Martin Ødegaard blir en av Norges nøkkelspillere i kveldens kamp mot Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen.
Martin Ødegaard blir en av Norges nøkkelspillere i kveldens kamp mot Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Full tillit til Norge

Vi sløser ikke med garderingene på kveldens tippekupong.

Kommersielt

Øvrige tips fra Sportspill fredag:
Oddstips 1: 
Gylfi sender Island til EM
Oddstips 2:  Nigeria sjokkerte Sverige
Dagens dobbel:  Norge ut i hundre
V65/V4 Solvalla:  Adielsson viser veien mot store kroner
V64 Visby:   Millionjackpot med hjemmebanker

Fredagens tippekupong består av åtte kamper fra  EM-kvalifiseringen og fire oppgjør i irsk Premier League. 

Bonuspotten har steget til 2,7 millioner kroner, og vi har som vanlig satt opp to spillforslag som kan leveres nederst i saken. Innleveringsfrist: 20.45.

1. Norge – Aserbajdsjan
Norge har hatt lite å stille opp med mot de to gruppelederne Italia og Kroatia, men full pott mot de tre øvrige lagene gjør at Per-Mathias Høgmos mannskap ikke er ute av kampene om en EM-billett. Tre poeng i kveld vil føre Norge forbi Italia på andreplass dersom sistnevnte skulle tape borte mot Kroatia.

0-0-kampen mot Sverige mandag var av det positive slaget, både når det gjaldt spill og publikumsoppslutning, og det er åpenbart mer interesse for landslaget nå enn på en god stund.

Formasjonstreningen på Ullevaal onsdag indikerte at det kommer endringer både i forsvaret, på midtbanen og i angrepet sammenliknet med Sverige-kampen.

Rosenborg-spiss Alexander Søderlund gjorde et godt innhopp og kan bli Joshua Kings spissmakker. God mot Sverige var også Even Hovland. Nürnberg-proffen kan se ut til å ta plass i midtforsvaret sammen med Vegard Forren.

I så fall flyttes Håvard Nordtveit fram på midtbanen – og henviser trolig Alexander Tettey til innbytterbenken. Henning Hauger sliter med sykdom og spiller trolig ikke.

Aserbajdsjan har fått en tung start på kvalifiseringen og ligger nest sist med tre poeng og 4-11 i målforskjell. Lagets eneste seier kom i hjemmekampen mot gruppejumbo Malta forrige runde. Landet har spilt i samtlige EM- og VM-kvalifiseringer siden 1996, men aldri kvalifisert seg.

I det motsatte møtet i fjor høst ble Håvard Nordtveit matchvinner med sin scoring midtveis ut i første omgang.

Dette er en kamp Norge skal vinne. H.

2. Kroatia – Italia
Kroatia topper Norges gruppe med 13 poeng og 15-2 i målforskjell på 5 kamper. Landets eneste poengtap kom i bortemøtet med Italia nest siste runde.

Søndag forrige uke ble det 4-0 mot mikronasjonen Gibraltar i en vennskapskamp.

Real Madrid-stjernen Luka Modric (skadet) og forsvareren Vedran Corluka (karantene) mangler for hjemmelaget. Stjernespissen Mario Mandzukic er meldt klar til kamp.

Italia åpnet med tre strake trepoengere mot Norge, Malta og Aserbajdsjan, men har siden spilt uavgjort mot Kroatia og Bulgaria. Dersom det skulle bli tap i kveld, er det sannsynlig at Norge overtar annenplassen.

Italia har ikke vært i aksjon siden treningskampen mot England i slutten av mars (1-1 på hjemmebane).

PSG-spilleren Marco Verratti har pådratt seg en leggskade og er uaktuell til kveldens kamp. Det samme er midtbanekollega Danielle De Rossi. Forsvarsspillerne Andrea Barzagli og Giorgio Chiellini mangler også. Keeper Gianluigi Buffon har slitt med albuen etter Champions League-finalen og regnes som tvilsom.

Kroatia har hatt mye tilskuerbråk på sine kamper de siste årene, og landet må spille kveldens oppgjør uten publikum.

Italia stiller svekket i kveld, og Kroatia er ingen lett motstander på bortebane. Uavgjort er et resultat begge lag kan leve med. HU.

3. Malta – Bulgaria
Malta vant 2-0 over Litauen i en treningskamp mandag. Seieren var landets første siden hjemmekampen mot Færøyene i november 2013.

I EM-kvaliken har det altså ikke gått spesielt bra, og ett poeng holder ikke til mer enn sisteplass i Norges gruppe. 

Spissen Andre Schembri trøbler med en skade, men resten av spillerne er meldt klare til kamp.

Bulgaria har ikke vært noen kasteball i denne gruppen, men laget har ikke klart å vinne jevne kamper og står med fem poeng på like mange runder. Høydepunktet var utvilsomt 2-2 mot Italia forrige runde, mens 1-1 hjemme mot Malta viste hvor lavt landets bunnivå er.

Mandag tapte bulgarerne 0-4 i en treningskamp borte mot Tyrkia.

Bulgaria taper ikke denne. UB.

4. Island – Tsjekkia
Da var vi over i gruppe A, der det spilles en interessant kamp mellom de to topplagene. Tsjekkia leder med 13 poeng, mens Island har tatt ett poeng mindre. Nederland på tredjeplass står overraskende nok bare med 7 poeng.

Island tapte 1-2 i bortekampen mot Tsjekkia, men har slått de andre fire lagene i gruppen, deriblant Nederland med 2-0. Landet gjorde det også skarpt i VM-kvalifiseringen, så det er ingen tvil om at dette er en av tidendes beste Island-utgaver.

Laget har ikke vært i aksjon siden treningskampen borte mot Estland i slutten av mars (1-1).

Tsjekkia har hatt en strålende kvalifisering så langt, og 1-1 hjemme mot Latvia forrige runde er den eneste svake prestasjonen. Laget var sist i aksjon i slutten av mars, da det ble 0-1-tap borte mot Slovakia i en treningskamp. 

Landslagssjef Pavel Vrba må klare seg uten David Lafata (skadet på trening), som var toppscorer i den hjemlige ligaen denne sesongen. 

Island kan slå hvem som helst på hjemmebane, og vi satser på at HU holder.

5. Latvia – Nederland
Latvia ligger nest sist i gruppe A med tre poeng, men 1-1 borte mot tabelleder Tsjekkia forrige runde var en opptur. Har ellers spilt uavgjort mot Tyrkia hjemme og Kasakhstan borte. 

Midtbanespilleren Olegs Laizans er ute med skade for hjemmelaget.

Nederland har skuffet stort i denne gruppen, og halvveis ut i kvalifiseringen ligger landet på tredjeplass – fem poeng bak Island og seks bak Tsjekkia. Hvis ikke prestasjonene blir bedre i siste halvdel, må landet kjempe med Tyrkia om tredjeplassen som gir playoffspill mot en annen tredjeplassert nasjon.

På bortebane er det blitt null poeng så langt (0-2 mot Island og 1-2 mot Tsjekkia), mens det siste poengtapet kom hjemme mot Tyrkia forrige runde (1-1). Det ble 3-4-tap hjemme mot USA i en treningskamp 5. juni.

Midtbanespilleren Jordy Clasie sliter med sykdom og mister kveldens kamp. Det gjør også Aston Villa-forsvareren Ron Vlaar. Superstjernen Arjen Robbel mangler fortsatt. Memphis Depay er meldt klar etter skade og starter trolig på kanten.

Latvia og Nederland spilte i samme gruppe også i forrige VM-kvalifisering. Nederland vant da 6-0 hjemme og 3-0 borte.

Poengtap her er krise for Nederland, og vi stoler på at spillerne har forstått alvoret. B.

6. Wales – Belgia
Toppoppgjør i gruppe B. Begge lag er ubeseiret halvveis ut i kvalifiseringen (3-2-0), men Belgia er foran grunnet suveren målforskjell (13-1). Den tøffeste konkurrenten når det gjelder direktebillett er Israel, som ligger to poeng bak.

Det første møtet mellom disse to endte 0-0. Begge har også spilt uavgjort mot Bosnia.

Belgia var sist i aksjon i en treningskamp mot Frankrike søndag (4-3-seier på bortebane), mens Wales ikke har spilt kamp siden forrige kvalikmatch borte mot Israel (3-0-seier).

Hos hjemmelaget har James Collins, Paul Dummett og Ben Davies meldt forfall grunnet skader Jonny Williams og George Williams er heller ikke tilgjengelige. James Chester og Aaron Ramsey ser ut til å bli klare.

Premier League-stjernene Vincent Kompany (karantene) og Marouane Fellaini (skadet) mangler for bortelaget. Jason Denayer regnes som tvilsom.

På papiret ser Belgia sterkest ut, men Wales skal ikke undervurderes. HUB.

7. Andorra – Kypros
Andorra ligger sist i gruppe B med 0 poeng og 2-20 i målforskjell på 5 kamper. Landet har ikke vunnet en eneste kamp siden VM-kvalikoppgjøret mot Makedonia i 2004. Året etter, i samme kvalifisering, ble det uavgjort mot Finland. Det var forrige gang Andorra ikke tapte en obligatorisk kamp.

Lagets var sist i aksjon i en treningskamp mot Ekvatorial-Guinea 6. juni. Det endte med 0-1-tap på hjemmebane.

Kypros ligger på fjerdeplass med seks poeng og er ikke helt sjanseløs på tredjeplassen som gir playoffspill. Opp til Israel skiller det tre poeng, og sistnevnte skal ut i en vrien bortekamp mot Bosnia i kveld.

Kypros vant hjemmekampen mot Andorra 5-0.

Andorra er et av Europas svakeste lag, og dette bør være grei skuring selv for Kypros. B.

8. Bosnia-Hercegovina – Israel
Bosnia har spilt uavgjort mot topplagene Belgia og Wales i gruppe B, men EM-kvaliken har ellers vært en skuffende affære. Bosnia har tapt både for Israel og Kypros og står med kun fem poeng på fem kamper.

Det skiller fire poeng opp til Israel på tredjeplass, og seier er det eneste som teller for Bosnia i kveld.

Israel startet kvalifiseringen med seier over Kypros, Andorra og Bosnia og ledet puljen etter tre kamper. Det gjorde laget også etter 0-3-tapet hjemme for Wales i fjerde runde, men etter 0-1 hjemme mot Belgia forrige runde, raste landet ned til tredjeplass. 

Lagets toppscorer i kvalifiseringen, Omer Damari, er meldt klar etter skade. Lior Refaelov (Club Brugge) soner karantene, mens Munas Dabbur (Grashoppers) og Shlomi Azulay (Hapoel Tel Aviv) har meldt forfall grunnet skader.

Bosnia har ikke hatt flyt så langt i kvalifiseringen og er et bedre lag enn det tabellen viser. Spiller med kniven på strupen og kommer til å ofre alt for seier i kveld. H.

9. Sligo Rovers – Dundalk
Sligo endte på en anstendig femteplass i den øverste ligaen i Irland i fjor, men årets sesong har vært svært tung. Laget har bare vunnet 2 av 15 kamper og ligger utsatt til på tredje sisteplass med 12 poeng.

Manager Owen Heary er ingen populær mann om dagen, og det spekuleres i pressen om at han mistet jobben i søndagens 1-5-tap mot Shamrock. Klubben har imidlertid ikke kommentert ryktene.

Midtstopper Jeff Henderson og midtbanespiller John Russell er ute med skader, mens kantspilleren Steven Beattie er noe usikker.

Dundalk er regjerende mester i Irland og har holdt stø kurs mot seriegull innledningsvis i årets sesong. Fasiten etter 14 runder var 12-2-0 og 33-5 i målforskjell, og det var derfor svært overraskende at hjemmekampen mot Bohemians sist endte med 1-2-tap.

Det var lagets første hjemmetap siden september 2013, og også det første tapet så langt i år. 

Paddy Barrett forsvar pådro seg rødt kort mot Bohemians og soner i kveld. Flere spillere er imidlertid tilbake etter skade, og troppen er dermed så godt som fulltallig.

Det står 3-1-0 i favør Dundalk på de siste fire innbyrdes møtene. Målforskjell: 9-1.

Dundalk hadde ikke marginene med seg i sjokktapet sist, og vi tror Irlands beste lag slår grusomt tilbake mot denne begrensede motstanderen. B.

10. Drogheda – Derry
Drogheda står med full pott i de to siste kampene og har dermed klatret vekk fra bunnstriden. Seirene kom imidlertid mot svake klubber som Limerick (desidert sist på tabellen) og Galway (8. plass), og laget var inne i en dårlig periode før disse triumfene. Det er derfor ingen grunn til å rope halleluja over resultatene i de to siste rundene. 

Midtbanespilleren Shane Dunne er ute med karantene, men skademessig ser det bra ut for hjemmelaget.

Med sine 14 poeng ligger Derry tre poeng og to plasser bak Drogheda. Det skiller tre poeng ned til Bray på nedrykkskvalik. Laget har møtt sterk motstand i det siste, og det er bare blitt to poeng på de sju siste kampene.

Midtbanespiller Stephen Dooly er ute med skade, mens forsvarsspilleren Ryan McBride soner karantene.

Derry vant hele 3-0 i det første møtet med Drogheda denne sesongen. 

En åpen kamp mellom to middelmådige lag. HUB.

11. Longford – Galway
Longford har slått Bray og Limerick i de to siste kampene, og har dermed klatret til sjetteplass på tabellen. Tok bare ett poeng på de tre siste kampene før møtene med de to bunnlagene. Måtte nylig ha to kamper og ekstraomganger for å slå 1. divisjonslaget Finn Harps ut av cupen.

Galway ligger fire poeng og to plasser bak dagens motstander. Kommer fra tomålstap mot Drogheda (midt på tabellen) og Cork (annenplass).

Årets første møte mellom disse to endte med borteseier for Longford.

Vi dekker også denne helt ut. HUB.

12. Bohemians – Shamrock
Bohemians startet sesongen forrykende, men var inne i en litt slapp periode før bortekampen mot serieleder Dundalk fredag for en uke siden.

På tribunen satt Martin O'Neill og Roy Keane for finstudere Dundalk-spillerne, men sjefene for det irske landslaget fikk seg en skikkelig overraskelse. Bohemians vant nemlig kampen 2-1 og sørget for at Dundalk gikk på sitt første hjemmetap siden september 2013.

Optimismen var derfor stor før tirsdagens bortekamp mot Dublin-rivalen St. Patricks, men kampen ble en stor nedtur. 1-3-tapet betyr at Bohemians falt ned til femteplass. 

Laget sliter med skader om dagen og har ikke samme ressurser og bredde i stallen som topplagene. Manager Keith Long håper å ha tre spillere tilbake fra skade i kveld.

Shamrock har slått Derry og Cork med henholdsvis 4-1 og 5-1 de to siste rundene, og laget er alene i ligaen om å være ubeseiret på de 16 første kampene. Grunnet mange uavgjorte kamper ligger laget fire poeng bak Dundalk (serielederen har også en kamp til gode). 

Brotelaget har minst to mann ute med skader, og toppscorer Mikey Drennan soner karantene.

Det er blitt uavgjort i tre av de fire siste oppgjørene mellom disse to, og det er et tegn som bør med på kupongen. UB.

432-rekker:
1. Norge – Aserbajdsjan H

2. Kroatia – Italia HU

3. Malta – Bulgaria UB

4. Island – Tsjekkia HU

5. Latvia – Nederland B

6. Wales – Belgia HUB

7. Andorra – Kypros B

8. Bosnia-Hercegovina – Israel H

9. Sligo Rovers – Dundalk B

10. Drogheda – Derry HUB

11. Longford – Galway HUB

12. Bohemians – Shamrock UB
Klikk her for å levere 432-rekken.

96-rekker:
1. Norge – Aserbajdsjan H

2. Kroatia – Italia HU

3. Malta – Bulgaria UB

4. Island – Tsjekkia HU

5. Latvia – Nederland B

6. Wales – Belgia HUB

7. Andorra – Kypros B

8. Bosnia-Hercegovina – Israel H

9. Sligo Rovers – Dundalk B

10. Drogheda – Derry HU

11. Longford – Galway HB

12. Bohemians – Shamrock B
Klikk her for å levere 96-rekken.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus