Portugal er en av de store favorittene på tippekupongen som vi garderer i håp om store premier.
Portugal er en av de store favorittene på tippekupongen som vi garderer i håp om store premier. Foto: Jens Noergaard Larsen (Afp)

Slik skal vi få 12 rette på en fredag

Vi spiller tøft og garderer to kjempefavoritter.

Kommersielt

Øvrige tips fra Sportspill fredag:
Dagens dobbel:
Tidenes badeseier for Tyskland
Oddstips:
   Barnsley er på vei opp
V64 Bergsøker:   Spennende spillomgang
V65 Biri:  Kvikstads tøffe dame moser alt
V75 Jarlsberg: Fest med Soho og Silje
V5 Jarlsberg lørdag:
Siljer jakter 26. strake

Fredagens tippekupong består av seks EM-kvalifiseringskamper, to privatlandskamper, to matcher fra League One, én fra League Two, ett oppgjør fra belgisk andredivisjon og én kamp fra dansk 1. divisjon.

Det er tre megafavoritter på kupongen (Hellas, Portugal og Frankrike med henholdsvis 86, 85 og 83 prosent av kryssene på folkerekka).

Hvis vi ikke garderer minst én (helst to) av dise kampene, har vi ikke mulighet til å vinne annet enn vekslepenger. Derfor har vi tatt med et ekstra tegn i kamp fem og åtte.

1. Skottland – Irland
Skottland har fått en skikkelig opptur med landslagssjef Gordon Strachan. Tok et sterkt poeng i Polen sist og spilte også imponerende godt i 1-2-tapet for Tyskland i runde én. Har ellers slått Georgia 1-0 og ligger på tredjeplass i gruppe D.

Derby-spilleren Craig Bryson, Stoke-forsvareren Phil Bardsley, Crystal Palaces midtbanespiller James McArthur og Hearts-forsvareren Callum Paterson har meldt forfall til kampen.

Irland har fått en pangstart på kvalifiseringen, med uavgjort borte mot Tyskland sist, storseier over Gibraltar og 2-1-seier borte mot Georgia. Topper dermed gruppen sammen med Polen.

Mannskapsmessig er Irland sterkere enn mot Tyskland, ettersom nøkkelspillerne Seamus Coleman og James McCarthy var ute med skader. I tillegg er Darron Gibson og Shane Long i bedre form enn på det tidspunktet.

McCarthy er fortsatt ikke hundre prosent, men utsiktene for at Evertons midtbanespiller rekker kampen, er brukbare. QPR-spissen Kevin Doyle og Sheffield Wednesday-keeperen Kieran Westwood har trukket seg fra troppen.

Skottland har allerede unnagjort de to verste bortekampene i kvalifiseringen, og nå gjelder det å levere like godt på hjemmebane. Irland er imidlertid en tøff motstander, og vi garderer dette oppgjøret.

Vi holder Skottland som ørliten favoritt grunnet hjemmefordelen, men garderer helt ut. HUB.

2. Hellas – Færøyene
Claudio Ranieri har fått en meget trøblete start som landslagssjef for Hellas, og laget har kun tatt ett poeng så langt i gruppe F. Forrige runde ble det 0-2 hjemme for Nord-Irland, mens den andre hjemmekampen endte med 0-1-tap for Romania. Lagets eneste poeng ble tatt borte mot Finland.

Ranieri har valgt å vrake Giorgios Samaras og et par andre etablerte spillere og erstattet dem med en del potensielle debutanter.

Færøyene har står med null poeng og kun ett mål etter møtene med Nord-Irland, Finland og Ungarn og ligger sist i gruppen.

Lagene har ikke møtt hverandre siden EM-kvaliken for 20 år siden. Da vant Hellas 5-0 og 5-1.

Hadde kampen vært spilt på Færøyene, hadde det fristet med en gardering, men vi ser ikke for oss at Hellas er i stand til å rote bort poeng i en så viktig hjemmekamp. H.

3. Romania - Nord-Irland
Flott start på kvalifiseringen for Romania, som står med sju poeng etter å ha slått Hellas og Finland på bortebane og spilt uavgjort mot Ungarn. Ligger dermed m på andreplass, tre poeng over Finland og Ungarn.

Kaptein Ciprian Marica, Watford-midtstopperen Gabriel Tamas og Steaua-spissen Raul Rusescu er ute med skader.

Nord-Irland har imponert enda mer enn Romania i de tre første kampene og står med full pott etter bortekampene mot Hellas og Ungarn og hjemmekampen mot Færøyene. Full pott og 6-1 i målforskjell gjør at nordirene innehar førsteplassen i gruppen.

Kaptein Steven Davis har trukket seg fra troppen etter å ha skadet seg i Southamptons kamp mot Leicester. Det svekker midtbanen kraftig og er dårlig nytt for landslagssjef Michael O'Neill.

Fra før er den offensive kraften Jamie Ward, Liverpool-eide Ryan McLaughlin, og Premier League-trioen Jonny Evans, Shane Ferguson og Alex Bruce ute. Brighton-forsvareren Aaron Hughes betegnes som tvilsom.

Med så mange skader på sentrale spillere, er det mest gråstein igjen i den nordirske troppen. Romania er regnet som det beste laget i gruppen og blir vår favoritt her. H.

4. Ungarn – Finland
Ungarn startet med hjemmetap for overraskelsen Nord-Irland og har fulgt opp med fine 1-1 borte mot Romania og 1-0 borte mot Færøyene.

Den tidligere Middlesbrough-midtbanespilleren Jozsef Varga, tidligere Brann-spiller Zsolt Korcsmar og Sion-midtstopperen Vilmos Vanczak er ute med skader.

Finland tok en oppskriftsmessig borteseier over Færøyene første runde og fulgte opp med 1-1 hjemme mot Hellas. Tapte 0-2 hjemme mot Romania sist, noe som innebærer at finnene ligger likt med Ungarn på tredjeplass før kveldens kamp.

Kaiserslautern-midtbanespilleren Alexander Ring er ute med skade.

En eventuell vinner i kveld vil ligge godt an i jakten på de tre øverste plassene, mens en taper fort kan bli passert av Hellas og ligge nest sist etter fire runder.

Ungarn har langt mer stolte fotballtradisjoner enn Finland og var tidligere et fryktet hjemmelag. Magefølelsen sier hjemmeseier. H.

(Dersom du ønsker en "sikrere" kupong, bør U med her).

5. Portugal – Armenia
Det er bare fem lag i gruppe I, og disse to lagene har i likhet med Serbia bare spilt tre kamper. Lederlagene Danmark og Albania har begge spilt tre.

Portugal åpnet med et pinlig tap hjemme for Albania, men slo tilbake med en sterk seier i København forrige runde. Avgjørelsen kom hele fire minutter på overtid og ble satt inn på straffe av Ronaldo.

Skademessig ser det greit ut.

Armenia tapte borte mot Danmark første runde og spilte 1-1 hjemme mot Serbia neste kamp. Ligger dermed sist sammen med Serbia.

Spartak Moskva-kantspilleren Aras Özbiliz er ute med skade. Men landets stjernespiller Henrikh Mkhitaryan og den habile spissen Yura Movsisyan er tilgjengelige igjen.

Portugal er med rette stor favoritt her, men laget har rotet fælt mot antatt enkle motstandere i flere gruppespill de siste årene. Med angrepsduoen Mkhitaryan og Movsisyan på plass er også Armenia forsterket.

Folkerekka viser at 85 prosent av kryssene er satt på H, og da frister det med en gardering. HU.

6. Serbia – Danmark
Serbia åpnet med 1-1 borte mot Armenia, mens lagets andre kamp mot Albania endte med skandale.

Hatoppgjøret bl e stoppet like før pause etter at det brøt ut håndgemeng mellom flere av spillerne fra de to lagene. I etterkant tilkjente UEFA Serbia en 3-0-seier, men laget ble samtidig trukket tre poeng. I tillegg må kveldens kamp og den neste hjemmekampen spilles for tomme tribuner.

Lazios kantspiller Dusan Basta er ut med skade, og City-forsvareren Aleksandar Kolarov er tvilsom

Det har vært mye action på tampen av kampene i Danmarks tre oppgjør så langt. Først ble det en sen opphenting i 2-1-seieren over Armenia, før Lasse Vibe sikret ett poeng borte mot Albania. Sist runde var det imidlertid Portugal som avgjorde på tampen, da Ronaldo sikret tre poeng på straffe fire minutter på overtid.

Kaptein Daniel Agger har pådratt seg enn lyskestrekk og mister kveldens kamp. I tillegg er Ajax-vingen Lasse Schöne skadet. Et annet problem for landslagssjef Morten Olsen er at playmaker Christian Eriksen har vært i dårlig form for Tottenham i høst.

Serbia er vår favoritt, men vi kan ikke utelukke Danmark helt. HU.

7. USA – Colombia
Oppgjøret spilles i London.

Begge disse gjorde en god innsats i VM, med henholdsvis åttedelsfinale og kvartfinale. USA har siden slått Tsjekkia på bortebane og spilt uavgjort mot Ecuador og Honduras hjemme.

Landslagssjef Jürgen Klinsmann har tatt ut en tropp som er en blanding av unge talenter og etablerte veteraner. Det er ventet at tyskeren stiller et erfarent lag i kveld, men at flere unge får sjansen mot Irland om fire dager.

Aron Johannsson, Terrence Boyd og Danny Williams er ute med skader.

Colombia fikk ikke revansje for tapte for Brasil da lagene møttes i september, men tapte 1-0. Har siden slått El Salvador og Canada i privatkamper.

Manchester United-spissen Radamel Falcao er ute med skade, men laget klarte seg bra uten ham i VM.

Colombia på sitt beste er nok et hakk bedre enn USA, men det er vanskelig å vite hvor motiverte lagene er i kveld. Og USA har et landslag som slår til når man minst aner det. HUB.

(Legg merke til at folkerekka viser 40-30-30, mens Colombia er nokså klar favoritt på langoddsen. Dette skyldes nok at mange som har tippet tror at kampen spilles i USA. Slikt sett kunne det ha vært smart å sette ren B eller UB.)

8. Frankrike – Albania
Frankrike er som kjent vert for EM om to år og trenger derfor ikke å kvalifisere seg for mesterskapet. Har fulgt opp den gode VM-innsatsen (tap for Tyskland i kvartfinalen) og har slått Spania, Portugal og Armenia og spilt uavgjort borte mot Serbia i treningskamper i høst.

Blaise Matuidi, Loic Perrin, Eliaquim Mangala og Benoit Tremoulina er ute med skader, noe som betyr at kun ti av spillerne som var med til Brasil er med i dagens tropp.

Albania er i full gang med EM-kvalifiseringen, men skal ikke i aksjon før i mars ettersom gruppe I bare har fem lag. Har åpnet med en sterk borteseier over Portugal og uavgjort mot Danmark, mens laget ble idømt null poeng av UEFA i skandalekampen mot Serbia sist.

Frankrike har imponert stort på hjemmebane de siste årene og er med rette stor favoritt i kveld. Det kan imidlertid bli en del eksperimentering med laget, og Albania skal ikke undervurderes. Med tanke på at 83 prosent av kryssene på folkerekka er satt på H, frister det med en gardering. HU.

9. Barnsley – Colchester
Barnsley tok en mege sterkt borteseier over brukbare Sheffield United forrige serierunde og klatret vekk fra nedrykkssumpa i League One. Slo til med 5-0-seier over det gode League Two-laget Burton i FA-cupen lørdag.

Laget er blitt forsterket med en del lånespillere i høst, og navn som Ryan Williams og Marcello Trotta (Fulham), Peter Ramage (Crystal Palace) og Devante Cole (Manchester City) har gjort kampene om plassene betydelig tøffere.

Rutinerte Ramage er på sitt andre låneopphold i Barnsley og har bidratt sterkt til at forsvarsspillet har forbedret seg betraktelig de siste ukene. På topp har unggutten Cole, som har fått to lanskamper for England U19 i år, gjort sine saker meget bra.

Laget har ingen skadeproblemer av betydning, men Paul Digby og nevnte Williams og Trotta er på landslagsoppdrag.

Colchester vant også i FA-cupen i helgen, men det var mot det lille Conference North-laget Gosport. Tapte hjemme for Port Vale forrige seriekamp og ligger utsatt til på 18. plass.

Har gjort det ok på bortebane i høst (2-3-3), men det er bare blitt to poeng på de tre siste på fremmed gress.

Colchester har hentet Ipswich-spilleren Elliot Hewitt tilbake på lån og midtstopperener med i kveldens tropp. Samtidig er den 18 år gamle West Ham-forsvareren Jamie Harney blitt leid inn.

Barnsley er klart forsterket, har imponert i sine to siste kamper og er på vei oppover på tabellen etter en tung start på tilværelsen i League One.

Colchester hadde en svak fjorårssesong på dette nivået og ser ut til å kjempe i bunnen også i år.

Vi gambler på at H holder.

10. Cambridge – Northampton
Cambridge var sist i aksjon lørdag, da det ble 1-0-seier over det brukbare League One-laget Fleetwood i FA-cupen. Bortelaget fikk en spiller utvist i det 73. minutt, men det var uansett en sterk seier av Cambridge.

I League Two ligger laget på 14. plass etter 2-0-tapet for opprykksjagende Bury forrige runde. Hadde 3-1-1 på de fem før det, så formen er ikke så aller verst. Det skiller for øvrig bare fire poeng opp til playoffplass i denne jevne ligaen.

Spissen Tom Elliott (23 seriemål på 56 kamper) sliter med et kne og er usikker til kveldens kamp. Adam Cunnington er derfor kalt tilbake fra sitt låneopphold i Bristol Rovers.

Northampton har i likhet med Cambridge tatt 21 poeng på 16 kamper, men er bak på dårligere målforskjell. Lagets to siste kamper har vært spilt i cuper (0-2-tap for Leyton i Football League Trophy tirsdag og 0-0 mot Rochdale i FA-cupen lørdag).

Lagets siste seriekamp endte med 2-0-seier over AFC Wimbledon. Stod med fire strake tap før det.

Midtstopperen Ryan Cresswell (to seriemål) og midtbanespilleren John-Joe O’Toole pådro seg smeller mot Leyton, men er meldt klare til i kveld. Midtbanemannen Lawson D’Ath (to seriemål) er fortsatt ut, mens forsvareren Gregor Robertson er høyst tvilsom. Spissen David Moyo er på landslagsoppdrag, mens fire andre spillere er ute med skade.

Dette kan fort bli et jevnt oppgjør. HU.

11. Dessel – Mons
Belgisk andredivisjon er ikke vår spesialitet, men i dette oppgjøret er det åpenbart at Dessel er et bunnlag i elendig form. På de siste sju seriekampene er det blitt seks tap. Lagets eneste seier i denne perioden var mot jumboen Geel.

Bunntrioen Geel, Woluwe-Zaventem, og Dessel har alle tatt ti poeng på 15 matcher.

Mons fikk en tung start på sesongen etter nedrykket fra øverste divisjon, men formen er klart stigende. Sjuendeplass, 24 poeng og 24-13 i målforskjell er fasiten etter 15 runder.

Mons hadde tre spillere ute med sykdom og smeller tidligere i uken, men det ser ut til at alle blir klare. Dermed er det bare to litt perifere spillere som befinner seg på skadelisten.

Dessel har bare tatt ett poeng på sine sju hjemmekamper i høst, mens Mons står med 3-2-0 på sine siste fem bortekamper.

Hvis Mons skal tilbake til belgiske toppfotball, er dette en kamp laget er nødt til å vinne. B.

12. Skive - Roskilde
Skive var suveren i andredivisjon avdeling vest forrige sesong og har klart seg bra etter opprykket. Formen er imidlertid ikke like god som tidligere i høst, og det midtjyske laget ligger for tiden på sjetteplass med 19 poeng på 16 kamper.

Hjemmelaget har store defensive problemer i kveld. Keeper Mathias Rosenørnskadet seg i 0-1-tapet for Køge sist og er trolig ute i kveld. Dermed kommer førstekeeper Daniel Krog inn, men han mangler kampform etter langvarig skade. De faste midtstopperne Mads Eriksen og Jesper Nielsen er ute med karantene.

Roskilde tok en enda mer suveren seier i andredivisjon avdeling øst forrige sesong, men har ikke klart opprykket like godt som Skive. Ligger sist med 13 poeng. Målforskjellen er imidlertid såpass god som 19-24 (langt bedre enn de andre bunnlagene), og laget har hatt en del marginer imot så langt.

Spissen Lars Brøgger (seks mål i høst) er ute med karantene.

Skive har hatt et godt tak på dagens motstander de siste sesongene og vant 3-2 da lagene møttes i Roskilde i august.

Skive har bare tapt én av sju hjemmekamper så langt, men Roskilde har tatt 9 av 13 poeng på fremmed gress og bare tapt tre bortekamper.

Roskilde hadde en strålende fjorsesong, og laget er nok noe bedre enn tabellsituasjonen tilsier. Samtidig er Skive kraftig svekket bakover. Vi tror på en åpen og målrik match. HUB.

432-rekker:
1. Skottland – Irland HUB

2. Hellas – Færøyene H

3. Romania - Nord-Irland H

4. Ungarn – Finland H

5. Portugal – Armenia HU

6. Serbia – Danmark HU

7. USA – Colombia HUB

8. Frankrike – Albania HU

9. Barnsley – Colchester H

10. Cambridge – Northampton HU

11. Dessel – Mons B

12. Skive - Roskilde HUB

Klikk her for å levere 432-rekken.

96-rekker:
1. Skottland – Irland HUB

2. Hellas – Færøyene H

3. Romania - Nord-Irland H

4. Ungarn – Finland H

5. Portugal – Armenia HU

6. Serbia – Danmark H

7. USA – Colombia UB

8. Frankrike – Albania HU

9. Barnsley – Colchester H

10. Cambridge – Northampton HU

11. Dessel – Mons B

12. Skive - Roskilde HB

Klikk her for å levere 96-rekken.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør