scoret utleide Daniel Sturridge åtte ligamål på kun elleve kamper fra start for Bolton, og Sturridge er garantert rede til å ta opp kampen denne sesongen. Anvendelige Salomon Kalou scoret ti ligamål for Chelsea i fjor på kun 16 ligakamper fra start (men kom innpå i ytterligere femten)

Nye Lukaku ankommer fra Anderlecht og er spådd en lysende fremtid og har allerede fått ni landskamper for Belgia til tross for at han ikke er mer enn 18 år. Han har scoret 33 mål på 73 kamper for Anderlecht og scoret faktisk 15 mål for Anderlecht allerede som femtenåring. han blir kalt den nye Drogba og kan bli en svært interessant spiller for Chelsea, selv om han kanskje ikke vil få veldig mange muligheter denne sesongen.

Det er altså plenty av muligheter for manager Villas-Boas på topp og får han denne gjengen til å fungere sammen, har han et vell av alternativer til ulike kampforløp.

De to største stjernene innfridde ikke på topp for Chelsea i fjor, men det er tungt skyts dette og Chelsea bør finne nettmaskene mange ganger i Premier League den kommende sesongen.

Manager:

Portugisiske Luís André de Pina Cabral e Villas-Boas, bedre kjent som Andre Villas-Boas (født 17. oktober 1977) er altså den nye hovedtreneren til Chelsea. Han blir regnet for å være en svært dyktig trener, til tross for at han ikke har noen erfaring som fotballspiller, har liten trenererfaring, og ble trener i svært ung alder. I sin første og eneste sesong som Porto-trener presterte han kunstykket å vinne fire titler. Den protugisiske ligaen, den portugisiske supercupen, den portugisiske cupen og kroner på verket Europa League. Han er den yngste treneren gjennom tidene til å vinne fire titler i en og samme sesong.

Villas-Boas har skrevet treårskontrakt med Chelsea og det blir svært spennende å følge ham i sin debutsesong i Chelsea. med tanke på alt han oppnådde på en sesong i Porto, er det store forventninger til ham. Han har gått i lære hos Jose Mourinho (fra den tiden han var Porto-trener) og fremheves spesielt for sine taktiske og strategiske egenskaper. Han har variert mellom 4-3-3 og 4-1-4-1 system, alt etter hvilken motstander laget hans møter. Så får vi se om han klarer det voldsomme presset som er i Premier League.

Oppsummering av vurdering

Chelsea er kanskje det største spørsmålstegnet av toppklubbene foran den kommende sesongen. Sesongen i fjor ble innledet med fem strake seire og 21-1 i målforskjell, men av uforståelige grunner klarte ikke laget å følge opp. Og selv om man sitter igjen med følelsen av at Chelsea hadde en skuffende sesong, så endte de altså opp som nummer to.

Vi er ikke like sterke i troen på at laget gjentar den plasseringen denne sesongen. Det ser bra ut både foran og bak, men vi føler vel at midtbanen til Chelsea burde vært styrket. Frank Lampard hadde en skuffende sesong i fjor, etter å ha vært strålende sesongen før. Bak ham er det ujevnt, og med Essien lenge ute, ser det faktisk litt tynt ut. Man kan ikke verken forvente eller forlange at unge Josh McEachran skal ta ansvar allerede nå, og spillere som Mikel, Ramires, Benayoun og Malouda høres ikke ut som en gullformel.

I front ser Chelsea svært sterke ut, så gjenstår det å se om Andre Villas-Boas finner de rette formasjonene. Det er mange klassespillere i angrepet, og det blir en utfordring for Villas-Boas å holde den gjengen happy gjennom sesongen.

Samtidig vil også unge (og enda uerfarne) Andre Villas-Boas selv være et spørsmålstegn, selv om han lykkes ekstremt godt i Porto, så er Premier League en helt annen verden.

Chelsea kan gjøre våre forhåndstips til skamme, men vi savner en verdensklassespiller i tillegg til Lampard på midten og tror Chelsea faller to hakk på tabellen kontra fjoråret.

Vårt tips: 4 plass

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus