Foto: Getty Images / All Over Press

Fergusons iskalde beregninger

Med Everton i dag og Real Madrid på onsdag må Sir Alex få kabalen til å gå opp enda en gang.

Kommersielt

Sportspills meny søndag
V64 Solvalla: Finsk dobbel i Stockholm
V5 Sørlandet: Stålbankere i sør
Premier League: Skader og karantener
Oddstips 1: Marseille reiser seg
Oddstips 2: Nigeria tar gullet
Tippetips: Ferguson må prioritere

Søndagskupongen er satt sammen av kamper fra Premier League, Primera Division, Segunda Division, Jupiler League, portugisisk Primeira, Bundesliga, Ligue 1 og Serie A.

Spillefrist er klokken 16.55 og bonuspotten er oppe i 3.250.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong.

1. Manchester United - Everton
Premier League. Manchester United leder ligaen med 9 poeng før helgens runde, og det skal etter hvert ganske mye til at de ikke tar sitt trettende Premier League-gull. Med 8-2-0 på de ti siste rundene viser de få eller ingen tegn på å sprekke, og Alex Fergusons United er heller ikke den type lag som sprekker. De har 11-0-1 på Old Trafford. I dag må imidlertid manager Ferguson ta ut laget med stort omhu, United har en mildt sagt vrien bortekamp mot Real Madrid i Champions League onsdag kveld.

Ashley Young (m) er tilbake fra sin kneskade, han har mistet de fem siste kampene. Phil Jones (f) og Michael Carrick (m) er friskmeldt etter de ikke alt for alvorlige skadene som forhindret dem fra å delta i privatlandskamper i midtuken.

Everton trenger ikke tenke på spill i Europa eller cuper, de er riktignok fortsatt med i FA-cupen og møter Oldham der neste helg, men det påvirker ikke dagens kamp. Everton har bare tapt tre av 25 kamper i ligaen. Like få som United, men der United har vunnet 20 og spilt 2 uavgjort, har Everton vunnet 10 og spilt 12 uavgjort. Derfor ligger Everton på 5. plass, 20 poeng bak United. Everton spilte 0-0 i Southampton på sin forrige reise og de er helt klart en kandidat til å ta poeng på Old Trafford også. De spilte 4-4 her forrige sesong, og de er ett av tre lag som har slått United denne sesongen (1-0 på Goodison park i august).

Phil Jagielka (f) er blitt bra etter skaden som forhindret ham i å spille for England tidligere i uken. Tony Hibbert (f) og Seamus Coleman (f) er stadig ute, men det er ingen nye skader.

Everton er et uavgjortspillende lag, de hever seg gjerne mot de gode, og har vist før at de spiller jevnt med United. Hjemmelaget har en bred stall, men vil muligens bære preg av at de tenker Champions League. Uavgjort blir utgangstegnet, men garderingen blir H på Uniteds evne til å score sene matchvinnermål i kamper de ser ut til å ikke vinne. HU i kamp 1.

Se kampen live på TV 2 Sumo

2. Rayo Vallecano - Atletico Madrid
Primera Division. Det er duket for nok et Madrid-derby, denne gangen på Estadio de Vallecas. Det omvendte oppgjøret var for øvrig en underholdende affære som Atletico lå an til å vinne 4-0, men som endte 4-3 etter litt dramatikk på slutten. Nå er sesongen over halvspilt, og Rayo Vallecano er fremdeles med i kampen om en topp 6-plassering og spill i Europa. Rayo er også laget som spiller minst uavgjort, de står med 11-1-10 totalt og 7-1-3 her hjemme. De slo godtgående Real Betis 3-0 her sist, etter 3-1 mot Getafe og 3-0 mot Levante her. Rayo Vallecano på hjemmebane pleier å bety full fart fremover og mye underholdning.

Tito (f) er suspendert, han er fast starter, og Labaka (f) er ute igjen. Ellers fulltallig, kapteinen Piti er tilbake. Slik kan hjemmelaget starte, tror Marca:

Ruben - Amat, Galvez, Figeras, Casado - Trashorras, Fuego - Piti, Dominguez, Carlos - Baptistao

Atletico Madrid har ikke klart seg like godt mens toppscorer Falcao har vært ute med skade. De haler i land seire på hjemmebane, slik de gjorde med 1-0 mot Real Betis sist, den tolvte strake hjemmeseieren. I Falcaos fravær har Diego Costa måttet ta ansvar for å score også, ikke bare erting av motstander. Men på bortebane har Atletico ikke lykkes i det siste. 0-2 for Real Madrid, 1-4 for Barcelona, 1-1 mot Mallorca og 0-3 for AC Bilbao er deres fire siste. Her har motstanden riktignok vært sterk, med unntak av Mallorca, der man var uheldige som bare klarte 1-1. Atletico har 4-2-4 på bortebane totalt. Torsdag spiller de hjemme mot Rubin Kazan i Europa League.

Det blir antagelig færre frispark enn vanlig i dag, for Diego Costa (a) er suspendert. Ellers er alle på plass, inkludert toppscorer Falcao som er tilbake fra skade, og trolig får Adrian som makker i Costas fravær:

Courtois - Luis, Godin, Miranda, Juanfran - Turan, Bagi, Tiago, Koke - Adrian, Falcao

Vi tror Rayo Vallecano har brukbare sjanser her, de har et spennende og offensivt lag som har vunnet det meste på eget gress. Hjemmeseieren har 30 prosent på folkerekka og skal med på kupongen. Å gå for ren H føles likevel for tøft, når Atletico stiller et meget sterkt lag med Falcao på topp. Vi går for HB i kamp 2.

3. Athletic Bilbao - Espanyol
Primera Division. Bilbao tapte for Zaragoza, Levante og Rayo Vallecano på rad, og det var trist å se basker-laget og trener Bielsa synke mot nedrykk. Det var derimot ikke trist å se dem spille 1-1 borte mot Real Betis runden etter, det var som om de plutselig ønsket å vinne igjen. Siden har de slått Atletico Madrid 3-0 og spilte 2-2 borte mot Valladolid. Nå er målmaskinen Llorente, som var så god forrige sesong, solgt til Juventus. Han drar riktignok ikke før i juni, men forhåpentligvis vil alt maset rundt ham og klubben roe seg nå. Hvor mye han gidder - og får lov til - å bidra fremover, er vi derimot usikre på.

Llorente (a) og Ekiza (f) er trolig ute, men det hersker litt usikkerhet. Gurpegui (m) er også usikker, mens Perez (m) og de Galarreta (m) har vært ute en stund. Slik tror Marca at hjemmelaget starter:

Iraizoz - Iraola, Jose, Laporte, Aurtenetxe - Iturraspe, Ander - Susaeta, Marcos, Muniain - Aduriz

Espanyol har hevet seg kraftig den siste tiden, spesielt etter at Javier Aguirre overtok som trener. På de ni siste rundene har de kun tapt for Barcelona, og vunnet fire hjemmekamper. På bortebane har det ofte blitt med ett poeng, som det ble på forrige reise til Zaragoza (0-0). Espanyol har 1-4-5 borte totalt. Selv med maksimal innsats og Aguirre-strategi fra sidelinjen, er de trolig ikke sterke nok til å vinne spesielt mange bortekamper. Det trenger de ikke heller, så lenge de vinner hjemme. Målet er å unngå nedrykk.

Baena (m) er suspendert. Wakaso Mubarak (m) spilte for Ghana i bronsefinalen i Afrikamesterskapet i går og er ikke tilbake ennå, og Cristian Gomez (m) er også ute. Sannsynlig startellever:

Casilla - Capdevila, Moreno, Colotto, Lopez - Sanchez, Forlin - Simao, Verdu, Garcia - Stuani

Det er en ny giv i baskerne, de kjemper for poengene igjen og det er utrolig hvor mye innstilling har å si. Espanyol har hevet seg kraftig under Aguirre, men denne bortekampen tror vi likevel blir hakket for tøff. H i kamp 3.

4. Real Zaragoza - Real Sociedad
Primera Division. Zaragoza har 0-2-3 på sine fem siste i ligaen og nærmer seg bunnen igjen. De har også spilt 0-0 og tapt 0-4 for Sevilla i cupen mellom disse. Zaragoza har en goalgetter i Helder Postiga, men det holder ikke med én scoring på de syv siste kampene. Motstanden har ikke vært så grusomt tøff heller. Zaragoza er et at få lag som har tatt flest poeng på bortebane, og det er litt typisk at de klarer 1-1 i Malaga forrige runde mens de ikke klarte å score hjemme mot Espanyol runden før (0-0). Hjemme på La Romareda står de med 3-1-6 totalt, svakest i ligaen.

To faste spillere er suspendert i dag, Jose Mari (m) og Abraham (f). I tillegg er Zuculini (m), Alamo (a) og Loovens (f) ute. Dermed kreves det et par endringer, og slik kan hjemmelaget muligens starte:

Roberto - Fernandez, Alvaro, Lanzaro, Paredes - Apono, Movilla - Wilchez, Rodriguez, Montanes - Postiga

Ifrain, Carlos Vela og Gonzalo Castro scoret i Real Sociedads 3-0-seier hjemme mot Mallorca forrige runde. En perfekt gjennomført kamp mot en svak motstander som tidlig ble redusert til 10 mann. Det var imidlertid hjemmekampen før dette igjen at man ble det første laget som slo Barcelona denne sesongen, 3-2 ble det, etter at man lå under 0-2 til pause. Real Sociedad står med imponerende 6-5-1 på de tolv siste i ligaen, det er bare Real Madrid de ikke tok poeng fra. 2-3-5 borte totalt er ikke all verden, men formen er svært god og Sociedad kjenner lukten av spill i Europa. De har scoret 35 mål, noe bare de tre topplagene slår.

Zurutuza (m) er ute, ellers ser det bra ut. Slik kan bortelaget starte:

Bravo - La Bella, I. Martinez, Elustondo, C. Maritnez - Illarramendi, Pardo - Castro, Prieto, Griezmann - Vela

Folkerekka viser 43-28-29, men vi tror bortelaget har bedre sjanser enn som så. De scorer mest og har snart glemt hvordan det er å tape, men bortestistikken deres er likevel ikke fryktingydende. Det er fristende å droppe hjemmeseieren og gå for store premier med hevet hode, men vi ender med å helgardere denne kampen. Et rødt kort her, og du har tapt, så jevnt er det. HUB i kamp 4.

5. AD Alcorcón - Las Palmas
Segunda Division. Alcorcon er med i kampen om den siste ledige opprykksplassen bak suverene Elche. De har vært stabilt gode på eget gress denne sesongen og står med 9-2-0 totalt. På de fem siste rundene har de vunnet to hjemmekamper, og tapt tre bortekamper der de ikke var i nærheten av å score, og fortsetter det slik er de nærmest avhengige av å vinne alt på hjemmebane resten av sesongen for å rykke opp.

Calahorro (f) fikk to raske gule kort og dermed rødt i forrige kamp, og skal være suspendert her.

Las Palmas henger også med der oppe, et lite stykke bak Alcorcon. De er en outsider til opprykk, men har i likhet med dagens motstander vist tendenser til å bare ta poeng hjemme den siste tiden. Forrige runde holdt de ligaens topplag Elche til 0-0 på ferieøya etter å ha vunnet fem på rad hjemme, mens de to siste reisene har gitt tap 1-3 for Lugo og 0-3 for Numancia.

Dette er ikke den ligaen vi kjenner best, og vi må bare satse på at Alcorcons hjemmestyrke gjør seg gjeldende igjen. H i kamp 5.

6. Numancia - Mirandes
Segunda Division. Numancia har falt av i toppen og er nå under midten takket være 0-1-3 på de fire siste. De er ikke patente på hjemmebane lenger, og tapte 1-2 for middelmådige Huesca sist de var i aksjon på Los Pajaritos. De står med 5-3-3 her totalt, men vil snart ligge på nedrykk dersom de ikke begynner å vinne igjen.

Mirandes var langt nede, men nå har de funnet formen og klatret opp til en 16. plass før helgens runde, ett poeng over streken. 3-2-0 på de fem siste er meget bra, og de vant sesongens andre bortekamp da det ble 1-0 mot Huesca på forrige reise. Med seier i dag vil de passere dagens motstander.

Bortelaget viser form, og de ser sterke nok ut til å få med seg noe herfra. Hjemmelaget vil selvsagt selge seg meget dyrt for å snu den vonde trenden og for å holde dagens motstander bak seg. Magefølelsen sier uavgjort og få mål. U i kamp 6.

7. Waasland-Beveren - RSC Anderlecht
Jupiler League. Opprykkerne Waasland-Beveren ser sterke nok ut til å holde plassen. Det er 7 poeng ned til Beerschot og Cercle Brugge, og man hadde en flott rekke på 2-4-0 før det ble tap borte mot Mons forrige runde. 3-5-4 totalt, og kveldens kamp forventes man å tape, alt man kan få til her er for ren bonus å regne.

Anderlecht hadde vunnet 11 kamper på rad da de fikk Milan Jovanovic utvist rett før pause mot Standard Liege sist, på stillingen 1-1. Det så blytungt ut da Standard økte til 2-1 rett etter hvilen, men siden haglet det med kort og Anderlecht sikret 2-2 i spill ni mot ti. Anderlecht er så gode denne sesongen at de har råd til enkelte poengtap. De topper med 6 poeng ned til Waregem før helgens runde, et godt utgangspunkt før sluttspillet. Anderlecht har 7-3-2 borte totalt.

Lucas Biglia (m) og Milan Jovanovic (m/a) er suspenderte etter røde kort forrige runde.

Anderlecht har slått dagens motstander 2-0, 3-0 og 2-0 tidligere, og det er nesten ikke vits å spekulere i noe favorittfall når det suverene topplaget i Belgia møter lag på nedre halvdel. Selv med et par endringer fra start skal bortelaget ta dette. B i kamp 7.

8. CD Nacional Madeira - Benfica
Primeira Liga. Nacional Madeira jobber på nedre halvdel denne sesongen, og ser ut til å bli der. Sist helg tapte de 1-2 hjemme for Moreirense, bunnlaget som til da bare hadde vunnet én kamp, så det var en stor nedtur før dagens langt vanskeligere oppgave. Det er imidlertid bare en måned siden man slo habile Sporting Braga 3-2 på dagens bane. 2-3-3 hjemme totalt.

Benfica har 9-1-0 på sine ti siste, der uavgjorten kom med 2-2 hjemme mot Porto. Benfica utfordrer Porto om gullet denne sesongen, begge står med 14-3-0 totalt, 45 poeng og 44 scoringer. Benfica har sluppet inn fire baklengsmål mer enn Porto. I et så tett løp sier det seg selv at feilskjær mot bunnlag må unngås for en hver pris. Benfica er ligaens beste bortelag med 8-1-0 totalt.

Benfica er sterke denne sesongen og de vinner normalt denne kampen. B i kamp 8.

9. Freiburg - Fortuna Düsseldorf
1. Bundesliga. Freiburg har plukket poeng jevnt og trutt i det siste, de har klatret helt opp på en 8. plass på den jevne tabellen før helgens kamper. Vegar Eggen Hedenstad gjør sine saker godt i klubben, men laget måtte tåle et 1-2-tap i Hoffenheim forrige runde. Forrgie hjemmekamp endte 0-0 mot Bayer Leverkusen og denne sesongen er uansett i ferd med å bli en opptur, etter at Freiburg tidvis har slitt på nedre halvdel tidligere sesonger. 4-3-3 på eget gress.

Mujdza (f), Caligiuri (m), Freis (a) og Santini (a) utgjør fraværs listen til hjemmelaget. kicker.de mener de kan starte slik:

Baumann - Hedenstad, Krmas, Diagne, Sorg - Schuster, Flum - Schmid, Makiadi - Rosenthal, M. Kruse

Fortuna Düsseldorf slo Stuttgart 3-1 hjemme forrige helg og har fått en fin luke på 8 poeng ned til bunnlagene. Grunnlaget for overlevelse legges hjemme i Düsseldorf, på reise har det blitt 2-2-5 totalt og tap Mönchengladbach og Nürnberg i de to siste. I dag møter man en motstander man tar poeng fra på en god dag. Det ble 0-0 i sesongens omvendte oppgjør.

Soares (f), Bolly (m), Garbuschewski (m), Rafael (a) og Voronin (a) er blant spillerne som ikke deltar her. Slik kan bortelaget starte:

Giefer - Balogun, Latka, Malezas, J. van den Bergh - Bodzek, Tesche - Kruse, O. Fink, Lambertz - Reisinger

Vi mener som folkerekka og oddssetterne at dette skal hjemmelaget ha gode sjanser til å vinne. Fortuna er sjelden noen stor trussel på bortebane, men vi tar høyde for at de forsvarer inn ett poeng på Mage-Solar Stadion. HU i kamp 9.

10. Rennes - Toulouse
Ligue 1. Rennes er ikke veldig langt unna en topp 4-plassering og spill i Europa. Litt utypisk scorer de mest og tar flest poeng borte, men 5-2-4 på eget gress er heller ingen skam. Det har blitt 2-2 både mot Marseille og Lorient i de to siste.

Pajot (m), Boye (f) og Victor Montano (a) er blant spillerne som er ute. Pitroipa (m) har briljert i Afrikamesterskapet for Burkina Faso og spiller finalen mot Nigeria, til tross for at han fikk rødt kort i semifinalen.

Toulouse hadde fredagskamp forrige uke, der de ble ydmyket 0-4 hjemme av PSG. Som bortelag har de 3-3-5 totalt og spilte 1-1 mot Reims på forrige reise. Formen er ellers grei, de plukker jevnt med poeng og ligger midt på tabellen. Bortekamp i Rennes er vrient, men Toulouse har ikke tapt noen av sine tre siste kamper mot Rennes, og finner trolig selvtillit i det.

Abdennour (f) og Zebina (f) er ikke tilgjengelige, ellers få fravær.

Begge lag er i brukbar form, og dette kan bli jevnt. Vi utelukker borteseieren og markerer HU i kamp 10.

11. Olympique Lyon - Lille
Ligue 1. Lyon er ligaens sterkeste hjemmelag med sine 8-2-1 på eget gress. Skal de fortsette å utfordre PSG om det gullet utover våren, har de neppe råd til å avgi mange poeng, men nå kommer en av de antatt tøffeste motstanderne på besøk. Lyon dummet seg ut forrige helg da de ledet borte mot Ajaccio, men røk 1-3 til slutt. De kastet også poeng ut av vinduet i forrige hjemmekamp, da de slet med å bryte ned et redusert Evian og måtte gå av banen med 0-0. Ellers har de klart seg bra, uten at de overbeviser på samme måte som PSG.

Det ser bra ut med laget, dog finner vi Jimmy Briand (a), Lisandro Lopez (a) og Bakary Kone (f) på fraværslisten, sistnevnte spiller finale i Afrikamesterskapet for Burkina Faso i dag.

Det er skuffende å se Lille nede på en 10. plass i ligaen. Spill i Europa kan ha kostet for mye krefter, muligens, og formen i hjemlig liga er ikke den helt store. Etter hjemmeseieren mot Montpellier rett før jul, har de spilt uavgjort mot Nancy og Troyes og tapt for godtgående Nice og PSG. Dermed blir det tøft å sikre spill i Europa neste sesong. 2-6-4 på bortebane er ikke godt nok.

Beria (f), Mavuba (m), Kalou (m) og Mendes (a) deltar ikke ifølge våre kilder.

Lille vinner sjelden på dagens bane. På en god dag er de en kandidat til å klare uavgjort, men denne sesongen har de jevnt over sett et hakk for svake ut. H i kamp 11.

12. Inter - ChievoVerona
Serie A. Inter fikk en nedtur forrige helg, da de røk 1-3 i Siena. Runden før klarte de bare 2-2 hjemme mot Torino, og dette er ingen god søknad om spill i Europa til høsten. Inter er nummer 5 før helgens runde, og de har fortsatt gode muligheter på 3. plassen som gir CL-kvalik, men da må de begynne å vinne igjen. 1-3-3 på de syv siste i serien og exit for Roma i cupen er langt under pari fra en gang så sterke Inter. I dag kommer Chievo på besøk, et lag man helt klart forventes å slå på Giuseppe Meazza. Men ingenting er sikkert med Inter denne sesongen. 6-3-2 på eget gress i serien.

Det må gjøres et par endringer i dag. Toneangivende Guarin (m), og Chivu (f), er suspenderte. Samuel (f) og Joel Obi (m) er ute. Cambiasso (m) Stankovic (m) og Milito (a) er tilbake i troppen:

Målvakter: Handanovic, Belec, Carrizo.
Forsvar: Silvestre, Schelotto, Ranocchia, Pereira, Juan Jesus, Jonathan, Nagatomo.
Midtbane: Zanetti, Stankovic, Kovacic, Alvarez, Kuzmanovic, Cambiasso, Gargano.
Angrep: Palacio, Rocchi, Milito, Cassano.

Chievo har 3-0-8 på bortebane etter den noe overraskende 1-0-seieren over Lazio på forrige reise. De plukker godt med poeng hjemme, og holder seg rundt midten av tabellen. Etter den nevnte borteseieren mot Lazio ble det tap hjemme for Juventus, og i kveld kommer den tredje kampen på rad der man ikke forventes å klare poeng, men samtidig har alt å vinne.

Bortelagets trener varsler en defensiv 5-3-2-formasjon, noe de har for vane å gjøre borte mot de sterkeste lagene, og som de lykkes veldig bra med mot Lazio sist. Sardo (f), Drame (f) og Stoian (m) er ute, mens Frey (f) kan være tilbake.

Inter har stort press på seg i kveld, de er nødt til å vinne, og det helst på en overbevisende måte. Fravær i laget og litt rotete disponeringer av treneren gjør imidlertid at Inter ikke kan stoles fullt og helt på. Bortelaget vil være godt fornøyd med 0-0, og det er vel ikke helt umulig at de kan klare det. Det er fristende å gardere for uavgjort, for U har bare 19 prosent på folkerekka. HU i kamp 12.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 432-rekker

96-rekker:

Tipping Søndag, frist: 10.02.2013 16:55
1. Manchester United - Everton H U
2. Rayo Vallecano - Atletico Madrid H B
3. Athletic Bilbao - Espanyol H
4. Real Zaragoza - Real Sociedad H U B
5. AD Alcorcón - Las Palmas H
6. Numancia - Mirandes U
7. Waasland-Beveren - RSC Anderlecht B
8. CD Nacional Madeira - Benfica B
9. Freiburg - Fortuna Düsseldorf H U
10. Rennes - Toulouse H U
11. Olympique Lyon - Lille H
12. Inter - ChievoVerona H U

432-rekker:

Tipping Søndag, frist: 10.02.2013 16:55
1. Manchester United - Everton H U
2. Rayo Vallecano - Atletico Madrid H U B
3. Athletic Bilbao - Espanyol H
4. Real Zaragoza - Real Sociedad H U B
5. AD Alcorcón - Las Palmas H
6. Numancia - Mirandes H U B
7. Waasland-Beveren - RSC Anderlecht B
8. CD Nacional Madeira - Benfica B
9. Freiburg - Fortuna Düsseldorf H U
10. Rennes - Toulouse H U
11. Olympique Lyon - Lille H
12. Inter - ChievoVerona H U

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør