Per Mathias Høgmo begynner allerede å føle presset som trener for Norge.
Per Mathias Høgmo begynner allerede å føle presset som trener for Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Høgmo får full tillit

Vi garderer ikke Norge på tippekupongen. Blir det 12 rette på tipsene for andre midtuke på rad?

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Øvrige tips fra Sportspill torsdag:
Oddstips: 
Sveits skal til EM
Oddstips 2: 
  Frisk/Asker er dagens beste spill
Dagens Langskudd:
  Bunnlaget har våknet til liv
V5 Bjerke:
  Vi byr på et sjokk
V4 Bollnäs:
Robert fikk fart på sakene
V64 Åby:
  En Champagne-banker

Det ble 12 rette på det største tipsforslaget forrige midtuke. Denne gangen er det landskamper på kupongen, og de 12 matchene spilles torsdag og fredag.

Bonuspotten på tippekupongen vokser og vokser, og er nå oppe i to millioner kroner.

Det er internasjonal pause, noe som betyr at hele oddsprogrammet er preget av godbiter fra utallige landslag.

1. Slovakia — Spania
Hjemmelaget tok en meget imponerende borteseier mot Ukraina i den første kvalifiseringskampen takket være Marek Hamsik. Der fortsatte de den fine formen i 2014, der de står med fire seire og tap kun mot Russland.

Ingen nøkkelspillere skal være skadet for vertene i dag.

Spania har også fått en fin start på kvalifiseringsspillet, med en overbevisende 5-1-seier hjemme mot Makedonia. Den kom etter en skuffende innsats i VM og tap mot Frankrike i en påfølgende vennskapskamp.

Diego Costa sliter stadig med en liten skade, og det er svært tvilsomt om han stiller. Sergio Ramos er på sin side helt uaktuell grunnet skade.

Det er umulig å komme utenom Spania i denne kampen.

2. Hviterussland — Ukraina
Det er duket for et intenst nabooppgjør i østre Europa, og hjemmelaget har mye å hevne etter den skuffende 1-1-kampen mot Luxembourg i åpningskampen. I 2014 har de spilt varierende mot ganske svak motstand, og står med 2-2-1 i dette kalenderåret.

De må klare seg uten en rekke nøkkelspillere denne kampen. Rodinov, som skåret deres eneste mål mot Luxembourg, er sammen med Hleb, Gutor og Politevich utelatt fra troppen.

Ukraina tapte på sin side mot Slovakia hjemme, og bør komme tilbake på vinnersporet fortere enn svint for ikke å falle av teten allerede. De kom så langt som til playoffen før Brasil-VM og var nære å slå ut Frankrike i denne, men må nå se fremover og satse på EM i nettopp Frankrike.

3-0-1 er deres statistikk i 2014. Neste kamp møter de Makedonia på hjemmebane, en kamp de etter alt å dømme vinner, men tap i dag vil være en stor skuffelse uansett.

Men noen lett jobb blir det ikke.

3. Slovenia — Sveits
Hjemmelaget tapte borte mot Estland i den første kampen, og det var deres fjerde strake tap i 2014. Har ennå ikke skåret et mål i inneværende år, og årets Slovenia-årgang fremstår uhyre svak.

Sveits må på sin side fortsette den gode trenden under Ottmar Hitzfeld, men den nye treneren Petkovic fikk en skuffende start mot England i åpningskampen. Danny Welbeck sørget med sine to mål for at Sveits tapte på hjemmebane.

Rent kvalitetsmessig er det ingen tvil om hvilke lag som er best av de to, og Sveits vet de må vinne for å hevne tapet mot England.

4. Litauen — Estland
Et rent baltisk oppgjør, og Litauen beviste med sin innsats i den baltiske cupen at de har et godt lag. Der tapte de finalen mot Latvia. Kvalifiseringsrunden ble åpnet med en 2-0-seier over lille San Marino. 2-2-2 er fasit i 2014 så langt.

Estland har på sin side 2-1-4 de siste syv kampene, men seieren mot Slovenia var veldig imponerende og viktig. Mellom disse to lagene er det ikke en stor kvalitetsforskjell å spore, og dette blir en jevn kamp.

5. Sverige — Russland
Blir Zlatan Ibrahimovic klar til kampen mot Russland? Det er spørsmålet Sverige holder pusten mens de venter på svar på. Hovedpersonen selv har ikke spilt de siste fire ligarundene og har slitt med skader i sesongåpningen.

På pressekonferansen før kampen sa han at han ikke spiller med mindre han føler seg helt frisk, men ga samtidig inntrykk at han er på bedringens vei og føler seg bedre for hver dag som går.

Uansett, med Zlatan eller ikke, må kampen spilles. Ola Toivonen er storfavoritt til å erstatte Zlatan på topp, ettersom stjerneskuddet John Guidetti ikke fikk plass i troppen. Albin Ekdal, som har startet sesongen forrykende i Cagliari, er også skadet.

Russland leder gruppen etter sin oppskriftsmessige 4-0-seier mot Lichtenstein. Fabio Capellos menn er vanskelige å spille mot i Russland, men på bortebane har de vært mer sviktende. I forrige kvalifisering tapte de for eksempel mot både Nord-Irland og Aserbajdsjan.

Sverige trenger en seier etter åpningsuavgjorten mot Østerrike, men får ingen lett oppgave mot kyniske naboer i dag.

OPPDATERT TORSDAG MORGEN: Det er lite sannsynlig at Zlatan spiller i kveld.

6. Moldova — Østerrike
Moldova er en stor outsider til å sikre seg kvalifisering. Det beviste de med sitt 2-0-tap for Montenegro i åpningskampen. 2-1-4 er fasit de siste syv kampene for Moldova.

Østerrike har på sin side 1-3-0 i inneværende år, og åpnet med et godkjent 1-1-resultat mot Sverige. David Alaba skåret østerrikernes mål.

Rent kvalitetsmessig er det store forskjeller mellom lagene, og bortelaget er utvilsomt favoritt. Med rette.

7. Malta — Norge
Vertskapet på ferieøya har spilt fire kamper dette året, tapt alle og ikke skåret et eneste mål. Forrige seier kom hjemme mot Færøyene i november 2013. Tapte også fortjent 2-0 mot Kroatia i åpningskampen.

Nå gjelder det virkelig for Per Mathias Høgmo. Alt annet enn en seier her er katastrofe, men spesielt den offensive innsatsen mot Italia viser prov på at mye må gjøres.

At Martin Ødegaard er med, kan faktisk gjøre noe med akkurat det. Så gjenstår det å se om han får spille - men det hadde vært merkelig å utelukke han fra U-landslagsspill for "ingenting".

Uansett er det ikke til å stikke under en stol at Høgmo har kun en seier på tolv forsøk og må vinne denne fredagen. Og det gjør de nok.

8. Bulgaria — Kroatia
Et viktig oppgjør i Norges gruppe. Hjemmelaget har flere gode enkeltspillere og har 2-1-0 i deres 2014-kamper. Vant åpningskampen oppskriftsmessig mot Aserbajdsjan 2-1. 

Kroatia tok også en oppskrifsmessig seier mot Malta, og har en veldig fin årgang. Har også slått en annen ferieøy, Kypros, i kamp etter VM. 5-0-2 er fasit de siste syv, og i VM gjorde de absolutt en god figur - til tider.

Dette blir en tøff kamp for gjestefavorittene.

9. Latvia — Island
Latvia vant den baltiske cupen denne våren, og har 3-1-1 i 2014. Spilte uavgjort mot Kasakhstan i åpningskampen. Mellom disse lagene er det 2-1-0 innbyrdes, og Island har altså ikke vunnet mot dagens motstander.

De lar seg nok ikke knekke av den grunn. For åpningsseieren mot Tyrkia var meget imponernede, og de sluttet ikke før det var 3-0. Island har en uhyre fin årgang med spillere, og mange i de beste ligaene rundt om i Europa.

Verdt å nevne er Gylfi Sigurdsson, som virkelig er i kjempeform for Swansea om dagen. Også Tippeligaen har flere spillere i den islandske landslagstroppen, og deres store bredde er virkelig beundringsverdig.

Det kan godt hende at Island tar sin første seier mot Latvia.

10. Tyrkia — Tsjekkia
Som nevnte tapte Tyrkia 3-0 på Island, men formen er 5-0-2 de siste syv og det er solid. De har heller ikke spilt hjemme de siste fem kampene, og tyrkerne er historisk meget gode på eget gress.

Tsjekkia startet på sin side med en meget overraskende og solid 2-1-seier mot Nederland, og det ønsker de naturlig nok å bygge videre på.

Selv om vi heller mot hjemmelaget, skal ikke tsjekkerne avskrives helt her.

11. Kypros — Israel
Kypros sjokkerte mange da de tok en meget oppsiktvekkende seier borte mot Bosnia i første kvallik-kamp. Med det topper de gruppen etter første runde. 1-2-1 er fasit i 2014 for dagens vertskap.

Israel skal på sin side sparke sin kvalifisering i gang i dag, og har bare spilt tre kamper dette kalenderåret. Selv om de har gode enkeltspillere, får de ingen lett kamp mot Kypros.

12. Wales — Bosnia-Hercegovina
Hjemmelaget tok en hardt tilkjempet seier mot Andorra i første kamp. Gareth Bale overrasket ingen da han ble kampens store stjerne og skåret begge walisernes mål.

De må imidlertid klare seg uten ikke uviktige Joe Allen og Aaron Ramsey, og i tillegg er David Vaughan skadet. Wales har flere gode enkeltspillere, men på midtbanen er de betydelig svekket i denne kampen.

Likevel tror vi de kan overraske mot favorittene Bosnia, som har åpnet kvalifiseringen meget skuffende.

For i åpningskampen ble det 1-2-tap hjemme for lille Kypros, noe som ikke var etter planen. Bosnia har hatt en veldig fin utvikling de senere år, og fortjente sin første VM-deltakelse noen sinne i sommer. Likevel kunne ikke denne kvalifiseringen fått en verre start.

I tillegg er har de en del betydelige skader. Sakhovic, Bicakcic og Kolasinac er alle ute, mens Spahic er tvilsom til kampen.

Bosnia har mange gode enkeltspillere, og for eksempel Dzeko og Pjanic er i kjempeform for sine topplag. Men åpningskampen mot Kypros avslørte flere svakheter, og det er grunn til å spørre om de virkelig fortjener favorittstempelet.

Wales skal så absolutt ikke avskrives i denne.

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør