Rooney vs Suarez - hvem er best?

Hvis du skulle valgt en av spissene, hvem hadde du tatt?

Kommersielt

Førstkommende lørdag er det storkamp i Premier League. Manchester United gjester Anfield, og møter da selvfølgelig Liverpool. Fram mot kampstart vil vi hver dag fokusere på duellene i kampen. Denne gangen ser vi på de to mest profilerte spissene til lagene; Luis Suarez og Wayne Rooney. Sistnevnte fra Liverpool, og den førstnevnte fra Salto i Uruguay.

Wayne Rooney

25 år gamle (snart 26, den 24.oktober) Wayne Mark Rooney er født i Croxteth i Liverpool. Området har vært svært belastet med gjenger og kriminalitet, og har en svært høy arbeidsledighet. Familien til Rooney kommer opprinnelig fra Irland, og Rooney har fått en katolsk oppvekst. Som barn var Rooney fan av Everton, og hans store idol var Duncan Ferguson.

Rooney signerte for Everton allerede som niåring, og han debuterte den 17.august 2002 som 16-åring. Hans første seniomål kom den 2.oktober samme år i en ligacup-kamp. For øvrig en kamp hvor hans andre seniormål også kom.

Etter at han laget mål mot Arsenal den 19.oktober uttalte Arsene Wenger følgende om Rooney:

- Det har aldri vært et større fotball-talent i England siden jeg kom hit.

Som 18-åring signerte Rooney for Manchester United for 25,6 millioner pund. Han ble toppscorer for laget i sin første sesong, dog med kun 11 mål. Til sammen har Rooney 330 kamper og 156 mål for Manchester United, og totalt 407 førstelagskamper for United og Everton, med 173 mål.

Rooney var den yngste spilleren som har spilt for England da han debuterte mot Australia den 12.februar 2003. Han ble også den yngste spilleren som har laget mål for England. Rekorden er senere slått av Theo Walcott. Rooney har 72 landskamper for England. Det betyr at han kun har 20 spillere foran seg på listen med flest landskamper. Av disse er det kun Ashley Cole (30 år), Steven Gerrard (31 år), Frank Lampard (33 år) og Rio Ferdinand (32 år) som fortsatt spiller for landslaget. Spilleren med flest landskamper nå er Peter Shilton med 125. En rekord Rooney sannsynligvis slår.

Det er for øvrig kun syv spillere som har laget flere mål enn Rooney for England. Ingen av dem spiller fortsatt for landslaget. (Bobby Charlton leder med 49 mål på 106 kamper).

Luis Suarez

Luis Alberto Suárez Díaz er to år yngre enn Wayne Rooney, dog i måneder snakker vi om 16. Suarez ble født i Salto i Urugay. Det er den nest største byen i landet, og ligger på grensen til Argentina.

Suarez begynte å spille for Nacional (hans familie flyttet til Montevideo da han var syv) som 14-åring, og fikk sin førstelagsdebut som 16-åring. Hans første mål kom i september 2005, og han vant serien i Urugay med Nacional i den samme sesongen. I løpet av denne sesongen var speidere fra nederlandske Groningen på tur for å kikke på en annen spiller, men oppdaget Suarez og signerte han for 800 000 euro.

Suarez var da 19, og hadde i starten problemer med å tilpasse seg laget. Etter hvert kom han inn på førstelaget og laget 15 mål på 37 kamper. Etter en sesong i Groningen kjøpte Ajax ham for 7,5 millioner euro.

Suarez scorte i sin første seriekamp for klubben, og endte med 17 mål på 33 kamper. Totalt laget Suarez 111 mål på 159 kamper for Ajax før Liverpool kjøpte ham. Suarez har foreløpig ni mål på 22 kamper for Liverpool.

Landslagsdebuten for Suarez kom den 8.februar 2007. En kamp hvor han fikk rødt kort. Han spitel så i 19 av 20 kamper i kvalifiseringen til VM i 2010. Under Copa America i sommer ble han kåret til turneringens mest verdifulle spiller. Suarez har 50 landskamper og 22 mål for Urugay. Han spiller spiss sammen med Diego Forlan, som for øvrig er spilleren med flest landskamper for Uruguay (83). Forlan er 32 år gammel. Suarez er for øvrig på åttendeplass over mestscorende for Uruguay. Foran seg har han blant annet Diego Forlan (31 mål).

Gjennomsnittlig antall mål per kamp sesong for sesong, Rooney vs Suarez:

Klikk på bildet for større versjon.

Del 1: Er Dalglish bedre enn Ferguson?

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Hvem mener du er best? Suarez eller Rooney?

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus