Foto: Mike Egerton (Pa Photos)

Du vinner ikke i år, Sir Alex

Alex Fergusons United kommer ikke helt til topps i år. Les hvorfor.

Kommersielt

Denne saken er en del av årets Premier League-tips. Se alle tipsene her.

Fakta:

Manchester United Football Club (The Red Devils)
Old Trafford (75 957)

Manchester United er Englands mestvinnende klubb og ble startet som Newton Heath LYR Football Club i 1878. Klubben skiftet navn til Manchester United i 1902. United var den første klubben som vant Europacupen (senere Champions League), og Alex Ferguson, dagens manager for United, er den mest suksessfulle manageren i engelsk fotballhistorie.

Plassering i fjor: 1.plass

Hjemmeside:http://www.manutd.com/

Supporterklubb i Norge:http://www.united.no/

Overganger:

Inn: David De Gea (Atletico Madrid), Phil Jones (Blackburn), Ashley Young (Aston Villa)

Ut: Wes Brown (Sunderland), John O'Shea (Sunderland), Owen Hargreaves, Paul Scholes, Edwin van der Sar, Bebe (Besiktas, lån), Ritchie de Laet (Norwich, lån)

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Vurdering:

Keeper

En legende i United takket for seg og la støvlene på hylla etter sist sesong. At Edwin van der Sar vil bli savnet er det ingen tvil om. David de Gea har kommet til Manchester United for nærmere 18 millioner pund fra Atletico Madrid. Han har 44 kamper for aldersbestemte lag i Spania. De Gea har to sesonger bak seg som spiller på A-laget til Atletico Madrid, og det er ingen erfaren sisteskanse som United har i årets sesong selv om han har vunnet både U-17 EM og U-21 EM.

United har også Tomasz Kuszczak, polakken som kom til United i 2007. Han har totalt 26 seriekamper for United siden overgangen fra West Browmich Albion. Dansken Anders Lindegaard er den tredje målvakten i førstelagsstallen til United, og 27-åringen med 4 landskamper for Danmark kom fra Aalesund før jul i fjor.

Akilleshælen til United kan være målvaktsplassen i år. Etter alle landemerker er de Gea førstekeeperen til United, og selv om det er under enhver tvil at han er et stort talent er det store sko han skal fylle. Det er heller ikke alt for lett å være en relativt uerfaren målvakt i Premier League. Det er heller ikke alltid slik at målvaktene United handler inn alltid slår til....

Forsvar

Forsvaret til United er knallsterkt, spesielt sentralt. Rio Ferdinand og Nemanja Vidic kan beskrives som to av de aller beste midtstopperne i Premier League. Nyinnkjøpte Phil Jones spilte fast på midtbanen/forsvar for Blackburn sist sesong til han ble skadet i desember. Han fikk likevel 26 seriekamper, og 19-åringen er utvilsomt et defensivt talent som allerede har 9 kamper for England U-21.

Mye er sagt og ment om Patrice Evra, men at han har store kvaliteter er det ingen tvil om. Han har fått 35 landskamper for Frankrike, og har 169 seriekamper for United etter at han kom fra Monaco i 2006. Venstrebacken har fart og offensive kvaliteter.

21-åringen Chris Smailing er også et stort talent som har fått 16 seriekamper for United etter at han kom til laget i januar 2010. Han har også 14 kamper for England U-21. Backen Fabio kom til United i 2008 sammen med sin tvillingbror Rafael. Førstnevnte har fått 16 seriekamper, mens tvillingbroren har 40. The Times omtalte de en gang som Brasils svar på Neville-brødrene, og da er det vel greit å foreløpig si hvem som er Gary og hvem som er Phil...

United har også nord-iren Jonny Evans i forsvar. Han har totalt 46 seriekamper for United, og 24 landskamper for sitt hjemland. I fjor ble det 12 seriekamper for Evans.

Det er svært mye talent i forsvaret til United. Smailing/Jones kan fort være arvtagerne til Vidic/Ferdinand. I tillegg har man Evans, Rafael og Fabio. Vi tror likevel erfaringen til Evra blir god å ha sammen med ungguttene, og selv om Wes Brown og John O'Shea nok ikke hadde mange framtidsmuligheter hos United kan de sammen med Gary Neville savnes på grunn av deres erfaring. Det har vært kamper hvor Uniteds unggutter har blitt litt for små, og det er tider hvor Vidic og Ferdinand kan har noen problemer mot enkelte spisser. Likevel så er det ingen tvil om at United har klassespillere bakerst på banen.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

Midtbane

Anderson har vel egentlig ikke helt slått fullstendig til hos United. Siden han kom til laget i 2007 har han 73 seriekamper, 19 sist sesong. Noe av tiden har han dog vært ute med skade. Anderson har 8 landskamper for Brasil, og 23-åringen er en god spiller.

At Ryan Giggs fortsatt spiller fotball er nesten uvirkelig, spesielt for de som er omtrent er like gamle som ham. I november fyller den evig tro United-spilleren 38 år, og han har 613 seriekamper for United siden han debuterte i ligaen i 1991. For deg som ikke er så kjapp i hoderegning er det altså 20 år siden. Han fikk 25 seriekamper i fjor, og holder nok i en god del kamper i år også selv om han må begynne å kjenne alderen. Muligens holder han seg ung på andre måter (nei, vi kunne ikke dy oss).

Sør-koreaneren Park Ji-Sung har vært i United siden 2005, men har vel aldri vært den mest sentrale spilleren som har stjålet de største overskriftene. Det ble 15 seriekamper sist sesong (og 5 mål), etter 17 kamper sesongen før. At han er en viktig spiller å ha i bakhånd er det likevel ingen tvil om, og hans defensive kvaliteter i viktige kamper er bra å ha i bakhånd for Sir Alex.

Michael Carrick, som Park Ji-Sung, har rukket å bli 30 år. Carrick har vært en relativt fast figur på United siden han kom fra Tottenham før 2006/7-sesongen og har fått 22 landskamper for England.

Det var mange, i hvert fall en del United-fans, som mente at Nani skulle bli den nye Ronaldo da han kom til United. Nå har vel ikke det helt slått til, men 17 mål på 95 seriekamper er godt over gjennomsnittet i England. 24-åringen har også rukket hele å få med seg hele 46 landskamper. Muligens er kommende sesong det som blir den virkelig store, i hvert fall om man skal dømme ut i fra Community Shield-kampen hvor han ble kåret til banens beste. Nani er utvilsomt en av de beste midtbanespillerne i England, så misforstå oss rett.

Skotske Darren Fletcher er vel ingen spiller som stjeler de største overskriftene, men 189 seriekamper for United siden 2001 står det respekt av. Fletcher er også kaptein for Skottland, og har fått 53 landskamper for sitt hjemland. Kantspiller Antonio Valencia har 44 seriekamper for United etter at han kom fra Wigan i 2009. I fjor ble det bare 10 etter at han var lenge ute med skade. Valencia har 44 landskamper for Ecuador.

Irske Darren Gibson fyller ut stallen for United på midten. Den 23 år gamle landslagsmannen for Irland (16 landskamper) fikk 12 seriekamper i fjor, og kan nok ikke regnes som den viktigste spilleren på United.

Når det gjelder kanskje en av de mest spennende spillerne på midten for United kommende sesong så er det Tom Cleverly. Selv om han ikke har seriedebutert for Manchester United ble han tatt ut i Englands tropp til privatlandskamp før seriestart (etter at Carrick meldte forfall på grunn av skade (for så å spille Community Shield)). I fjor fikk Cleverly 25 seriekamper for Wigan på lån.

Ny for United er Ashley Young, 26-åringen kom fra Aston Villa før sesongen for det som visstnok er 16 millioner pund. I fjor hadde han 9 mål og 14 assists for Villa, og at United har styrket laget ved å handle inn Young er nok under enhver tvil.

Styrken til United på midten for United er først og fremst bredden. Laget har mange gode spillere som kan utfylle hverandre, og Ferguson kan bytte på hvilken type midtbane han ønsker etter hvilke motstandere man har. Nani og Anderson har bittelitt å bevise, mest av alt fordi det er grunn til å tro at det bor enda mer i begge spillere. Valencia fikk forrige sesong ødelagt av skade, men er nå tilbake i tillegg til at Ashley Young er en god tilvekst for laget. Skulle man si at laget mangler noe etter at Paul Scholes la opp så er det en ekstra motor. Skulle man derimot, etter at vi skriver dette, få kloa på en viss nederlender så har United ikke bare en megt god midtbane - men en strålende en.

Angrep

To av spissen til United er produkter fra Liverpool. Byen, altså. Wayne Rooney kom til United fra Everton i 2004, og har 102 seriemål på 217 kamper. Det er nok spisser som lager flere mål enn Rooney, men arbeidskapasiteten kan ingen si noe på. Det er en grunn til at 25-åringen har 70 landskamper for England. Den andre spilleren som er et produkt av Liverpool by er Michael Owen. Nå er ikke Owen vært den mest sentrale spilleren hos United etter at han kom fra Newcastle i 2009 (han har totalt 30 seriekamper), men han er nok grei å ha på laget for Sir Alex.

I sommer har det vært mange rykter om at Berbatov har vært på vei bort, men han er i skrivende stund fortsatt på laget. Spissen som laget 20 mål på 32 seriekamper i fjor var god sist sesong, etter å ha muligens slitt litt de to første sesongen etter at han kom fra Tottenham. Bulgareren på 30 år kan være fin å ha for United også kommende sesong, så det er uvisst hvorfor det kan virke som om han er regnet som overflødig for Manchester-laget.

Mame Biram Diouf kom fra Molde i 2009, men har ikke slått igjennom på førstelaget for United. Han var på utlån til Blackburn uten særlig suksess forrige sesong (3 mål på 26 kamper).

20-åringen Danny Welbeck har foreløpig ikke slått igjennom for United, og var på utlån til Sunderland sist sesong (6 mål på 26 seriekamper). Welbeck har mange kamper for u-lagene til England, men han har store muligheter for å kunne være en mann for fremtiden - og også muligens årets sesong.

Den 19 år gamle (snart 20) italieneren Federico Macheda var på utlån til Sampdoria i fjor (14 kamper, ingen mål), og regnes også som en mann for fremtiden.

Franske Gabriel Obertan er når vi skriver dette fortsatt United-spiller, men skal etter sigende gå til Newcastle.

Og, nei, vi har ikke glemt den 23 år gamle meksikaneren Javier Hernandez (29 landskamper, 21 mål). Det ble 13 mål på 27 kamper for den raske spissen i fjor - og han fikk også Sir Matt Busby Player of the Year-prisen fra fansen.

Det er mange gode spisser på United, men går Berbatov er det først og fremst mange unge gode spisser - og Rooney. Vel, Rooney er ikke mer enn 25 år gammel - men har så mye erfaring at han knapt kan kalles ung i Premier League lenger. Sir Alex satser nok på at Hernandez fortsetter den gode formen fra siste del av sesongen i fjor, og at en eller flere av unggutta skaper kamp om plassene og kan brukes hvis det blir noen skader.

Manager: Alex Ferguson (69 år)

I desember i år blir Ferguson 70 år gammel. Han er utvilsomt den beste manageren i historien til engelsk fotball. Fans av andre lag vil kanskje diskutere det, men ser man på all statistikk vil det bevises at det tar feil. 12 seriemesterskap. 5 FA-cuper. 4 ligacuper. 2 Champions League-trofeer. Fergusons eneste problem er muligens at han er 70 år, men skal man bare bruke gjennomsnittet i Storbriannia på forventet levealder så har Ferguson minst 9 sesonger til i United.

Oppsummering av vurdering

Først og fremst er United godt besatt på alle plasser. De har kanskje ikke verdensstjernene som det andre laget fra Manchester har, men de har mange gode spillere og en veldig bred stall. Skulle vi peke på en ting som vi tror kan være akilleshælen så er det keeperplassen - og det er alltid vanskelig å bytte ut laget med unggutter som det nesten virker som om er hva Sir Alex driver med. Ferguson kan likevel skape mirakler av det meste, men i år tror vi at United ikke vinner. Så får vi heller trekke noe tilbake om de signerer en nederlender og at keeperproblemet vi tror de kan få er bare noe vi tror på. Men, høyt opp kommer United uansett. Veldig høyt.

Vårt tips: 2.plass

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus