*Nettavisen* Sportspill.

Norwich overlever(er) igjen

Foto: Afp

Norwich gjorde det strålende forrige sesong, og vil fortsette å imponere.

09.08.12 15:43

Les alle tipsene her: Vi tipper Premier League 2012/13

Fakta:

Norwich City (The Canaries)
Carrow Road (27 033)

Norwich ble startet i 1902, og var også ett av lagene som var med på å starte Premier League. De spilte tre år før de rykket ned. Lagets tredjeplass fra 1992/3-sesongen er foreløpig deres beste plassering. De har vunnet ligacupen to ganger, i 1962 og 1985.

Plassering i fjor: 12. plass (Vårt tips: 14. plass)

Hjemmeside:http://www.canaries.co.uk

Supporterklubb i Norge:http://www.scancanaries.com/

Overganger:

Inn: Michael Turner (Sunderland), Robert Snodgrass (Leeds), Steven Whittaker (Rangers), Jacob Butterfield (Barnsley)

Ut: Andrew Crofts (Brighton), Adam Drury (Leeds), Aaron Wilbraham (Crystal Palace), Zak Whitbread (Leicester), Josh Dawkin. Daniel Ayala (Nottingham Forest, lån)

Vurdering:

Keeper

John Ruddy er målvakten for Norwich. 25-åringen imponerte i sin første Premier League-sesong (han var riktignok fem år i Everton, men kun med en kamp). Han imponerte så mye at han ble tatt med i troppen til EM i sommer, men brakk fingeren før mesterskapet.

Skulle Ruddy få fingerproblemer igjen er Declan Rudd (21 år og 18 u-kamper for England) samt Jed Steer (19 år og 18 U-kamper for England) backup.

Snittalderen til målvaktene til Norwich er ikke akkurat høy. Skulle Ruddy bli skadet har likevel både Rudd og Steer erfaring. Hvor mange lag som har tre engelske landslagsmålvakter i førstelagsstallen både i Premier League-historien og nå er nok like lett som å telle som antall fingre som Ruddy brakk før EM.

Forsvar

Bakover slet Norwich noe sist sesong. Mot Manchester City ble det 1-6 hjemme og 1-5 borte. To kamper borte endte uten baklengs og tre hjemme. Norwich leter nok etter en buss som kan parkeres foran målet.

Om det er nyankomne høyreback Steven Whittaker, som kom fra Rangers, er usikkert. 28-åringen med 15 landskamper er solid nok (han debuterte for øvrig i en kamp mot Norge, som Skottland tapte 0-4), men ingen stor stjerne. Whittaker er i tillegg skadet, og vil ikke rekke sesongstarten. Michael Turner er hentet fra Sunderland hvor han hadde en skadefull karriere siden han kom dit i 2009, men han har vært god i perioder uten store skader.

Russell Martin er en skotte som når 100 seriekamper for Norwich om han spiller den første kampen i årets serie, om våre kilder er korrekte. Han har spilt både høyreback og sentralt i forsvaret for Norwich. I fjor kom han på en andreplass i kåringen av årets spiller fra fansen, mye på grunn av de offensive kvalitetene.

Marc Tierney på venstreback har vært tidvis god etter at han kom fra Colchester før 2010-sesongen, og var god i starten i Premier League. Han ble dessverre skadet, men finner han tilbake formen fra den starten kan han bli en viktig Norwich-spiller i årets sesong.

Tidligere Liverpool-unggutt Daniel Ayala kom til City før 2011-sesongen, men fikk bare syv kamper etter mange skadeproblemer. Nå er han utlånt til Forest.

Leon Barnett kom til Norwich 1. januar 2011 (etter et lån), og har vel ikke helt slått stort igjennom i Premier League. Den svært så lett anvendelige forsvarsspilleren hadde visse problemer, men kan kanskje ta steget opp i år. Elliott Ward var skadet i starten av forrige sesong, men gjorde det bra etter at han kom inn igjen på laget i mars.

22 år gamle Ryan Bennett kom til Norwich i januar. Bennett fikk bare fire seriekamper i fjor, men fansen mener han imponerte i de kampene. Vi har sett for lite av ham til å felle noen dom.

Det er et litt merkelig forsvar Norwich har. Offensive backer, relativt trygge midtstoppere og mange skadeforfulgte spillere. Om dette skal bli bedre enn i fjor må det sterk organisering til. At man hentet inn Whittaker, som også er kjent som offensiv i tillegg til Martin er overraskende. De er i utgangspunktet relativt like, men kanskje den sportslige ledelsen i Norwich vet mer enn oss. I tillegg er det litt lite backup hos Norwich, om man ikke henter inn en erfaren mann bak kan det muligens være litt usikkert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

Midtbane

Bradley Johnson kom fra Leeds foran forrige sesong, og han fikk 28 seriekamper. Den sentrale midtbanemannen, som også kan spille på venstresiden, spilte nest flest kamper på midten for et Norwich som byttet mye akkurat der. Han er en som alltid gir alt for laget, men som kanskje mangler farten for Premier League.

Flest kamper på midten fikk Wes Hoolahan. Han ble en del av Hall of Fame hos Norwich i sommer, og var kaptein flere ganger i fjor. Som et offensivt våpen (en såkalt boksåpner) er han viktig for Norwich, og manageren håper nok at han tar enda et steg neste år.

Fra Leeds, nok en gang, før denne sesongen har man hentet Robert Snodgrass som var kaptein for Leeds. Den 24 år gamle skotten kan spille på kanten eller foran. Landslagsmannen er et godt våpen framover på banen som har vært god i Championship. Om han er klar for Premier League vil årets sesong vise.

Andrew Surman laget tre mål for Norwich i fjor, det var faktisk nummer fire på toppscorerlisten til laget. Mannen han var bak var Anthony Pilkington, som laget 7 mål. Den offensive kantspilleren, som også kan være spiss er en av flere offensive for Norwich.

David Fox slo aldri igjennom som United-spiller (han var der fram til 2006 før han gikk til Blackpool). Han var ikke en av de som spilte mest i fjor, men han kom på en tredjeplass i kåringen av årets spiller for laget.

23 år gamle Elliott Bennett kom til Norwich fra Brighton før forrige sesong, og fikk en del kamper. 21 år gamle Korey Smith derimot fikk ingen kamper, og ble lånt ut til Barnsley - hvor han etter sigende imponerte. Han kan slå igjennom i år.

Nysigneringen Jacob Butterfield er regnet som en fremtidig stjerne, som var imponerende for sin gamle klubb Barnsley før han ble skadet i nyttårskampen. En spennende spiller som kanskje kan ta steget opp til PL-nivå.

Jonny Howson kom i januar til Norwich fra ... Leeds og han var kaptein da han ble kjøpt. En skade gjorde at han ikke debuterte før etter en stund på laget, men han var god etter at han kom inn. Fansen mener han er fremtidens midtbanespiller for laget.

Siste midtbanespiller i stallen er Tom Adeyemi, som var på utlån til Oldham sist sesong. Der var han god, men om han blir fast inventar for Norwich i år gjenstår å se.

Det er ikke mange store stjerner på midtbanen til Norwich, men de tre tidligere Leeds-spillerne er gode. I tillegg har man gode kantspillere, og mye kreativ kraft. Det var en av grunnene til at laget banket inn 52 mål i fjor. Det var fem flere enn Liverpool, og kun fire færre enn Newcastle som fikk mye offensivt skryt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Chris Radburn / Pa Photos

Angrep

Grant Holt. Grant Holt. Grant Holt. Grant Holt. Grant Holt. Grant Holt. 31-åringen ble kåret til årets spiller i Norwich for tredje år på rad etter forrige sesong, men ønsket å forlate klubben i mai (i hvert fall som et forhandlingsutspill). Den 1. juni skrev han likevel en ny kontrakt, og 15 mål på 35 kamper sier hvor viktig han er for Norwich. (han har 60 mål på 119 seriekamper siden han kom til Norwich fra Nottingham Forest). At en 31-åring får treårskontrakt sier vel også sitt.

Raske James Vaughan har ikke hatt den karriereutviklingen mange hadde spådd etter gode unge år i Everton. Det ble bare fem kamper for Norwich etter overgangen fra Everton i fjor på grunn av skader, men holder han seg skadefri kan det være mulig at han kan finne tilbake til det som gjorde at han ble regnet som et stortalent (han var for øvrig også en av de beste unge sprinterne i England som 13-åring). Tre mål i oppkjøringen lover i hvert fall godt.

Anthony Pilkington er kantspiller/spiss og kom til Norwich før forrige sesong. Det ble 30 kamper den første sesongen og 24-åringen imponerte tidvis. Han laget mål mot Ajax i treningskamp i oppkjøringen (1-1). Den ett år yngre Chris Martin var på utlån til Crystal Palace i fjor (han fikk 4 Premier League-kamper). Etter sigende var han relativt god der, men det spørs om han er førstelagsmateriale for Norwich i Premier League.

Steve Morison er en mann som ikke stjeler så mange overskrifter, ei heller har mange ansiktsuttrykk. Likevel laget han 9 mål i fjor etter overgangen fra Millwall.

Kanadiske Simeon Jackson startet ti kamper i fjor (han kom inn i 12 kamper). Sikkert en ok spiller for benken, men han er nok ingen stjerne i Premier League.

Manager: Chris Hughton (53 år)

Hughton har vært manager i Newcastle og Birmingham før han nå tok over Norwich. Han har imponert både fans og spillere som manager for sine klubber, og det kan være at Norwich har fått en genial erstatning etter at Paul Lambert valgte Aston Villa. Defensiv organisering og strukturert angrep har vært varemerket før, så får man se hva det blir med Norwich.

Oppsummering av vurdering

Det er en del eksperter som vil hevde at Norwich er svekket i sin andre sesong i Premier League. Mest på grunn av managerskiftet. Vi er ikke enig i det. Hughton er en god manager, som var god for Newcastle før han overraskende fikk sparken. Han klarte også en god sesong for Birmingham i Championship i fjor, og han arver en spillerstall som kanskje overleverte i fjor til tider - men som samtidig har mer Premier League-erfaring.

James Vaughan, skadefri, kan bli en åpenbaring og klarer man å stable forsvaret riktig så kan det fort være at Norwich gjør det godt. Godt for fansen er nok enda en sesong i Premier League ...

Vårt tips: 13. plass

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.