Rosenborg-jubel i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Tromsø på Lerkendal sist søndag.
Rosenborg-jubel i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Tromsø på Lerkendal sist søndag. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

Ingen walkover for Rosenborg på Island

Rosenborg skal ut i Champions League-kvalik mot islandske Valur i kveld. Vi helgarderer kampen på ukens midtukekupong.

Kommersielt

Sportspills øvrige onsdagsmeny:
VM-tips 1: Kroatia - England går til ekstraomganger
VM-tips 2: Kroatia tar seg til VM-finale
Oddsdobbel: Sprek bortedobbel i Europa
V76 Sørlandet: To topphester bankerspilles på Sørlandet
Overgangsvinduet:
Sjekk siste nytt

Ukens midtukekupong består utelukkende av kamper i den første kvalifiseringsrunden til hhv Champions League og Europa League. Det er seks kamper fra første kvalifiseringsrunden til Champions League og første kvalifiseringsrunden i Europa League. Sju av kampene spilles onsdag, de fem øvrige spilles torsdag. Bonuspotten vokser og er på ca 1,2 mill kr på midtukekupongen. Innleveringsfristen er kl 17.55. Under spillboksen finner du analyser av samtlige tolv kamper.

1. Valur Reykjavik - Rosenborg
De seks første kampene er alle Champions League-kvalik. Her skal det som vanlig spilles tre kvalifiseringsrunder, før det er playoff og vinneren av playoffkampene går til gruppespill.

Etter å ha endt på 5. plass tre sesonger på rad i den islandske toppdivisjonen, ble Valur seriemester forrige sesong. Vant da serien hele tolv poeng foran toer Stjarnan. Etter tolv av totalt 22 serierunder denne sesongen, ligger laget på 2.plass a poeng med serieleder Stjarnan. Solide 9-2-0 hjemmebane forrige sesong, og er uten tap også på denne sesongens seks første hjemmekamper (4-2-0). Velkjente Birkir Mar Sævarsson vendte hjem til Island før denne sesongen og er den klart mest kjente spilleren på Valur. Var sist gang med i Champions League-kvalik så langt tilbake som i 2008.

Rosenborg tok seg som kjent til gruppespillet i Europa League forrige sesong, etter å ha røket for Celtic i den avgjørende playoffkampen for å nå gruppespillet i Champions League. Der ble det fem poeng i gruppe med Zenit, Real Sociedad og Vardar Skopje. Ingen av bortekampene ble vunnet. Har ellers levert bra i Eliteserien i det siste, men ikke imponert voldsomt på bortebane.

Valur kommer garantert til å bite fra seg på hjemmebane og dette blir ingen walkover for Rosenborg. HUB.

2. FK Spartaks Jurmala - Røde Stjerne
FK Spartaks Jurmala ble overlegne seriemestre i Latvia forrige sesong og var hele ni poeng foran FK Liapaja på 2. plass. Hadde likevel ikke bedre enn 6-3-3 på hjemmebane. Har ikke vært like bra denne sesongen og drøyt halvspilt ligger laget på 4. plass, hele 11 poeng bak serieleder Rigas Futbola Skola. Ustabile 3-1-3 på de sju spilte hjemmekampene.

Røde Stjerne tok et overlegent seriegull i Serbia forrige sesong, etter å ha endte tre poeng bak Partizan Beograd sesongen før. Var i gruppespillet i Europa League forrige sesong og tok seg videre fra gruppa sammen med Arsenal. Men røk ut for CSKA Moskva 16-delsfinalen. Den hjemlige serien starter først opp igjen 21. juli.

Røde Stjerne kan Europa og vinner trolig det første oppgjøret. B.

3. FK Suduva - Apoel Nicosia
FK Suduva tok endelig steget og ble seriemester i Lituan forrige sesong, etter flere sesonger som tredje/fjerde og femteplass. Har også levert veldig bra denne sesongen og etter at to tredjedeler av sesongen er unnagjort. topper Suduva med åtte poeng ned til Zalgiris på 2. plass. Tapte ikke en hjemmekamp i serien forrige sesong (11-6-0) og har solide 7-2-1 på sesongen ti første hjemmekamper. Kom seg faktisk til playoff i Europa League-kvalifiseringen forrige sesong, men røk da for Ludogorets.

Apoel Nicosia vant den kypriotiske serien for tredje gang på rad i vår og har hatt sommerferie siden 12. mai og spilt tre treningskamper den siste tiden. Var i gruppespillet forrige sesong, men endte sist i gruppe med Tottenham, Real Madrid og Borussia Dortmund.

Vi nøyer oss med halvgardering her. UB.

4. Spartak Trnava - Zrinjski Mostar
Spartak Trnava er fra Slovakia og tok et litt overraskende seriegull forrige sesong. Årest sesong starter ikke før 21. juli, og laget har tapt sine to siste treningskamper før denne. Laget har ikke klart å kvalifisere seg til noe sluttspill de siste sesongene. 11-2-3 på 16 hjemmekamper i serien forrige sesong.

Zrinjski Mostar ble seriemester i Bosnia og endte seks poeng foran toeren Zelleznicar. 12-3-1 på hjemmebane og 9-3-4 på bortebane på de 32 spilte seriekampene. Zrinjski har røket på de første hinderet i kvalifiseringene fire sesonger på rad.

Vi tror ikke hjemmelaget taper det første oppgjøret. HU.

5. Kukesi - Valletta
KS Kukesi kommer fra Albania og ble nummer to i serien der forrige sesong. Røk ut på første hinderet forrige sesong etter tap på bortemålsregelen mot Sheriff Tiraspol. Moderate 8-5-5 på hjemmebane i seriespillet forrige sesong.

Valletta tok seriegull på Malta i 2015/2016,-sesongen, men endte på en skuffende 4. plass sesongen etter. 21. april i år kunne laget feire seriegull igjen etter å ha vunnet serien tre poeng foran Balzan på 2. plass. Solide 9-4-0 på 13 hjemmekamper da, og fine 8-3-2 på bortebane. Har stort sett vært med i kvalifiseringsrunder til både Europa League og Champions League de foregående sesongene, uten å gjøre seg spesielt bemerket.

Kukesi er ganske klare favoritter og skal ha gode vinnersjanser. H.

6. Olimpija Ljubljana - Qarabag
Olimpija Ljubljana ble seriemester i  Slovenia i 2016, måtte nøye seg med 3.plass i 2017, men ble igjen seriemester i 2018. Endta a poeng med Maribor, men endte foran på innbyrdes oppgjør. Solide 13-5-0 på hjemmebane sist sesong og overbevisende 36-6 i målforskjell på de kampene. Har dog røket ut i kvalifiseringene de tre foregående sesongene.

Qarabag fra Aserbadsjan tok sitt femte seriegull på rad sesongen 2017/18 og har tatt seg til sluttspill i Europa fire sesonger på rad. Tre ganger til Europa League, men forrige sesong ble det avansement til gruppespillet i Champions League. Har dog fortsatt til gode å avansere fra gruppespillet.

Det er vanskelig å vurdere kvaliteten på hjemmelaget, mens Qarabag har rikelig med erfaring fra Europa. HUB.

7. Glenavon - Molde
De seks siste kampene på midtukekupongen er alle hentet fra 1. kvalifiseringsrunde til Europa League og denne spilles allerede onsdag.

Glenavon holder til i den nord-irske toppdivisjonen NIFL Premiership hvor de forrige sesong kom på 3. plass, og den plassen har de faktisk tatt tre av de fire siste sesongene. Er dog evigheter siden laget ble seriemestre. Har ingen spesielle meritter fra Europa.

Formsterke Molde fulgte opp den overraskende 4-0 seieren borte mot Brann forrige søndag, med en like overbevisende 5-1 seier hjemme mot Vålerenga søndag. Var sist med i Europa i 2015 da ble det exit i 3. kvalifiseringsrunde i Champions League etter å ha røket på bortemålsregelen for Dinamo Zagreb. Opplevde akkurat samme skjebne i 2013 da mot polske Legia Warszawa.

Glenavon kommer til å ligge lavt og Molde får neppe store rom å boltre seg i. Det er U-fare her, og Molde må jo ikke vinne borteoppgjøret, men gjør det trolig uansett. B.

8. FC Lahti - FH Hafnarfjördur
Nordisk oppgjør og denne spilles torsdag.

FC Lahti forsøkte seg sist i europacupen i 2015, men røk ut direkte etter 2-2 hjemme og 0-5-tap borte mot Elfsborg. I hjemlig liga ligger laget på 6. plass etter 18 spilte serierunder og har 13 poeng opp til serieleder HJK Helsinki. 5-3-1 er bra tall på hjemmebane.

FH Hafnarfjördur ble seriemester på Island både i 2015 og 2016, men måtte ta til takke med 3. plass forrige sesong. Halvveis inn i denne sesongen ligger laget på 4. plass med totalt 19 poeng og har seks poeng opp til serieleder Stjarnan. 2-2-1 på fem spilte bortekamper hittil denne sesongen.

FC Lahti tar første stikk? H.

9. KUPS - FC København
Finske Kups gjør sitt første forsøk i Europa siden 2012/13 sesongen. Da kom faktisk laget seg til 3. runde i Europa League-kvalifiseringen, men der ble 1-6 sammenlagt mot tyrkiske Bursaspor. 9. plass (2014/15), 7. plass (2015/16), 2. plass (2016/17) og en foreløpig 4. plass denne sesongen etter 19 serierunder er tallenes tale for Kups de siste sesongene i Finland. 9-4-3 på hjemmebane forrige sesong, 3-4-2 hittil denne sesongen.

FC København og Ståle Solbakken ble tidlig hektet av i gullkampen i den danske superligaen forrige sesong, men hadde god kontroll på Europa League-plassene. Røk i den avgjørende playoffkampen i Champions League-kvalifiseringen mot Qarabag forrige sesong (på bortemål), men tok seg deretter videre fra gruppespillet i Europa League der det ble exit for sterke Atletico Madrid i 16-delsfinalen.

FC København kan Europa og gjør jobben allerede i Finland. B.

10. Derry City - Dinamo Minsk
Etter fem strake tap i den hjemlig irske ligaen, ble det endelig seier igjen for Derry med 2-1 hjemme mot svakt plasserte Limerick fredag kveld. Ligger på 5. plass i serien, hele 25 poeng bak serieleder Dundalk. Endte på 4. plass forrige sesong, men var hele 25 poeng bak vinneren Cork City. Var med i Europa League-kvalifiseringen også forrige sesong, men røk ut direkte etter 1-6-tap borte og 1-4-tap hjemme mot Midtjylland.

Dinamo Minsk har måttet tåle i leve litt i skyggen av Bate Borisov i Hviterussland de siste sesongene, men har stort sett vært nest best. Endte på 2. plass forrige sesong og ligger også som toer denne sesongen når serien er halvspilt, men har ikke mer enn fire poeng opp til serieleder Bate. 10-4-1 totalt og fine 5-1-0 på bortebane. Dinamo Minsk kvalifiserte seg til gruppespillet i Europa League både i 2014/15-sesongen og i 2015/16 sesongen.

Bortelaget er store favoritter, men kanskje kan irene overraske. HUB.

11. IBV Vestmannaeyjar - Sarpsborg 08
Til tross for moderate plasseringer i serien de siste sesongene, skal IBV Vestmannaeyjar ut i Europa League-kvalifisering. Det er fordi laget vant cupen på Island forrige sesong.  Ligger ellers helt nede på 9. plass i serien hittil denne sesongen med totalt 12 poeng etter svake 3-3-6 på de 12 første seriekampene. 9. plass ble det også forrige sesong etter 7-4-11 totalt. 4-3-4 hjemme på Hásteinsvöllur da, 2-3-1 på seks spilte hjemmekamper denne sesongen. Klubben tok forøvrig sitt siste seriegull i 1998.

Sarpsborg 08 gjør sin debut i Europa etter sin flotte fjorårssesong som altså endte med 3. plass. Var stilt store forventninger til laget foran årets sesong, men har bare delvis innfridd. Kom seg tilbake på vinnersporet i helgen med en flott 4-1 seier hjemme mot Ranheim og ligger på 6. plass i Eliteserien med sine 26 poeng og det skiller kun tre poeng opp til Molde på 3. plass. 2-3-2 på sju spilte bortekamper.

Til tross for manglende erfaring fra Europa, skal Sarpsborg 08 unngå tap i borteoppgjøret. UB. 

12. Shamrock Rovers - AIK
Irske Shamrock Rovers er uten baklengsmål på sine fire siste seriekamper og tre av dem er vunnet. Er likevel kun på 4. plass i serien med sine totalt 37 poeng og har hele 24 poeng opp til serieleder Dundalk. Presterer solid på hjemmebane med 8-3-2 hittil, men underpresterer på bortebane der kun to av 12 kamper er vunnet (2-4-6). Røk ut i 2. kvalifiseringsrunde forrige sesong etter 2-3 hjemme og 0-2 borte for tsjekkiske Mlada Boleslav.

AIK overtok serieledelsen i Allsvenskan etter helgens serierunde som var den første på fem uker etter det lange VM-oppholder i Sverige. Tarik Elyounoussi var toneangivende med to scoringer da AIK slo Trelleborg 4-1 borte. I og med at Hammarby tapte sin hjemmekamp mot Østersund mandag kveld, er AIK for første gang serieleder i Allsvenskan denne sesongen. Står med 27 poeng etter 13 spilte seriekamper og er fortsatt uten tap denne sesongen (7-6-0). 3-4-0 på sju spilte bortekamper. Har røket ut i 3. kvalifiseringsrunde i Europa League begge de to foregående sesongene. Forrige sesong ble det exit etter ekstraomganger mot portugisiske Braga.

AIK nekter å tape i Allsvenskan, og taper neppe dette første oppgjøret i Irland heller. UB.

96-rekker:
1. Valur Reykjavik — Rosenborg HUB

2. FK Spartaks Jurmala — Røde Stjerne B

3. FK Suduva — Apoel Nicosia UB

4. Spartak Trnava — Zrinjski Mostar HU

5. KS Kukesi — Valletta FC H

6. NK Olimpija Ljubljana — FK Qarabag UB

7. FC Glenavon — Molde B

8. FC Lahti — FH Hafnarfjördur H

9. Kuopio PS — FC København B

10. Derry City — Dinamo Minsk U

11. IBV Vestmannaeyjar — Sarpsborg 08 UB

12. Shamrock Rovers — AIK UB

432-rekker:
1. Valur Reykjavik — Rosenborg HUB

2. FK Spartaks Jurmala — Røde Stjerne B

3. FK Suduva — Apoel Nicosia UB

4. Spartak Trnava — Zrinjski Mostar HU

5. KS Kukesi — Valletta FC H

6. NK Olimpija Ljubljana — FK Qarabag UB

7. FC Glenavon — Molde B

8. FC Lahti — FH Hafnarfjördur H

9. Kuopio PS — FC København B

10. Derry City — Dinamo Minsk HUB

11. IBV Vestmannaeyjar — Sarpsborg 08 UB

12. Shamrock Rovers — AIK UB

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør