Odd har aldri tapt en tippeligakamp på hjemmebane mot Aalesund.
Odd har aldri tapt en tippeligakamp på hjemmebane mot Aalesund. Foto: Trond Reidar Teigen (NTB scanpix)

Odd elsker å møte Aalesund

Odd har et meget godt tak på sunnmøringene i Skien. Sjekk fredagens tippetips.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Øvrige tips fra Sportspill fredag:
Dagens dobbel: 
Målfest i Skien?
V65/V4 Solvalla:  La festen begynne!
V65 Jarlsberg:   Magnus styrer bankeren
V64 Boden:  Bjerkekjenning som banker

Grunnet magert kamputvalg tidligere i uken er midtukekupongen lagt til fredag. Det er imidlertid ikke et hav av kamper å ta av denne kvelden heller, og kupongen består av et bredt spekter av matcher - fra norsk 3. divisjon til østerriksk 1. divisjon.

Bonuspotten har steget til 1,4 millioner kroner, og det er verdt å få med seg at det er jackpot på 90.00 kroner på pausekupongen.

1. Odd – Aalesund
Odd kom under to ganger borte mot Tromsø sist, men en keepertabbe fra hjemmelaget bidro til at telemarkingene fikk med seg ett poeng.

Odd har nå spilt fire kamper på rad uten tap, men ettersom tre av dem har endt uavgjort, er avstanden opp til serieleder RBK på ni poeng. Det er derimot bare fire poeng opp til Stabæk og VIF på de to andre medaljeplassene.

Den viktige forsvarsspilleren Espen Ruud er ute med karantene, mens Fredrik Nordkvelle mangler grunnet skade. Frode Johnsen betegnes som usikker.

Aalesund fikk en umiddelbar opptur etter trenerbyttet, men de tre siste seriekampene mot Sarpsborg, Godset og Viking har bare gitt ett poeng, og sunnmøringene har falt tilbake til 12. plass. Forestillingen hjemme mot Viking sist var av det absurde slaget; Aalesund bommet og bommet på sine sjanser, mens et svært effektivt Viking satte inn hele fire mål.

Bortelaget har fortsatt Fredrik Carlsen ute med skade, og ny på fraværslisten er førstekeeper Sten Grytebust. Aron Thrandarson er trolig med i troppen etter å ha mistet første del av sesongen.

Odd spiller såpass mye uavgjort om dagen at vi helst skulle ha gardert oppgjøret. Telemarkingenes hjemmestatistikk mot Aalesund er imidlertid strålende (7-2-0 på ni møter i Tippeligaen), og vi må spare litt på kryssene til kamper nedover på kupongen. H.

2. Vaulen – Vardeneset
Vaulen åpnet med fire stortap på rad i 3. divisjon avdeling 6, men har tatt sju av ni mulige poeng på de tre siste rundene og har klatret til tredje sisteplass etter sju runder.

Det er verdt å merke seg at tre av motstanderne innledningsvis innehar de tre øverste plassene på tabellen.

Klubben trenes av tidligere tippeligaspilleren Bo Andersen, og i troppen finnes blant andre Kjell Jonevrets sønn. Han har vært en solid back på dette nivået, men spiller sin siste kamp for Vaulen i kveld. Tidligere i uken ble Skedsmo-spilleren Nicklas Amundsen klar for klubben.

Vardeneset ligger på fjerdeplass, to poeng bak ledende Stord. Klubben har til gode å møte noen av topp tre-lagene, og bunnivået har vært meget lavt innledningsvis. Vardeneset er nemlig det eneste laget som har tapt for tabelljumbo Randaberg (hjemmetap), og det ble også bare ett poeng i møtet med Kopervik på nest sisteplass.

Laget er bra defensivt (kun fem baklengs), men det offensive spillet må bli bedre dersom man skal ha ambisjoner om opprykk.

Skademessig ser det greit ut for bortelaget.

Forrige sesong vant Vaulen 3-1 over Vardeneset på hjemmebane, mens bortekampen endte 3-3.

Dette er et lokalderby mellom to nokså jevnbyrdige stavangerlag. Det spilles ikke så ofte uavgjort på dette nivået, og vi satser på at HB holder.

3. Moelven – Alvdal
Moelven ligger på femteplass med 11 poeng i 3. divisjon avdeling 9 og har møtt tre av de fire lagene som ligger over på tabellen. På hjemmebane er det blitt sju av ni mulige poeng og bare to baklengsmål. Et sterkt lag som Lillehammer ble slått 2-0, mens Orkla på 2. plass ble holdt til uavgjort.

Alvdal har tatt to poeng mindre enn kveldens motstander og ligger fire plasser bak. Samtlige ni poeng ble tatt i de tre første kampene, så formen er ikke noe særlig å skryte av.

Moelven står med to seiere på rad og møter en motstander som har tapt fire på rad og som ennå ikke har møtt noen av topp to-lagene. Dette bør bli hjemmeseier. H.

4. Fløya – Salangen

Fløya står med seks poeng på de første seks rundene i 3. divisjon 12. Laget har slått både Alta (cupen) og Alta 2 denne sesongen (forrige runde), men det ble 0-6-tap da Rosenborg kom på besøk
i andre runde av cupen.

Salangen har tatt to poeng mer enn Fløya og ligger én plass over (sjetteplass). Er ubeseiret på de tre siste kampene (1-2-0).

Et åpent oppgjør som helst burde dekkes helt. Vi trenger imidlertid heldekke på neste kamp. HB.

5. Gefle – Häcken
Gefle stod med to strake seiere før det ble et skuffende 0-1-tap borte mot bunnlaget Örebro forrige runde. Falt dermed ned til niendeplass. Har fine 2-2-0 og 5-1 i målforskjell på fire hjemmekamper.

Häcken har i likhet med Gefle tatt 14 poeng etter 10 serierunder, men er foran på målforskjell. Hadde strålende 3-0-0 og 7-0 i målforskjell før det ble et stygt 0-2-tap for Falkenberg mandag. En nedtur med stor N etter den flotte 3-0-seieren over tittelforsvarer Malmö runden før.

På bortebane er det blitt godkjente 3-1-1 og 7-3 i målforskjell for laget som endte på femteplass forrige sesong. 

Häcken får tilbake Diego Lugano (95 landskamper for Uruguay) etter karantene.

Vi tar ingen sjanser her. HUB.

6. Basel - St. Gallen

Basel har vunnet den sveitsiske ligaen for lengst, og det har også resultatene i de siste tre kampene båret preg av. To poeng mot tabelljumbo Aarau, Young Boys og Thun hadde nok ikke vært fasiten dersom disse kampene hadde betydd noe for Basel.

Etter kveldens siste runde i ligaen er det bare cupfinalen mot Sion neste helg som gjenstår for Basel.

Trener Paulo Sousa har gitt en del reservespillere tillit i de siste kampene, og vi får nok ikke se et toppet mannskap i kveld heller. Legenden Marco Streller kommer imidlertid trolig til å få spilletid ettersom det er hans siste kamp på hjemmebane for Basel.

St. Gallen stod med fem strake tap før laget tok seg sammen og vant de to siste seriekampene. Før siste runde ligger St. Gallen på femteplass, en plassering som gir muligheter for spill i Europa League neste sesong dersom Basel skulle vinne cupfinalen.

Luzern eller Sion, som møtes i siste runde, har mulighet til å gå forbi St. Gallen på tabellen, så kveldens kamp er viktig for St. Gallen.

Bortestatistikken viser stusselige 5-2-10 og 22-37 i målforskjell.

Lagene har møtt hverandre fire ganger tidligere denne sesongen St. Gallen har to seiere og en uavgjort i serien, mens Basel gikk seirende ut av cupsemifinalen.

St. Gallen er på ingen måte sjanseløst mot det som trolig blir et reservepreget Basel, og slikt sett er 71 prosent på H på folkerekka for høyt. HB.

7. Young Boys – Vaduz
Young Boys har hatt sølvet i lomma i ganske mange runder nå, og motivasjonen har tilsynelatende ikke vært helt på topp i sesongavslutningen. Forrige runde gikk laget på et stygt 2-6-tap for Sion, og det er bare blitt ett poeng på de siste tre kampene.

Står med fine 11-3-3 og 40-20 i målforskjell hjemme på Stade de Suisse.

Vaduz ligger nest sist på tabellen, men ettersom det skiller fire poeng ned til Aarau og kun ett lag rykker ned, er plassen i Superligaen sikret. Formen er av det heller skrale slaget; på de siste seks kampene har laget bare tatt ett poeng.

Young Boys har slått Vaduz to ganger på bortebane denne sesongen, men Young Boys tapte sin hjemmekamp.

Hadde Young Boys møtt et lag som hadde noe å kjempe om, og som var sterkere enn Vaduz, ville vi ha gardert oppgjøret. Nå stoler vi på at sølvlaget gir litt ekstra for å avslutte sesongen med seier foran hjemmefansen. H.

8. Zürich – Grasshoppers
Zürich er sikret minst fjerdeplass, men seier i kveld og Thun-tap mot Aarau vil innebære at serievinneren fra 2009 ender opp på bronse.

Det er verdt å merke seg at Zürich bare har tatt 19 av totalt 50 poeng på hjemmebane. Den siste hjemmeseieren i serien kom så langt tilbake som 5. november, og på de ti siste kampene på Letzigrund er det blitt horrible 0-3-7.

Grashoppers har hatt en skuffende sesong og ligger på åttendeplass før siste runde. Avslutningen har imidlertid vært strålende (ti poeng på de siste fire kampene), og laget har mulighet til å passere Luzern eller Sion i kveld.

Zürich har vunnet samtlige fire møter med Grasshoppers denne sesongen (tre i serien og én i cupen), men hjemmeformen er så skrøpelig at vi garderer oppgjøret. HB.

9. Aarau – Thun
Aarau øynet en liten mulighet for fornyet kontrakt etter den overraskende seieren over gullvinner Basel for to runder siden, men håpet ble knust i 1-5-tapet for St. Gallen mandag. Med fire poeng opp til Vaduz før siste runde er det matematisk umulig å krabbe vekk fra bunnplassen.

Thun innehar bronsemedaljen, men Zürich kan gå forbi dersom det skulle bli tap eller uavgjort i kveld. Formen er ikke den aller beste (0-3-1 på de siste fire kampene).

Aarau har pussig nok ikke tapt for Thun denne sesongen (1-2-0 på tre møter), og på bortebane har sistnevnte vært nest dårligste av samtlige lag denne sesongen (3-7-7 og 11-22 i målforskjell).

Aarau har bare vunnet én av lagets siste sju kamper, og vi satser på at UB holder.

10. Luzern – Sion
Luzern stod med 6-1-0 på de siste sju kampene før laget gikk på et 0-1-tap for Zürich sist. Uansett en strålende sesongavslutning for en klubb som lå helt sist på tabellen etter 20 serierunder. Skulle det bli seier i kveld, kan man passere både Sion og St. Gallen på tabellen og ende på femteplass.

Sion ligger på sjetteplass, ett poeng foran Luzern, etter den knusende 6-2-seieren over sølvlaget Young Boys forrige runde. Har 4-1-0 og 12-2 i målforskjell på de siste fem kampene.

Innbyrdes er et blitt 1-2-0 i favør Sion så langt denne sesongen.

Dersom Basel skulle vinne cupfinalen, vil femteplassen gi mulighet for spill i Europa League neste sesong, så dette er ingen uviktig kamp for noen av lagene. Det er imidlertid kun seier som er godt for gå forbi St. Gallen, og HB bør holde her.

11. Liefering – Mattersburg
Vi er kommet til siste serierunde i den nest øverste divisjonen i Østerrike. Liefering ligger på annenplass, tre poeng bak Mattersburg, og må vinne med fem mål i kveld for å passere gullrivalen.

Liefering er farmerlaget til Salzburg, og klubben kan derfor ikke rykke opp til Bundesligaen. Det vil uansett være en stor fjær i hatten for spillerne å vinne ligaen.

Oppgaven kan virke umulig, men lagene har en interessant statistikk for de siste to sesongene. Liefering står nemlig med fem strake seiere og 19-5 i målforskjell. Da lagene møttes i serien i mars i fjor, vant Liefering 5-0.

Hvis man ser på formutviklingen til de to lagene, er det derimot lite som skulle tilsi Liefering-seier med fem mål eller mer. Mattersburg har 4-2-0 på de siste seks kampene, mens Liefering står med 1-2-3 i samme periode.

 Mattersburg er sikret opprykk uansett resultat i kveld, og et firemålstap vil altså holde til å vinne gull. Vi gamler på at H holder.

12. Wacker Innsbruck – Horn
Meget viktig bunnoppgjør i siste serierunde i østerriksk 1. divisjon. Wacker ligger på den siste sikre plassen med 40 poeng, mens Horn på nedrykk har 38 poeng.

Wacker vil altså klare seg med seier, men ettersom Hartberg også står med 38 poeng, er det ikke garantert at laget vil beholde plassen ved uavgjort.

Skulle Hartberg slå til med en tremålsseier i sin kamp mot St. Polten, vil både Wacker og Horn rykke ned hvis de deler poengene.

Wacker har stusselige 5-4-8 og 12-18 i målforskjell på hjemmebane, noe som er nest svakest i ligaen. Horn er derimot det klart dårligste bortelaget (2-5-10 og 16-31 i målforskjell).

Wacker var inne i en meget fin periode for noen uker siden, men avslutningen på sesongen har ikke vært mye å skryte av (0-4-2 på de siste seks kampene). Horn står med 2-1-3 i samme periode.

Wacker har vunnet samtlige tre innbyrdes kamper mot Horn denne sesongen uten å slippe inn baklengsmål. HU bør holde her.

384-rekker:
1. Odd – Aalesund  H
2. Vaulen – Vardeneset  HB
3. Moelven – Alvdal H
4. Fløya – Salangen HB
5. Gefle – Häcken HUB
6. Basel - St. Gallen HB
7. Young Boys – Vaduz H
8. Zürich – Grasshoppers HB
9. Aarau – Thun UB
10. Luzern – Sion HB
11. Liefering – Mattersburg H
12. Wacker Innsbruck – Horn HU

384-rekken kan du levere her.

96-rekker:
1. Odd – Aalesund H
2. Vaulen – Vardeneset HB
3. Moelven – Alvdal H
4. Fløya – Salangen HB
5. Gefle – Häcken HUB
6. Basel - St. Gallen H
7. Young Boys – Vaduz H
8. Zürich – Grasshoppers HB
9. Aarau – Thun UB
10. Luzern – Sion HB
11. Liefering – Mattersburg H
12. Wacker Innsbruck – Horn H

96-rekken kan du levere her.

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør