Rosenborg jubel i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Vålerenga på Lerkendal sist søndag.
Rosenborg jubel i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Vålerenga på Lerkendal sist søndag. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

Rosenborg bør ta seg av Sandefjord

Rosenborg er fortsatt sju poeng bak serieleder Brann. I kveld venter bortekamp mot Sandefjord. RBK blir en våre sikre på søndagskupongen.

Kommersielt

Søndagens tippekupong byr på seks kamper fra Eliteserien, fem kamper fra OBOS-ligaen og en kamp fra PostNord-ligaen. Bonuspotten har faktisk blitt utløst begge de to foregående søndagene. Den er på ca 660 000 kr denne søndagen. Innleveringsfristen er kl 17.55. Under spillboksen finner du analyser av samtlige tolv kamper.

Les også: Kroatia knuser Hareides VM-drøm

1. Stabæk - Haugesund
Toni Ordinas ble denne uken den femte treneren i Eliteserien som har fått sparken denne sesongen. Jan Peder Jalland (assistenttrener til Ordinas) og velkjente Gaute Larsen er således duoen til som skal lede Stabæk denne søndagen. Stabæk som røk 0-3 borte mot Molde sist helg og fortsatt står med kun to bortepoeng (0-2-6) på åtte forsøk. Hjemme på Nadderud har det gått mye bedre, selv om kun to av seks hjemmekamper er vunnet (2-3-1). Kun målforskjellen holder laget unna Start på direkte nedrykksplass for Stabæk som ligger tredje sist på kvalikplassen med 11 poeng. Med mannskapet ser det i all hovedsak bra ut.

Les også: Tromsø har los på medalje

Haugesund skuffet vel en smule hjemme mot Lillestrøm forrige søndag og måtte nøye seg med 2-2. Det betyr at Eirik Hornelands elever fortsatt holder 4. plassen med totalt 25 poeng etter rekken 7-4-3. Normalt hjemmesterke Haugesund har faktisk tatt flest poeng borte hittil og 4-2-1 er strålende bortestatistikk. Førstekeeper Per Kristian Bråtveit er forventet tilbake til søndagens kamp, forøvrig skal det ikke være vesentlige fravær for Haugesund.

0-1-5 på de seks siste tilsvarende i Bærum og slik statistikk må vi ta hensyn til. Vi helgarderer. HUB.

2. Brann - Molde
Sportsklubben Brann nekter å tape og står fortsatt uten tap etter de 14 første seriekampene i Eliteserien. Gjorde jobben sin i Skien mandag kveld og tok en sterk 1-0 seier, lagets sjette borteseier av åtte mulige. Står med 34 poeng etter rekken 10-4-0 på de 14 første seriekampene og beholdt dermed avstanden på sju poeng ned til Rosenborg på 2. plass. På Brann stadion står serielederen med 4-2-0 og 10-1 i målforskjell på seks forsøk. Taijo Teniste er fortsatt ute, mens Ruben Kristiansen og Kristoffer Barmen er usikre.

Molde tok sin tredje strake hjemmeseier da bortesvake Stabæk ble slått 3-0 forrige lørdag. Det var samtidig Moldes sjette hjemmeseier på åtte forsøk (6-0-2). Men med kun en borteseier på de seks første bortekampene, er Molde kun på 6. plass med sine 23 poeng. Keeper Andreas Linde er usikker til søndagens kamp, mens Etzaz Hussein er tilbake etter karantene.

4-0-1 på de fem siste tilsvarende i Bergen. Hjemmesterke Brann går neppe på sesongens første serietap mot bortesvake Molde. HU.

Les også: Spania tar det på rutinen

3. Kristiansund - Sarpsborg
Som ventet fikk Kristiansund problemer borte mot nytente Start i forriges helgs seriekamp i Kristiansand og røk 0-2. Kristiansund glitrer sjelden på bortebane og står med kun en seier på sju bortekamper (1-3-3). det er hjemme i Kristiansund laget gjør jobben og der står laget med 4-1-2 hittil. Totalt 19 poeng og en foreløpig 9. plass før helgens serierunde. Det er ikke rapportert om skader eller karantener for hjemmelaget.

Skuffende hjemmetap for Sarpsborg 08 mot Tromsø forrige søndag. Ledet både 1-0 og 2-1 i den kampen, men endte opp med å tape 2-3. Falt ned til 7. plass med det tapet og står med totalt 22 poeng, men det er kun fem poeng opp til Rosenborg på sølvplass. 2-2-2 på sesongens seks første bortekamper.

Fjorårets tilsvarende oppgjør på Kristiansund stadion endte 2-2. Det blir garantert jevnt også nå. H på 96-rekkeren, HUB på 432-rekkeren.

4. Ranheim - Start
Begge disse lagene rykket opp til eliteserien foran denne sesongen og det er uten tvil hjemmelaget som har levert klart best. Men kanskje er hverdagen i ferd med å innhente laget nå, spesielt på bortebane. 0-3 mot Bodø/Glimt og 0-3 mot Strømsgodset i de to siste bortekampene, men slo altså Sarpsborg 08 med 2-1 hjemme mellom de to bortekampene. Solide 5-1-1 hjemme på Extra Arena. 

Kjetil Rekdals inntrenden som ny Start-trener har gitt fire poeng på to hjemmekamper. Måtte nøye seg med 1-1 mot Strømsgodset nest sist, men tok en komfortabel 2-0 seier mot Kristiansund forrige søndag. Det gjorde at Start kom a poeng med Stabæk på kvalikplassen, men Start har dårlige målforskjell og er fortsatt under streken. Skrekkelig 0-1-5 på de seks spilte bortekampene og kun to scorede mål.

Ranheim vant tilsvarende oppgjør i fjorårets OBOS-liga med 1-0 og har vist meget sterke takter på hjemmebane denne sesongen. Dette er samtidig Kjetil Rekdals første bortekamp med Start, så ikke utenkelig at Start kan knipe poeng. HU.

5. Sandefjord - Rosenborg
Etter åtte strake tap og ingen scoring i noen av de kampene, ble det endelig både poeng og scoring for Sandefjord sist søndag, da det ble 1-1 borte mot Bodø/Glimt. Med kun seks poeng er det fem poeng opp til Stabæk på kvalikplass. Har tilgode å vinne på hjemmebane der fem av sju kamper er tapt, fire av tapene med kun ett mål. Emil Palsson er tilbake etter karantene søndag og det skal ikke være nevneverdige skader for Sandefjord.

Etter to strake 1-2 tap, ble det endelig seier igjen for Rosenborg som slo Vålerenga 3-0 hjemme på Lerkendal forrige søndag. Avstande opp til serieleder Brann er fortsatt sju poeng. 4-1-2 og snodige 7-5 i målforskjell på lagets sju første bortekamper. Anders Konradsen er ute i flere uker, og også Yann-Erik de Lanlay er på skadelisten.

0-1-6 på de sju siste tilsvarende i Sandefjord. Det blir ikke lett for Sandefjord å gjøre noe med den statistikken søndag. B.

Overgangsvinduet: Sjekk siste nytt

6. Tromsø - Odd
Simo Valakari er i ferd med å få skikkelig sving på Tromsø. Slo ikke overraskende Rosenborg 2-1 i forrige hjemmekamp for tre uker siden og tok sesongens andre borteseier da Sarpsborg 08 ble slått 3-2 sist søndag. Dermed har Gutan avansert til 5. plass på Eliteserietabellen med totalt 23 poeng og Tromsø ser mer og mer ut som en medaljekandidat. Bortsett fra et meget overraskende 1-2 tap for Lillestrøm 13. mai, har Tromsø levert 5-1-0 på de seks øvrige hjemmekampene. Verken Magnar Ødegaard eller Gjermund Åsen var med mot Sarpsborg 08, men det skal være bra sjanse for at begge er med søndag.

Odd gjorde slett ingen dårlig figur hjemme mot serieleder Brann mandag kveld, men endte likevel opp med å tape 0-1. Det var lagets fjerde tap i løpet av de seks siste seriekampene og Odd har falt til 10. plas på tabellen med totalt 17 poeng. Svake 2-4-9 på bortebane forrige sesong og kun en av sesongens seks spilte bortekamper er vunnet nå (1-1-4). Fredrik Semb Berge er ute med langtidsskade.

2-3-0 på de fem siste tilsvarende på Alfheim. Søndag tror vi sterkt på hjemmeseier og bruker Tromsø som en våre sikre på søndagskupongen. H.

7. Florø - Sogndal
De fem neste kampene på søndagens tippekupong er alle hentet fra OBOS-ligaen.

14 av 30 serierunder er spilt i OBOS-ligaen og sist ligger Florø med 11 poeng. Men det har vært klar bedring i det siste og begge de to siste hjemmekampene er vunnet. Så er det blitt to strake ettmålstap på bortebane. Først i hengekampen mot Viking forrige onsdag (1-2) og sist søndag med 0-1 mot Tromsdalen. Florø har slitt med mye skader denne sesongen, men det har sett bedre ut i det siste. Totalt 3-1-3 på sju spilte hjemmekamper.

Oddstips: Sogndal får ikke noen walkover mot Florø

Etter fem strake trepoengere mått Sogndal nøye seg med 0-0 hjemme mot Jerv på Fosshaugane Campus sist søndag. Beholdt likevel sin andreplass og direkte opprykksplass på bedre målforskjell enn Mjøndalen på 3. plass (som også spilte uavgjort). Totalt 26 poeng for Sogndal som har seks poeng opp til serieleder Aalesund. 4-2-1 og solide 8-4 i målforskjell på bortebane.

Ingen tilsvarende serieoppgjør mellom disse to lagene fra Sogn og Fjordane i moderne tid, men Florø slo Sogndal 2-1 i 3. runde av cupen i fjor. Florø er i fremgang, er normalt gode på hjemmebane og kommer til å gi storebror i Sogn og Fjordane kamp til døren søndag. Vi helgarderer. HUB.

8. HamKam - Tromsdalen
Nyopprykkede HamKam vant kun en av sesongens første åtte seriekamper (1-4-3), men tok så tre strake seire og kom seg på rett side av streken. Har dog møtt steintøff motstand i de tre siste seriekampene og tapt 1-2 borte for Mjøndalen, 1-3 hjemme for Sogndal og sist helg 0-2 borte for Viking. I den kampen ble Lukasz Jarosinski utvist allerede etter åtte minutter. HamKam står dermed med totalt 16 poeng og har tre poeng ned til Strømmen på kvalikplass. Godkjente 3-2-2 hjemme på Briskeby.

Fire strake seire for Tromsdalen som har tatt et solid byks oppover tabellen. Står med 21 poeng totalt og ligger på 6. plass, som altså er den siste playoffplassen. Tre av seirene er dog kommet på hjemmebane, og borteseieren kom mot svakt plasserte Strømmen. 2-2-3 totalt på bortebane.

HamKam har jevnt bitt veldig godt fra seg på hjemmebane og vi tror ikke Tromsdalen tar sin femte strake seier på Hamar søndag. H.

9. Levanger - Ullensaker/Kisa
Etter fire tap på de fem siste seriekampene, ble det poeng borte mot Åsane sist søndag. I den kampen lå Levanger under både 0-1 og 1-3, men kom tilbake til 3-3. Ettersom Strømmen vant sin kamp forrige helg, er nå Levanger nest sist og på direkte nedrykk med sine 12 poeng etter rekken 3-3-8 på sine 14 første seriekamper. Moderate 1-1-4 på seks spilte hjemmekamper.

Variable 3-1-3 på de sju siste seriekampene for Ullensaker/Kisa som ligger på 5. plass før helgens serierunde med totalt 22 poeng etter rekken 6-4-4. Helt identiske 3-2-2 både på hjemmebane og bortebane. 5-1 seier mot Åsane i forrige bortekamp.

3-1 og 2-0 i de to siste tilsvarende seriekampene i 2017 og 2016. Det skal være store muligheter for bortepoeng denne gang.  UB.

10. Nest Sotra - Kongsvinger
Nyopprykkede Nest Sotra med knallsterke hjemmeseire mot serieleder Aalesund og Viking i sine to siste hjemmekamper. Onsdag ble det et sterkt bortepoeng mot Mjøndalen i en hengekamp. Ligger på 10. plass med totalt 17 poeng etter rekken 5-2-7, og da skal man også ha i mente at Nest tapte de fire første seriekampene. Således er tallene 5-2-3 på de ti siste og 3-0-3 hjemme på Ågotnes.

Etter en flott periode med fire strake seire, ble det et meget skuffende hjemmetap for bortesvake Strømmen for Kongsvinger sist søndag (1-2). Ligger på 9. plass med totalt 19 poeng etter rekken 6-1-7, men har ikke bedre enn 2-1-3 på bortebane.

Nest Sotra har vist hvor sterke de kan være på hjemmebane med seire over topplagene Aalesund og Viking i sine to foregående hjemmekamper. Vi tror på ny seier for Nest Sotra søndag. H.

11. Sandnes Ulf - Åsane
4-3-0 på de sju første seriekampene for Sandnes Ulf, men så har moroa tatt slutt. De sju neste seriekampene har kun gitt fire poeng (1-1-5) og laget har falt ned til 8. plass med totalt 19 poeng. Dog er det kun to poeng opp til Tromsdalen på 6. plass og playoff. Etter fire strake tap, ble det en liten opptur sist søndag med 2-2 borte mot Ullensaker/Kisa. 4-1-2 totalt på hjemmebane.

Åsane opplevde en flott periode i slutten av april og mai og tok tre seire og totalt 11 poeng på seks kamper da. Men i juni er det kun blitt ett poeng på fire kamper og det poenget kom hjemme mot Levanger sist søndag med 3-3. Ledet 3-1 underveis da. 11 baklengsmål er det blitt på disse fire kampene. Åsane har dermed falt til 13. plass med totalt 16 poeng og har tre poeng ned til Strømmen under streken. Svake 1-2-3 på seks spilte bortekamper.

Spesielle 0-1-2 på de tre siste tilsvarende og begge lagene har altså vist meget laber form i det siste. HB.

12. Fredrikstad - Grorud
Søndagens avsluttes med en toppkamp fra 2. divisjon avdeling 1. Før helgens serierunde skiller det kun sju poeng mellom ledende Raufoss og Moss på 9. plass.

Fredrikstad er naturligvis med i tetkampen og ligger på 2. plass med sine 22 poeng, kun ett poeng bak serieleder Raufoss. Per Mathias Høgmo har levert 6-4-1 på de 11 første seriekampene, det eneste tapet kom hjemme mot Mjølner i fjerde serierunde. De øvrige fire spilte hjemmekampene har gitt tre seire og en poengdeling.

Grorud ligger på 6. plass med 19 poeng etter rekken 6-1-4 hittil. Tok en råsterk 3-0 seier mot hjemmesterke Asker i forrige bortekamp, for så å ryke overraskende 0-3 i den påfølgende hjemmekampen mot Moss sist helg. Sterke 4-0-1 på bortebane, det eneste bortetapet er Elverum (1-4), men det skal tillegges at motstanden har vært svak i de øvrige bortekampene (bortsett fra Asker).

Fredrikstad er på rett spor, de har vært solide hjemme i Fredrikstad og vi velger å gi bankertillit til hjemmelaget på søndagens tippekupong. H.

96-rekker:
1. Stabæk — Haugesund HU

2. Brann — Molde HU

3. Kristiansund BK — Sarpsborg 08 H

4. Ranheim — Start HU

5. Sandefjord Fotball — Rosenborg B

6. Tromsø — Odd H

7. Florø — Sogndal HUB

8. HamKam — Tromsdalen H

9. Levanger — Ullensaker/Kisa UB

10. Nest-Sotra — Kongsvinger IL H

11. Sandnes Ulf — Åsane HB

12. Fredrikstad — Grorud H

432-rekker:
1. Stabæk — Haugesund HUB

2. Brann — Molde HU

3. Kristiansund BK — Sarpsborg 08 H

4. Ranheim — Start HU

5. Sandefjord Fotball — Rosenborg B

6. Tromsø — Odd H

7. Florø — Sogndal HUB

8. HamKam — Tromsdalen H

9. Levanger — Ullensaker/Kisa UB

10. Nest-Sotra — Kongsvinger IL H

11. Sandnes Ulf — Åsane HB

12. Fredrikstad — Grorud H

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør