Foto: AP/Scanpix

Darren Bent må berge Sunderland igjen

Eller innfrir nyervervelsene til Steve Bruce?

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Nettavisens odds- og travmagasin Sportspill.nogir deg tabelltips og vurdering av samtlige lag i Premier League frem mot seriestart 14. august.Klikk herfor å se tabelltipset og de øvrige klubbomtalene.

Historie:
Sunderland ble stiftet i 1879 og valgt inn i The Football League i 1890. Sunderland har faktisk hele seks ligamesterskap, men det siste ligamesterskapet ble tatt før andre verdenskrig startet, i sesongen 1935/36. Klubben har også tatt to FA-cup titler, den siste i 1973, i den legendariske seieren mot Leeds. Årets sesong i Premier League er den fjerde på rad siden opprykket fra Championship i 2007.

Stadion: Stadium of Light (49 000)

Billetter: Nettbestilling

Manager: Steve Bruce (50 år)
Steve Bruce overtok som Sunderland-manager foran fjorårets sesong. Før den tid var han manager i Wigan der han ansatt november 2007 og gjorde en flott jobb der. Steve Bruce var før den tid manager i Birmingham fra 2001 og er selvsagt mest kjent fra sin strålende spillerkarriere i Manchester United der han spilte 414 kamper.

Keeper:
Den dyrkjøpte skotske landslagskeeperen Craig Gordon er for tiden skadet, slik han var i deler av fjorårssesongen, og ventes først tilbake utpå høsten. Marton Fülöp som erstattet Gordon da denne var i skadet i vinter er solgt. I sommer hentet derfor Sunderland den lovende belgiske U21-keeperen Simon Mignolet fra Sint-Truiden. Mignolet voktet buret for Sunderland i generalprøven mot Hoffenheim i helgen, og er ventet å starte i sesongpremieren mot Birmingham. Tredjekeeper er den nordirske U21-keeperen Trevor Carson. Gjentatte rykter om at City-keeper Joe Hart er på vei til Sunderland har foreløpig ikke vist seg å være korrekte. Med tanke på at de to friske keeperne i Sunderland-stallen fortsatt er svært unge, kan Sunderland ha et keeperproblem dersom Craig Gordons skade blir langvarig.

Forsvar:
Stopperne John Mensah og Paulo da Silva returnerer etter et strålende VM-sluttspill der de begge ruvet for sine respektive lag Ghana og Paraguay.John Mensah er fortsatt på lån fra Lyon, men ny leieavtale for den kommende sesongen er nå bekreftet og Sunderland har også sikret seg opsjon på kjøp. Steve Bruce hentet i sommer inn sin gamle disippel Titus Bramble fra Wigan, Bramble som hadde en meget sterk sesong for Wigan i fjor. Den egyptiske landslagsbacken Ahmed Al-Muhammadi (kan også brukes på flanken) ble i sommer hentet på lån ut sesongen og ligger an til startplass i sesongpremieren. Steve Bruce har også hentet den spennende forsvarsspilleren Marcos Angeleri fra Estudiantes i sommer. Angeleri kommer med gode meritter fra Sør-Amerika og har også tre landskamper for Argentina. Med solide forsvarsspillere som Michael Turner og Anton Ferdinand i tillegg er Sunderland godt forspent i de bakre rekker

Midtbane:
Midtbanen er uten tvil den svakeste lagdelen i dette Sunderland-mannskapet, ikke minst med tanke på at hardtarbeidende Lorik Cana i sommer ble solgt til Galatasaray. Han og Lee Cattermoles utrettelige balljag var en viktig brikke i Sunderlands defensive system i fjor. Som erstatning har Steve Bruce hentet en av Paraguays VM-helter Cristian Riveros som nok kommer til bli en viktig spiller i den kommende sesongen. Nøkkelspillere ellers er Kieran Richardson (som spiller back/ving litt vekselvis), kreative Steed Malbranque, den omskolerte spissen Frazier Campbell (høyreflanke i fjor), evigunge Bojdewin Zenden, Andy Reid, Jack Colback og ikke minst unge Jordan Henderson (kun 20 år gammel) som ligger an til startplass i sesongpremieren. Uansett så har Steve Bruce en utfordring i å komponere en slagkraftig midtbane.

Angrep:
Det sier seg selv at med 25 mål i fjorårsesongen er Darren Bent Sunderlands desidert viktigste mann, og mange mente spissen burde fått plass i den endelige VM-troppen til England. Sammen med uryddige, men kraftfulle Kenwyne Jones utgjør han en solid angrepsduo for Sunderland. Frazier Campbell er i utgangspunktet spiss, men har altså blitt mye brukt som høyre flankespiller. Evigunge David Healy og Martyn Waghorn er andre alternativer på topp.

Stall:
Det er ingen fare med bredden til Sunderland i stallen, men mer snakk om kvaliteten. Usikkerhet rundt keeperplassen, og få alternativer ved siden av Bent og Jones på topp. Forsvaret er den klart beste lagdelen, mens det er knyttet store spørsmålstegn til midtbanen og den kreative delen av denne.

Oddsen: Tipp på Langoddsen her

Spillere inn: Marcos Angeleri (f) fra Estudiantes, Titus Bramble (f) fra Wigan, Ahmed Al-Muhammadi (f) på lån fra Ennpi, Simon Mignolet (k) fra Sint-Truiden, Cristian Riveros (m) fra Cruz Azul

Spillere ut: Michael Liddle (f) til Leyton Orient, Marton Fülöp (k) til Ipswich og Lorik Cana (m) til Galatasaray

Vurdering:
Sunderland har plasseringene 13-16-15 etter returen til Premier League i 2007. Vi tror Sunderland ender på noenlunde samme plassering denne sesongen. Steve Bruce har riktignok hentet noen interessante spillere og spesielt Riveros kan være et kupp. Men det er store spørsmålstegn ved om midtbanen til Sunderland holder mål. I tillegg er det usikkerhet rundt keeperplassen og hvor lenge eventuelt det klare førstevalget Craig Gordon blir borte. Sunderland tok 34 av sine 44 poeng hjemme på Stadium of Light i fjor, og det er nok fortsatt på hjemmebane poengene må tas. Det er heller ingen tvil om at Darren Bent blir uhyre viktig for Sunderland denne sesongen, og dersom Bent skulle bli skadet kan det bli kritisk. Defensivt ser det bra ut for Steve Bruce, da det er mange og gode alternativer i den bakre fireren. Vi tror ikke Sunderland får problemer med å holde plassen, men tror heller ikke Sunderland er sterke nok til å lukte på en plass rundt nummer ti.

Vi tipper: 16.plass

Offisell hjemmeside: http://www.safc.com/

Norsk supporterside: http://www.sunderland.no/

Tipping: Her kan du levere tippekupongen på nett

Klassisk Youtube-øyeblikk:

Viktig for deg som tipper:
Siden Sunderland kom tilbake i Premier League i 2007-2008 sesongen er fasiten på bortebane forferdelig svak. På 57 spilte bortekamper i løpet av de tre siste sesongene, er fasiten 7-13-37. Det er altså ikke spesielt lønnsomt å spille på Sunderland borte og laget har altså tapt ca 65 prosent av bortekampene. Tilsvarende er 24 av 57 spilte hjemmekamper vunnet.

Mobilspill: Slik kan du levere spill på mobilen

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør