Foto: AFP/Scanpix

Tippeligaspilleren som erobret verden

Over én million har sett 26-åringen i aksjon. Vet du hvem han er?

Kommersielt

TIPPELIGATIPSET:
15.PLASS: SANDNES ULF:

I løpet av noen uker har Steinthor Thorsteinsson blitt et fenomen på internett. På nettstedet You Tube har en video av islendingen blitt vist over én million ganger.

Den nevnte videoen er hentet fra en landskamp mellom Japan og Island. Kanskje ikke et oppgjør som får folk til å gå fra konseptene, men det gjorde de på grunn av Thorsteinsson.

Islendingen har nemlig en helt spesiell innkastvariant på repertoaret. Herligheten involverer en salto og ser meget spektakulært ut. Japanerne lot seg selvfølgelig fascinere av innkastet.

26-åringen fikk vanvittig mye oppmerksomhet i etterkant av kampen og videoen har altså gått sin seiersgang både på You Tube, diverse fotballnettsteder og på fjernsyn verden over.

- Får se det i Tippeligaen
Det kanskje ikke alle vet, er at Thorsteinsson blir å finne i Tippeligaen denne sesongen. Innkastkongen har nemlig spilt for nyopprykkede Sandnes Ulf siden mars i fjor.

- Det er hyggelig å få så mye oppmerksomhet på grunn av dette. Jeg er vel ikke en fyr som vanligvis havner i rampelyset, sier den 26 år gamle Sandnes Ulf-spilleren til Nettavisen.

- Det var gøy å lykkes med disse kastene i Japan. Jeg var veldig glad for all den responsen jeg fikk for dette. Det var jo litt grunnen til at jeg gjorde det, forteller islendingen.

Thorsteinsson kan også love at vi får se den spektakulære innkastvarianten i Tippeligaen denne sesongen. Kanskje allerede i klubbens toppdivisjonsdebut mot Viking 26. mars.

- Ja, dere får nok se det i Tippeligaen også. Vi trente ikke så mye på å bruke det i fjor, men i én kamp scoret vi to mål ved å bruke denne teknikken, forteller Sandnes Ulf-spilleren.

- Hvor langt kan du kaste?

- Det er nesten som en corner. Jeg kan nok kaste ballen rundt 40 meter. Nå har vi også en til på laget, Fredrik Thorsteinsbø, som er i ferd med å få til disse kastene, sier Thorsteinsson.

- Så kanskje det blir lange innkast fra begge sider etter hvert? Steffen Haugland prøver også å få det til, men har ikke helt fått det til ennå. Men kanskje han også kan lære seg dette.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Plukket det opp på Island
26-åringen forteller at han plukket opp innkastvarianten hjemme på Island. Han så den bli utført under en kjendiskamp på sagaøya. Senere så han den også i en 4. divisjonskamp.

- Jeg så de scoret ved hjelp av denne teknikken og da bestemte jeg meg for at jeg også ville prøve den i kamp. Jeg synes ikke det er så vanskelig å utføre innkastet, sier han.

- De første gangene jeg gjorde det, så ble jeg fort sliten. Men etter hvert har jeg blitt mye bedre til det og nå tar det ikke så mye på. Nå vet jeg hvordan det skal gjøres riktig.

Sandnes Ulf rykket noe sensasjonelt opp fra Adeccoligaen forrige sesong. Denne sesongen blir klubbens første noensinne i Tippeligaen og oppkjøringen har vært lovende.

I løpet av sju treningskamper har laget satt inn hele 30 mål - blant annet slo de tippeligarival Sogndal med hele 8-0 nylig - og slikt hjelper selvfølgelig på selvtilliten til spillerne.

- Vi er alle motivert og sesongoppkjøringen har selvfølgelig gitt oss selvtillit. Men det er ingen på laget som jubler ennå. Når alt kommer til alt teller oppkjøringen ingenting, sier islendingen.

- Når sesongen starter er det den vi må ha fult fokus på. Ikke det vi har gjort tidligere i år. Dette er læring for oss. Vi må fortsette å gjøre det vi kan bra, men vi vet at det ikke blir lett.

- Et lag uten stjerner
Sandnes Ulf-trener Asle Andersen har tidligere uttalt til Nettavisen at klubbens spillestil er basert på en tydelig definert offensiv og defensiv struktur. Thorsteinsson trives godt med det.

- Jeg liker å spille for Sandnes Ulf. Treneren kjenner til styrkene mine som spiller og bruker meg riktig. Han er en type som får maksimalt ut av alle på laget, sier han.

- Vi er et offensivt lag, men er gode i forsvar også. Forrige sesong spilte vi bra, men tapte fem av de seks første kampene. Det var uheldig. Etter det vant vi 12 av de neste 13 kampene.

Han forteller at spillerne har stor tro på det de driver med og at troppen er veldig sammensveiset. Islendingen tror dette samholdet vil bli svært viktig utover i tippeligasesongen.

- Alle spillerne har god moral og vi lærer av hverandre. De fleste lag har stjerner, eller folk som tror de er stjerner, men hos oss er ingen større enn laget. Det tror jeg er viktig for klubben.

- Jeg håper vi kan score mange mål, flere enn motstanderlaget. Scorer vi ett mål mer enn motstanderen er jeg fornøyd. Det har vært bra for oss å score så mye i oppkjøringen, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vår analyse av Sandnes Ulf
Før Sandnes Ulf i 2011 ble nummer to i Adeccoligaen og rykket opp hadde klubben kjørt heisen mellom første- og andredivisjon noen år. Slik sett kom opprykket svært overraskende.

Klubben har naturlig nok ikke ressurser til å hente spillere fra øverste hylle og med den urutinerte spillertroppen trener Asle Andersen har til rådighet kan det fort bli en lang og tøff sesong.

Mannen som har ledet laget siden 2006 er helt nødt til å få det beste ut av sine disipler og utnytte de styrkene han faktisk har i laget til fulle. Som for eksempel innkastene til Thorsteinsson.

Klubben har beholdt de fleste sentrale brikkene fra opprykkssesongen og hentet inn noen nye spennende navn, men vil trolig savne toppscorer Morten Eriksen. Han la opp i vinter. Manglende rutine i troppen kan også være et minus.

Gilles Ondo, Bjørnar Holmvik, Avni Pepa og Andreas Ulland Andersen er nyervervelser med tippeligaerfaring og det blir viktig at disse spillerne finner seg fort til rette og lykkes på banen.

I fjor framsto Sandnes Ulf som et lag med en tydelig defensiv spillestil, men det ble likevel 32 baklengs på 30 kamper. Klubben bør derfor helst bedre forsvarsspillet noen hakk i 2012.

Når det gjelder det offensive blir det viktig å utnytte muligheten når motstanderen er i ubalanse. Raskt spill i lengderetning har vært et varemerke for Sandnes Ulf under Andersens ledelse og dette blir viktig for også å lykkes offensivt i Tippeligaen. Forrige sesong scoret laget 58 mål på 34 kamper.

At laget har scoret 30 mål på sju kamper i sesongoppkjøringen må sees på som lovende. Det skal imidlertid nevnes at klubben ikke har møtt motstand av topp kaliber i kampene.

Sandnes Ulf 2012:
+ Lave forventninger til laget. Kan senke skuldrene.
+ Har beholdt kjernen i troppen fra forrige sesong. Kontinuitet er viktig.
+ Et konsekvent spillesystem som spillerne kjenner og en dyktig trener.

- Har mistet toppscorer Morten Eriksen.
- Kan ikke måle seg med de beste ressursmessig.
- Uerfaren tropp. Flere har aldri prestert på tippeliganivå tidligere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Se opp for: Anel Raskaj
Anel Raskaj ble hentet til Sandens Ulf i vinter. 22-åringen fra Kosovo kom fra svenske Halmstad der han hadde spilt siden 2007. Han trives best i en midtbaneposisjon.

Raskaj har tre landskamper for den delvis anerkjente republikken Kosovo og var også en periode aktuell for det svenske U21-landslaget, men fikk ikke tillatelse til spill av FIFA.

22-åringen signerte en ettårskontrakt med Sandnes Ulf i januar 2012. Han blir sett på som en «litt annerledes» spillertype og kan gjøre en forskjell i det som trolig blir en tøff sesong.

Raskaj har tidligere blitt sammenlignet med superstjerner som Zinedine Zidane og Francesc Fabregas. Det var tidligere trener Janne Andersson som kom med dette utspillet.

Samme mann hevdet også at midtbanespilleren hadde større talent enn både Fredrik Ljungberg og Nicklas Alexandersson (begge tidligere Halmstad-spillere).

Om Raskaj er i nærheten av så god som det han omtales å være, gjenstår å se. Men den unge midtbanespilleren er i det minste en spiller å se opp for i Tippeligaen 2012.

Nettavisens tips: 15.-plass

Steinthor Thorsteinsson om tipset:
- På papiret er vi et ubeskrevet blad. Vi har aldri vært i Tippeligaen og alle tror vi rykker ned. Men forhåpentligvis kan vi gjøre det bedre. Jeg tror vi kan gjøre det bedre, sier islendingen.

- Vi er avhengige av en god start og at alle er fornøyd. Alle venter, ikke oss i Sandnes, men alle andre, venter at vi skal rykke ned. Men det er en del av spillet, fortsetter han.

- Det at alle tror vi skal rykke ned påvirker meg ikke i det hele tatt. Det gjør meg heller mer sulten på å vise at vi kan. Vi har noe å bevise og jeg håper vi klarer det, sier han om tipset.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus