Foto: PA Photos/Scanpix

Irland slår ut Italia

Bomben i årets EM kommer i gruppe C.

Kommersielt

Gruppe C i årets EM består av Spania, Italia, Kroatia og Irland.

Les også:

Rosicky er ikke nok for Tsjekkia

Det blir fiasko for Ronaldo

Spania

Laget til Spania er ikke offentliggjort når vi skriver dette. Vi har tatt utgangspunkt i det foreløpige uttaket som er uten spillere fra Barcelona og Athletico Bilbao. Vi har dog gått ut i fra et par inkluderinger.

Oppdatert: Laget som ble tatt ut til slutt er med Valdes, og uten De Gea. Juanfran er overraskelsen, backen har bare en landskamp. Spissene som ble med er Pedro, Llorente, Negredo og Torres.

Trener: Vicente del Bosque (Spania)
Han har vunnet 84.3 prosent av kampene som trener for Spania. Siden juli i 2008 er målforskjellen 128-40

Keeper:

Iker Casillas er det helt naturlige førstevalget. Skulle han bli skadet kan Spania sette inn Pepe Reina. I den foreløpige troppen er David De Gea fra Manchester United med, om Bosque velger ham eller Barcelona-keeper Victor Valdes er usikkert. Uansett er det ikke akkurat noe keeperproblem Spania har.

Forsvar:

Mye har blitt sagt om forsvaret til Spania, og mye kan sies. Er det et sted hvor det kanskje er noe usikkerhet så er det bak på banen. Ikke det at forsvarerne er dårlige, men man har både rotert en del bak og hatt noen små forsvarsproblemer i enkelte kamper. Sergio Ramos er en selvfølgelighet på høyrebacken. 26-åringen har nå 83 landskamper for Spania. Sentralt så er det sannsynlig at Barcelona-stopperne Pique og Puyol velges. Hvis man ikke prioriterer Real Madrids Albiol. Akillesen til forsvaret er muligens venstrebacken. Arbeleoa kan velges. I den foreløpige troppen er Nacho Monreal inkludert. Han har fem landskamper. I samme tropp er også Jordi Alba (Valencia) med. 23-åringen har vært god for sitt lag i år, og det kan være at han prioriteres. Capdevila er ikke med, for de som lurer.

Midtbane:

Hva skal man si? For en midtbane med Xabi Alonso, Andres Iniesta, Xavi og Sergio Busquets tuller ingen med. Eller at man har Fabregas i tillegg. Offensivt på kanten er det også David Silva (Iniesta spille for øvrig også relativt offensivt). Juan Mata er også tatt ut. Kantspilleren Santi skrives det lite om, men Malaga-spilleren på 27 år har faktisk 40 landskamper og hans fart kan være utrolig god å ha i tillegg.

I den foreløpige troppen er også Sevillas Jesus Navas med, den defensive midtbanespilleren (og noen ganger venstreback) Bruno Soriano samt talentet Isco (48 u-kamper for Spania). Det er også mulig at Iker Muniain kan bli tatt ut, kantspilleren som kalles Spanias Messi ville i hvert fall vært en spennende unggutt.

Det er ikke veldig mye å si om midtbanen til Spania som ikke allerede har blitt sagt. Problemet er vel mer hvem som skal spille, og muligens at flere av dem kanskje kan være slitne etter en lang sesong... men det er vel bare for å finne på noe vi skriver det.

Angrep:

Midtbanen til Spania er jo et angrep i seg selv så da gjør det ikke så mye at dette kanskje er stedet hvor laget kanskje kan slite. David Villa brakk beinet før jul og Spanias beste spiss er ikke med i mesterskapet. I den foreløpige troppen til Spania er følgende spillere med: Alvaro Negredo (7 landskamper, 5 mål), Roberto Soldado (3 landskamper, 3 mål), Fernando Torres (91 landskamper, 27 mål), Adrian Lopez (ingen landskamper).

Fernando Llorente er ikke tatt ut til mesterskapet i skrivende stund (på grunn av cupfinalen i Spania ventet Bosque med uttaket av spillere fra Barcelona og Athletico Madrid), men Fernando Torres som han faktisk heter (Llorente er ett av to etternavn) blir nok med.

Vurdering: At Villa er skadet er ikke bra for Spania. Det hjelper heller ikke at Chelseas Torres har slitt i sesongen som gikk. Negredo og Soldado har ikke mange landskamper, og Lopez er ikke stor målscorer. LLorente er nok valget, men han er ingen Villa. Ellers er det ikke mye negativt å si om Spania.

Italia

Italia har i skrivende stund en tropp på 32 mann, vi har derfor vurdert det som sannsynligvis er de som er nærmest et førstelag.

Trener: Cesare Prandelli (Italia)
Prandelli tok over et skuffende VM og har bygget opp et nytt lag med en litt større spirit enn det laget hadde den gangen.

Målvakt:

Buffon står i mål og er kaptein. 34-åringen har 113 landskamper og er en sikker sisteskanse. I den foreløpige troppen er Palermos Viviano, Napolis De Sanctis og PSGs Sirigu med. Viviano er det naturlige andrevalget, og er også en god målvakt.

Forsvar:

På venstreback er nok Domenico Criscito valget. Han spiller til daglig i Zenit St. Petersburg og 25-åringen har 19 landskamper. Den tidligere Genoa-spilleren er en svært solid venstreback. Høyrebacken går nok til Christian Maggio, som tok over plassen fra Zambrotta etter VM i 2010. Maggio spiller til daglig i Napoli, og 30-åringen har nå 15 landskamper.

Sentralt er Giorgio Chiellini naturlig. 27-åringen har 50 landskamper og er en god midstopper. Hans makker i Juventus, Barzagli, kunne i utgangspunktet ha vært et andrevalg bak Ranocchia (Inter). Han har likevel slitt med skader i sesongen som gikk. Noe som sannsynligvis betyr to Juventus-spillere sentralt bak. I den foreløpige troppen er Ogbonna fra Torino med, og 23-åringen kan være en overraskelse på laget. Aktuell er nok også Bonucci (Juventus).

Oppdatert: Criscito er utestengt fra troppen etter mistanker om kampfiksing. Forsvarsspillerne som er med er Maggio, Chiellini, Abate, Balzaretti, Ogbonna, Barzagli og Bonucci.

Midtbane:

33 år gamle Pirlo er det defensive ankeret på Italia. Juventus-spilleren er et naturlig førstevalg som ballvinner. Med seg sentralt får han sannsynligvis Romas De Rossi og Montolivo fra Juventus. AKtuell er også Milans Nocerino. Foran seg får de Marchisio, som er et godt offensivt våpen.

I den foreløpige troppen har Prandelli inkludert hele fire spillere på midtbanen uten landskamper så det kan komme en overraskelse på midten, i hvert fall på benken, for Italia.

Angrep:

Cassano (Milan) har blitt et førstevalg som spiss på Italia etter at Prandelli tok over. Sammen med seg på topp får han nok Balotelli fra City. Cassano har slitt med skader de siste sesongene, og ekspertene er usikre på formen. Ellers er veteranen Di Natale (34 år) foreløpig tatt ut, mens vi hadde virkelig likt om Prandelli tok med Mattia Destro. 21-åringen har 49 kamper for Italias ungdomslag, 32 mål. Italienske journalister heier også på Fabio Borini, 21-åringen fra Parma (spilte for Roma på lån i sesongen som gikk).

Vurdering: Italia er et spennende lag som i kvalifiseringen hadde ballen nest mest av alle lag (Spania var, selvfølgelig nok, nummer 1 her). Prandelli har blitt geniforklart i Italia, noe man kan skjønne. Å få Cassano og Balotelli til å oppføre seg krever sin mann.

Irland

Irland har tatt ut sine 23 spillere til EM. Det mest interessante er kanskje at ingen av spillerne på landslaget til Irland spiller i Irland...

Trener: Giovanni Trapattoni (Italia)
Det italienske fotballgeniet, som han kalles i Irland, har tonnevis med erfaring og hadde det ikke vært for hånda til en viss spiller kunne han også fått Irland kvalifisert til VM i 2010...

Målvakt:

Shay Given står i mål for Irland. Bak seg har han Keiren Westwood (Sunderland) og David Forde (Millwall). Given er god han, men det er bedre målvakter i EM.

Forsvar:

Høyrebacken til Irland er John O'Shea (Sunderland), på venstreback spiller Stephen Ward (Wolves). Sentralt har man Richard Dunne (Aston Villa) og Sean St.Ledger (Leicester). Forsvaret er solid uten å ha de store stjernene. Dunne har nok sett sine aller beste dager. Bak disse har man Celtics Darren O'Dea og Wolves' Kevin Foley. Stephen Kelly (Fulham) er også mulig at kan kjempe om høyrebackplassen.

Midtbane:

Den sentrale midtbanen til Irland vil ikke skremme noen. Glenn Whelan (Stoke) og Keith Andrews (WBA) er ikke noen kreative superstjerner. På midten har man også Damien Duff, som er viktig for Irland. Stephen Hunt (Wolves), Darron Gibson (Everton), Keith Fahey (Birmingham) og James McClean (Sunderland) er resten av midtbanen. Det er en spøk, men midtbanen til Irland jobber enten med defensiv organisering eller på gjenvinning. De spiller sjeldent gjennom den.

Angrep:

Robbie Keane er kaptein for Irland, og stjernen på laget. Det sier muligens mye, men han har vært god for L.A. Galaxy og på sitt utlån til Villa. 31-åringen har 115 landskamper og 53 mål, noe som slettes ikke er dårlig for et lag som Irland. Sammen med ham på topp spiller nok Kevin Doyle (Wolves).

Ellers er Aiden McGeady (Spartak Moskva), Shane Long (WBA), Jonathan Walters (Stoke) og Simon Cox (WBA) offensive for Irland.

Vurdering: Irland har på papiret ikke et lag som skremmer noen. Trappatoni satser knallhardt på defensiv organsering og satser på kontringer. Laget hadde 8 kamper på rad uten baklengs (inkludert en kamp mot Italia) i fjor. Skal Irland gjøre det bra så vil de ikke underholde...

Kroatia:

Trener: Slaven Bilic (Kroatia)
Den tidligere forsvarsspilleren spiller offensiv fotball og fkk Kroatia til kvartfinalene i EM i 2008.

Målvakter:

Stipe Pletikosa står i mål. Den 33 år gamle Rostov-spilleren er en solid målvakt som faktisk var en av de aller beste i EM i 2008. Subasic (Monaco) er den sannsynlige andrekeeperen.

Forsvar:

Vedran Corluka er høyrebacken. Tottenham-spilleren ble lånt ut fra Tottenham i januar etter at han mistet plassen på London-laget og spilte for Bayer Leverkusen på våren. Den andre backen vil nok okkuperes av Ivan Strinic, han spiller for FC Dnipro Dnipropetrovsk i Ukraina. 24-åringen har 15 landskamper.

Sentralt er Dejan Lovren (Lyon) og Josip Simunic (Dinamo Zagreb) de sannsynlige valgene. Sistnevnte har lang erfaring (93 landskamper) og er trygg, men ikke i verdensklasse. Gordon Schildenfield (Eintracht Frankfurt) er også en mulig midtstopper. Ingen av de tre er særlig raske...

Bakover er problemet til Bilic og Kroatia, så regn med et lag som kommer til å angripe.

Midtbane:

Luka Modric er stjernen på midten sammen med Niko Kranjar. De to Tottenham-spillerne er viktig for Kroatia. I tillegg vil Ognjen Vukojevic (Dynamo Kiev) være viktig som defensivt anker. Kantspiller Srna (Shaktar Donetsk) spiller også en viktig rolle på en kreativ og offensiv midtbane. Ivan Rakitic (Sevilla) er også god de gangene han blir brukt som dyp playmaker, men det passer ofte ikke helt i spillestilen Kroatia nå velger.

Angrep:

Etter all sannsynlighet vil Mandzukic ligge bak Olic (begge vil spille for Wolfsburg neste sesong). Olic er ikke veldig målfarlig (2 mål på 26 seriekamper de to siste årene for Kroatia). Eduardo lager flere mål (22 mål på 45 landskamper), men har vært mye skadeutsatt. Nikica Jelavic (Everton) får ikke alt for mange landskamper, men er også en god spiss.

Vurdering: Kroatia er et ok lag, men de havnet bak Hellas i det som må sies å ha vært en veldig enkel gruppe (Israel, Latvia, Georgia og Malta var de andre lagene).

Kampene i gruppa:

10.juni Spania - Italia
10.juni Irland - Kroatia
14.juni Italia - Kroatia
14.juni Spania - Irland
18.juni Kroatia - Spania
18.juni Italia - Irland

Nøkkelkampen: Italia-Irland. Hvis Irland kan klare uavgjort her etter å ha muligens slått Kroatia kan de snike seg forbi Italia til kvartfinalen...

Vårt tips:

1. Spania
2. Irland
3. Italia
4. Kroatia

Vurdering: Vi tror overraskelsen kommer her. Irland kan slå Kroatia i første kamp, og vil ikke tape mye mot Spania med sine gjerrige fotball. Klarer de så uavgjort i siste kamp kan målforskjellen avgjøre om Italia eller Irland går videre. Det faktum at det nok en gang stormer rundt Italia, negativt, tror vi også spiller inn.