Foto: IAN KINGTON (AFP)

Kan ungguttene levere, Wenger?

Arsene Wenger har nok en gang kjørt gjennomsnittsalderen på sitt lag nedover. Kan det gå bra?

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Nettavisens odds- og travmagasin Sportspill.nogir deg tabelltips og vurdering av samtlige lag i Premier League frem mot seriestart 14. august.Klikk herfor å se tabelltipset og de øvrige klubbomtalene.

Historie: Arsenal var den første klubben fra Sør-England som ble med i den engelske fotball-ligaen i 1893, etter å ha blitt startet i 1886. Klubben vant sine første trofeer på 30-tallet og har totalt vunnet 13 seriemesterskap og 10 FA-cuper. Klubben har en europeisk triumf: Cupvinnercupen i 1994.

Stadion: Emirates Stadium (60 335)


Vis større kart

Billetter: Nettbestilling

Manager: Arsene Wenger (60 år)
Wenger har vært manger i Arsenal siden 1996 og hadde før sin tid i Arsenal også stor suksess i Monaco. Han er utdannet ingeniør og har en mastergrad i økonomi. Han snakker flytende fransk, tysk og engelsk, og skal visstnok også beherske en god del spansk, italiensk og japansk (han var manager for Nagoya Grampus Eight i tiden mellom Monaco og Arsenal). Som spiller var han forsvarsspiller, men hadde ingen stor suksess på banen. Wengers store talent har vært å hente talent fra utlandet og er kjent for å bry seg om store deler av klubbens drift.

Keeper:
Manuel Almunia er førstekeeper på Arsenal når dette skrives. Ryktene sier at Wenger gjerne vil ha en ny målvakt som erstatning for den 33 år gamle spanjolen. Bak Almunia har Wenger Fabianski. Polakken har 15 landskamper for sitt hjemland, men har aldri slått igjennom på førstelaget til Arsenal. Italierenen Vito Mannone har vist gode takter i de kampene har har spilt for laget, men 22-åringen har kun 6 ligakamper for laget. Wojciech Szczesny er den siste målvakten på Arsenal, og den 20 år gamle polakken har faktisk en landskamp for sitt hjemland. Han var på utlån hos Brentford forrige sesong med stor suksess.

Skal man peke på en svakhet hos Arsenal, i forhold til kvaliteten på resten av laget, er det muligens målvaktsplassen. Det er kanskje også grunnen til at ryktene har gått om at Wenger ønsker en ny målvakt til laget. Ungguttene Mannone og Szczesny er folk for framtiden, men trenger muligens noen flere år på seg.

Forsvar: Ungt og angrepsvillig
Gallas og Campbell er ute, og det er et ungt forsvar Arsenal stiller med i sesongen som kommer. «Gamlingen» på laget er Sagna (27 år). Høyrebacken med 23 landskamper for Frankrike får med seg 24 år gamle Thomas Vermaelen (28 landskamper for Belgia), den like gamle nykomlingen Laurent Koscielny fra Lorient, sveitseren Johan Djourou (23 landskamper) på 23 år som var skadet mye av forrige sesong (han fikk kun 1 kamp i ligaen) og den 25 år gamle Gaël Clichy som har 5 landskamper for Frankrike. Yngst av dem alle er likevel engelskmannen Kieran Gibbs på 20 år. Han fikk kun 3 kamper sist sesong for Arsenal, men ble tatt ut i Capellos førstelagstropp til kamp 11.august. Backen kjemper med Clichy om en plass på førstelaget.

Bak førstelaget er det, nesten selvfølgelig nok), mange talenter. Nordmannen Håvard Nordtveit, de engelske U-spillerne Gavin Hoyte, Kyle Bartley og Thomas Cruise.

Selv om forsvaret til Arsenal er et ungt forsvar har det mye erfaring. Det skal likevel bli spennende å se om Wenger klarer å komponere forsvarsrekken godt nok til kampene hvor det virkelig røyner på. Kjenner vi ham rett så skal forsvaret stort sett angripe (spesielt backene), og akkurat det har laget alle kvaliteter til å klare.

Midtbane: Fabregas og de unge heltene
Sagaen om Fabregas ser ut til å ende med at spilleren som har vært i Arsenal siden 2003 blir i klubben. Sannsynligvis betyr det at de aller fleste supportene av laget puster lettet ut. At Fabregas ikke er fast på Spania sier mer om midtbanen til laget enn om kvalitetene til 23-åringen (Han har likevel 54 landskamper for Spania, som må sies å være relativt imponerende for en spiller på 23 år). Sammen med Fabregas spiller 24-åringen Abou Diaby (8 landskamper for Frankrike), tsjekkeren Tomáš Rosický (som er 29 år, og muligens derfor har vært offer for rykter om en mulig overgang til et annet lag) med 71 landskamper for sitt hjemland, den 23 år gamle Samir Nasri (15 landskamper for Frankrike), den 22 år gamle brasilianeren Denilson (12 U-20 kamper for Brasil), 19 år gamle Aaron Ramsey (11 landskamper for Wales), 22 år gamle Song (19 landskamper for Kamerun) og 27 år gamle Emmanuel Eboué (45 landskamper for Elfenbenskysten).

Skulle ikke talentene (som med sine mange landskamper egentlig ikke lenger kan kalles talenter, men stjerner) på førstelaget være nok så har Wenger det nederlandske talentet Nacer Barazite (32 kamper for aldersbestemte lag), engelskmannen Jay Emmanuel-Thomas, ghaneseren Emmanuel Frimpong (med 12 kamper for aldersbestemte lag for England) og supertalentet Henri Lansbury (31 kamper for aldersbesmte lag for England). Lansbury fikk sin debut sist sesong og er garantert en spiller du vil se mye av for Arsenal i fremtiden.

Med Fabregas på laget og talenter i fleng rundt seg har Arsenal en formidabel midtbane. Med Arsenals spillestil kan også flere av de vi omtaler under angrep fungere som vinger på en tradisjonelt oppfattet midtbane.

Angrep:
Eduardo ble ingen suksess for Arsenal og er erstattet med Marouane Chamakh før denne sesongen. Marokkaneren har 27 mål på 53 landskamper for sitt hjemland, men laget kun 10 mål på 38 kamper i ligaen for sitt gamlelag Bordeaux forrige sesong. Totalt fikk han 79 mål på 230 kamper for Bordeaux. Sammen med seg i angrepet har han Robin Van Persie var mye skadet sist sesong, men den nederlandske landslagsmannen er en viktig mann for Arsenal når han er skadefri. Mexicaneren Carlos Vela har 30 landskamper for sitt hjemland, men kun 25 ligakamper for Arsenal. Det sier både noe om talentet, men også noe om Arsenal. Theo Walcott har også vært utsatt for mange skadeproblemer, og lager ikke mange mål - men 21-åringen er en viktig mann når han er skadefri. Den 29 år gamle russeren Andrei Arshavin laget 10 mål sist sesong på 30 kamper, men russeren som først og fremst er en offensiv midtbanemann er et viktig angrepsvåpen (og hvorfor vi har tatt med ham her under angrep). Dansken Nicklas Bendtner viste tilløp til hvorfor Wenger satser på dansken med 35 landskamper.

Det er nok av gode spillere framover på banen hos Arsenal, og regner man med alle angrepsvåpene Arsenal har i forsvar og på midtbane i tillegg til spissene er alt Arsenal trenger at Chamakh, eller Van Persie, slår til som toppscorer. Det trenger Arsenal, men samtidig - med et lag hvor stort sett alle spillerne er i angrep i løpet av en kamp en eller annen gang og som ofte lager mål så er det kanskje ikke det aller viktigste.

Stall: Arsenal har en stall enhver annen manager er misunnelig på. Det er haugevis med talenter på reservelaget og det er en grunn til at Arsenal kan stille med et reservelag i ligacupen og hevde seg.

Oddsen: Tipp på Langoddsen her

Spillere inn: Marouane Chamakh (Bordeaux, 10,4 millioner pund), Laurent Koscielny (Lorient, 8,5 millioner pund), Kyle Ebecillo (Feyenoord), Phil Roberts (Norwich)

Spillere ut: Eduardo (Shaktar Donetsk, 6 millioner pund), Luke Ayiling (Yeovil Town), Sol Campbell (Newcastle), Fran Merida (Atletico Madrid), Philippe Senderos (Fulham), Francis Coquelin (Lorient), Alie Sesay (Leicester), Sanches Watt (Leeds), Luke Freeman (Yeovil Town), William Gallas, Mikael Silvestre, James Dunn, Rhema Obed, Sam Byles

Vurdering: Arsenal har et ungt lag med ekstremt mye talent. Sist sesong slet laget med mange skader, og har byttet ut tre erfarne menn i forsvar før sesongen. Likevel så har Wengers mangeårige satsning på unge talenter ført til at laget ikke har noen problemer med Premier Leagues nye regler og det er så mange spillere på laget som er så gode at selv skadeproblemer ikke trenger å gjøre noe med hvor godt laget gjør det. Likevel tror vi at laget går en plass ned fra forrige sesong, mest av alt fordi ett lag går forbi og ikke at Arsenal er dårligere enn det de var.

Vi tipper: 4.plass

Offisell hjemmeside: http://www.arsenal.com/

Norsk supporterside: http://www.gunners.no/

Tipping: Her kan du levere tippekupongen på nett

Klassisk Youtube-øyeblikk:

Viktig for deg som tipper: Arsenal er veldig gode på hjemmebane, men kan noen ganger slite mer på bortebane.

Mobilspill: Slik kan du levere spill på mobilen

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør