Mjøndalen-trener Vegard Hansen håper på seier borte mot Viking søndag kveld. 
Mjøndalen-trener Vegard Hansen håper på seier borte mot Viking søndag kveld.  Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Mjøndalen må vinne i Stavanger

Mjøndalen kjemper for å overleve i Tippeligaen. Da må de vinne borte mot Viking søndag. Vi tar med borteseieren på søndagens tippekupong.

Kommersielt

Søndagens meny fra Sportspill:
Oddstips 1: Godset innfrir med stil
Oddstips 2: Roma best i den evige stad
Oddstips 3: Benteke sender Liverpool til himmels
Oddslangskudd:
- Kan ikke motstå fristelsen
TV-fotball/streaming: Sjekk søndagens oversikt
V75 Eskilstuna: Ekstra V75 med kanonløp

Den aller siste Tippeligarunden er hovedmenyen på søndagens tippekupong og samtlige åtte kamper er naturligvis med på kupongen siden alle kampene blir spilt samlet. I tillegg er både Napoli, Atletico Madrid og Real Madrid sine kamper med.

1. Aalesund - Rosenborg
Begge lagene er ferdigspilt og kampen har slik sett null betydning. Aalesund hadde som kjent en katastrofal innledning på årets sesong, men borteseieren mot Vålerenga i femte serierunde fikk laget på rett kurs igjen. Trener Trond Fredriksen har skrevet treårskontrakt med klubben. Står med fine 7-3-4 hjemme på Color Line stadion. Oddbjørn Lie soner karantene for Aalesund, mens Edvard Skagestad returnerer etter karantene.

Rosenborg skuffet voldsomt hjemme mot Lazio i Europaligaen torsdag og har ikke gnistret denne høsten. Solide 9-2-3 på bortebane. Med mannskapet ser det bra ut, men ikke utenkelig at trener Kåre Ingebrigtsen velger å rokere litt på laget i denne betydningsløse kampen.

Tre strake poengdelinger i de tre siste tilsvarende og det kan skje igjen. UB.

2. Bodø/Glimt - Stabæk
0-2-3 på de fem siste for Glimt nå, som har mistet den fenomenale formen laget hadde utover våren og sommeren. Har uansett gjort en sterk sesong og ender på 9. eller 10. plass. 7-1-6 hjemme i Bodø.  Tre spiller må sone karantene. Brede Moe, Vieux Sane og Thomas Jacobsen må alle stå over grunnet gule kort, men Henrik Furebotn er i det minste tilbake etter karantene. 

Også Stabæk har slitt med å holde formen helt inn, men det blir uansett medalje på bæringene. Variable 4-0-3 på de sju siste. Kun målforskjellen skiller opp til Godset på sølvplass, men all den tid Godset trolig tar tre poeng hjemme mot Vålerenga, blir det bronse på Bradleys gutter. Muhammed Keita er usikker for bæringene.

Vrien og tricky kamp dette, men uavgjort er nok minst sannsynlig. HB.

3. Haugesund - Tromsø
Begge lagene har levert en sesong under forventet, men kan ihvertfall spille serieavslutningen med senkede skuldre. Haugesund som normalt er så sterke hjemme, ha faktisk ikke bedre enn 3-5-6 denne sesongen og det er det svakeste i "moderne tid". Står med fire strake tap nå, men er trolig interessert i å vinne denne og gi publikum noe å juble for i siste hjemmekampen. Martin Bjørnbak har pådratt seg fem gule kort og soner følgelig karantene.

Tromsø var svært lenge i trøbbel, men etter hjemmeseieren mot Viking tredje sist, så det lyst ut. Hjemmeseieren mot Bodø/Glimt sist søndag fjernet all tvil og Gutan er med i Tippeligaen også nest sesong. Fortjent nok. Men da må bortetallene bedres kraftig. 1-2-11 er det kun Sandefjord som matcher. TIL må unnvære Pål Heigre, Gjermund Åsen og Marcus Hansson, mens Marin Orsulic soner for gule kort.

Hjemmebanefordel er jo normalt helt avgjørende i slike avslutningskamper der ingen av lagene har noe å spille for, og tross at Haugesund aldeles ikke har levert hjemme i år, lar vi laget stå ugardert. H.

4. Start - Molde
Det ble ikke bedre for Start når Mons Ivar Mjelde forlot trenerposten tidligere i høst, snarere tvertimot. 0-3-7 på de ti siste forteller om et lag som ikke evner, selv om de må. Hang bra med borte mot Stabæk sist søndag, men røk likevel fortjent 2-3.  Skulle Mjøndalen vinne borte mot Viking, må Start ha tre poeng her for å unngå direkte nedrykk. Gudmundur Kristjansson er usikker.

Det er ingen tvil om at Molde har det største makspotensialet i Tippeligaen, men i seriespillet har det blitt rotet bort for mange poeng underveis. Ole Gunnar Solskjær rår over en meget sterk tropp, og Molde kommer ikke til Kristiansand for å forære Start poengene. Både Harmeet Singh og Tommy Høiland er tilgjengelige igjen for Molde etter karantener.

Tross at det er Start som har all motivasjonen, så vinner nok Molde denne kampen. B.

5. Odd - Lillestrøm
2-2 borte mot Vålerenga sist søndag, var ikke nok til å holde liv i medaljedrømmen for Odd som ikke kan bli bedre enn nummer fire. Etter en forholdsvis svak start på sesongen, har Odd levert varene og gjør en ny flott sesong i Tippeligaen. Brukbare 6-6-2 hjemme i Skien. Jone Samuelsen er trolig ute med skade, men midtbanemakker Fredrik Oldrup Jensen er trolig tilbake.

Lillestrøm ender på en sterk 7. plass uansett utfall av denne. Står med råsterke 6-2-1 på de ni siste seriekampene, og er i form. Ingen spesielle mannskapsproblemer for Lillestrøm.

3-0-3 på de seks siste tilsvarende i Skien og Odd har ikke vært råsterke hjemme i år. Lillestrøm kan ta denne. HUB.

6. Sarpsborg - Sandefjord
Veldig mye opp og ned for Sarpsborg denne sesongen, noe også 7-10-12 totalt illustrerer godt. Brukbare 5-3-6 hjemme og er også klar for cupfinalen. Sarpsborg-trener Geir Bakke rokerer muligens litt på laget med tanke på den forestående cupfinalen.

Sandefjord rykker rett ned igjen og det er fortjent. Har ikke vist nok kynisme, men all ære til Sandefjord-ledelsen som har gitt Lars Bohinen treårskontrakt. Begredelige 0-2-12 på bortebane er en vesentlig årsak til at laget må ned igjen i OBOS-ligaen. Pau Morer og Erik Mjelde er begge tilbake etter karantene.

Sarpsborg har nok litt fokus mot cupfinalen allerede, men gjør nok til å ta tre forventede poeng. H.

7. Strømsgodset - Vålerenga
Tre poeng her og Godset tar sølv. Det er de klare forutsetningene før denne kampen og Godset kan også ønske Marcus Pedersen tilbake etter karantene. Voldsomme 8-2-0 på de ti siste seriekampene for Godset nå, som har hatt en eventyrlig høstsesong. Knallsterke 10-3-1 hjemme på Marienlyst.

Vålerenga innledet bra i vårsesongen, men utover høsten har det vist seg at Enga ikke har vært gode nok til å blande seg inn i medaljekampen. Har levert flotte 7-4-3 på bortebane i år. Ghayas Zahid er tilbake etter karantene, men VIF må unnvære viktige Kjetil Wæhler som har pådratt seg sju gule kort og følgelig må sone karantene.

3-0-1 på de fire siste tilsvarende på Marienlyst og Vålerenga vant faktisk denne kampen forrige sesong. Det gjør de neppe i år. Godset får full tillit. H.

8. Viking - Mjøndalen
Viking var lenge med i medaljekampen, men tre tap på de siste fem seriekampene gjør at Stavanger-laget ikke får medalje denne sesongen. Viking har uansett levert en sesong litt over forventet, men risikerer å bli passert av både Molde og Vålerenga dersom det blir tap her. 9-2-3 er solide tall hjemme på Viking stadion. Makhtar Thioune må sone karantene og midtbanemakker Joackim Jørgensen er usikker.

Mjøndalen har ikke vunnet på de ni siste kampene, men kan med poeng her fortsatt berge plassen i Tippeligaen. Men har tre mål svakere målforskjell enn Start og ett poeng opp til Sørlands-laget og må trolig vinne denne for å få playoff. Har ikke vunnet på bortebane hittil (0-6-8), men har en enesteående moral. Viktige Christian Gauseth har pådratt seg fem gule kort og soner karantene.

Vi utelukker ikke at Mjøndalen tar denne og utelukker U på våre tippetips. HB.

9. Brøndby - FC København
Duket for storkamp i København mellom de største formlagene i den danske superligaen nå. Brøndby med sterke 4-1-0 på de fem siste, og 7-3-1 på de elleve siste etter å ha innledet sesongen med tre strake tap. Med mannskapet ser det veldig bra ut.

Også FC København og Ståle Solbakken har fått opp dampen og sist helg overtok laget serieledelsen ettersom FC Midtjylland rotet seg vekk hjemme mot Viborg. Ludwig Augustinsson er usikker, og det kan bane vei for en friskmeldt Tom Høgli fra start, for øvrig har ikke Solbakken noen bekymringer med mannskapet.

Lagene møttes i tilsvarende oppgjør på Brøndby stadion 13. september og da vant Brøndby 1-0. Vi bruker alle tegn. HUB.

10. Napoli - Udinese
Napolis nye trener Maurizio Sarri har hatt en heldig hånd med sitt begavede mannskap hittil og etter 11 serierunder ligger Napoli på 4. plass, kun to poeng bak serieleder Fiorentina. Det er fortsatt bortebane som er akilleshælen til Napoli (2-3-1 hittil). Hjemme på Stadio San Paolo går det som vanlig meget bedre og laget står med 4-1-0 hittil. Bortsett fra skadede Mertens, har trener Sarri en fulltallig tropp å velge fra.

Da er det noe verre stilt med Udinese som ligger på 15. plass så langt med 12 poeng. Har faktisk vært bedre borte (2-1-2) enn hjemme hittil (1-2-3), men det har jo også litt med lagene de har møtt. Zapata and Kone er fortsatt ute for Udinese, og Di Natale er heller ikke klar søndag (i følge Gazzetta), men Domizzi er tilbake.

3-1-0 på de fire siste tilsvarende i Napoli og dette ser ut som en grei hjemmeseier. H.

11. Atletico Madrid - Sporting Gijon
Det vil seg ikke helt for Atletico Madrid foreløpig denne sesongen. Ledet 1-0 i det lengste borte mot Deportivo sist fredag, men laget måtte nøye seg med 1-1. Tirsdag ble det litt skuffende 0-0 borte mot Astana i Champions League. Er uansett på 4. plass, og har kun fire poeng opp til Real Madrid og Barcelona på tabelltoppen.

Brukbar sesongstart av nyopprykkede Sporting Gijon som står med 12 poeng hittil og 12. plass etter 3-3-4 totalt. Borte viser tallene 2-1-2.

Atletico Madrid er med rette store favoritter her og vinner normalt denne. Vi tar dog med en svært lite krysset u. HU.

12. Sevilla - Real Madrid
To hjemmetap allerede for normalt meget hjemmesterke Sevilla på fem hjemmekamper i hjemlig liga og tirsdag var det nesten over før det var begynt i hjemmemøtet med Manchester City i Champions League (0-2 under allerede etter ti minutter).

Real Madrid var ikke best i hjemmemøtet med PSG i Champions League tirsdag, men endte opp med å vinne 1-0. Har serieledelsen i La Liga før helgens runde, men foreløpig har det ikke gnistret av laget.

2-0-2 på de fire siste tilsvarende i Sevilla, og det er ingen tvil om at Sevilla kan skape problemer for Real Madrid her. HUB.

96-rekker
1. Aalesund — Rosenborg UB

2. Bodø/Glimt — Stabæk HB

3. Haugesund — Tromsø H

4. Start — Molde B

5. Odd — Lillestrøm H

6. Sarpsborg — Sandefjord  H

7. Strømsgodset — Vålerenga H

8. Viking — Mjøndalen HB

9. Brøndby — FC København HUB

10. Napoli — Udinese H

11. Atletico Madrid — Sporting Gijón HU

12. Sevilla — Real Madrid UB

Klikk her for å levere 96-rekkeren på vanlig PC7/desktop
Klikk her for å levere 96-rekkeren på mobil/nettbrett

432-rekker
1. Aalesund — Rosenborg UB

2. Bodø/Glimt — Stabæk HB

3. Haugesund — Tromsø H

4. Start — Molde B

5. Odd — Lillestrøm H

6. Sarpsborg — Sandefjord H

7. Strømsgodset — Vålerenga H

8. Viking — Mjøndalen HB

9. Brøndby — FC København HUB

10. Napoli — Udinese H

11. Atletico Madrid — Sporting Gijón HU

12. Sevilla — Real Madrid UB

Klikk her for å levere 432-rekkeren på vanlig PC7/desktop
Klikk her for å levere 432-rekkeren på mobil/nettbrett

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør