FÅR SJANSEN I BODØ: Alexander Sørloth har tro på mange sjanser i Bodø/Glimt-trøya kommende sesong.
FÅR SJANSEN I BODØ: Alexander Sørloth har tro på mange sjanser i Bodø/Glimt-trøya kommende sesong. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Nå er han lei den «forbanna sammenligningen»

Bodø/Glimt-spissen vet hva som må til for at folk skal slutte å spørre om pappa Gøran Sørloth.

Kommersielt

TIPPELIGATIPSET:
11.-PLASS: BODØ/GLIMT

Bodø/Glimts toppscorer fra forrige sesong Ibba Laajab har pakket bagen og flyttet til Kina, noe som har ført til at Jan Halvor Halvorsen må stole på 19 år gamle Alexander Sørloth på topp.

Sørloth fikk ikke like mye spilletid i Rosenborg som han ønsket forrige sesong, og har derfor tatt turen lenger nord for å kunne utvikle seg mer som fotballspiller.

På Aspmyra håper han å imponere såpass at folk snart slutter å sammenligne han med faren Gøran.

- Bombe at «den» kom, humrer Alexander når Nettavisen ber han fortelle om forholdet til faren.

Gøran Sørloth følger alle kampene til sønnen Alexander.

«Forbanna sammenligning»
Gøran Sørloth var en av Norges beste spillere på 80-tallet og starten av 90-tallet. Over 50 kamper fikk han for det norske landslaget, hvor han blant annet spilte en nøkkelrolle for at Norge kom seg til VM i USA i 1994.

Da det ble kjent at sønnen Alexander hadde arvet farens fotballgener, tok det ikke lang tid før pressen begynte å sammenligne de to.

Nå håper imidlertid Sørloth junior å komme i fokus på grunn av godt spill på banen fremfor det å være sønn til en norsk fotballegende.

- Jeg liker ikke å sette meg så mange langsiktige mål, men det ligger litt i bakhodet at for å få slutt på den sammenligningen, så må jeg bli bedre enn ham, sier Alexander Sørloth til Nettavisen.

- Mange vil nok se på det som et veldig hårete mål. Men jeg føler at jeg må ha det for å få slutt på den «forbanna» sammenligningen, humrer 19-åringen. 

Han legger riktignok ikke skjul på at han har mye å takke pappa Gøran for.

- Det er positivt med tanke på det at jeg kan få mange gode tips hvis jeg lurer på noe. Han ser alle kampene mine, så hvis jeg lurer på noe eller trenger hjelp med noe, så spør jeg. Trenerne hjelper meg selvfølgelig også, men jeg kan få litt ekstra hjelp med tanke på spissplassen. Han har hjulpet meg mye og er en stor grunn til at jeg har kommet dit jeg er nå. Jeg må bare være takknemlig, sier Alexander om faren.

Fakta: Supporterleder i Den Gule Horde, Raymond Johnsen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Din reaksjon på tipset?

- 11. plass er ikke så dårlig. I utgangspunktet håper jeg at vi klarer å komme oss opp på midten av tabellen, men vi kan ikke tippe oss selv for høyt opp heller.

- Hvor tror du Bodø/Glimts ender på tabellen?

- 7. plass.

- Hvem tror du vinner tippeligaen?

Jeg tror Rosenborg vinner.

- Hvem er Bodø/Glimts mest undervurderte spiller?

- Alle i Glimt er undervurdert. Tror de fleste skal være ekstra varsom når det gjelder Glimts unge og lovende. Spesielt Berg og Konradsen.

- Hvilke klubber håper du rykker ned?

- Jeg håper Tromsø rykker ned. Det er gøy med et ordentlig oppgjør i Nord-Norge, men det kan være mot alle andre lag enn Tromsø. Ellers så bryr jeg meg ikke om hvilke andre lag som rykker ned.

- Hvem spiller misliker du mest i Tippeligaen?

Det er mange jeg misliker, men jeg skal vel heller være opptatt med å støtte mitt eget lag og spillere.

- Skal true målet
 Trener Halvorsson har også hentet inn tidligere Follo-spiss Fitim Azemi før sesongen, men mye tyder på at Sørloth vil få en rekke sjanser på topp i den gule Bodø/Glimt-trøya den kommende sesongen. Unggutten vil ikke love bort et «x» antall scoringer, men er klar på at glimtsupporterne har fått på plass en hardtarbeidende spiss.

- De kan vente å se en stor og sterk spiss. Det kommer en gutt som fortsatt er ung, men som skal prøve å score en del mål. Jeg skal vinne dueller på topp og jeg skal være god til å klare meg feilvendt. Samtidig skal jeg være farlig foran boksen. De kan forvente at jeg skal true målet, forklarer Sørloth. 

Vil tilbake til Rosenborg
Selv om hovedfokuset ligger på Bodø/Glimt kommende sesong, erkjenner unggutten at han fortsatt drømmer om å slå gjennom i den hvite RBK-drakten.

- Jeg tror det blir veldig bra i Bodø/Glimt. Jeg kom opp hit for å få spille mer fotball i Tippeligaen. Det er ut som det skal bli veldig mye av det nå etter at «Ibba» dro. Det har åpnet seg nye muligheter, og det ser bra ut så langt, sier Sørloth.

- Grunnen til at jeg kommer opp hit er å bli en bedre spiller og få mer erfaring før jeg kommer tilbake til Rosenborg. Der håper jeg å bli en bærebjelke i fremtiden. Det er grunnen til at jeg kommer hit nå. Det er det jeg satser på, forteller spissen.  

Men først skal han altså hjelpe Bodø/Glimt med å klatre enda noen plasser på tabellen fra i fjor.

-  Det må være et klart mål, men jeg tror ikke vi skal håpe på en topp tre-plassering helt ennå, sier 19-åringen ærlig.

- Vi skal utvikle Alex
Bodø/Glimt-trener Jan Halvor Halvorsen er godt fornøyd med å ha fått på plass unge Sørloth.

- Vi har stor tro på at vi skal klare å utvikle Alex til å bli veldig bra, sier Halvorsen til Nettavisen.

- Det er en fordel at han blir leid ut fra Rosenborg ettersom de spiller ganske likt som oss. Han er en typisk 4-3-3-spiss. Han er sterk og er veldig bra til å være oppspillspunkt, forklarer Glimt-treneren.

Halvorsen tror imidlertid han kan gi 19-åringen noen gode råd når det kommer til posisjoneringen på banen.

- Det jeg må lære han litt er at han må jobbe mer sentralt. Disse unge spillerne er så ivrige at de løper nesten for mye noen ganger. Han kan være litt for mye ute på siden, men jeg vil ha han inne sentralt. Han er veldig god inne i boksen, og det er der vi skal bruke han, sier Halvorsen.

Kjemper for å overleve
Halvorsen har etter hvert fått god erfaring med å utvikle unge norske spillere. 2015-sesongen blir hans tredje som Bodø/Glimt-trener, og han er overbevist om at laget hans beveger seg i riktig retning.

- Målsettingen i år er at vi skal prøve utvikle laget videre. Målet til styret er at vi skal være et Tippeliga-lag også etter denne sesongen, forklarer Bodø/Glimt-treneren.

- Det er bare å jobbe sånn som vi gjør. Vi har et veldig bra økonomisk fundament nå. Når det kommer til det sportslige, så har vi fått bygd oss opp de siste to årene. Vi har utviklet oss, og det gjelder egentlig bare å ta steg for steg. Vi må få denne grunnmuren til å bli enda mer solid, slik at vi hele tiden kan si at vi er i fremgang. Det er små marginer om man blir fire eller tolv. Ser man bort ifra fire-fem lag, vil det være veldig jevnt, spår Halvorsen. 

Vår analyse av Bodø/Glimt:
Til tross for at lagets toppscorer Ibba har forlatt det kalde nord, tror vi Jan Halvor Halvorsen gutter kan ta noen nye steg også denne sesongen.

Et solid stopperpar, en hardtarbeidende midtbane og en spennende angrepstrio blir nøkkelen til suksess for Bodø/Glimt kommende sesong. Men selv om laget har reserveløsninger i nesten alle posisjoner, er Glimt ganske skadeutsatt. På den måten at vi tror de fort kan slite uten nøkkelspillere som Moe, Badou og Olsen. Vi tror laget fortsatt trenger noen år til på å få utvikle seg enda mer, men i utgangspunktet vil det på ingen måte være noen «walk in the park» å ta med seg tre poeng fra Aspmyra.

Fakta: Overganger og treningskamper

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Inn:
Brede Moe (Rosenborg)
Alexander Sørloth (lån ut sesongen, Rosenborg)
Henrik Furebotn (Sandnes Ulf)
Daniel Cruz (Philadelphia Union, lån ut sesongen)
Fitim Azemi (Follo FK)

Ut:
Thomas Braaten (Hønefoss)
Daniel Berntsen (utgått lånekontrakt)
Thomas Jacobsen (utgått lånekontrakt)
Dane Richards (utgått kontrakt)
Moustapha Ndiaye (utgått lånekontrakt)
Vegard Braaten (Levanger)
Viljar Nordberg (utgått kontrakt)
Abdurahim Laajab (kinesisk fotball)

Treningskamper:
01.02
Bodø/Glimt – Levanger 2-1 (Laajab 2)
12.02
Bodø/Glimt – Rosenborg 2-1 (Sørloth, selvmål)
05.03
Bodø/Glimt – Aalesund 2-1 (Berglann 2)
12.03
Stabæk – Bodø/Glimt (La Manga) 1-1 (Henrik Furebotn)
16.03
FK Haugesund – Bodø/Glimt 2-0
22.03
Start – Bodø/Glimt 6-0

Halvorsen kommer til å kjøre formasjonen 4-3-3 i kjent Bodø/Glimt-stil.

Lasse Staw og Pavel Londak vil også denne sesongen knive om keeperplassen i førsteelleveren. Trener Jan Halvor Halvorsen kan velge mellom to jevngode keepere som begge holder et greit Tippeliga-nivå. Mens Staw har slitt noe med sykdom under sesongoppkjøringen, har den estiske veteranen startet flest treningskamper i vinter. Sjansen er imidlertid absolutt til stede for at Staw er tilbake mellom stengene som lagets førstelag når Tippeligaen sparkes i gang igjen. Jonas Ueland Kolstad er lagets tredjekeeper.

Beveger vi oss noen meter lenger frem på banen, er det tydelig hvilket forsvarsfirer trener Halvorsen ønsker å satse på denne sesongen. Tidlig i fjor ble både høyre- og venstreback Zarek Valentin og Ruben Imingen skadet, noe som skapte utfordringer for Bodø/Glimt, men i år virker begge å være klare til kamp. Det betyr at de to nevnte backene vil utgjøre forsvarsfireren sammen med midtstopperne Vieux Sané og Brede Moe. De to midtstopperne danner et solid stopperpar. Vi tror Moe kan fortsette den fine utviklingene han har hatt siden overgangen fra Rosenborg, mens Sané allerede har bevist at han er et kvalitetsspiller. Det var vel ikke uten grunn at Molde viste interesse for senegaleseren forrige sesong. Minuset for Halvorsen er at dekningen på stopperplass er for dårlig. Vebjørn Vinje kan komme inn som en eventuell erstatter, men er nok litt for umoden for oppgaven ennå. På backplassene kan Halvorsen benytte seg av både Kristian Brix og Daniel Edvardsen.

På midtbanen har Glimt hentet Henrik Furebotn som forlot Sandnes Ulf etter nedrykket forrige sesong. Furebotn er en hardtarbeidene løpsmaskin som vil passe bra inn i Halvorsens system som høyre indreløper. På venstresiden finner vi Papa Alioune Ndiaye som beviste for hele Norge forrige sesong at han ville vært en forsterkning for de fleste andre lag i Tippeligaen. Det er imidlertid på den sentrale midtbaneplassen at vi tror Bodø/Glimt kan komme til å slite. Dominic Chatto ble brukt i rollen forrige sesong, men nigerianeren sliter med kneet, noe som gjør at Ulrik Saltnes blir nordlendingenes førstevalg på midten. Vi er usikre på om Saltnes klar for det ansvaret. Glimt har også 17 år gamle Patrick Berg til disposisjon, men han vil nok fortsatt trenge noen år til før han kan ta over som midtbanesjef.

Som allerede nevnt er det altså Alexander Sørloth som kommer til å være spydspissen i lagets angrep denne sesongen. Vi har sett gode tendenser fra Sørloth i Rosenborg og har tro på at samarbeidet med Trond Olsen og stortalentet Morten Konradsen kan bli meget bra. Faren er imidlertid stor for at prestasjonene vil variere en del. Glimt har også hentet inn amerikaneren Danny Cruz på lån denne sesongen, samt Fitim Azemi fra Follo FK. Cruz vil gi laget en brukbar dekning på kanten, mens Azemi er et alternativ på topp for Halvorsen.

Ser vi på laget er konklusjonen at Bodø/Glimt har flere spennende spillere på gang, men at vi tror prestasjonene vil fortsette å variere litt for mye til at de kan hevde seg på øverste halvdel av tabellen. Vi frykter også at Halvorsen har for få gode reserveløsninger, skulle det dukke opp skader på nøkkelspillere.

Plusser:
+ Spiller uten de store forventningene, noe som vil gi laget arbeidsro.
+ Har en spennende angrepstrio i Konradsen, Sørloth og Olsen.
+ Jan Halvor Halvorsen får fortsette å utvikle sitt unge mannskap.
+ Papa Alioune Ndiaye («Badou») En av fjorårets bedre spillere i Tippeligaen.

Minuser:
- Vil trolig slite med å beholde deres beste spillere i sommer.
- Toppscorer fra forrige sesong Ibba Laajab er allerede solgt.
- Fortsatt en nokså uerfaren tropp.
- Har fortsatt ikke voldsomt med ressurser til å forsterke troppen bemerkelsesverdig om det blir behov.

Se opp for:Morten Ågnes Konradsen
Lillebroren til Ligue 1-proff Anders Konradsen er spådd en strålende karriere og fikk allerede i fjor sjansen for Bodø/Glimts førstelag. Med enda mer tillit tror vi 18-åringen kommer til å ta nye store steg. Konradsen har vist at han har et talent som indreløper, men Jan Halvor Halvorsen vil bruke han som høyrekant med begrunnelse i at det vil være lettere for unggutten å prøve og feile i en slik posisjon. Det tror også vi kan være lurt. Vi er føler oss trygge på at at Morten Konradsen vil bli lagt merke til den kommende sesongen. 

Vårt tips:
11.-plass

Jan Halvor Halvorsen om Nettavisens tips:
- Det var bedre enn i fjor, da tippet dere vel oss på nedrykk. Havner vi på 11. plass vil hele klubben være fornøyd med det.sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus