Foto: Getty Images / All Over Press

Slaget på Alfheim

Det er mye som står på spill når nedrykkstruede Tromsø tar i mot gulljagende Strømsgodset i kveld . Les tippetipset.

Kommersielt

Sportspills meny søndag:
Oddstips 1: Start sikrer plassen
Oddstips 2: Mjøndalen gir seg ikke uten kamp
V4 Jägersro: Galopp til vorspiel

Søndagskupongen fra Norsk Tipping byr på kamper fra innspurten i Tippeligaen, samt oppgjør i Primera Division, Ligue 1 og Serie A.

Bonuspotten er oppe i 4.200.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong.

Les Sportspill på mobilen!

1. Haugesund – Odd
Haugesund har et godt grep rundt bronsemedaljen etter forrige rundes 2-1-seier over Vålerenga på Ullevaal. Når to runder gjenstår har de fire poeng å gå til Molde på fjerdeplassen. Vært noen varierende måneder for rogalendingene; september endte med kun tre poeng på fem kamper (0-3-2), men oktober har vist seg langt mer innbringende med tre strake seiere. Vist seg stødige på hjemmebane, hvor de slo Lillestrøm 3-2 sist og har 9-2-3 totalt. Ugonna Anyora og Geir Ludvig Fevang er uaktuelle.

Odd er uten tap på de fem siste med 3-2-0 og trygt plassert midt på tabellen med sine 37 poeng. Frode Johnsen scoret nok en gang i 2-2-matchen hjemme mot nedrykkstruede Sarpsborg 08 sist, og 39-åringen er Tippeligaens toppscorer med 15 nettkjenninger. Vunnet sine to siste på hjemmefra, mot Vålerenga og Sandnes Ulf, og står med 4-2-8 borte. Niklas Gunnarsson ble utvist sist og soner karantene i dag.

Motivasjonsfaktoren helt klart størst hos Haugesund, som kan sikre seg bronsemedaljen med seier i dag. Vi tror vertene leverer på hjemmebane. H

2. Hønefoss – Sogndal
Hønefoss spilte 0-0 mot Brann borte sist, men hadde sjanser nok til å få med seg alle tre. Misbrukte dermed muligheten til å komme á poeng med Tromsø på kvalikplassen. Ligger fremdeles sist på tabellen med 26 poeng fra 28 kamper. Har vært bedring å se i det siste med 1-3-1 mot sterk motstand, men er like fullt seriens svakeste på hjemmebane med 3-4-7. Toni Kolehmainen og Arnor Adalsteinsson er trolig ute.

Sogndal tok et stort steg mot fornyet kontrakt med 2-1-seieren over Sandnes Ulf sist, og det er kun teorien som kan sende hvittrøyene ned. Er nummer 11 med 33 poeng, og har fem poeng å gå på ned til Tromsø på kvalik. Vært en tung høst for Sogndal, som tapte fem av de seks siste før Sandnes-kampen. Holdt Odd til 0-0 i forrige på bortebane, hvor de har 4-5-5 totalt. Tonny Brochmann er tilbake i trening, men er ikke aktuell i dag. Hannu Patronen er også ute.

Hønefoss har kniven på strupen og kan rykke ned med tap i dag. Kampbildet kan endre seg drastisk ut ifra hvordan tabellnaboene presterer, men vi tror vertene beholder minst ett poeng. HU

Følg dagens kamper live på Nettavisen

3. Rosenborg – Viking
RBK har kommet bakpå i gullkampen etter 0-1-tapet mot Molde sist. Ligger nå tre poeng bak Strømsgodset på topp. Skuffet i sine to siste på Lerkendal, hvor de burde slått både Haugesund og Hønefoss, men sjansesløseri gjorde sitt til at begge endte uavgjort. Kun tapt én kamp på Lerkendal i år, men trønderne har mistet verdifulle poeng i kamper de burde avgjort. Står med 8-5-1 hjemme. Jonas Svensson soner karantene.

Viking gikk på sesongens første hjemmetap når Aalesund kom på besøk sist. Svak kamp av vertene, som dermed rotet bort bronsesjansene. Kun vunnet én av de fem siste (1-2-2) og er nå nummer seks med 43 poeng. Slo Sandnes Ulf på bortebane i mai, men er uten seier hjemmefra på de åtte siste (0-5-3). Har 3-5-6 totalt borte. Eneste skadefravær er venstrebacken Trond Erik Bertelsen.

Rosenborg må vinne for å holde liv i gulldrømmen, men trønderne har rotet bort viktige poeng i det siste og vi velger å gardere. HU

4. Sandnes Ulf – Brann
Sandnes Ulf tok godt med poeng i juli og skaffet seg en liten stund et pusterom fra nedrykksstriden, men etter bortetapet mot Sogndal sist er det nå kun to poeng ned til Sarpsborg under streken. Tapte 2-4 i forrige hjemmekamp mot Odd og har kun slått nevnte Sarpsborg på de åtte siste (1-2-5). Står med 4-4-6 hjemme. Nils Petter Andersen (korsbånd) mister resten av sesongen. Steinthor Thorsteinsson soner karantene.

Brann ble buet av banen etter 0-0 hjemme mot bunnlaget Hønefoss sist. Slo Sogndal hjemme i slutten av august, men er uten seier siden (0-3-3). Tapte forrige bortekamp mot Sarpsborg og er blant seriens svakeste på fremmed gress med 1-3-10 totalt. Kun slått Odd hjemmefra.

Det omvendte oppgjør endte med en knusende 6-1-seier til Brann. Begge sider viser slett form, men motivasjonsfaktoren ligger hos vertene. Vi velger likevel å gardere med tanke på hvordan forrige møte endte. HB

5. Sarpsborg 08—Molde
Sarpsborg lå under to ganger i bortemøtet med Odd sist, men kjempet seg tilbake i kampen og fikk med seg ett poeng. Særpingene befinner seg fremdeles under streken, men med to poeng opp til Sandnes Ulf på sikker plass er laget fremdeles med i kampen om tilværelsen. Viser fremgang med 2-2-1 på de fem siste, og tok en særdeles viktig seier over Brann i forrige hjemmekamp. Står med 6-2-6 på Sarpsborg Stadion. Det er usikkert om Magnus Sylling Olsen rekker kampen.

Aaron Samuel soner karantene.

Molde har levert en strålende høstsesong og etter tre strake seiere har de inntatt fjerdeplassen. Lagde en stork bulk i Rosenborgs gulldrøm med 1-0-seieren over trønderne sist. Har nå vunnet seks av de syv siste (6-1-0) og er sammen med Godset formlaget i serien. Solskjær og co har fremdeles muligheten til å frarøve Haugesund bronseplassen fire poeng opp. Tok en grei 1-0-seier over bunnlaget Hønefoss i forrige bortekamp, og har 4-6-4 totalt borte totalt.

Skjebnekamp for vertene, som har spilt seg opp og kun tapt for Rosenborg på de fem siste. Vi tror likevel ikke at de makter å slå formsterke Molde. UB

6. Start—Lillestrøm
Start har spilt seg kraftig opp i løpet av høstsesongen, og med seier i dag kan plassen sikres. Gikk gjennom september uten poengtap (4-0-0), og gjorde dermed et solid byks på tabellen, men med ett poeng på de tre siste må de igjen holde et øye med nedrykkslagene bak. Skal nevnes at tapene kom mot gullrivalene Rosenborg og Strømsgodset. Leverte en heltemodig innsats mot sistnevnte på bortebane forrige helg, men måtte til slutt vende hjem med 0-1-tap i bagasjen.

Lillestrøm var nære ved å forære Tromsø deres første borteseier i år, men de gule snudde kampen fra 1-2 til 3-2 i løpet av kampens ti siste minutter. Er nummer ni med 36 poeng, og kan best klatre to plasser opp, ellers lite å spille for. Har 3-4-7 borte.

Start har forbedret seg utover høsten og kan nå sikre kontrakten på hjemmebane. Vi tror sørlendingene griper sjansen og tar alle tre mot et Lillestrøm-lag som har lite å spille for. H

7. Tromsø—Strømsgodset
Naturligvis meget kamp for begge sider. Tromsø innehar kvalikplassen med 28 poeng, og er to bak Sandnes Ulf på sikker plass. Tapte sin tiende strake bortekamp etter det raknet mot slutten på Åråsen sist. Gikk motsatt vei i forrige hjemmekamp mot Viking, som bølget frem og tilbake, men gutan viste styrke med en sterk avslutning og vant 4-3. Står med 7-3-4 på Alfheim. Miika Koppinen er skadet og må stå over. Thomas Kind Bendiksen soner karantene.

Strømsgodset skaffet seg en luke på toppen med 1-0-seieren over Start sist. Drammenserne startet kampen nølende, men tok etter hvert over initiativet og fikk til slutt sikret alle tre etter Peter Kovas nok en gang ble matchvinner. Har dermed tre poengs ledelse til RBK. Vunnet sine to siste på tur, mot Sogndal og Aalesund, og har 6-3-5 borte. Keita og Boateng er usikre, mens Sørum og Brenne fortsatt er ute.

Strømsgodset er favoritter i dag, men nedrykkstruede Tromsø kan by på problemer for serielederen. Vertene har vist fremgang etter trenerskiftet, og selv om poengfangsten har vært mager, er gutan alltid en tøff motstander hjemme på Alfheim. HUB

8. Aalesund—Vålerenga
Aalesund var uten seier på de åtte siste, men fikk endelig en trepoenger igjen med borteseieren over Viking forrige helg. Påførte vertene deres første hjemmetap i år. Lå lenge godt an til å kjempe om bronsen, men etter den siste tids svake resultater har de falt ned til femteplassen. Tapte forrige hjemmekamp mot Godset og har kun vunnet én av de syv siste på Color Line Stadion. Står med variable 6-2-6 hjemme. Hugues Wembangomo, Christian Myklebust, Fredrik Ulvestad, Leke James og Tremaine Stewart er ute med skader.

Vålerenga vant 2-1 over Sogndal i forrige bortekamp, men har svake 1-0-4 på de fem siste. Kan i teorien rykke ned, men skal da ha veldig mye marginer imot seg. Har vært en svært skuffende sesong for Enga, som er nummer ti med 33 poeng. Vunnet ni kamper i år, men av lagene på øvre halvdel er kun Brann og Aalesund slått. Står med 4-3-7 borte. Jan Lecjaks og Joachim Thomassen er ute. Joseph Baffo betegnes som usikker.

Aalesund leverte en meget god kamp mot Viking sist, og vi holder vertene som favoritter mot et blekt Enga-lag. H

9. Levante—Granada
Primera Division. 17 poeng fra elleve kamper er status for Levante, som ligger på 7.plassen med 4-5-2 totalt. Spilte 0-0 borte mot Real Betis (18.) i helgen og har godkjente 3-2-1 borte. Var uten seier på hjemmebane før Espanyol (8.) ble slått 3-0 sist. Har 1-3-1 hjemme. Tapet kom mot Real Madrid, etter gjestene scoret to mål på overtid.

Granada greide ikke å hamle opp med sterke Atletico Madrid på torsdag, tapte 1-2 hjemme. Beholdt likevel 14.plassen med 3-2-6 totalt. Står med begredelige 1-0-5 hjemme. Greid seg bedre på bortebane hvor de slo nykommeren Elche sist, og nå har 2-2-1.

Levante er favoritter på hjemmebane, men vi utelukker ikke at Granada kan ta poeng. HU

10. Malaga - Real Betis
Primera Division. Tunge tider for Malaga, som spilte 0-0 borte mot bunnplasserte Real Betis i midtuken. Ble ydmyket av Celta Vigo i forrige hjemmekamp som endte med 0-5-tap, og er nå uten seier på de fem siste (0-2-3). Er nummer femten med 2-4-5 totalt. Tapte fire hjemmekamper i år, men det ser ut til å bli langt flere i år med 2-0-3 hittil.

Svak sesongstart for Real Betis, som ligger tredje sist på tabellen med ni poeng fra 11 kamper. Spilte 0-0 mot Levante på torsdag og har nå 1-1-3 på de fem siste. Tapte hele 0-5 mot Atletico Madrid i forrige bortekamp og har stusslige 0-1-4 hjemmefra. Poenget ble tatt mot Espanyol. Sliter med en lang skadeliste.

Begge sider viser slett form, men vi holder Malaga som knappe favoritter på hjemmebane. HU

11. Lille—Monaco
Ligue 1. Med 1-0-seieren over Nantes borte sist har Lille opparbeidet seg sterke 4-1-0 på de fem siste. Viser solid form altså, men i ligacupen ble det en tidlig exit med 0-1-tap hjemme mot Ligue 2-laget Auxerre på tirsdag. Vunnet sine to siste på hjemmebane med 3-0 over både Evian og Ajaccio, og har 4-0-1 på eget gress. Er nummer tre på tabellen med 7-2-2 totalt.

Monaco slo Lyon 2-1 hjemme sist og behold dermed annenplassen med 7-4-0 totalt. Er tre poeng PSG på topp. Ubeseiret i serien, men røk ut av ligacupen etter onsdagens 0-1-tap mot Reims borte. Skal nevnes at manager Ranieri sendte utpå en meget alternativ førsteellever. Skuffet i forrige bortekamp i serien, som endte 2-2 mot bunnlaget Sochaux. Poengdelingen var deres tredje på rad på bortebane. Har 2-3-0 på fremmed gress.

Stjernegalleriet til Monaco skuffet i forrige bortekamp, og vi tror dagens oppgjør kan vippe begge veier. HB

12. Torino—Roma
Serie A. Torino spilte 3-3 borte mot svakt plasserte Livorno sist, og er nå uten seier på de fem siste (0-3-2). Kun vunnet to av ti kamper så langt og er nummer tolv med elleve poeng. Reddet ett poeng på overtid i forrige hjemmekamp mot Inter som endte 3-3. Står med 1-3-1 hjemme. Vertene sliter med skader på Jean-Francois Gillet, Matteo Brighi, Cesare Bovo og Marcelo Larrondo. Giuseppe Vives soner karantene. Alexander Farnerud og Guillermo Rodriguez er usikre.

Brennheite Roma fortsatte seiersmarsjen med 1-0-seieren hjemme over tabelljumbo Chievo sist. Roma stanget lenge mot meget defensive gjester, men til slutt fikk de et velfortjent mål. Serielederen har dermed vunnet samtlige av sesongens ti første kamper og har suverene 24-1 i målforskjell. Francesco Totti og Mattia Destro er ute med skader. Leandro Castan soner karantene. Gervinho betegnes som usikker.

Før eller siden vil selvsagt Roma tape poeng, men med formen de viser blir serielederen favoritter i dag også. B

96-rekker
1. Haugesund – Odd H

2. Hønefoss – Sogndal HU

3. Rosenborg – Viking HU

4. Sandnes Ulf – Brann HB

5. Sarpsborg 08—Molde UB

6. Start—Lillestrøm H

7. Tromsø—Strømsgodset HUB

8. Aalesund—Vålerenga H

9. Levante—Granada H

10. Malaga - Real Betis HU

11. Lille—Monaco B

12. Torino—Roma B

Klikk her for å levere dette spillet på nett
Klikk her for å levere dette spillet på mobilen

384-rekker
1. Haugesund – Odd H

2. Hønefoss – Sogndal HU

3. Rosenborg – Viking HU

4. Sandnes Ulf – Brann HB

5. Sarpsborg 08—Molde UB

6. Start—Lillestrøm H

7. Tromsø—Strømsgodset HUB

8. Aalesund—Vålerenga H

9. Levante—Granada HU

10. Malaga - Real Betis HU

11. Lille—Monaco HB

12. Torino—Roma B

Klikk her for å levere dette spillet på nett
Klikk her for å levere dette spillet på mobilen

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus