De norske lagene imponerte ingen i kvalifiseringen til Europa-turneringene forrige sesong. Her er det Rosenborg som ryker mot tyrkiske Karabükspor på Lerkendal på bortemålsregelen.
De norske lagene imponerte ingen i kvalifiseringen til Europa-turneringene forrige sesong. Her er det Rosenborg som ryker mot tyrkiske Karabükspor på Lerkendal på bortemålsregelen. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Europa-revansje for tippeligaklubbene?

Europa-eventyret starter for tre norske lag i kveld. Vi tror på suksess for to av dem.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Øvrige tips fra Sportspill torsdag:
Europa League: 
Dobbel til 3,08 i odds
Langskudd: 
Sjokkskrell i Wimbledon?
Oddstips:  Odd møter tøffe sheriffer
Tennis:   Federer møter bananskall
V75 Halmstad: 18 millioner på en torsdag
V65 Jarlsberg:   Gundersen presenterer ny kanon
Lunsj-V5 Bergen:   Stortalentet bankes
V4 Årjäng:  Lunsj med norske vinnersjanser

Midtukekupongen er lagt til torsdag denne uken ettersom det var svært labert med fotballkamper på programmet onsdag. I kveld er det imidlertid full rulle i kvalifiseringen til Europa League, og samtlige 12 kamper er hentet fra denne turneringen.

Spillstopp: 17.55.

1. Vikingur – Rosenborg
Vikingur har deltatt i Europa League-kvalifiseringen de siste fire årene. Det ble en tidlig og brutal exit både i 2010/11 og 2011/12, men laget fra Færøyene har bitt bra fra seg de to siste sesongene. For to år siden ble finske Turku slått ut med 2-1 sammenlagt i første runde, mens latviske Daugava og Tromsø måtte gi tapt i runde 1 og 2 i fjor.

Leirvik-laget endte på tredjeplass i den hjemlige ligaen i fjor og innehar samme plassering 17 runder ut i årets sesong. Tok en fin 3-0-seier over HB Torshavn forrige serierunde og har vunnet fem på rad i serie og cup.

Rosenborg deltok i gruppespillet i Europa League sist for tre år siden. Røk ut mot tyrkiske Karabükspor i tredje kvalikrunde forrige sesong.

Trener Kåre Ingebrigtsen er utestengt for kveldens kamp etter å ha kranglet med Karabükspor-spillere da RBK røk ut i fjor.

Pål André Helland og Stefan Strandberg står over kampen med småskader. I tillegg mangler Morten Gamst Pedersen og Tore Reginiussen.

Til tross for noen fravær, har RBK tatt med en sterk tropp til Færøyene. Trønderne har fremstått mer skjerpet og sultne enn på mange år denne sesongen, og vi tror ikke det gjøres feilskjær her. B.

2. Sheriff Tiraspol – Odd
Sheriff endte likt som to andre lag i den moldovske ligaen, men var dårligst på innbyrdes oppgjør og måtte nøye seg med bronse. Gullgrossisten reddet imidlertid sesongen med cupseier i slutten av mai og triumf i supercupen for en uke siden.

Sheriff har lang erfaring fra Europa-kvalifiseringene og har gjort seg bemerket med flere gode prestasjoner de siste årene. For to år siden nådde laget gruppespillet i Europa League, og i fjor endte Champions League-eventyret med tap i tredje kvalikrunde.

På topp har moldoverne en giftig duo i brasilianerne Richardinho og Juninho.

Odd har ikke deltatt i Europa siden 2004 (tidlig sorti Europacupen). Kommer fra 1-1 borte mot LSK og ligger på sjetteplass i Tippeligaen.

Bentley hadde onsdag kveld ikke sluppet inn i Moldova grunnet visumtrøbbel. Odd-troppen blir ikke tatt ut før det blir en avklaring i saken. Fredrik Nordkvelle kan bli klar etter skadeavbrekk. Jarrko Humre har også vært ute en tid.

Odd har fått en meget tøff oppgave til å være første runde kvalifiseringsrunde i Europa League. På hjemmebane har Sheriff slått langt bedre motstandere enn Odd de siste årene, og vi tror ikke på norsk suksess i denne kampen. H.

3. Strømsgodset - Partizani Tirana
Strømsgodset har prøvd å kvalifisere seg for Europa-spill tre av de siste fire årene, men har ikke klart å ta seg videre til gruppespillet. Tapte med til sammen 0-3 for Steaua i andre kvalikrunde i Europa League forrige sesong.

Ble liggende på sjuendeplass i Tippeligaen etter helgens 2-3-tap borte mot Stabæk. 

Trener Bjørn Petter Ingebretsen har tatt ut følgende tropp: Espen Bugge Pettersen, Borger Thomas, Mounir Hamoud, Lars Vilsvik, Gustav Valsvik, Marius Høibråten, Kim André Madsen, Mohammed Abu, Nana Boateng, Martin Rønning Ovenstad, Iver Fossum, Bassel Jradi, Gustav Medonca Wikheim, Øyvind Storflor, Flamur Kastrati, Marvin Ogunjimi, Thomas Sørum, Peter Kovacs.

Partizani Tirana endte på tredjeplass i den albanske ligaen og har ikke vært i aksjon etter at seriespillet ble avsluttet 22. mai. Hovedstadslaget deltok sist i Europa i 2008/09-sesongen. Da ble det tap for bosniske Siroki i første kvalifiseringsrunde.

Hvis vi kan stole på Google-oversettelsen av en albansk sportsside, må midtbanespillerne Idriz Batha og Mentor Mazrekaj stå over med skader.

Partizani-spillerne har ikke spilt kamp på snart seks uker, og dette er et oppgjør Godset bør vinne. H.

4. Skonto Riga - St. Patricks
Skonto ligger på tredjeplass i den latviske ligaen etter tre runder. Spilte uavgjort mot sølvplasserte Ventspils forrige runde og vant tre strake kamper før det.

Latvierne ble diskvalifisert fra kvalifiseringen til Europa League av UEFA forrige sesong grunnet økonomiske problemer. Kom til annen kvalikrunde året før etter å ha beseiret Sheriff Tiraspol i første runde.

St. Patricks snublet i første Europa-hinder både i fjor og året før, men slo ut to lag før Hannover ble for sterke i tredje runde for tre år siden. Står med fire strake seiere (mot enkel motstand) i den irske ligaen og har klatret til tredjeplass. 

Trener Liam Buckley hvilte tre faste spillere som sliter med småskader, i 3-0-seieren over Longford sist. Trolig blir trioen klar til kveldens kamp.

Vi satser på at HU holder.

5. Lahti – Elfsborg
Lahti har ikke deltatt ute i Europa siden det ble tap for Club Brugge i tredje kvalifiseringsrunde i Europa League høsten 2009.

Endte på tredjeplass i den hjemlige ligaen i fjor, men har bare vunnet 3 av 15 kamper denne sesongen og ligger utsatt til på åttendeplass.

Elfsborg fikk Europa League-kvalik fordi klubben vant den hjemlige cupen forrige sesong. Ligger på annenplass etter 13 runder i år. Svenskene deltok i Europa League-gruppespillet i fjor, men fikk bare med seg fire poeng. 

Arber Zeneli (midtbane) og Sebastian Holmén (forsvar) har fått fri etter å ha vunnet gull i U21-EM så sent som tirsdag kveld. Det skal være nivåforskjell på disse to, men vi tar med en gardering grunnet finsk hjemmefordel. UB.

6. Vaasa – AIK
Ny finsk-svensk duell. Vaasa har tapt sine to siste kamper og ligger helt sist i Veikkausliiga. Laget tapte for Brommapojkarna i første kvalikrunde forrige sesong. Deltok sist før det i 1999/00-sesongen.

Mandag denne uken fikk Olli Huttunen sparken som trener i klubben, og dette er den første kampen med tidligere assistenttrener Petri Vuorinen ved roret.

Det er en del skader i troppen om dagen, og minst to faste spillere må stå over mot AIK.

AIK fikk en bra avslutning på serien før sommerpausen og ligger på sjetteplass i Allsvenskan, fire poeng bak Elfsborg på sølv. Deltok i gruppespillet i Europa League i 2012/13.

AIK sliter på keeperplass ettersom Kenny Stamatopoulos er opptatt med spill for Canada i Gold Cup, mens Patrik Carlgren akkurat har vunnet EM-gull for Sveriges U21-lag. De siste rapportene tyder på at Carlgren starter i mål til tross for at han spilte finale for to døgn siden.

Et finsk bunnlag bør være grei skuring for en storklubb som AIK. B.

7. Seinäjoen – Hafnarfjördur
Seinäjoen hadde en strålende opprykkssesong på øverste nivå i Finland, med seier i ligacupen og sølv i serien. Har gjort det bra også så langt i år, og en ny medalje er innen rekkevidde. Klubben debuterer i Europa-sammenheng.

Hafnarfjördur endte på annenplass i den islandske Urvalsdeild forrige sesong. Leder ligaen med tre poengs margin etter ti runder i år.

Laget har vært en gjenganger i Europa-kvalifiseringen de siste elleve årene, og forrige sesong slo man ut to lag før det ble tap for Elfsborg i tredje runde i Europa League-kvaliken.

Hafnarfjördur har masse Europa-rutine og er trolig ikke et svakere lag enn dagens motstander. Vi tar ingen sjanser. HUB.

8. Go Ahead Eagles – Ferencvaros
Go Ahead Eagles spiller ute i Europa for første gang på 50 år, og deltakelsen i år skyldes ikke gode prestasjoner. Nederland fikk nemlig en ekstra kvalifiseringsplass til Europa League grunnet førsteplass på UEFAs fair play-liste. Denne plassen skulle gått til Twente, men klubben takket nei grunnet anstrengt økonomi.

Dermed endte plassen til Go Ahead Eagles, til tross for at laget rykket ned fra Eredivisie i slutten av mai. 

Klubben har gjort store utskiftninger i stallen etter nedrykket, og trener  Dennis Demmers har ikke hatt mange dagene på å spille inn det nye laget. Han forsikrer imidlertid om at stallen er skadefri, og at samtlige nykommere er berettiget for spill.

Ferencvaros har hatt en meget god sesong i Ungarn. I serien ble det sølv, mens rengjøringspersonalet på klubbhuset har fått to nye cuppokaler å pusse. Forrige sesong endte Europa-eventyret med tap for Aalesund i annen kvalikrunde. Det norske laget måtte ha ekstraomganger for å gå videre.

Kampen spilles ikke på Eagles' hjemmebane i Deventer, men i Emmen.

Nederlenderne hadde en meget svak sesongavslutning og er blitt tappet for gode spillere etter nedrykket. Ferencvaros er et gammelt storlag som er på vei opp etter noen tunge sesonger. Vi tror mest på bortelaget. B.

9. Celje - Slask Wroclaw
Slovenske Celje endte opp med sølvmedalje i både serien og cupen og skal ut i Europa for første gang på to år. I 2013-14-sesongen ble det tap for Tromsø i første runde i Europa League-kvaliken, mens Dacia fra Moldova ble for sterke i samme runde året før.

Slask Wroclaw har fått sjansen i Europa gjennom fjerdeplass i polske Ekstraklasa, som ble avsluttet i begynnelsen av juni. Har bitt bra fra seg i flere kvalifiseringer, og forrige sesong ble Club Brugge slått ut tredje runde. I playoffen mot Sevilla ble det imidlertid bråstopp og 1-9 sammenlagt. Spilte også playoff sesongen før.

Slask Wroclaw er nok sterkest av disse to, men hjemmefordelen gjør at vi helgarderer. HUB.

10. Cork - KR Reykjavik
Cork var bare to poeng fra å ta seriegull i Irland forrige sesong, og det ser ut til at laget blir den tøffeste utfordreren til Dundalk også i år. Flotte 6-1-0 på de siste sju kampene har sendt laget helt opp i ryggen på serielederen etter 18 runder.

Cork har ikke spilt Europa-fotball siden 2008/09-sesongen, da det ble tap for finske Haka i første runde i kvalifiseringen til UEFA-cupen.

KR ligger på annenplass i den islandske ligaen. Forrige sesong sikret man Europa-plass ved å ta bronsemedalje.

Har vært en gjenganger Europa-kvaliken de siste sju årene, og forrige sesong beseiret man nordirske Glentorian i første runde. I Europa League-kvaliken i 2011 slo islendingene ut to klubber før det ble bråstopp mot Dinamo Tbilisi. 

Vinneren av disse to møter trolig Rosenborg i neste runde.

KR har kapasitet til å få med seg et bra resultat før returkampen. HUB.

11. Linfield – Runavik
Linfield endte på annenplass i den nordirske ligaen og deltar i Europa-kvalik for tolvte året på rad. Slo ut færøysk motstand i første kvalikrunde til Europa League både i fjor og for to år siden. Klubben har imidlertid aldri gått videre til gruppespill.

Runavik endte på fjerdeplass i den færøyske ligaen forrige sesong, men ligger to plasser høyere 17 kamper ut i årets sesong. Står med slappe 0-3-1 på de siste fire seriekampene.

Klarte uavgjort i hjemmekampen mot Fulham i Europa League-kvalifiseringen for fire år siden, men har tapt 14 av de 15 andre kampene klubben har spilt i Europa (slo Tbilisi i 2008).

Linfield har ikke spilt offisielle kamper siden slutten av april, og spillerne er nok relativt rustne. Folkerekka viser 77 prosent på H, og dette er en kamp som bør dekkes dersom du ønsker å fange potensielle skreller som vil øke premiene. HU.

12. Skendija – Aberdeen
Skendija endte på tredjeplass i den makedonske ligaen forrige sesong og prøver seg i Europa for fjerde gang. Har røket i første hinder i samtlige forsøk.

Aberdeen endte på annenplass i skotsk Premier League forrige sesong. Laget vant cupvinnercupen i 1983 og kom til finalen i samme turnering året etter. De siste 19 årene har imidlertid ikke Aberdeen ikke gjort seg spesielt bemerket ute i Europa.

Slo ut Daugava og Groningen i kvaliken forrige sesong, men måtte deretter gi tapt for Real Sociedad. Har forsterket stallen med Joseph Nuttall (Manchester City) og Danny Ward (Liverpool).

Legg merke til at kampen spilles på landslagsarenaen i Skopje ettersom Skendijas hjemmebane er under ombygging.

Aberdeen er med rette favoritter, men 74 prosent på B (folkerekka) er såpass høyt at det frister med en gardering. UB.

432-rekker:
1. Vikingur Gøta - Rosenborg B

2. Sheriff Tiraspol - Odd H

3. Strømsgodset - Partizani Tirana H

4. Skonto Riga - St. Patricks HU

5. Lahti - Elfsborg UB

6. Vaasa - AIK B

7. Seinäjoen - Hafnarfjördur HUB

8. Go Ahead Eagles - Ferencvaros B

9. Celje - Slask Wroclaw HUB

10. Cork - KR Reykjavik HUB

11. Linfield - Runavik HU

12. Skendija – Aberdeen UB

Klikk her for å levere 432-rekken.

96-rekker:
1. Vikingur Gøta - Rosenborg B

2. Sheriff Tiraspol - Odd H

3. Strømsgodset - Partizani Tirana H

4. Skonto Riga - St. Patricks HU

5. Lahti - Elfsborg UB

6. Vaasa - AIK B

7. Seinäjoen - Hafnarfjördur HU

8. Go Ahead Eagles - Ferencvaros B

9. Celje - Slask Wroclaw HUB

10. Cork - KR Reykjavik HU

11. Linfield - Runavik HU

12. Skendija – Aberdeen B
Mest lest

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør