Foto: Lise Åserud/Scanpix

Helnorsk søndagskupong

Les mer om hvordan vi skal få 12 rette i dagens tippetips.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

En helnorsk søndagskupong ligger foran oss, og det er jo denne fotballen vi kan mest om og er mest interessert i, tross alt. Kupongens største favoritter har allerede avtegnet seg på folkerekka: Tromsø, Ranheim, Strømsgodset og Bodø/Glimt er folkets førstevalg så langt, og minst en av disse må sprekke for at vi skal få gode premier. Vi tror faktisk en av disse kan få problemer, men la oss først i ro og mak gå gjennom kupongen kamp for kamp.

Nyttig info:Sjekk Sportspills skaderapport for Tippeligaen
Hastverk? Lever dagens tippetips her og nå
Vinn på langoddsen også: Se tipsene her!
Vinn på trav i kveld: Sjekk tipsene her!

Odd - Rosenborg
Resultatmessig har begge disse innledet omtrent som forventet. Odd tapte 2-3 for Stabæk i sin første kamp, 2-1-0 etter det. Rosenborg er som vanlig ubeseiret, etter 2-2-0 på de fire første. Forsvarsspillet de viste i 3-3 kampen mot Start fikk oss i blant til å riste på hodet i gremmelse, men etter den kampen har ikke RBK sluppet inn noen flere mål.

Hjemmelaget har følgende skader og suspensjoner: John Anders Bjørkøy sliter fortsatt etter den grusomme taklingen til Fredrikstads Abgar Barsom i fjor høst, og det er uvisst når han er tilbake. Keeper Dag Ole Thomasen (rygg) er også langtidsskadd. Tommy Svindal Larsen spiller ifølge Telemarksavisa fra start på bekostning av en litt sliten Jone Samuelsen. Torjus Hansén er tilbake etter skade. Karantener: Håvard Storbæk.

Roar Strand er den eneste som ikke er tilgjengelig for Rosenborg.

Fjorårets oppgjør endte med 1-1 på Lerkendal og 1-1 på Skagerak Arena. 5-3-2 fordel Rosenborg på de ti siste innbyrdes oppgjørene mellom lagene.

Det er lett å se for seg enda et uavgjortresultat i dag. U skal med på kupongen, siden Rosenborg nesten alltid tar poeng, også på dårlige dager. Og har trønderne en av sine gode dager kan de fort gjøre som Stabæk og vinne på Skagerak Arena. UB i kamp 1, som du ser på TV2 klokken 20.00.

Få scoringsvarsel for ditt lag!

Brann - Start
Brann har 1-1-2 på de fire første kampene. Det er under forventning, og seier i denne hadde nok smakt godt i Bergen. Når vi ser Brann spille i år ser vi mye bra, men aldri i 90 sammenhengende minutter. I hver kamp så langt har de dårlige perioder der det slippes inn mål, slurves i forsvar og slurves med pasningsspill. Guastavino kom innpå sist og fikset 3-2 seier mot Sandefjord, i en kamp der det gikk opp og ned. Underholdende er det hvertfall, men tippemessig svært utfordrende.

Start har åpnet godt, i år som i fjor, og er fortsatt ubeseiret denne sesongen etter 2-2-0 innledningsvis. 5-3 seieren over Vålerenga var underholdende, selv folk fra Oslo må kunne innrømme det. Start har imponert oss, og de må regnes med i dag også, mot et ustabilt Brannlag.

For Brann er Jan Gunnar Solli snart tilgjengelig igjen etter strekkskaden, men ikke til denne. Eirik Bakke har slitt med lysken, men er trolig disponibel nå. Karantener: Rudolph Austin (soner kamp tre av tre).

Start mangler kantspilleren Petter Bruer Hanssen.

Det ble 1-1 i Bergen i fjor. Vi sitter med en følelse av at det fort kan blir flere mål denne gangen, men hvem som eventuelt scorer flest er vanskelig å se. Vi bruker helgarderingen vår allerede i kamp 2. HUB.

Hønefoss - Kongsvinger
At vi skulle få tippe et så utpreget bunnoppgjør allerede i femte runde, hadde vi ikke trodd. Begge lag står med fire strake tap og pinlige målforskjeller. Etter 0-6 for Lillestrøm skulle Hønefoss reise kjerringa mot antatt overkommelig motstand i Haugesund, men den tragiske komedien fortsatte til det sto 1-5. Hva skal man tro?

Kongsvinger har vært noe mere med i sine fire tap, og resultatene er ikke like pinlige. Likefullt ligger laget nest sist med 0 poeng og 0 scoringer på bortebane. Det skal bli spennende å se hva de får til mot det eneste laget de har under seg på tabellen. Det bør være muligheter for poeng i Hønefoss.

Det har vært spekulert i at Hønefoss' Erik Hagen (hofteoperert) kan rekke den viktige kampen mot Kongsvinger. Det avkrefter fysioterapeut Christian Thorbjørnsen overfor sportspill.no. Heller ikke Lars Lafton stiller søndag. Han må vente et par uker til før han er friskmeldt av akillesskaden. David Hanssen trener for fullt igjen og er disponibel.

Kongsvinger: Kai Olav Ryen er ute resten av sesongen. Mange Sturød er ute i ca seks uker. Yngvar Håkonsen (legg) testes før kampstart. - Det er 50/50 om han spiller, sier sportslig leder Morten Kristiansen. Edier Frejd fikk en smell mot Aalesund og er også usikker mot Hønefoss. Carl-Erik Torp har vært syk denne uken. - Vi håper han får gode gjennomkjøringer på trening fredag og lørdag, sier Kristiansen. Keeper Conny Månsson (korsbånd) er trolig ute hele sesongen. Keeper Olav Dalen sliter med en punktert lunge.

Hønefoss vant begge oppgjørene disse spilte i Adeccoligaen i fjor. Denne gangen ser det mer åpent ut, og vi spiller ren U på 96-rekkern, helgarderer på det store systemet. U i kamp 3.

Få tipsene først: Følg Sportspill.no på Facebook.

Strømsgodset - Sandefjord
Strømsgodset tapte på Lerkendal sist, men 2-1-0 før det må sies å være en god innledning på årets sesong. Allerede nå ser vi konturene av Strømsgodset slik vi kjenner dem og setter umåtelig stor pris på dem som tippere: Godset er laget som taper borte og vinner hjemme. Kongsvinger og Viking er slått på hjemmebane hittil.

Et annet typisk hjemmelag finner vi på andre banehalvdelen i denne. Sandefjord har 3-1 seier over Molde og 1-1 mot Odd på hjemmebane hittil, tap for Brann og Start borte. Mot Brann sist var de helt klart i nærheten av poeng, men det var mye fordi Brann lot dem slippe alt for lett til.

Godset melder at Krister Aunan ble skadet på trening fredag og er uaktuell mot Sandefjord. Kaptein Alexander Aas har strekk på innsiden av kneet og ventes tilbake i slutten av april. Steffen Nystrøm er ute med kneskade til etter sommerferien.

For Sandefjord er Panajotis Dimitriadis og Ørjan Røyrane usikre og testes lørdag. Rune Hansen og Malick Mane er disponible igjen. Samir Saric og Alexander Gabrielsen er uaktuelle mot Strømsgodset. Kaptein Martin Jensen (leddbånd kneet) er tilbake i lett trening.

Det ble 1-1 på Marienlyst i fjor. Nå tror vi mest på hjemmeseier. H i kamp 4.

Tromsø - Haugesund
Tromsø har innledet med 3-0-1, og etter 1-0 borte over Stabæk kan ingen lenger si at laget ligger høyt oppe bare fordi motstanden har vært enkel. 1-0 over Kongsvinger og 2-0 over Hønefoss innledningsvis er jo nesten svakt i forhold til hvor mye bank disse bunnlagene har fått andre steder. Uansett ligger Tromsø på en fin annenplass på tabellen, ubeseieret på hjemmebane og uten baklengsmål på Alfheim.

Haugesund har gjort det klart best av de nyopprykkede lagene så langt. Sitt ene bortepoeng tok de i 0-0 kampen mot Brann. Vi er litt usikre på hvor sterk denne prestasjonen egentlig var, men laget fikk vist glimrende keeperspill og sunt defensivt spill. Ikke like imponerende med 1-4 borte mot Odd, i en kamp der laget hang med en god stund men raknet mot slutten.

Tromsø melder at Mohammed Ahamed trente alternativt torsdag, og trolig er tilgjengelig mot Haugesund. Kevin Larsen er tilbake i lett trening, men det vil ta en god stund før kantspilleren blir kampklar.

Haugesund forteller om usikkerhet rundt Thomas Sørum (hofte), John Pelu (strekk) og Tor Arne Andreassen (skulder). - Vi tar en avgjørelse på dem fredag ettermiddag, sier medisinsk koordinator Eirik Horneland, som har et godt håp om at samtlige blir spilleklare.

Dette blir ingen lett kamp for Tromsø, men vi gir hjemmelaget gode sjanser for å jobbe inn et mål eller to i løpet av 90 minutter. At Haugesund scorer har vi mindre tro på, og markeringen i kamp 5 blir H.

Aalesund - Viking
Aalesund har slått Hønefoss, Kongsvinger og Lillestrøm innledningsvis, samt tatt ett poeng hjemme mot Stabæk. Med disse resultatene er Aalesund serieleder. Det ser ikke ut til å være flaks og tilfeldigheter som gjør at Aalesund topper, de viser evne til å avgjøre jevne kamper, med kjempen Aarøy på barrikadene.

Viking har innledet med 1-1-2. Begge bortekampene er tapt, mot Vålerenga og Strømsgodset. Som tippere merker vi en liten frustrasjon over dette laget som så ofte spås å gjøre det så bra, som skal være med å kjempe i toppen, som kan slå alle på en god dag, men som i realiteten er et ustabilt og ofte skadeplaget lag, som havner midt på tabellen etter sterkt varierende resultater.

Og mens vi er inne på skader tar vi like godt Vikings liste med det samme: Tomasz Sokolowski (strekk), Martin Fillo (kne) Birkir Bjarnason (albue) er uaktuelle. 17 år gamle Valon Berisha får trolig sin første kamp fra start for Viking. Ifølge Stavanger Aftenblad tyder fredagens formasjonstrening på at Åge Hareide vraker Alexander Ødegaard til fordel for Joakim Austnes. Jørgen Horn (ankel) og Gojko Ivkovic (kneoperert) er langtidsskadde. Karantener: Indridi Sigurdsson, Børre Stenslid.

Aalesund mangler Khari Stephenson som er ute med skade et par uker til. Demar Phillips har karantene.

Innbyrdes oppgjør domineres av Viking. 8-2-0 på de ti siste uansett bane. Nå stiller de med tenåringene Berisha og Landu Landu som debuterende stopperpar, og hvis Aalesunds Aarøy fortsetter den gode formen skal ungdommene få kjørt seg. Sjelden har vel sjansen for en Aalesund-triumf over Viking vært større enn i dag, og vi spiller ren H i kamp 6.

Alta - Sogndal
Sogndal var opprykkskandidat i fjor, og er det i år også. Årets første seriekamp ble vunnet med 2-1 over Ranheim. I fjor hadde saftbygdingene 6-8-1 på bortebane, og det blir spennende å se hva de får til i år. De klarte ikke vinne på kunstgresset i Finnmarkshallen i fjor, det ble uavgjort 2-2.

Alta opplevde vi som en slags joker i fjor. De innledet katastrofalt med 1-3 for Stavanger og 0-7 mot HamKam, for deretter å slå Moss 5-0. De endte til slutt på sjetteplass, etter flere sterke resultater på hjemmebane og sporadiske sjokkseire på bortebane. Denne sesongen innledet de med 0-3 borte mot Fredrikstad, i en kamp de kunne ha ledet til pause.

Altas nyervervelse El Hadji Sega Ngom er spilleklar mot Sogndal.

Sogndal har annonsert følgende tropp på sin hjemmeside: Piotr Leciewski, Joseph Bendik, Per Egil Flo, Even Hovland, Lars Grorud, Mats Solheim, Gustav Valsvik, ThomasNess, Isak Scheel, Henrik Furebotn, Ole Jørgen Halvorsen, Ørjan Hopen, Elvis, Barry Kader, Espen Olsen, Tommy Øren, Håvard Flo.

Sogndal har aldri tapt mot Alta i Finnmark. 1-0, 2-0 og 2-2 har det blitt på de tre spilte her. Sogndal er en av tre bortefavoritter på folkerekka, og skal ha gode sjanser til poeng denne gangen også. Magefølelsen forteller at dette er en kamp der alt kan skje, uberegnelige og tidvis gode Alta er ikke slått på forhånd og vi bruker en HB gardering i kamp 7.

Bryne - Moss
Bryne innledet med kjedelige 0-0 borte mot Follo, mens Moss slo Sandnes 1-0.

I fjor ble det 5-5 og 3-3 da disse møttes. Moss' målmaskin Kenneth Kvalheim scoret 7 mål på disse to oppgjørene, uten at det ble noen seire av den grunn. Han stiller på topp igjen for Moss i dag, sammen med Markus Ringberg.

Vi finner lite informasjon om skader i lagene, og regner med at de stiller sine beste mannskap, trolig de samme som i åpningskampene.

Litt vanskelig kamp å tippe, men en ny uavgjort vil ikke sjokkere oss. Vi garderer med en H, og ender opp med HU i kamp 8.

FK Lyn - Nybergsund IL-Trysil
Det nyeste laget i Adeccoligaen, FK Lyn, startet sesongen med å tape 1-4 i Bodø. FK Lyn spiller på Bislet Stadion, noe som må være mye bedre enn Ullevål, der hver enkelt tilskuer hadde kunnet velge mellom ca. 50 ledige sitteplasser.

Vinterens treningskamper og 1-4 tapet for Glimt peker veldig tydelig i en meget trist retning: FK Lyn vinner ikke fotballkamper. Uansett motstand er samtlige av årets kamper tapt. Det er alt for tidlig å komme med noen dommedagsprofetier her, men tegnene er meget tydelige og vi kan ikke ignorere dem. Glem at Lyn spilte på øverste nivå i fjor, dette er et helt annet lag - og det er ikke nødvendigvis et mindre dårlig lag enn det som rykket ned i fjor.

Nybergsund IL-Trysil, fra nå av kalt Sundet, innledet med 2-1 triumf over Mjøndalen. Mjøndalen har aldri vært noe stort bortelag, hvertfall ikke i moderne tid, og Sundet kontrollerte kampen fra start til slutt, skal vi tro dem som så på.

Det forventes at Sundet stiller samme lag til denne kampen, hvilket vil si: Romeo Mitrovic
Samir Fazlagic, Emil Haucke, Joachim Sørum, Eric Vernan
Damian Williams – Bjarne K. Ingebretsen
Lars Fuhre, Tobias Johansson, Remond M. Mendy
Kim Ojo

Ojo, som tidligere har prøvespilt for Lyn, er Sundets farligste angrepsvåpen og han vil nesten garantert sette Lynforsvaret på prøve. Ellers er Remond M. Mendy ikke med i denne kampen, enkelte andre er også usikre.

Mye peker mot borteseier i denne kampen, noe som forøvrig belønnes med 2,60 i odds. Men det er tidlig i sesongen, og vi bruker en HB gardering i kamp 9.

Mjøndalen - Bodø/Glimt
Kun Alta klarte å slå Mjøndalen på Nedre Eiker i fjorårets sesong, og bruntrøyene endte med sterke 9-5-1 på hjemmebane. Borte var det forøvrig bare sorgen, men Mjøndalen er og blir et sterkt hjemmelag, og vi forventer mye bra oddsmuligheter på laget også i år.

Nå er det imidlertid et av divisjonens antatt sterkeste lag som kommer på besøk. Glimt overbeviste med 4-1 over Lyn i sin åpningskamp, og de er vel divisjonens mest hardtsatsende lag med det største budsjettet, og en kjapp retur til Tippeligaen forventes.

Mjøndalen tapte borte for Sundet i sin første kamp, men hvis laget er som dag og natt hjemme og borte også denne sesongen, betyr det resultatet lite foran dette oppgjøret.

Mjøndalens Bajram Ajeti er usikker foran møtet med Glimt. Mjøndalen er forøvrig en liten klubb målt opp mot dagens motstander. Årets budsjett er på 7 mill, det er ingen proffspillere på laget og det trenes fire ganger i uken. Disse lagene er ytterpunkter i Adeccoligaen, og hvis budsjett tilsvarer kvalitet skal Glimt vinne denne kampen minst 5-0.

I våre øyne er dette relativt åpent. Siden det er Adeccoliga vi snakker om, er sjansen for uavgjort noe mindre enn i de fleste andre ligaene vi tipper på, og vi spiller HB her også. En klar motivasjon for H-garderingen er at folkerekka viser nesten ufattelig lave 20 prosent på H i denne kampen. På et lag som hadde 9-5-1 hjemme i fjor! Vi ville bedømt denne til 36-24-40 dersom noen hadde tvunget oss til å anslå prosenter, og håper hardt og inderlig på en hjemmeseier for premienes skyld.

Tippeguide: Les mer om hvordan vi tenker når vi tipper.

Ranheim - Follo
Ranheim debuterer på hjemmebane i Adeccoligaen, etter et knepent 2-1-tap borte mot Sogndal. Ranheim viste tidvis gode takter, og kunnet fort ha ledet kampen.

Den unge fotballklubben Follo fikk en grei god start på årets sesong da de tok poeng hjemme mot Bryne 2. påskedag. Follo bet godt fra seg mot Bryne, som nok vil ligge et fint stykke opp på tabellen, og laget sto ikke noe tilbake for denne antatt bedre motstanderen, fortelles det på klubbens hjemmeside.

Ranheim slo Follo 2-0 i treningskamp på La Manga i vinter. Det er noenlunde samme mannskaper som entrer banen i dag, og mon tro om det ikke blir 2-0 nå også. Vi spiller H i kamp 11.

Sandnes Ulf - Strømmen
Sandnes åpnet med tap i Moss i en kamp som i følge flere øyenvitner ikke var noen estetisk nytelse. De er nyopprykket, det samme er Strømmen, som spilte 2-2 hjemme mot Tromsdalen i sin første kamp.

Sandnes Ulf forteller litt om mannskapet på sine hjemmesider. Jason St. Juste er uaktuell. Øystein Elvestad, Henning Rugland og Zeyn Alabidyn S-Latef er ute med langtidsskader. Runar Andersen er usikker, men det er håp om at han kan rekke kampen. Erlend Danielsen er aktuell fra start ettersom han nå er tilbake i full trening etter overtråkken i La Manga.

Hjemmebanefordel må telle en del her, og historien forteller at Sandens åpnet sesongen meget bra på hjemmebane forrige gang de var i Adeccoligaen, til tross for at de rykket ned til slutt. De var selvsagt overlegne på hjemmebane i 2. divisjon før opprykket nå sist.

Vi konkluderer med at Sandnes Ulf kommer til å ta flest poeng på hjemmebane også i år, og de bør klare tre mot Strømmen hvis de skal ha noe i Adeccoligaen å gjøre. H i kamp 12.

Klikk her for å levere vårt 96-kroners spillforslag.

Klikk her for å levere det store 486-kroners systemet du ser nederst i artikkelen.

Søndagens 96-rekker:

Tipping Søndag, frist: 11.04.2010 17:55
1. Odd - Rosenborg U B
2. Brann - Start H U B
3. Hønefoss BK - Kongsvinger U
4. Strømsgodset - Sandefjord H
5. Tromsø - Haugesund H
6. Aalesund - Viking H
7. Alta - Sogndal H B
8. Bryne - Moss H U
9. FK Lyn - Nybergsund IL-T H B
10. Mjøndalen - Bodø/Glimt H B
11. Ranheim - Follo H
12. Sandnes Ulf - Strømmen H

Søndagens store system, 486 rekker:

Tipping Søndag, frist: 11.04.2010 17:55
1. Odd - Rosenborg B
2. Brann - Start H U B
3. Hønefoss BK - Kongsvinger H U B
4. Strømsgodset - Sandefjord H
5. Tromsø - Haugesund H
6. Aalesund - Viking H
7. Alta - Sogndal H U B
8. Bryne - Moss H
9. FK Lyn - Nybergsund IL-T H U B
10. Mjøndalen - Bodø/Glimt H U B
11. Ranheim - Follo H
12. Sandnes Ulf - Strømmen H B

Nyttige lenker:
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!

Sportspill.no on Facebook

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør