Foto: Scanpix

Lyst til å tjene mer enn Thon?

Kveldens rekordstore lottopott kan føre deg opp i toppen av skattelistene.

Kommersielt

Lykketallspotten i Viking Lotto har steget jevnt og trutt i høst, og i kveld er det mulig å vinne hele 58 millioner kroner. Skulle en nordmann stikke av med potten alene, vil vedkommende sette norsk premierekord.

Vil du vinne prøve å vinne 58 millioner kroner?
Klikk her for å spille på nett.
Klikk her for å spille på mobilen


Like mye som Stordalen
Men hvor mye er egentlig 58 millioner kroner? I dag kom skattelistene for 2009, og der kan vi blant annet se hva superrikinger som Olav Thon (Norges nest rikeste, ifølge Kapital) og hotellkongen Petter Stordalen tjente i fjor.

Thon endte på 12. plass på listen over personene med høyest inntekt i fjor med 57,4 millioner kroner. Stordalen finner vi på plassen over med 58,7 millioner kroner – altså omtrent like mye som kveldens Viking Lotto-pott.

Men her er det et stort men. Premiene fra Norsk Tipping er skattefrie. Det er ikke inntektene til Stordalen og Thon. Faktisk betalte sistnevnte hele 84,8 millioner kroner i inntektskatt og formueskatt (formuen er på drøyt 5,5 milliarder). Stordalen på sin side betalte 17,6 millioner kroner i skatt.

Nyhet: Nå kan du levere Viking Lotto-kupongen på Android-telefoner

Dersom vi tar skatten med i betraktning, vil premien på 58 millioner kroner utgjøre omtrent like mye som Vidar Robstad (nummer 6 på lønnstoppen 2009) tjente i fjor. Den nokså ukjente finansmannen står oppført med en inntekt på 86,5 millioner kroner og betalte 27 millioner i skatt i fjor.

Det er imidlertid et stykke opp til nummer en på listen, krafttraderen Einar Aas, som tjente nesten 340 millioner kroner i fjor.

Gjennomsnittsinntekten i Norge er for øvrig på 440.000 kroner (brutto). Premien på 58 millioner kroner tilsvarer 132 slike årslønner (skatt er ikke med i regnestykket).

Lottorekord i juli
Lykketallspotten har bygget seg opp siden 7. juli i år, da en familie fra Lillestrøm vant hele 46,5 millioner kroner – noe som er den største premien Norsk Tipping har utbetalt.

På Hamar merker man at Viking Lotto-omsetningen har steget betraktelig de siste ukene.

- Normalt ligger ukesomsetningen på ca 30 millioner kroner, men vi har hatt enkeltuker med gigantisk førstepremiepott der omsetningen har vært mer enn dobbelt så stor, sier kommunikasjonsrådgiver Remo André Martinsen i Norsk Tipping til sportspill.no.

Martinsen forteller at han og kollegaene aller helst håper at en nordmann skal vinne potten alene og dermed sette nye premierekord.

- Men for all del, om lykketallet kommer og flere har seks rette, så blir det jo fort store beløp uansett, sier han.

Dagens tips fra Sportspill.no:
Odds: I dag taper Tottenham
Tipping: Solbakken kan temme Barcelona


sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus