Mkhitaryan og Lahm i heftig duell.
Mkhitaryan og Lahm i heftig duell. Foto: Christof Stache (Afp)

Vidåpen finale mellom de tyske gigantene

Det er lite som skiller Bayern og Dortmund i dagens cupfinale. Den er blant høydepunktene på en ellers franskdominert tippekupong.

Kommersielt

Sportspills øvrige 17 mai-tips:

Dagens tippekupong:

Dagens dobbel:Barcelona blir seriemester!
Dagens singel:
Arsenal på desperat titteljakt
Dagens langskudd: Celta fortsetter å imponere
V75 Gävle:
58 millioner i potten på nasjonaldagen
V65 og V5 Øvrevoll:
Glitrende sport på Øvrevoll 17. mai


Det er alt fra cupfinaler til Ligue 1 på dagens langoddsprogram.

To høyst spennende finaler i henholdsvis FA-cupen og den tyske cupen er to av godbitene denne 17. mai-dagen. Ellers er det Ligue 1 som preger dagens noe ukonvensjonelle lørdagskupong.

Merk spillstopp denne jubeldagen: Kl. 17.55!

1, Arsenal – Hull City
Begge lag har de siste ukene hatt dagens FA cup-finale som eneste fokus. Det har likevel slått ut forskjellig på lagene. Arsenal har, selv med en del rullering i mannskapet i det siste, fem strake seire i ligaen. Hull derimot, har sett både uinspirerte og matleie ut etter at Premier League-kontrakten ble sikret, og står med 0-1-4 på de siste fem.

Begge managerne kan stille med et tilnærmet toppet mannskap. Spesielt Arsenal kan glede seg over å ha fått Aaron Ramsey tilbake i toppform. Ellers er også Jack Wilshere tilbake i troppen etter lengre skade. Hull på sin side har viktige Allan McGregor klar igjen i mål, etter at han fikk 90 gode minutter mot Everton sist helg.

Arsenal måtte igjennom en straffesparkkonkurranse mot Uwe Röslers Wigan for å komme til dagens finalen. I den kampen imponerte de ingen, men i Premier League har laget overbevist.

Hull kan som sagt vise til en begredelig formutvikling, og kom seg også bare med et nødskrik til denne finalen, selv om de til slutt vant komfortabelt 5-3 over League One-laget Sheffield United. For snaut en måned siden møttes for øvrig lagene på KC Stadium. Da vant bortelaget 3-0, selv om resultatet kanskje var noe flatterende.

Selv om dette er en finale, og kampens spilles på nøytral grunn, skal dette være en kjempemulighet for Arsenal og ta sin første tittel siden 2005. Klokkeklar H

2, Dortmund – Bayern München
Kveldens andre godbit er DFB cup-finalen mellom de tyske gigantene Dortmund og Bayern München. Kampen spilles på nøytral grunn på Olympiastadion i Berlin.

Begge lagene har hatt en relativt overkommelige vei til dagens finale, og spesielt Bayern har høvlet over motstanden som har kommet deres vei. I semifinalen var det stakkars Kaiserslautern som fikk unngjelde, og Bayern ga seg ikke før det stod hele 5-1.

Bayern München har i mange uker allerede vært seriemester denne sesongen, noe som bortsett fra en liten periode i april ikke har påvirket laget nevneverdig. Står med fire strake seiere, og Pep Guardiola har bevisst rullert mye på mannskapet. Selv om laget noe overraskende ble for svake over to kamper mot Real Madrid i Champions League, har laget fortsatt med å spille på et høyt nivå i hjemlig liga.

Dortmund-maskineriet har også vært svært imponerende den siste tiden, i takt med at flere og flere spillere har kommet tilbake fra skade. Viktige Neven Subotic i midtforsvaret ser likevel ikke ut til å bli klar.

Verdt å merke seg at de gule og svarte slo dagens motstander hele 3-0 på Allianz Arena for en drøy måned siden. Her blir det jevnt, og ingen kryss på kupongen vil overraske. HUB

3, Paris Saint Germain – Montpellier
Siste serierunde i Frankrike. Paris Saint Germain har hele sesongen vært det klart sterkeste laget i Ligue 1, og ble dermed rettferdige seriemestere allerede for ti dager siden. Da fikk dagens hjemmelag den gledelige beskjeden allerede i garderoben før hjemmekampen mot Rennes. En kamp de for øvrig tapte.

Laurent Blanc var tydelig forbannet over den slappe innsatsen, noe som resulterte i en sterk borteseier mot tredjeplasserte Lille tre dager senere.

Montpellier har fornyet kontrakten sin i Ligue 1, men bare med et nødskrik. Viste dårlig innsats sist mot overraskelseslaget Bastia, og laget er nok glad for at en sørgelig sesong snart er over.

Undertegnende tror Laurent Blancs mannskap, med en spillesugen Zlatan Ibrahimovic i spissen, ønsker å avslutte med stil foran egne fans. H.

4, Monaco – Girondins Bordeaux
To lag som ikke har mye å spille om i kveldens kamp, annet en æren. Hjemmelaget holdt nesten PSG inn til døren, men et feilskjær mot lille Guingamp i forrige hjemmekamp ga rivalen ligatittelen. Ønsker nok å revansjere seg her, og formen generelt er upåklagelig for den gamle storheten. Står med 5-1-0 på de siste seks.

Bordeaux imponerte stort i starten av sesongen, men har mot slutten dabbet litt av. Mye på grunn av for mange uavgjortkamper. Vil med seier her faktisk ende på like mange poeng og på samme plass som forrige sesong.

Har bare tre seiere borte denne sesongen, men tar ofte med seg poeng, også mot de sterkere lagene.

På papiret er laget fra fyrsteriket solide favoritter, men ikke utenkelig at bortelaget kan tilrøve med seg ett poeng tilbake til vindistriktet. HU

5, Marseille – Guingamp
Marseille har skuffet stor denne sesongen, og har overhode ikke klart å gjenskape andreplassen fra sist sesong. Laget ligger på en sjette plass i Ligue 1, og i Champions League fikk de ikke med seg et eneste poeng fra gruppespillet.

Vil med seier i denne fortsatt ha en liten mulighet for den siste playoff-plassen til Europa League neste sesong. Har sviktet stort på hjemmebane denne sesongen, og står med mediokre 9-3-6 så langt. Er dog ubeseiret borte og hjemme de siste syv kampene. 3-4-0.

Nyopprykkede Guingamp har vært et friskt pust denne sesongen, og vant mot alle odds den franske cupen for to uker siden. Først med en svært sterk 3-1 hjemme mot Monaco i semifinalen, før Rennes ble slått 2-0 i finalen.

Med den seieren fikk laget fra nord-vest Frankrike også en liten oppsving i hjemlig liga, noe som gjør at laget også kommer til å spille i Ligue 1 også neste sesong. Er ubeseiret på de siste tre kampene.

Sliter med å avskrive bortelaget helt i kveldens kamp, og Jocelyn Gourvennecs menn kan fort klare poeng i Marseille. HU

6, SC Bastia – Nantes
Bastia kan gå inn i sommerpausen med en god følelse. Laget har for lengst fornyet sin eksistens i ligaen, og ser ut til å forbedre fjorårets tolvteplass. Kan klatre opp til en habil åttendeplass med seier i denne. På hjemmebane i år har laget vært svært imponerende, og få lag har dratt fra Korsika med tre poeng i bagasjen. 11-3-4.

Nantes kan også se tilbake på en minnerik sesong. Laget som ble spådd en tøff kamp for tilværelsen i Ligue 1 denne sesongen, har imponert stort, og befinner seg midt på tabellen.

To lag som kan sleppe ned skuldrene, og glede seg til en ny sesong i Frankrikes øverste divisjon. Hjemmeseier er klart nærmest, men på grunn av at ingen av lagene har noe å spille for, er U-faren til stede. H

7, Lorient – Lille
Lorient har hatt en sterk sesongavslutning, og er ubeseiret på de siste syv kampene. 3-4-0. Har dermed klatret opp til en åttendeplass på tabellen, noe som må sies å være godkjent for den lavbudsjetterte klubben. Er sterke på hjemmebane, og tar de fleste poengene sine her.

Lille har imponert alle denne sesongen, og få hadde trodd at klubben fra Nord-Frankrike skulle kjempe om en Champions League plass denne sesongen, men med seier i denne vil tredjeplassen være sikret.

Fikk seg en solid lærepenge hjemme mot PSG i forrige runde, da laget tapte 3-1, men hadde før det solide 6-4-0 på de siste ti. Salomon Kalou har vært i kjempeform for bortelaget denne sesongen, og kan være mannen som sørger for Champions League-spill for Lille neste sesong. UB

8, OGC Nice – Olympique Lyon
I og med at Evian og Sochaux møtes i siste seriekamp, er lagene rett over, Montepellier, Guingamp og Nice sikret spill i Ligue 1 også neste sesong. Dermed kan lagene slippe seg litt mer løs i kveld, enn de har kunnet gjøre de seneste ukene.

Nice er inne i en sørgelig periode og står med en seier på de siste åtte kampene borte og hjemme. 1-2-5. Gleder seg nok til sommerpausen, og til å lade opp batteriene igjen. Først skal de ta vel i mot det gamle storlaget Lyon på den franske rivieraen.

Olympique Lyon på sin side går i mot en ny sesong på det jevne. Laget kjemper for å beholde femteplassen sin på tabellen, noe som gir muligheter for Europa League-spill neste sesong. Står med to strake tap, henholdsvis mot Marseille og Lorient.

Belastningen på den unge troppen har vært stor, og laget røk som kjent ut mot Juventus i årets kvartfinale i Europa League. Det er dog ingen tvil om at det bor mye talent i den falmende storheten.

Bør avslutte sesongen med stil bortelaget, og ta de nødvendige poengene som holder de foran erkerival Marseille på tabellen. B

9, Stade de Reims – Rennes
Reims har tatt steg denne sesongen, og selv om avslutningen har vært tung for den ferske toppserieklubben, ligger laget på en habil niendeplass på tabellen. Har likevel bare en seier på de siste ti kampene, og på hjemmebane gjør de det heller ikke spesielt bra.

Rennes har vært en skuffelse denne sesongen, og selv om laget kom helt til en finale i Coupe de France, ble det et digert antiklimaks når laget ikke maktet å slå nyopprykkede Guingamp.

Har sikret plassen til neste år, men ambisjonene har nok vært mye større denne sesongen. Slo overraskende seriemesterne fra hovedstaden for to uker siden, men kom seg raskt ned på jordet igjen med hjemmetapet for Sochaux.

Vil nok avslutte sesongen sterkt, og bør kunne klare det mot et hjemmelag i elendig form. Garderinger bør likevel benyttes. HB

10, Sochaux – Evian
Nervepirrende oppgjør på Stade Auguste Bonal i Sochaux når den siste billetten ned til Ligue 2 skal deles ut.

Hjemmelaget er ligaens formlag, og står med 4-3-0 på de siste syv kampene, hvor av to av uavgjortene kom mot sterke lag som PSG og Marseille. Det er sterkt for et lag som for bare noen måneder siden lå sist sammen med Ajaccio på tabellen. Ligger an til å gjøre et fantastisk comeback, litt som det Sunderland har gjort i Premier League, og med seier i denne vil Ligue 1-kontrakten være sikret.

Evian på sin side fikk en etterlengtet seier sist, da Nice ble slått på hjemmebane. Dermed er laget med det forfriskende navnet i førersetet med tanke på å holde seg. Ligger før dagens kamp ett poeng foran hjemmelaget.

Undertegnede tror på en tett og nervepirrende kamp der alt kan skje. Sochaux fantastiske form tipper favorittstempel i favør hjemmelaget, men her er det nervene som vil avgjøre. Garderinger anbefales på det sterkeste. HU(B)

11, Toulouse – Valenciennes
To lag i fryktelig serieform dette, og som ikke har hatt mye å spille for de siste rundene.

Toulouse vil ende opp midt på tabellen uansett hvordan kampen ender, mens bortelaget lenge har visst hvor dette vil bære. Har seks strake tap, og laget spiller fotball en divisjon under neste sesong.

Hjemmelaget har de siste sesongene vært et middelhavsfarerlag, og ingenting har endret seg dette året. Vil nok avslutte sesongen på en ok måte ettersom laget ikke har en eneste seier på de siste åtte ligakampene. 0-4-4.

Undertegnede tror på en liten opptur for hjemmelaget i årets siste kamp, og krysser av for hjemmeseier på tippekupongen. H

12, Saint–Etienne – Ajaccio
Saint-Etienne har hatt en fantastisk sesong, og følger dermed opp sin imponerende femteplass fra i fjor, med en enda høyere plassering i år. Om det blir tredje – eller fjerdeplass gjenstår å se.

Laget som holder en intens rivalisering med naboene fra Lyon, har hatt en imponerende rekke med kamper, og er ubeseiret på de siste åtte. Hvor blant annet nevnte Lyon ble slått. 5-3-0.

Ajaccio er fortapt nederst på tabellen med svake 23 poeng på 37 kamper. Fikk en etterlengtet opptur sist da Reims ble slått sist. Ellers har det vært lite å juble for denne sesongen. Laget ligger hele 18 poeng fra sikker plass med en kamp igjen å spille.

Saint-Etienne er det desidert beste laget av disse, og har motivasjonen som trengs for å smadre et blekt Ajaccio-lag. Dette skal være tippekupongens nest klareste H.

144-REKKER

Arsenal – Hull City H

Dortmund – Bayern München HUB

Paris Saint Germain – Montpellier H

Monaco – Bordeaux HU

Olympique Marseille – EA Guingamp HU

Bastia – Nantes H

Lorient – Lille UB

Nice – Olympique Lyon B

Stade de Reims – Rennes HB

Sochaux – Evian HUB

Toulouse – Valenciennes H

Saint-Etienne – Ajaccio H

Klikk her for å levere denne rekken.

432 – REKKER

Arsenal – Hull City H

Dortmund – Bayern München HUB

Paris Saint Germain – Montpellier H

Monaco – Bordeaux HU

Olympique Marseille – EA Guingamp HU

Bastia – Nantes HU

Lorient – Lille UB

Nice – Olympique Lyon B

Stade de Reims – Rennes HUB

Sochaux – Evian HUB

Toulouse – Valenciennes H

Saint-Etienne – Ajaccio H

Klikk her for å levere denne rekken.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus