Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

VIF skal gi oss 12 rette

Bør vinne enkelt på Ullevaal i kveld. Sjekk våre tippetips!

Kommersielt

Oddstips: Aalesund får det brennhett i Budapest

Samtilge kamper på Midtukekupongen er hentet fra andre kvalifiseringsrunde i Europa League.

Nederst i artikkelen finner du som vanlig to spillforslag som kan levers direkte. Innleveringsfristen er kl 18.55, og bonuspotten har steget til 2,1 millioner kroner.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

1. Vålerenga - FC Mika
Vålerenga spilte en meget god kamp mot Tromsø på Ullevaal (2-0) sist og ser ut til å ha fått skuta på rett kjøl etter en periode med litt varierende prestasjoner. Oslo-laget har et meget tøft kampprogram foran seg og hviler Luton Shelton og Kristofer Hæstad. Fredrik Stoor er snart tilbake etter skade, men rekker ikke kveldens kamp.

Troppen: Lars Hirschfeld, Gudmund Taksdal Kongshavn, Andreas Nordvik, André Muri, Aleksander Solli, Freddy dos Santos, Morten Berre, Fegor Ogude, Yssouf Koné, Håvard Nielsen, Mohammed Fellah, Isaac Boakye, Dawda Leigh, Stefan Strandberg, Bojan Zajic, Adnan Haidar, Harmeet Singh, Amin Nouri.

Mika ble cupmester i Armenia forrige sesong og spilte kvalifisering til Europa League også i 2009 og 2010. Begge gangene var laget kvalifisert direkte til runde 2, men det ble tap for makedonske Rabotnicki i fjor og mot Helsingborg året før.

Mika har bare tatt 18 poeng på 14 kamper i årets sesong, og ligger på fjerde plass i den åtte lag store ligaen i Armenia.

Vålerenga skal ikke ha noen som helst problemer med å mose dette middelmådige armenske laget, og selv om det hadde gjort underverker for premiene å plukke en U eller B, er ugardert H det eneste fornuftige å sette.

2. Ferencvaros – Aalesund
Begge lagene tok seg enkelt videre fra første kvalikrunde. Ferencvaros vant 5-0 sammenlagt over armenske Ulisses, mens Aalesund slo walisiske Neath 6-1.

Ferencvaros er Ungarns mest suksessrike klubb med 28 ligatitler. Budapest-klubben kom på tredjeplass i den hjemlige ligaen forrige sesong og er tilbake i Europa etter seks tunge år (lå noen sesonger i 2. divisjon).

Aalesunds jamaicanske landslagsspiller Jason Morrison spilte for Ferencvaros fra 2008 til 2010. Han sier i et intervju med Sunnmørsposten at nivået på den norske og ungarske ligaen ikke er så forskjellig, og at Aalesund-spillerne kan forvente seg et øredøvende leven fra et ellevilt hjemmepublikum.

Ferencvaros har flere landslagsspillere i troppen og fem spillere fra Brasil. Laget er utenfor sesong, men har som kjent fått to kvalikkamper i beina.

Trener Kjetil Rekdal blir værende hjemme i Aalesund som følge av at kona har termin om få dager. Kent Bergersen leder dermed laget i Ungarn. Heller ikke Demar Phillips, Fredrik Carlsen, Pablo Herrera, Amund Skiri, Sander Post og Ole-Christian Rørvik reiser til Budapest.

Troppen: Grytebust, Sandqvist, Jääger, Skagestad, Arnefjord, Tollås, Jalasto, Parr, Orry Larsen, Ulvestad, Morrison, Sellin, Sylling Olsen, Fuhre, Okoronkwo, Barrantes, Myklebust og Fløtre.

AaFK er ikke kjent for å være et spesielt godt bortelag, og prestasjonene i Tippeligaen denne sesongen har vært nokså varierende. Det er meldt 37 grader på ettermiddagen i Budapest, og ca 35 grader ved kampstart. Vi tror Aalesund-spillerne kommer til å få det brennhett i heksegryten på Albert Flórián stadion og setter H.

3. Paks – Tromsø
Kampen går på en bane ca åtte mil utenfor Budapest ettersom Paks’ stadionanlegg ikke er godkjent for Europa-spill.

Paks spiller i Europa for første gang i klubbens historie og slo ut Santa Coloma fra Andorra med 5-0 sammenlagt i første kvalifiseringsrunde. Laget kom på andreplass i den hjemlige serien og vant ligacupen forrige sesong.

I motsetning til en del andre lag i Tippeligaen, har Tromsø alltid prioritert Europa-spill høyt. I første kvalifiseringsrunde ble det 7-1 sammenlagt over latviske Daugava. I Tippeligaen har resultatene svingt en del i det siste, og det er ikke blitt bedre enn 1-1-3 på de siste 5 i serie og cup.

TIL har reist med en tropp på 16 spillere. Miika Koppinen og Sigurd Rushfeldt er skadet, og det ser også ut til at keeper Marcus Sahlman må stå over grunnet smellen han pådro seg mot VIF sist.

Troppen: Marcus Sahlman, Robin Malmkvist, Hans Julius Eriksen Norbye, Hans Åge Yndestad, Fredrik Björck, Saliou Ciss, Remi Johansen, Kara, Ruben Yttergård Jenssen, Magnus Andersen, Thomas Drage, Mos, Mo, Steffen Nystrøm, Ludvig Rinde og Simen Stamsø Møller.

TIL har reist fra 9 grader og regn i Tromsø til sjokkvarme i Ungarn. Spillerne vil dermed oppleve de samme varmeproblemene som Aalesund, men vi har mer tro på TIL enn sunnmøringene og garderer HUB.

4. Örebro - FK Sarajevo
Örebro endte på 3. plass i Allsvenskan i fjor, men er inne i en svak periode nå. På de siste 5 er det ikke blitt bedre enn 0-1-4, og man har falt helt ned til 10. plass, med 20 poeng på 16 kamper.

Hjemmelaget er svekket i forsvar etter at lagets store stjerne Michael Almebäck nylig ble solgt til Club Brügge. Laget stiller også uten spissen Andreas Haddad og midtbanespilleren Marcus Astvald i kveld.

Sarajevo endte på andreplass i den bosniske ligaen forrige sesong. De slo ut Helsingborg i tredje kvalifiseringsrunde i Europa League for to sesonger siden. Bortekampen endte 1-2, men foran et svært entusiastisk hjemmepublikum klarte man å vinne på straffekonkurranse i returmatchen. I play-off-kampene mot Cluj ble det imidlertid tap med 2-3 sammenlagt (1-2 borte).

Sarajevo, med supportergruppen Horde Zla i ryggen, er et fryktet lag å møte på Asim Ferhatovic Hase stadion, men bosnierne er normalt en del tammere på bortebane. Laget er også ute av sesong. Likevel garderer vi HU grunnet hjemmelagets svake form og det faktum at bare 22 prosent av tipperne har krysset av for U.

5. Häcken – Honka
Häcken gikk videre til andre kvalikrunde med 6-2 sammenlagt over Käerjeng fra Luxembourg. I Allsvenskan klatret laget fra Göteborg opp till 7. plass etter å ha tatt seks poeng i dobbeltrunden mot Mjällby. Emil Wahlström er ute med skade, ellers ser det bra ut.

Honka klarte bare 0-0 i hjemmemøtet med estiske Nõmme Kalju i den første kvalifiseringsrunden, men – som vi varslet om i oddstipset for en uke siden – tok de seg videre med 2-0 på bortebane. I fjor ble det sorti i første kvalikrunde etter 2-3 sammenlagt mot walisiske Bangor City.

I den hjemlige serien ligger laget fra Esbo helt nede på 7. plass med 17 poeng på 14 kamper. I helgen ble det 1-1 mot tabellnabo MyPa (som stilte redusert), og ligaresultatene er ikke bedre enn 1-3-2 på de siste 6.

Kampen spilles på Örjans vall i Halmstad ettersom Nya Ullevi brukes til Gothia Cup og gressmatten på Gamla Ullevi er i dårlig forfatning.

Häcken er i god form og skal ha små problemer med å slå kveldens finske motstander, som ikke får det til å stemme om dagen. H.

6. Suduva – Elfsborg
Suduva kom på andreplass i den litauiske ligaen forrige sesong. Ligger for tiden på tredjeplass med 36 poeng på 17 kamper. Det er bare blitt ett poeng på de to siste oppgjørene, og seriegullet er nok tapt til Ekranas.

Brann-dödaren fra 2002 har forsøkt å kvalifisere seg for Europa-spill fem år på rad, men man har aldri kommet forbi andre runde.

Elfsborg kjemper en hard kamp med Helsingborg om ligagullet i Allsvenskan og ligger for tiden tre poeng bak serielederen. Tok seg enkelt videre med 5-1 sammenlagt over Fola fra Luxembourg i forrige kvalifiseringsrunde.

Dyktige David Elm (eks Fulham), som scoret to mål mot Fola, er hjemme i Sverige grunnet sykdom.

Troppen: Ante Covic, Jesper Christiansen, Martin Andersson, Andreas Augustsson, Johan Karlsson, Andreas Klarström, Daniel Mobaeck, Jon Jönsson, Oskar Hiljemark, Anders Svensson, Niklas Hult, Johan Larsson, Daniel Nordmark, Stefan Ishizaki, James Keene, Amadou Jawo, Richard Yarsuvat, Lasse Nilsson.

Suduva skal være flere hakk dårligere enn kveldens motstander, men vi garderer helt ut ettersom H eller U vil øke premiene. HUB.

7. The New Saints – Midtjylland
The New Saints endte på andreplass i den walisiske ligaen forrige sesong, to poeng bak Bangor city og 10 poeng foran Aalesunds motstander i første runde, Neath. Spiller ifølge Midtjylland-trener en nokså u-britisk fotball basert på mye kortpasningsspill og en 4-3-3-formasjon.

Laget har forsøkt å kvalifisere seg for Europa-spill i mange år, men har aldri kommet forbi kvalifiseringen. Forrige sesong ble det først 1-6 sammenlagt mot Anderlecht i tredje CL-runde, og deretter 2-5 sammenlagt (2-2 hjemme) mot CSKA Sofia i play-off-runden til Europa League. I første kvalifiseringsrunde denne sesongen ble det 2-1 sammenlagt over nordirske Cliftonville.

Midtjylland deltok sist i UEFA-cupen i 2008-09, der det ble tap for Manchester City på straffekonk i andre runde. Ble nummer fire i Superligaen forrige sesong og slapp å spille første kvalifiseringsrunde. Slo Werder Bremen i en oppladningskamp til kveldens oppgjør.

Danskene har flere ganger tidligere gått på nesten-smeller mot svake lag i de første kvalifiseringsrundene, og vi tar høyde for at det kan bli U i kveld. UB.

8. Liepajas – Salzburg
Liepajas endte på tredjeplass i den latviske ligaen forrige sesong. Ligger for tiden på andreplass, på samme poengsum som Daugava, som ble knust av Tromsø i første kvalifiseringsrunde. Formen er ikke spesielt god. Klarte å kare seg til første runde i UEFA-cupen i 2004/05 etter å ha slått ut svenske Öster i kvalifiseringen, men har ikke kommet forbi kvaliken etter det.

Salzburg endte på andreplass bak Sturm Graz i den østerrikske ligaen forrige sesong. Fikk to poeng i gruppe A i Europa League i fjor, begge mot Juventus, men tapte begge kampene mot Manchester City og Lech Poznan. Året før gikk (kaptein) Eddie Gustafssons lag til 32. delsfinalen, der det ble tap for Standard Liege.

Den østerrikske serien starter til helgen, og Salzburg har forberedt seg godt med treningsleir og flere treningskamper den siste måneden.

Det er klasseforskjell på disse lagene, og vi krysser kun av for B.

9. Vllaznia – Thun
Albanske Vllaznia kom på tredjeplass i den hjemlige ligaen forrige sesong og slo ut Birkirkara (Malta) med 2-1 sammenlagt (1-1 hjemme) i første kvalifiseringsrunde. Tapte 0-5 for Rapied Wien i andre kvalikrunde forrige sesong, etter å ha slått irske Sligo Rovers 2-1 sammenlagt runden før.

Thun endte på femteplass i comebacket i den sveitsiske Superligaen forrige sesong, en plassering som ga innpass i den inneværende kvalifiseringsrunden i Europa League.

Det skal være en klar kvalitetsforskjell på den albanske og sveitsiske ligan, men det er to lag utenfor sesong, og Thun tok bare 49 poeng på 36 kamper i Superligaen forrige sesong (16 uavgjorte). Derfor dekker vi denne med UB.

10. Crusaders – Fulham
Hjemmelaget er en semiproff klubb fra Belfast som kom på andreplass i den nordirske ligaen forrige sesong. For to år siden endte forsøket på å kvalifisere seg for Europa League med 3-5 sammenlagt mot makedonske Rabotnicki.

Hjemmelaget må trolig klare seg uten kaptein Colin Coates (forsvar) og midtbanespilleren Chris Morrow grunnet skader. Men veteranen Paul Leeman (midtbane) debuterer trolig for sin nye klubb etter overgangen fra Glentorian tidligere i sommer.

Fulham slo ut NSI Runavik fra Færøyene i første kvalikrunde. Det ble bare 0-0 på bortebane, men med 3-0 å gå på fra første kamp, tok London-klubben nokså lett på oppgaven.

Fulhams nye manager Martin Jol har gjort to kjøp så langt i sommer, John Arne Riise fra Roma og den ungarske keeperen Csaba Somogyi fra Rákospalotai EAC. Riise slutter seg til resten av troppen først neste uke. Moussa Dembele er ute med skade.

Det er meget stor kvalitetsforskjell på disse to lagene, og Crusaders-spillerne har nok hvilt mer i sommerferien enn de godt betalte proffene fra England. Dette bør bli seier med hyggelige sifre for Fulham. B.

11. Hafnarfjördur - Nacional Madeira
Hafnarfjördur tapte seriegullet på målforskjell til Breidablik forrige sesong, men ligger ikke høyere enn fjerdeplass i inneværende sesong (15 poeng på 10 kamper).

Nacional Madeira, som har flere brasilianere enn portugisere i troppen, endte på sjetteplass i den portugisiske ligaen forrige sesong. I sommer har veteranen Bruno Patacas lagt opp, mens keeper Rafael Bracalli har forlatt klubben. Ingen store navn er så langt hentet inn. For to sesonger siden kom laget til gruppespillet i Europa League, der de blant annet slo Austria Wien hele 5-1.

Bortelaget er langt utenfor sesong, og Hafnarfjördur vil nok kjempe som vikinger i kveld. HUB.

12. KR Reykjavik – Zilina
KR leder den islandske ligaen etter 7-2-0 og 20-6 i målforskjell på de første 9 kampene.

Zilina endte på tredjeplass i den slovakiske Superligaen forrige sesong og har gjort det bra ute i Europa de siste årene. I fjor klarte laget å kvalifisere seg for Champions League-gruppespillet (3-0 sammenlagt mot Sparta Praha i play-off-runden) for første gang. Det ble imidlertid tap i samtlige seks kamper mot storklubbene Chelsea, Marseille og Spartak Moskva.

Den slovakiske serien starter til helgen, så bortelaget er nok i brukbar form.

Vi skulle gjerne ha dekket denne med en helgarderingen, men vi har ikke nok kryss igjen og håper på at formsterke KR ikke taper. HU.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 432-rekker

96-rekker:

HTML EMBED
Tipping Midtuke, frist: 14.07.2011 18:55
1.Vålerenga - FC MikaH
2.Ferencvaros - AalesundH
3.Paksi SE - TromsøHUB
4.Örebro - FK SarajevoHU
5.Häcken - FC HonkaH
6.FK Suduva - ElfsborgUB
7.The New Saints - FC MidtjyllandB
8.SK Liepajas Met - FC SalzburgB
9.KS Vllaznia - FC ThunUB
10.Crusaders FC - FulhamB
11.FH Hafnarfjördu - CD Nacional MadHB
12.KR Reykjavik - MSK ZilinaHU

432-rekker:

HTML EMBED
Tipping Midtuke, frist: 14.07.2011 18:55
1.Vålerenga - FC MikaH
2.Ferencvaros - AalesundH
3.Paksi SE - TromsøHUB
4.Örebro - FK SarajevoHU
5.Häcken - FC HonkaH
6.FK Suduva - ElfsborgHUB
7.The New Saints - FC MidtjyllandUB
8.SK Liepajas Met - FC SalzburgB
9.KS Vllaznia - FC ThunUB
10.Crusaders FC - FulhamB
11.FH Hafnarfjördu - CD Nacional MadHUB
12.KR Reykjavik - MSK ZilinaHU

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus