Brann og trener Rikard Norling må trolig ha poeng borte mot Haugesund i kveld.
Brann og trener Rikard Norling må trolig ha poeng borte mot Haugesund i kveld. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Skjebnekveld i Tippeligaen

I kveld spilles siste serierunde i Tippeligaen og samtlige åtte kamper er på en herlig søndagstippekupong.

Kommersielt

Sportspills meny søndag:
Dagens dobbel: Zlatan er tilbake
Dagens langskudd: Arsenal altfor stor favoritt
Dagens singel: Deane og Sarpsborg avslutter med stil
Tippeligaen: Full skade- og karanteneoversikt
V65 Sørlandet: Jackpotkveld med Martine
V64 Jägersro galopp: Storfavoritter i fare
V4 Bergsåker:
Bergh putter Putte

Vi står foran en uhyre spennende søndag når aller siste serierunde av Tippeligaen anno 2014 skal spilles. Det meste er som kjent avgjort, bortsett fra sølvkampen og ikke minst om det blir Brann eller Sogndal som må ut i playoff. Alle åtte tippeligakampene er naturligvis på tippekupongen. I tillegg er det to kamper fra Primera i Spania, gigantisk toppoppgjør mellom PSG og Marseilles i Frankrike. Kamp nummer tolv er Roma mot Torino fra Serie A, og vi har med andre ord en vidunderlig tippekupong foran oss. 

1. Bodø/Glimt - Viking
Møte mellom to lag som ikke har noe å spille for. Jan Halvor Halvorsen har overlevd sin første sesong i Tippeligaen etter sitt comeback, tross svært variable prestasjoner. 1-1-5 på de sju siste er ikke mye å juble for, men trepoengeren kom hjemme mot Brann og var svært viktig. Her må innleide Daniel Berntsen sone karantene.

Viking innledet sesongen meget lovende, men falt etterhvert voldsomt av og er neppe fornøyd med enda en middels sesong. 1-0 hjemme mot Sarpsborg sist helg, var en lenge etterlengtet opptur. Sverrir Ingi Ingason soner karantene.

Bodø/Glimt har den klare fordelen av hjemmebane og må ses med klart størst poengsjanse her. H. 

2. Haugesund - Brann
Etter en krevende sesong har Haugesund fått opp farten og faktisk vunnet fem av sine seks siste. Fredag ble Mark Dempsey lansert som ny assistenttrener. Michael Haukås, Emmanuel Ekpo og Pontus Engblom er uaktuelle søndag.

Sportsklubben Brann hadde tro på gull, men har istendenfor måtte kjempe for sin Tippeligaeksistens. Således var sist helgs trepoenger hjemme mot Sogndal helt avgjørende for laget. Også spillemessig var det klar fremgang fra de foregående kampene. Birkir Már Sævarsson og Marcus Pedersen soner begge karantene, uten at det har særlig betydning i en slik kamp.

Det er gode naboer dette og lite som tyder på at Haugesund "vil sende" Brann ned. Ett poeng vil trolig gi Brann kvalikplassen (Sogndal makter neppe tremålsseier mot Stabæk).

Denne kampen er uansett vidåpen og en helt naturlig helgardering. HUB. 

3. Molde - Odd
Forsmak på den kommende cupfinalen, der bortelaget Odd har klart mest å spille for. Molde har lagt inn cruisekontrollen etter at seriemesterskapet ble sikret. Etter en svært heldig trepoenger borte mot Molde nest sist, ble det ikke overraskende bortetap mot Godset sist helg. Og i forrige hjemmekamp ble tap mot Haugesund. Magne Simonsen og Ethan Horwath er skadet.

Odd kom ikke opp på vanlig standard hjemme mot Rosenborg sist helg og tapte den svært viktige toppkampen 0-1. Taper laget her, så er det stor fare for at sølvmedaljene ryker. Borte står laget med 7-4-3. Lars Kristian Eriksen soner karantene, ellers er Odd skadefritt.

All den tid Molde er i "feriemodus" vil det ikke overraske om Odd tar tre poeng her. HUB. 

4. Rosenborg - Strømsgodset
Rosenborg imponerer ikke, men likevel kan laget ta sølv dersom de slår Godset og Odd ikke vinner i Molde. 11-1-2 er uansett svært sterke tall hjemme på Lerkendal og Kåre Ingebrigtsen har ihvertfall resultatmessig hatt en heldig hånd med laget, selv om det ikke glitrer spillemessig.

David Nielsen er i ferd med å renske i spillerstallen på Marienlyst og overraskende nok fikk ikke Mounir Hahmouud fornyet kontrakt, mens Adam Karasey Larsen også forsvinner etter sesongen. Har variert voldsom i høst, men formen er i bedring og 3-1-1 på de fem siste er bra. Blir uansett nummer fire og har således lite å spille for.

Rosenborg har motivasjonen og Godset har ikke glitrer borte. H. 

5. Sandnes Ulf - Aalesund
To minutter på overtid ledet Sandnes Ulf fortsatt 3-1 mot Start, men i noen utrolige overtidsminutter endte det 3-3 og dermed var det over og ut for Sandnes Ulf i Tippeligaen for denne gang. Det er ikke lett å spå hvordan dette slår ut på motivasjonen til avslutningskampen.

Aalesund var lenge i nedrykksstriden, men står nå med tre strake seire og har imponert med sterke borteseire mot både Viking og Start.

Bortelaget har uten tvil det største potensialet av disse lagene og vi egentlig  ikke de taper her heller. HUB. 

6. Sarpsborg - Lillestrøm
Det er ikke lett o fårstå hvorfor Brian Deane ikke får fornyet kontrakt med Sarpsborg. Engelskmanne har gjort en flott jobb med laget, selv om det har vært litt variable takter på slutten. 6-6-2 er sterke tall hjemme. Gudmund Kongshavn, Duwayne Kerr og Martin Thømt Jensen er ute med skader.

Lillestrøm har levert en strålende sesong og gjort alle eksperttips til skamme. Blir nummer fem uansett utfall av denne, men er fortsatt klart bedre hjemme på Åråsen enn borte. Stian Ringstad, Frode Kippe og Erling Knudtzon er skadet.

Fordel hjemmelaget dette og vi tror sarpingene avslutter med seier. H.

7. Sogndal - Stabæk
Total kollaps for Sogndal som har 1-3-12 på sine 16 siste kamper. Ny begredelig bortekamp mot Brann sist søndag, men i rettferdighetens navn skal det sies at Sogndal har hatt fryktelig mye marginer imot. Som i siste hjemmekamp mot Molde der laget var klart best, men likevel tapte 0-1. Dersom Brann spiller uavgjort i Haugesund, må Sogndal minimum vinne med tre mål. Her må svært viktige Hannu Patronen sone karantene.

Stabæk har levert en sesong over all forventning og det spådde nedrykket var aldri i nærheten. 0-3-1 på sine fire siste, men Bod Bradley er profesjonell til fingerspissene og hans lag reiser garantert til Sogndal for å vinne. Anders Trondsen soner karantene.

Sogndal må ha alle tre poengene her, og de taper neppe denne kampen. HU. 

8. Vålerenga - Start
Ingen tvil om at Vålerenga har fått godt betalt denne sesongen og nå som Vidar Kjartansson har fått måltørke er det blitt fem tap på de seks siste for Enga, som garantert hadde vært involvert i bunnstriden uten Kjartanssons bidrag. Kjetil Rekdal valgte å stille med mange unggutter i bortemøtet mot Aalesund sist helg, uten at det ble noen suksess (tap 1-4). Ikke utenkelig at han velger det samme igjen.

Start har signalisert at de vil gi flere unge spillere sjansen søndag. Det har vært målrike kamper for Start denne sesongen og sist helg scoret lag to mål på overtid hjemme mot Sandnes Ulf.

Ingen av lagene har noe å spille for. Her blir det mål og uavgjort er nok minst sannsynlig. HB. 

9. Valencia - Athletic Bilbao
Knallsterk sesongstart for hjemmelaget, som ligger på 2. plass. Sterk og fortjent 3-1 seier bort mot Villarreal sist helg, og det eneste tapet er faktisk kommet borte mot svake Deportivo La Coruna. 5-0-0 hjemme på Mestalla og Valencia er en klar kandidat til 4. plassen denne sesongen, bak de tre store.

Alt annet enn positiv sesongstart for Athletic Bilbao og deltagelsen i Champions League har åpenbart kostet. Var nest best i det meste i hjemmemøtet mot Porto i midtuken, men har i det minste to strake seire i serien nå.

4-2-0 på de seks siste tilsvarende og dette må være klar fordel hjemmelaget. H. 

10. Real Sociedad - Atletico Madrid
Det var stilt visse forventninger til hjemmelaget foran denne sesongen, men etter ti serierunder står laget med fattige seks poeng og her kan det ligge trenerskifte på gang. 1-1-3 er tallene på hjemmebane.

Atletico Madrid gjorde jobben bort mot Malmø i midtuken, og selv om ikke laget imponerte veldig er det mer enn nok å vinne 2-0 på bortebane i Champions League. Bortsett fra bortetapet mot Valencia (4/10), har seriestarten vært solid (7-2-1) og det gir 23 poeng og 3. plass, ett poeng bak serieleder Real Madrid.

Hjemmelaget har et visst potensial og kan kanskje klare ett poeng mot et hardt matchet Atletico Madrid. UB. 

11. PSG - Marseille
Selv om PSG fortsatt ikke har tapt etter 12 serierunder i fransk Ligue 1, har laget fire poeng opp til serieleder Marseille. Det er fordi hele seks av tolv kamper har endt med poengdeling. Søndag er det muligheter for at Zlatan endelig er tilbake etter langvarig skade.

Marseille leder altså serien med fire poeng, men røk 0-1 i siste bortekamp mot Lyon. Har uansett imponert, men står nå foran sesongens tøffeste bortekamp. 

Det lukter hjemmeseier i Paris, men hjemmelaget har slitt med å avgjøre kampene til sin fordel denne sesongen. HU. 

12. Roma - Torino
Tre strake tap for Roma nå, men to av dem mot verdens beste fotballag Bayern München. Kjente nok 0-7 tapet i hoder og bein når laget røk 0-2 borte for Napoli sist helg.

Torino har også mitt litt av gnisten og røk overraskende 1-2 borte for finske HJK Helsinki torsdag kveld. Skuffet ved kun å klare 0-0 hjemme mot Atalanta sist helg. 1-0-3 på bortebane er ikke veldig imponerende tall. 

Roma kommer garantert tilbake på vinnersporet søndag kveld og dette er nok en av de sikreste kampene på søndagskupongen. H.

96-rekker

1. Bodø/Glimt — Viking H

2. Haugesund — Brann U

3. Molde — Odd HUB

4. Rosenborg — Strømsgodset H

5. Sandnes Ulf — Aalesund UB

6. Sarpsborg 08 — Lillestrøm H

7. Sogndal — Stabæk HU

8. Vålerenga — Start HB

9. Valencia — Athletic Bilbao H

10. Real Sociedad — Atletico Madrid UB

11. Paris Saint-Germain — Marseille HU

12. Roma — Torino H

Klikk her for å levere 96-rekkeren

432-rekker

1. Bodø/Glimt — Viking H

2. Haugesund — Brann HUB

3. Molde — Odd HUB

4. Rosenborg — Strømsgodset H

5. Sandnes Ulf — Aalesund HUB

6. Sarpsborg 08 — Lillestrøm H

7. Sogndal — Stabæk HU

8. Vålerenga — Start HB

9. Valencia — Athletic Bilbao H

10. Real Sociedad — Atletico Madrid UB

11. Paris Saint-Germain — Marseille HU

12. Roma — Torino H

Klikk her for å levere 432-rekkeren


sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus