PUBLIKUMSFAVORITT: Marius Lundemo har spilt seg inn i LSK-fansens hjerter.
PUBLIKUMSFAVORITT: Marius Lundemo har spilt seg inn i LSK-fansens hjerter. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

LSK-profilens hemmelighet kan ta Tippeligaen med storm

- Den kan bli skummel, advarer Marius Lundemo (20).

Kommersielt

TABELLTIPSET: 7. PLASS
LILLESTRØM:

Da den unge midtbanespilleren skrev under for Lillestrøm før forrige sesong, uttalte Bærum-trener Morten Tandberg følgende på telefon til Nettavisen:

- Han kommer til å bli en attraksjon i Tippeligaen med frisparkene sine.

Den nåværende Vålerenga-assisten fikk ikke helt rett, Lundemo måtte nemlig ta til takke med å være nummer to i frisparkkøen bak Petter Vaagan Moen.

Men nå er Mjøsas Beckham i Strømsgodset, og Lundemo blir LSKs frisparkgeneral denne sesongen.

Ny frisparkvariant
Det som bør bekymre keeperne i Tippeligaen, er at 20-åringen denne vinteren har øvd inn en ny og hemmelig frisparkvariant.

HAR TROEN PÅ LUNDEMO: Runar Kristinsson.

- Ja, det er riktig. Jeg har stått en del igjen og øvd litt på et nytt frispark med en ny dupp. Jeg scoret i treningskampen mot Strømmen på den måten, sier Lundemo til Nettavisen.

- Hva er det som er så spesielt med den varianten?

- Jeg har endret på måten jeg skyter frispark. Det er vanskelig å forklare, men det handler om tilslag og hvordan jeg treffer ballen med foten, forteller han.

Det ble to scoringer på Lundemo forrige sesong. Én av dem på et fantastisk frispark mot Brann på Åråsen, da han en sjelden gang fikk «lov» av Vaagan Moen å prøve seg.

Nå håper han den nye varianten skal gi LSK-fansen enda mer å juble for.

- Jeg tror den kan bli skummel. Det bør bli noen frisparkmål i år, sier Lundemo.

- Drar fortere enn vi tror
LSK-trener Runar Kristinsson vet at han sitter på en juvel i den tidligere Bærum-spilleren, som nå har spilt seg inn på det norske U21-landslaget.

- Marius har stort potensial, og kommer til å bli enda bedre enn han er i dag. Han jobber steinhardt, vet hva han vil og hvor han skal. Han skal komme seg ut og til en større klubb, og hvis han gjør det bra kommer han til å stikke av gårde fortere enn vi tror. Selv om det blir vanskelig for LSK når han drar, er det morsomt at vi lager gode spillere. Han er fantastisk god, og kommer bare til å bli enda bedre, sier Kristinsson til Nettavisen.

Faktum er at Lundemo allerede kunne vært utenlandsproff i IFK Gøteborg. Lillestrøm avslo flere bud på juvelen i januar, til tross for at klubben hadde fått inn sårt tiltrengte millioner.

Fakta: Kim Kristiansen, styremedlem Kanarifansen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Din reaksjon på Nettavisens tips?

- 7.plass er helt greit tippa. Ikke uventet med tanke på at vi har mistet noen etablerte spillere. Bedre enn mange andre tips, men vi skal høyere.

- Hvor på tabellen tror du Lillestrøm ender?

- Vi ser ingen stor grunn til at vi skal gjøre det dårligere enn ifjor. Vi har mange unge spennende spillere på gang som vil hevde seg bra, så vi tror ikke savnet Vaagan Moen og Palmi blir så altfor stort. Veldig spennende trenere i Runar og Siggi også.

- Hvem vinner Tippeligaen?

- Det vil være en større prestasjon av Molde om de ikke vinner serien enn om de vinner den.

- LSKs mest undervurderte spiller?

- Erling Knudtzon. Burde kanskje score flere mål, men legger ned uvurderlig innsats for klubben.

- Hvilken spiller misliker du mest i Tippeligaen?

- Måten Peter Kovacs opptrer på fotballbanen gjør han veldig uspiselig for veldig mange av oss. En mann på 2 meter skal ikke legge seg og syte sånn som han gjør.

- Hvilke klubber håper du rykker ned?

- Hadde vært deilig med en Tippeliga uten Godset, Bodø og Tromsø! De to siste på grunn av reisevei.

Det som kanskje ikke er så kjent, er at Lillestrøm ikke hadde fått inn fem millioner kroner hvis de hadde akseptert et bud på det beløpet. Ifølge Romerikes Blad skal nemlig investorene ha halvparten av kaka den dagen Lundemo blir solgt.

Kristinsson rister uansett lett oppgitt på hodet når Nettavisen spør om interessen fra Sverige.

- De hadde et par bud vi ikke var fornøyde med. Vi vet at vi sitter på en spiller som kommer til å bli verdt mye mer enn det de ville gi, og personlig mener jeg han bør ta et større steg enn over grensen til Sverige, sier LSK-sjefen.

- Med all respekt for svensk fotball og IFK Gøteborg, for Marius er det bedre å vente litt til og heller gå til en større liga og et lag som kan fortsette å utvikle ham, legger Kristinsson til.

LES: Her er Nettavisens tabelltips for Tippeligaen

- Agenter er ikke gode rådgivere
Lundemo følger argumentasjonen til sin egen trener.

- Ja, jeg gjør egentlig det. Håpet er at jeg skal ta et større steg enn svensk fotball, jeg føler helt klart det, sier han.

Unggutten vil helst ikke snakke mer om IFK-interessen. Han er veldig glad for å bli værende på Åråsen, forsikrer han.

LSK-trener Kristinsson mener både Lillestrøm som klubb, og Lundemo som spiller, gjorde rett i ta enda en sesong på Romerike. Han sender samtidig et lite spark mot dem som prøvde å overtale Lundemo til å reise til Sverige.

- Jeg hadde ikke et ønske om å la ham gå for de pengene, for jeg vet at vi får mye mer penger for ham senere. Spilleren selv og agentene ønsket kanskje noe annet, for de ser penger og ville selge. Men jeg synes man må tenke på seg selv, og jeg synes ikke agenter er gode rådgivere. De styres av penger, ikke karrieren til spilleren, sier Kristinsson.

Mye tyder på at Lundemos karriere uansett er på rett vei.

Ikke se bort fra at han spiller seg til en større klubb i løpet av sesongen. Kanskje ved hjelp av en splitter ny frisparkvariant.

DIAMANTEN: Lillestrøms Moryke Fofana kan avgjøre kamper på egenhånd. Her etter scoring mot Vålerenga på Ullevaal stadion forrige sesong.


ANALYSE AV LILLESTRØM:
LSKs nye trener Runar Kristinsson er fersk i tippeligasammenheng. Men rapporter Nettavisen får fra innsiden av spillergruppa sier at islendingen har gjort seg enormt populær på kort tid.

Der regimet under Magnus Haglund skal ha vært uoversiktlig, for avansert og til tider vanskelig å forholde seg til, skal Kristinsson ha kommet inn som et friskt pust med klare og tydelige krav og ønsker for spillerne sine.

En LSK-spiller sier til Nettavisen at han mener Kristinsson er en «perfect fit» for gultrøyenes relativt unge spillergruppe. At han i tillegg er en av klubbens beste midtbanespillere gjennom tidene gjør at han også nyter stor respekt for sin sportslige bakgrunn.

Men han har ingen enkel jobb med å gjenskape fjorårssesongen da Lillestrøm gjorde klubbens beste sesong siden 2007 og knep femteplassen.

På deadline day kvittet LSK seg med Kenneth Udjus, noe som gjør keeperplassen mer utsatt. Nå blir trolig unggutten Jacob Faye-Lund klubbens andrevalg på keeperplass fremover. Keeperen, som fra før har tippeligakamper for klubben, har trent med LSK i det siste. Nå er han trolig formelt spilleklar for gultrøyene, selv om ingenting er bekreftet fra LSK i morgentimene onsdag.

BLIR VIKTIG: Frode Kippe gjør seg klar for ny sesong.


I forsvarsrekka har Lillestrøm etter hvert satt en mer enn brukbar firer. Stian Ringstad og Bjørn Helge Riise utgjør backplassene og er blant de beste backparene i Tippeligaen, i hvert fall offensivt. Stian Ringstad var så vidt inne i landslagsvarmen før han begynte å slite med skader i fjor høst, men nå har han trent godt hele vinteren og bør raskt blande seg inn i diskusjonen igjen. Bjørn Helge Riise har spisskompetanse i sin arbeidskapasitet og offensive sluhet. Lovende Simen Kind Mikalsen sørger for god dekning på venstrebacken, men gultrøyene er mer avhengige av en skadefri Riise på høyresiden.

Midtforsvaret blir trolig utgjort av evigunge Frode Kippe (37) og hurtige Marius Amundsen, og i bakhånd har gultrøyene Kippe-kopi Lum Rexhepi. Den ballsikre og duellsterke finnen har vært god i treningskamper, men trenger trolig tid før han får tillit fra start av Kristinsson.

Sentralt på midtbanen vil «liraren» Johan Andersson og nykommer Finnur Orri Margeirsson utgjøre den «sittende» duoen, med unge og lovende Bonke Innocent som god backup. Den fysiske nigerianeren har vist prov i vinter på at potensialet er stort.

I tier-rollen sentralt på midten skal Kristinsson dyrke juvelen Marius Lundemo (20). Unggutten er fysisk sterk, men samtidig god med ball og relativt temposterk. Han scoret bare to mål forrige sesong, men er kapabel til å notere seg for et tosifret antall scoringer om han finner formen. U21-landslagsspilleren skal dessuten ta dødballene i år, og se opp for den høyrefoten.

Fakta: Overganger og treningskamper

Klikk for å åpne faktaboksen
 

23.01 Lillestrøm – Häcken 0-0
04.02 Lillestrøm – FC Vestsjælland 1-1
07.02 Randers – Lillestrøm 0-1
21.02 Strømmen – Lillestrøm 0-3
28.02 Lillestrøm – Sarpsborg 08 1-3
07.03 Lillestrøm - Fredrikstad 3-1
14.03 Mjøndalen – Lillestrøm 1-2
21.03 Odd – Lillestrøm 6-1
29.03 Lillestrøm - Godset 1-2

Inn:
Markus Brændsrød (Vålerenga)
Finnur Orri Margeirsson (Breidablik)
Joachim Osvold (tilbake fra lån, TPS)
Arni Vilhjálmsson (Breidablik)
Lum Rexhepi (Honka)
Fredrik Krogstad (Lørenskog)
Jørgen Kolstad (hentet opp fra egne rekker)

Ut:
Erik Mjelde (Sandefjord)
Petter Vaagan Moen (Strømsgodset)
Palmi Rafn Palmason (KR Reykjavik)
Ohi Omoijuanfo (Jerv)
Kenneth Udjus (Brann)

Ute til venste er Moryke Fofana et sikkert kort. Den 23 år gamle ivorianeren er blant Tippeligaens morsomste spillere når han har dagen, og Kristinsson mener Fofana har lagt bak seg sin beste treningsvinter noensinne.

Det lover godt for dem som vil dra på Åråsen og bli underholdt.

Fofana er en artist som har egenskaper til å avgjøre kamper på egenhånd, nå gjelder det bare å heve bunnivået.

På høyresiden er det mer åpent, men trolig vil tidligere Vålerenga-spiller Markus Brændsrød (19) få mye spilletid. Den lille, atletiske vingen spilte sitt livs omgang på Åråsen som Vålerenga-spiller i fjor, og kanskje kommer han til å stortrives på sin nye hjemmebane. Det som er sikkert er at han har potensial til å bli en publikumsyndling om han tar store nok steg til å prege kamper allerede denne sesongen.

Erling Knudtzon, Mohamed Ofkir, Jørgen Kolstad og Fredrik Krogstad kan alle spille på høyresiden om Brændsrød ikke får tillit, og det blir spennende å se hvem av disse om gjør plassen til sin egen.

På topp blir det trolig spennende Fred Friday som blir Kristinssons førstevalg. 19-åringen er en uslipt diamant, og avsluttet hjemmesesongen i fjor med å banke inn to flotte mål mot Bodø/Glimt i nest siste runde. Friday er fortsatt ganske uferdig, men har egenskaper både med ballen i beina og i lufta som gjør at han fort kan score tosifret antall mål og vel så det over 30 kamper.

I bakhånd har Kristinsson flere ulike spillere og spillertyper. Lynhurtige Erling Knudtzon gjør alltid en god jobb for laget, men er ingen målscorer. Hadde han scoret på alle gigantsjansene han jobbet frem i på egenhånd i fjor, ville han gjort Vidar Örn Kjartansson til latter på toppscorerlisten. Nykommer Arni Vilhjálmsson er spennende, men trenger tid. Amahl Pellegrino og Joachim Osvold er andre alternativer.

Fakta: Kristinsson om gullkalven Fofana:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Han har trent veldig godt, og det er mange i klubben som er overrasket over hvor mye han har trent. Han smiler om dagen og liker seg godt i LSK. Vi er glade for at han trent så hardt, han har også vist gode tendenser i treningskampene.

Lillestrøm-supporterne må denne sesongen se et lag uten fjorårets soleklart beste poengplukkere Palmi Rafn Palmason og Petter Vaagan Moen. Duoen sto for 16 scoringer i fjor, og de målene må erstattes av noen andre. Nettavisen tror ikke det blir et stort problem. Fem av Palmasons scoringer kom på de tre siste rundene, og han var aldri noen stor spiller for Lillestrøm. Vaagan Moen var en poengplukker, men preget sjelden kampene på en måte man kanskje forventet. Man skal heller ikke se bort fra at LSK blir enda farligere i år med Marius Lundemo som dødballsjef.

Det som blir ganske avgjørende for gultrøyene denne sesongen, er om de unge spillerne tar nye steg. Da kan det bli morsomt å dra på Åråsen.

Lillestrøm starter sesongen med ett minuspoeng, men Nettavisen tror ikke det blir utslagsgivende verken i topp eller bunn. Vi spår Lillestrøm på en trygg syvendeplass.

Plusser:
+ Rapportene tilsier at spillerne stortrives under ny trener
+ Blant Norges beste supportergrupper i Kanarifansen
+ Tippeligaens kanskje beste dribler i Moryke Fofana
+ Har en av landets mest spennende spillere i Marius Lundemo

Minuser:
- Starter sesongen med minuspoeng
- Svak økonomi, kan miste stjerner som Lundemo og Fofana underveis i sesongen
- Dårlig dekning på flere plasser
- Mangler en bevist målscorer

Se opp for: Markus Brændsrød (19).
Den hurtige vingen ble frigitt av Vålerenga, men ting tyder på at det kan ha vært et feilvalg av Lillestrøms argeste rivaler. Brændsrød har et høyt toppnivå og er en artist på sitt beste, men det gjelder å prestere over tid. Har vist glimt i vinter på at han allerede er god nok til å plage de beste backene i Tippeligaen.

Runar Kristinsson om Nettavisens tips:
- Jeg synes det er helt greit. Hvis vi tenker økonomi, ligger vi i puljen mellom syvende- og tolvteplass. Det endte med en femteplass i fjor, en veldig fin prestasjon, og det blir ikke enkelt å gjøre det samme i år. Men vi ønsker naturligvis å komme så høyt som mulig.