Foto: Jamie McDonald/Getty Images

Da Liverpool stjal Anfield

Byderbyet mellom Everton og Liverpool spilles i London lørdag, men kan du hele historien bak?

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Everton ble startet i 1878 (som St. Domingo's F.C.) slik at folk rundt St. Domingo's Metodist Church i Everton (et område i Liverpool) kunne drive med sport hele året (cricket om sommeren). Ett år senere ble klubben kalt Everton F.C. Bakgrunnen var at folk fra øvrige områder ønsket å delta i fotballen.

Klubben spilte sine første kamper i et hjørne av Stanley Park (for øvrig omtrent der Liverpool nå ønsker å bygge sin nye stadion). I 1884 flyttet klubben til Anfield, et område som ble leid av John Orrell - en venn av president John Houlding i klubben. Etter syv år var en stadion bygget med tilskuerplass for 20 000, og fikk også en landskamp (England mot Irland). I 1888 var klubben med på å starte ligaen i England.

Etter at laget vant serien i 1890/91-sesongen startet en bitter konflikt i ledelsen av klubben. Klubbens president, John Houlding og the Everton Committee (som kan sammenlignes med dagens styrer). Konflikten hadde basis i både politisk syn og penger. Houlding leide området fra en venn, og leide det så videre til klubben. I tillegg hadde han enerett på å selge drikkevarer på stadion (han var ølbrygger). Da han økte prisene på leien til klubben (150 prosent på to år), og synet på alkohol splittet styret og Houlding så registrerte han et nytt selskap Everton F.C. and Athletic Grounds. Hans mål var å ta over plassen til Everton i serien, noe ligaen ikke godkjente. Det førte til opprettelsen av Liverpool F.C. i juni 1892. Everton flyttet så til nytt stadion, Goodison Park, på den andre siden av Stanley Park. Den siste kampen Everton spilte på Anfield var 18.april 1892 (mot Bolton Wanderers, for øvrig).

Blått og rødt

Tradisjonelt har fargene blått og rødt vært assosiert med lag som er fra arbeideklassen og øvre klasser i fotballen, selv om dette ikke nødvendigvis er slik lenger. For Everton og Liverpool er historien om mulig motsatt. John Houlding var medlem av det konservative partiet (norske Høyre) i England mens den øvrige delen av Evertons styre var medlem av det liberale partiet (Labour party, eller Arbeiderpartiet på godt norsk ble ikke opprettet før i 1900) som da var den venstre siden av partisystemet (norske Venstre). Slikt sett er historisk Liverpool egentlig det blå laget mens Everton egentlig er det røde laget.

For Liverpool by er det nok muligens ikke helt representativt. Byen, som sin nabo Manchester, er en sterk arbeiderklasseby. Ser man på valgresultatene fra 2010 var det rundt 60 prosent stemmer på Labour for områdene i Liverpool mens de liberale fikk resten av stemmene. De konservative ligger under 10 prosent. Under kan du se en film som viser byen tidlig på 1900-tallet:

Derby

Den første kampen mellom klubbene skjedde den 13.oktober 1894 på Goodison Park. Everton vant 3-0. Den første seieren til Liverpool kom tre år senere, i 1897, da Liverpool vant 3-1 på Anfield. Den 27.september 1902 møtte lagene hverandre i den øverste divisjonen med over 40 000 tilskuere. Du kan se klipp av kampen under:

Totalt har lagene møtt hverandre 217 ganger. Liverpool har vunnet 87 ganger, 64 kamper har endt uavgjort og 66 ganger har Everton vunnet. I FA-cupen har lagene møttes 22 ganger. Liverpool har vunnet 9 ganger, 6 kamper har endt uavgjort og 7 ganger har Everton vunnet.

Rekorder

Spilleren som har laget flest mål i kamper mellom Liverpool og Everton er Ian Rush. Han har laget totalt 25 mål. I ligaen er rekordholderen Dixie (William) Dean fra Everton. Han har 18 ligascoringer mellom klubbene. Av spillere som fortsatt spiller er det Steven Gerrard som har flest mål med 8. Tim Chaill hos Everton har laget 5, det samme som Dirk Kuyt.

Flest derbykamper har Neville Southall med 41. Ian Rush fikk 36.

Flest tilskuere var det den 18.september 1948 på Goodison Park. Kampen endte 1-1, noe 78 599 mennesker så.

Odds

Oddsen på kampen er som følger:

Liverpool - Everton 2.30 3.05 2.90

På de fem siste møtene har Liverpool vunnet 3, en kamp har endt uavgjort og Everton har vunnet en. De fem siste kampene for lagene er som følger:

Liverpool W D L L L (siste kamp først)

Everton W D W W W

Du kan spille på kampen her

Under har vi samlet noen klassiske klipp fra kamper mellom lagene:

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør