Vi håper Rosenborg sklir og skaper en liten skrell.
Vi håper Rosenborg sklir og skaper en liten skrell. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Norden dekker hele tippekupongen

Det er høysesong for nordisk fotball, og på en meget spennende tippekupong besøker vi fire nordiske land.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Sportspills øvrige søndagsmeny:
Dagens spill: Kristiansund er lite gjestfrie
Dagens langskudd: Rosenborg får det ikke så lett
V75: Storchampionatet og 34 mill i potten

søndagens langoddsprogram har vi godbiter fra hele norden minus Island.

Det begynner å bli lenge siden vi fikk en alenevinner på tippekupongen, og nå er bonuspotten allerede opp i 3,8 millioner kroner.

1. Viking — Lillestrøm
Det er vanskelig å vite hvor vi har Viking for tiden. De spilte en sørgelig 0-0-kamp mot Sogndal forrige runde, og deres mangel på en dominerende målscorer synes mer og mer fatalt for medaljehåpene.

Forrige hjemmekamp tapte de ganske fortjent 2-0 mot Brann, og de tre seirene på deres syv kamper, har alle kommet mot meget overkommelig motstand. 

Viking har hatt en rekke spillere utilgjengelige av ulike grunner, og Jonevret klager spesielt på treningskvaliteten som følge av dette, men de har fått gode muligheter til å skjerpe seg inn mot dagens kamp mot tabellnaboen. Trond Erik Bertelsen er ute, mens Thioune er usikker.

Lillestrøm virket å ha noe på gang i vårsesongen, men åpnet høsten med et ganske tungt tap mot Start og imponerte ingen i forrige rundes uavgjortkamp mot Sarpsborg. I dag venter en ny, tøff bortekamp.

Kanarifuglene har en grei bortestatistikk, og har tatt meget imponerende seire mot Odd og Bodø/Glimt. Ellers har de slitt på naturgress, en merkelig statistikk de har gode muligheter til å endre i dag.

Gjestene kan stille med skadefri tropp. Men Gabrielsen, som uansett er suspendert, er solgt til Molde. I tillegg er Udjus, Høiland og Østli borte fra Åråsen av ulike grunner, som betyr at LSK kun har 18 spillere i troppen til dagens kamp (takk til Kent Kristiansen for informasjon).

Viking bør være best hjemme, og Lillestrøm har slitt i høståpningen. Men ei heller Viking har imponert og fortjener kanskje ikke full tillit.

2. Odd — Haugesund
Odd Grenland har virkelig seilet opp som en favoritt til å ta medalje, og Dag Eiliv Fagermo har konstruert en nær perfekt balanse i Skien-laget. De har spilt uavgjort i to hjemmekamper på rad, mot Vålerenga og Sogndal, mens på bortebane har de fire seire på rad. Selvtilliten er det nok intet i veien med.

De kan nok takke den konstant friske troppen sin for det, og nok en gang kan Odd stille skadefritt til kampdag. En annen viktig faktor i deres suksess, er den defensive soliditeten. Selv uten Semb Berge, som var blant Tippeligaens beste, holdt de nullen i Bodø. 14 innslupne gjør dem til ligaens nest gjerrigste.

Haugesund og Jostein Grindhaug har endelig fått litt sving på sakene etter en tung sesongstart. Avsluttet vårsesongen med 4-0 mot Sarpsborg, og de skulle nok ønske ferien aldri kom. Ga Rosenborg en ellevill kamp til døren på Lerkendal, og hadde få problemer med å feie Stabæk av banen forrige runde.

Michael Haukås, Eirik Mæland, Martin Bjørnbak, Vegard Skjerve, Pontus Engblom og Olav Dalen er alle skadet for dagens gjester.

Til tross for at Haugesund ligner mer seg selv, taler det meste for Odd i denne kampen.

3. Rosenborg — Sogndal
Til tross for at Rosenborg nå har seks kamper uten tap, virker ikke trønderne mer fornøyd med Per Joar Hansen av den grunn. Nå har imidlertid Nicki Bille forlatt klubben, og kanskje det kan bidra til litt sårt trengt harmoni.

Forrige rundes uavgjortkamp mot Vålerenga var av det underholdene slaget, det var også 5-3-seieren over Haugesund. Rosenborg har begynt å finne rytmen offensivt, men er fortsatt altfor gjestfrie med sine motstandere. Har tapt mye poeng på personlige feil denne sesongen, noe de blir nødt til å fjerne i dag.

Jonas Svensson er ute, mens VM-stjernen Christian Gamboa er tvilsom.

Sogndal ligger meget bekvemt til på tabellen, men har en meget tøff åpning på høstsesongen. Tapte først mot Molde før de fikk Viking på besøk i en meget søvndyssende affære som endte 0-0.

Har ikke vært spesielt imponerende på reisefot, og har kun seier mot Haugesund. Valgardsson og Ulrik Flo er utilgjengelige for Sogndal. 

I dag blir nok neppe dagen der Sogndal tar sin andre borteseier. Men en U på større system for en skrellsjanse er meget fristende.

4. Kristiansund BK — Bærum
1. divisjon er endelig tilbake og det skal bli spennende å se hvordan lagene har brukt sommerferien. Kristiansund var i en veldig god flyt før ferien og skulle nok ønske den aldri kom, men har i dag en god sjanse til å starte høsten på en god måte.

De to siste kampene deres endte uavgjort mot sterke Sandefjord og Mjøndalen, og de kampene kom etter en meget god periode. 5-1-1 på hjemmebane viser stabilitet.

Bærum åpnet sesongen meget friskt og har vært et morsomt bekjentskap i 1. divisjon. De har sluknet ikke bare litt, og nå har de begynt å se seg bakover på tabellen. Distansen ned er bare fire poeng.

De vant deres siste bortekamp i Tromsdalen, og har akseptable 2-1-4 på bortebane. I dag blir det dog noe vanskeligere.

5. Ranheim — Sandefjord Fotball
Ranheim var 1. divisjons virkelige formlag med åtte seire på rad før de gikk på et forsmedelig 2-1-tap i Hønefoss i vårens siste kamp. Som vi spådde.

De har hatt en god ferie til å dvele på dette tapet, og har nok også fått rette opp det som gikk galt. Kvaliteten i Ranheim er det ingenting å si på, men man kan kanskje argumentere for at de har hatt marginene med seg i den imponerende seiersrekken.

For Sandefjord kom nok ferien meget beleilig, etter at de spilte tre uavgjortkamper på rad. Lars Bohinen har nå hatt god tid til å trene på det de allerede er gode på, forsvar, og bli enda litt bedre i angrep. Det er nok ingen sensasjonell spådom å tro at de får en god høst.

Denne kampen er mellom to tungvektere i 1. divisjon og kan virkelig gå alle veier. HUB.

6. Tromsdalen — Hødd
Det var en stund meget vanskelig å skulle møte Tromsdalen på hjemmebane, men de har mistet noe av den fryktinngytende statistikken med 2-3-tapet for Bærum like før ferien. Frem til det var de ubeseiret og vet nok hva de er gode for på eget gress.

Hødd er på sin side ligaens fjerde beste bortelag og er mye bedre på reisefot enn på Høddvoll, tradisjonen utro. 3-2-2 på reisefot tyder på at de er tøffe å slå for mange verter

En ny, jevn kamp fra 1. divisjon.

7. IFK Norrköping — Elfsborg
Norrköping er inne i en tøff periode med kun tre seire de siste ti kampene. Seieren mot AIK var sterk men er nå ti runder gammel, og i de to siste kampene har de sluppet inn syv mål.

På hjemmebane har de negativ målforskjell og 3-1-3 i statistikk, noe som ikke er nok til å skremme så mange. Gerson og Thelin er begge utilgjengelige, og har spilt en viktig rolle frem til nå i sesongen.

Elfsborg er på sin side mer med i toppen, det til tross for tre kamper uten seier den siste perioden. På hjemmebane er de virkelig sterke, men bortestatistikken på 2-3-2 gjør at de ikke kan kjempe om de aller gjeveste plassene helt enda. Anders Svensson er suspendert, og Jon Jönsson er skadet.

8. Örebro SK — Helsingborg IF
Hjemmelaget er inne i en begredelig periode, og med en seier på de siste kampene har nedrykkstreken begynt å nærme seg med faretruende tempo. Det er ikke langt ned, og det vet de.

2-3-2 på hjemmebane er sjeldent godt nok til å overleve i det lange løp. Sam Mensah og Oscar Jansson er langtidsskadet og derfor utilgjengelige.

Helsingborg ligger heller ikke spesielt komfortabelt plassert på tabellen, men har hentet seg litt inn den siste perioden, med kun fire tap de siste ni kampene. På bortebane er de imidlertid lite å skryte av, og har kun en seier og seks tap på reisefot. Smarason er suspendert og skadelisten teller fem spillere.

9. Åtvidaberg — Brommapojkarna
Hjemmelaget er inne i en meget tung periode, og står uten mål og poeng de siste tre kampene. Tap mot Malmö og AIK er det ingen som ble overrasket over, men mot Mjällby burde de gjort det bedre.

4-2-1 på hjemmebane tyder på at de er gode som vertskap, men de må klare seg uten Månz Karlsson og Simon Skrabb, som har vært viktige denne sesongen.

Brommapojkarna har endelig fått litt flyt, og har spilt to meget gode uavgjortkamper mot Malmö og Elfsborg den siste tiden. Det er fortsatt langt opp, og de håper nok at Dardan Rexhepi rekker denne kampen.

Uansett blir det nok hakket for tøft for gjestene i dag.

10. Hammarby IF — Öster
Hjemmelaget er på tredjeplass i Superettan og har all mulighet til å klatre til topps i dag. Er i greit slag for tiden, dog litt ustabile, men de vant greit 2-0 borte mot dagens motstander i forrige runde. 4-1-2 på hjemmebane er grei statistikk.

Öster er med i nedrykksstriden og har kun en seier de siste åtte kampene. Tapte som nevnt forrige kamp mot samme lag og får det nok tøft også i dag. De har imidlertid kun tapt en bortekamp, og har 2-4-1 som statistikk.

Men Hammarby er flere nivåer bedre og tar nok en grei seier i dag.

11. FC Midtjylland — Brøndby
Dansk superliga er tilbake og denne kampen blir meget spennende. Midtjylland har hatt en grei sesongoppkjøring med tre seire på tre vennskapskamper, og avsluttet på en imponerende tredjeplass i fjor.

Brøndby er en tradisjonell tungvekter, men kom på en skuffende fjerdeplass i fjorårets sesong. I den siste treningskampen før sesongen slo de imidlertid Liverpool og har nok en god følelse inn mot oppgjøret.

Denne kampen kan virkelig gå alle veier.

12. FC Lahti — MYPA
Lahti er i god form og har vunnet fire kamper de siste syv. HJK leder tabellen ganske klart, men Lahti er absolutt med i kampen om plassene bak. 5-4-1 på hjemmebane er god statistikk.

MyPa er på sin side inne i en tøff Europa League-kvalifisering mot Dinamo Minsk og må slå 3-0 i returkampen på hjemmebane. Har en meget god hjemmestatistikk, men på reisefot har de ett poeng de siste syv kampene. H.

96-rekker:

1. Viking — Lillestrøm HU

2. Odd — Haugesund H

3. Rosenborg — Sogndal H

4. Kristiansund BK — Bærum H

5. Ranheim — Sandefjord Fotball HU

6. Tromsdalen — Hødd HU

7. IFK Norrköping — Elfsborg HB

8. Örebro SK — Helsingborg IF H

9. Åtvidaberg — Brommapojkarna HU

10. Hammarby IF — Öster H

11. FC Midtjylland — Brøndby HUB

12. FC Lahti — MYPA H

Klikk her for å levere denne rekken.

432-rekker:

1. Viking — Lillestrøm HU

2. Odd — Haugesund H

3. Rosenborg — Sogndal HU

4. Kristiansund BK — Bærum H

5. Ranheim — Sandefjord Fotball HUB

6. Tromsdalen — Hødd HU

7. IFK Norrköping — Elfsborg HUB

8. Örebro SK — Helsingborg IF H

9. Åtvidaberg — Brommapojkarna HU

10. Hammarby IF — Öster H

11. FC Midtjylland — Brøndby HUB

12. FC Lahti — MYPA H

Klikk her for å levere denne rekken.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør