Foto: PA Photos/Scanpix

Over og ut for denne klubben

Selv ikke geniale Roberto Martinez kan redde Wigan i år.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Fakta:

Wigan Athletic Football Club (The Lactics)
DW Stadium (25 138)

Wigan Athletic FC oppstod i 1932, og kom inn i ligasystemet i 1978 (de ble stemt inn ettersom det på den tiden ikke var automatisk opprykk til ligaen). I 1982 rykket laget opp til tredje divisjon, hvor de var i ti år. Laget ble kjøpt av den lokale millionæren og grunnleggeren av JJB Sports Dave Whelan i 1995. I 96-97-sesongen vant laget tredje divisjon, i sesongen 02/03 vant de andre divisjon og i 04/05 vant de Championship og ble et Premier League-lag. Den beste ligaplasseringen i Premier League fikk laget i 05/06-sesongen med en tiende plass.

Plassering i fjor: 15.plass (vårt tips: 19.plass)

Hjemmeside:http://www.wiganlatics.co.uk/

Supporterklubb i Norge:http://wigan.no/

Overganger:

Inn: Ivan Ramis (Real Mallorca), Fraser Fyvie (Aberdeen)

Ut: Chris Kirkland (Sheffield Wednesday), Mohamed Diame (West Ham), Hugo Rodallega (Fulham), Hendry Thomas, Steve Gohouri, Jordan Robinson

Vurdering:

Keeper

Ali Abdullah Harib Al-Habsi klarte å dytte ut Chris Kirkland fra førstelaget til Wigan, og er den ubestridte eneren i mål for Wigan. Kirkland er nå også borte, og det er ingen tvil om at det er Ali Al-Habsi som skal stå i mål. Målvakten med 62 kamper for Lyn Oslo har vist seg som en solid sisteskanse for Wigan.

Mike Pollitt, som vil fylle 41 år i løpet av sesongen, er andrekeeper. Hans proffkarriere begynte året før Nirvana ga ut Nevermind. Tredjemålvakt Lee Nicholls er på lån hos Northampton ut oktober.

Helt bakerst er det fint hos Wigan. Al-Habsi er god, og Pollitt er i hvert fall en erfaren backup.

Forsvar

Wigan ordnet noe opp i sine forsvarsproblemer sist sesong, og det kan være en av grunnene til at de nok en gang klarte å lure seg unna nedrykk.

Maynor Figueroa fikk flest kamper i forsvaret, venstrebacken fra Honduras (85 landskamper). Mannen med de lange innkastene er en relativt god venstreback som nok også blir sentral i sesongen som kommer.

Kaptein Gary Robert Caldwell fikk 36 kamper i fjor, og er krumtappen i forsvaret til Wigan. Med unntak av en tendens til å pådra seg røde kort er han en relativt god midtstopper og/eller høyreback (han kan også spille defensivt på midten).

Emmerson Boyce har vært i Wigan siden 2006, og mannen som vil fylle 33 år i september har rekorden i antall Premier League-kamper for Wigan. Han spiller nok også i år, i det vi tror blir en nedryksssesong. Uansett vil han fortsette å ha rekorden.

Ny midtstopper er spanske Ivan Ramis. Han kommer fra Mallorca hvor han spilte 164 kamper på åtte sesonger. Ramis har vi fått rapporter på at er en grei og god midtstopper, som nok passer godt i Premier League. Samtidig er det ikke bare-bare å omstille seg fra en liga med to superlag og mange litt bak til en serie hvor man møter beinharde angrepsspillere hver helg.

Wigan har også flere spanjoler i forsvaret, som ikke har vært suksesser. Adrian Lopez, som signerte for Wigan i januar 2011 har ikke klart å spille seg inn i midtforsvaret til Wigan, men er en grei backup. Roman Golobart kom i 2009, men unggutten har foreløpig ikke fått sin førstelagsdebut. Han var utlånt til Inverness forrige sesong (totalt 22 kamper).

Antolín Alcaraz (Paraguay) leverte forsåvidt varene, bortsett fra en lite spytteincident, i fjor. Og landslagsmannen har ikke vært blant de svakeste stopperne i serien.

Jordan Mustoe er den siste forsvarsspilleren hos Wigan, han har heller ingen førstelagskamper og var hos Barnet på lån i fjor.

Tja, hva skal man si om forsvaret til Wigan? Caldwell er god, han. Figueroa og Boyce sikre nok på backene og så spørs det om Ramis slår til. Likevel er det vel ikke mange angrepsspillere som bruker kveldene før Wigan-kampene på å analysere forsvaret... SÅ bra er det ikke.

Midtbane

Før forrige sesong satte vi et utropstegn bak James McCarthy som midtbanespilleren man burde se opp for. Han endte opp med å være veldig sentral (33 kamper). Den skotskfødte spilleren med landskamper for Irland er kun 21 år, men har allerede 77 Wigan-kamper i Premier League. Det er imponerende, uansett hvilket lag man spiller for.

Den andre midtbanespilleren som fikk en relativt lengre tid på førstelaget for Wigan i fjor var Jordi Gomez. Den tidligere ungdomsspilleren hos Barcelona er en fin midtbanemann. Han laget også noen viktige mål i fjor for laget.

Mange kamper fikk også Mohamed Diame, men han spiller i år for West Ham.

Spanske Albert Crusat kom til Wigan før forrige sesong (fra Almeira), og 30-åringen endte med 15 kamper for Wigan. Han imponerte ikke stort, men kantspilleren kan muligens få en viktigere rolle i år.

Ben Watson har slitt med å være sentral for Wigan etter overgangen fra Crystal Palace i 2009, selv om det ble godt med kamper i fjor og året før. Han har det i seg til å bli viktigere enn det han har vært (selv om ingen vil mene at han er uviktig). Det vi vel egentlig prøver å si er at kanskje talentet ikke helt har blomstret slik det kan.

Offensive Shaun Maloney slet med å komme inn på laget forrige sesong. Etter noen relativt gode sesonger i Celtic ble det 13 kamper på den offensive midtbanemannen forrige sesong. Han var dog god mot slutten av forrige sesong, og muligens kan han fortsette i samme spor.

For å gjøre det lett for sportsjournalister og fans så har også Wigan en midtbanemann kalt James McArthur (i tillegg til James McCarthy). Skotten på 24 år spilte også sammen med den andre McCarthy i Hamilton tidligere i karrieren. McArthur var sentral i fjor og blir muligens også det i år.

Jean Beausejour kan spille både vensteback og på venstresiden av midtbanen. Spilleren har vært såkalte vingback for Wigan (og dermed det vi kan kalle en midtbanespiller). Han spilte mange gode kamper etter at han kom fra Birmingham i januarvinduet.

I den lange rekken av midtbanefolk hos Wigan kan også franske Nouah Dicko nevnes. Han var etter sigende god på lån hos Blackpool forrige sesong, men han har ikke debutert for Wigan i ligaen. Hans offensive kvaliteter er uansett noe for fremtiden.

19 år gamle Fraser Fyvie er ny på midten hos Wigan. Den tidligere Aberdeen-spilleren har 18 kamper for skotske u-lag, og er regnet som et stort talent.

Det er mange midtbanespillere hos Wigan, men ingen som du veldig ofte hører om eller ser på rundens lag. At laget har mistet Diame er vel ikke alle glade for, og akkurat nå er det offensivt bedre enn defensivt. Gode nyheter for Wigan er det nok ikke.

Angrep

Hugo Rodallega har vært god for Wigan, men var ikke det forrige sesong. Nå spiller han for Fulham. Basert på fjorårssesongens innsats er det ikke et tap. Franco Di Santo ble toppscorer med syv mål. Victor Moses laget 6.

Sistnevnte skal, i tillegg til Rodallega, visstnok være på vei bort. Akkurat i skrivende stund er han Wigan-spiller. DiSanto og Moses er gode angrepsspillere, men mister man sistnevnte begynner det å se tynnere ut.

Storkjøpet Boselli har aldri slått til (utlånt forrige sesong), Callum McManaman klarte ikke å imponere hos Blackpool på lån i fjor og 21-åringen ser ikke ut til å få gjennombruddet man har ventet på. Iren Conor Sammon har spilt en god del kamper, men 1 mål på 32 kamper gjør ingen vår.

Mister Wigan Moses også så sliter laget framover. Det er ingen rik klubb vi snakker om her så julenissen må eventuelt komme med et genialt kjøp. Muligens tryller Martinez fram en spanjol, men....

Manager: Roberto Martinez (39 år)

Den eneste grunnen vi kan finne for at Wigan skal klare å beholde plassen med det som ser ut til å være en stall som sliter noe er manager Martinez som har vist seg å være relativt genial. Hvor lenge han orker å kjempe med ryggen mot veggen for et lag som alltid er på vei til å rykke ned kan selvfølgelig være et spørsmål.

Oppsummering av vurdering

Tja, Wigan har vel egentlig vært på vei ned i mange sesonger nå - men har mirakuløst klart å beholde plassen. Vi tror ikke det skjer i år. Så får vi heller ta feil. Igjen.

Vårt tips: 18.plass

Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør