Foto: Asbjørn Langmyr/Norsk Tipping.

Her er Norges mest lukrative ku

Grasrotkua soper inn hundretusenvis av kroner hvert år.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Klikk her for å velge din grasrotmottaker.

Du kan enkelt forandre grasrotmottager som nettspiller. Er du ikke registrert som nettspiller, kan du gjøre det her.Du kan også gjøre dette fra mobilen. Klikk her for å bli mobilspiller.

Leif Tore Lorentzen er ikke som andre kuer - eller mennesker. Iført et rødt kukostyme som er sydd av en av søstrene sine, bruker han mye av fritiden til å henge rundt på kjøpesenteret og spre det glade budskap.

Det glade budskapet er at du kan gi penger til en forening eller organisasjon som står deg nær gjennom Norsk Tippings Grasrotandel uten at det koster deg noe som helst. Dersom du registrerer en grasrotmottaker, vil foreningen motta 5 prosent av Norsk Tippings inntekter på alle spill du leverer hos kommisjonæren.

Norsk rødt fe
Leif Tore Lorentzen jobbet for Foreningen for hjertesyke barn da Norsk Tipping innførte Grasrotandelen i 2009 og så umiddelbart potensialet for sin organisasjon.

- Jeg tenkte at vi måtte finne på noe annet enn alle andre og kom opp med ideen Grasrotkua ettersom kua spiser gress. Nå har jeg reist rundt i alle landets fylker med den søte, lille kua, forteller Leif Tore Lorentzen.

Bodøværingen jobber nå for Norsk Revmatikerforbund, som har forkortelsen NRF.

- Det passer jo veldig bra at det er samme forkortelse som for Norsk rødt fe, ettersom jeg er kledd ut som en rød ku når jeg deler ut løpesedler, ler Lorentzen.

Har mottatt 4,1 millioner
Løpesedler har det blitt svært mange av siden oppstarten 1. januar 2009, og grasrotinntektene er blitt formidable for de i alt fire foreningene han har reklamert for.

- Det er vanskelig å anslå eksakt hvor mye penger Grasrotkua har fått inn, ettersom mange har valgt disse foreningene som mottakere uten å kjenne til meg, forteller Lorentzen.

Sportspill har imidlertid gått gjennom grasrotinntektene til Foreningen for hjertesyke barn og Støtteforingen for kreftsyke barn og de øvrige to foreningne Grasrotkua har delt ut løpesedler for, og inntektene i de fleste fylkene er langt høyere enn hva sammenliknbare foreninger mottar i grasrotandel. Totalt har de fire foreningene mottatt hele 4,1 millioner kroner i grasrotinntekter.

- Dette er penger som kommer veldig bra med for fylkeslagene, og jeg oppfordrer alle Norsk Tippings kunder om å føre opp en grasrotmottaker som de ønsker å støtte. Det er bare ca 50 prosent av spillerne som har valgt mottaker, sier Lorentzen, som koser seg stort når han er ute på «jobb».

- Det er veldig morsomt og koselig å opptre som Grasrotkua. Jeg er ute på kjøpesentre minst 1-2 ganger i uka. Jeg blir kjent med masse folk og har det veldig gøy. Den artigste opplevelsen så langt var på Lillehammer, der det var en eldre dame med gårdsslekt som sa at jeg var den fineste kua hun hadde sett. Det manglet bare et jur, ler han.

Slik velger du grasrotmottaker
Har du ikke valgt grasrotmottaker? Finn en klubb, organisasjon eller forening du liker her.

Grasrotmottakeren får fem prosent av det du spiller for, og hvis du ikke er tilknyttet grasrotandelen, går pengene inn i Norsk Tippings ordinære spillemidler.

Les mer om grasrotandelen her.

Du kan enkelt forandre grasrotmottager som nettspiller. Er du ikke registrert som nettspiller, kan du gjøre det her. Du kan også gjøre dette fra mobilen. Klikk her for å bli mobilspiller.

Nyttige lenker:
Spill Lotto her!
Spill Viking Lotto her!

Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!

Sportspill.no on Facebook

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør