Francesco Totti holder enda et skyhøyt nivå.
Francesco Totti holder enda et skyhøyt nivå. Foto: Filippo Monteforte (Afp)

Totti og Roma utfordrer Juventus

En ny Serie A-sesong står på trappene, og dette er Nettavisens tabelltips.

Denne saken inneholder kommersielle lenker til Norsk Tipping

Denne helgen vil endelig Serie A begynne, og Sportspill er på plass med tabelltipset for den italienske eliteserien. Sesongen sparkes i gang med Chievo - Juventus denne lørdagen, klokken 18.00.

Norsk Tippings langoddsprogram har du mulighet til å spille på samtlige Serie A-kamper. I tillegg til åpningskampen, spiller også Roma mot Fiorentina i rundens godbit.

Det er viktig å understreke at undertegnede har sin sympati i AC Milan, og samtidig har gjort sitt ytterste for å ikke la det tåkelegge konklusjonen.

Ikke glem å se tabelltipset i bunn av saken.

Tittelkandidatene:

Juventus
Den åpenbare favoritten til seriegullet er Juventus, som de tre siste årene bare har blitt bedre og bedre. «Den Gamle Dame» fra Torino har en utrolig bra stall, og har per dags dato ikke endret nevneverdig på den - det til tross for at Arturo Vidal har vært linket ut hele sommeren.

Noen supportere er nok imidlertid skuffet over at Ciro Immobile ikke får sjansen i Juventus. Fjorårets toppscorer i Serie A ble solgt til Dortmund.

Pogba og Vidal er en meget het midtbaneduo.

Spesielt midtbanen er av det imponerende slaget. Med spillere som Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Paul Pogba, Kwadwoh Asamoah og Claudio Marchisio har de et midtbaneledd i verdensklasse.

I tillegg har de hentet noen spennende spillere. Alvaro Morata var en publikumsyndling i Real Madrid, men fikk aldri sitt ordentlige gjennombrudd. For spanjolen kan Juventus vise seg å være en fin klubb å slipe talentet sitt.

De har også hentet noen mer ukjente spillere, men en av dem er ikke Patrice Evra. United-legenden har kommet inn for å forsterke en varierende back-posisjon. I tillegg har de hentet blant andre Luca Marrone og Romulo.

Svekket på trenerbenken
Men selv om troppen på papiret er ganske lik, er det en ikke uvesentlig forandring fra fjorårets sesong. Suksesstreneren Antonio Conte, som av mange fikk æren for å ha løftet Juventus tilbake til toppen, abdiserte fra tronen og overlot septeret til Max Allegri.

Det er en degradering av dimensjoner. Nettopp Allegri tapte tittelkampen med sitt mye sterkere Milan-lag i Contes første sesong, og siden det har Milan bare blitt dårligere under hans ledelse.

En ny hverdag venter seiersvante Juventus-spillere, som har en helt annen person å forholde seg til. Mange grubler over hva Allegri har gjort for å fortjene en så stor jobb, og han får ikke lang tid til å motbevise kritikerne. I tillegg skal han levere i Europa, en arena Juventus har sviktet på siden returen til toppen.

Likevel har han en så sterk stall at det skal godt gjøres å rote dette til, selv for Allegri.

Roma
Hovedstadslaget kom som en komet i forrige sesong, og Rudi Garcias mannskap var laget som startet best av samtlige i Europas beste ligaer. De spilte dog altfor mange uavgjortkamper, og kunne faktisk vært med helt i teten om de avgjorde flere kamper i sin favør.

I tillegg er det også viktig å bemerke at deres 85 poeng fra i fjor hadde holdt til liga-tittelen syv av de ti siste sesongene. Det sier litt om både Romas eventyrlige gjenopplivning og Juventus' imponerende fjorårssesong.

Ashley Cole er en av de nye gutta i Roma.

Fjorårssesongen ga Romas eiere blod på tann, og nå har de virkelig rustet opp foran sesongen. Ashley Cole, Urby Emanuelson, Juan Iturbe, Seydou Keita og Konstantinos Manolas er alle solide spillere som kan forsterke førsteelleveren.

Savnet av Mehdi Benatia, som gikk til Bayern München for 30 millioner euro, blir imidlertid stort. En gigant av en stopper, som var meget viktig for Roma i fjor.

Nå skal Roma tilbake til Champions League og fikk en meget tøff gruppe der. Selv om de selvsagt ønsker europeisk suksess, er nok også fokus på å gjøre en god figur i serien. Med trenerskiftet i Juventus, er det mange Roma-tilhengere som er optimistiske på ligafronten.

Napoli
Rafa Benitez hadde en meget turbulent sesong med sitt Napoli i fjor. Med en meget god tropp, levde de ikke helt opp til forventningene, til tross for at de hadde et meget høyt toppnivå.

De gikk på et smertelig nederlag i Champions League-kvalifiseringen og må nøye seg med Europa League denne sesongen. Historisk sett er dette en turnering Italia har neglisjert, og også Napoli har tradisjoner for å nedprioritere denne.

Det bør gi grunnlag for et godt fokus i Serie A. Og med seg på laget har Benitez nå fått Michu fra Swansea, som har med seg tidligere lagkompis Jonathan de Guzman. I tillegg har de hentet Kalidou Koulibaly.

Offensivt er Napoli blant de ypperste i Serie A. Med Gonzalo Higuain, Jose Callejon, Dries Mertens og Marek Hamsik helt fremme, og Gokhan Inler med de Guzman lenger bak, har de et utrolig imponerende arsenal.

Men defensivt har de slitt mer. Nå er Federico Fernandez solgt til Swansea, mens Valon Behrami har byttet til Bundesligaen. Begge er direkte erstattet, men det er grunn til å spørre om forsvaret er solid også denne sesongen.

Rafa Benitez vet hva som skiller Napoli fra å ta det neste steget, men på overgangsmarkedet har de gjort lite for å tette de defensive hullene. Det kan bli deres bane også denne sesongen.

Mellom de tre topplagene er det veldig lite som skiller, og alle kan vise seg å ende opp med trofeet. Det til stor forandring fra i fjor, da Juventus langt på vei sikret tittelen i januar.

Outsiderne

Inter
En ny sesong står på trappen for Inters nye eier Erick Thorir, og nå satser Milano-klubben friskt for å forbedre fjorårets femteplass.

De har vært kloke på overgangsmarkedet denne sesongen. Nemanja Vidic er et kjent navn for de fleste, det samme ble Gary Medell under sommerens VM. I tillegg har de hentet Yann M'vila, Dodo og Pablo Osvaldo, så Inter har forsterket betraktelig.

Likevel virker de å ha kjørt seg fast i mangel på nytenkning, og trenger nok mer tid på å bli en virkelig seriøs tittelutfordrer.

"Super Pippo" Inzaghi er Milans nye trener.

Milan
Den andre Milano-klubben har også mye å hevne etter fjorårets fadese. Åttendeplass imponerte ingen, og nå har Filippo Inzaghi overtatt trenerroret. Milan har virkelig behov for en opptur etter mange nedturer, både på og utenfor banen.

Mario Balotellis avskjed har fått mye oppmerksomhet, men alt tyder på at det blir en lykkelig skilsmisse. Milan får begrenset tapene sine, Balotelli får en ny utfordring, og sportslig kan det faktisk forbedre Milan. Erstatteren heter etter all sannsynlighet Fernando Torres, noe som bekymrer mange supportere. Likevel kan en mer dynamisk spiss enn Balotelli passe godt inn i Inzaghis uprøvde filosofi.

Ellers har de hentet Pablo Armero, Diego Lopez, Jeremy Menez, Alex og Adil Rami, sistnevnte nå permanent. Alle kan gå rett inn i startoppstillingen og er kloke, billige kjøp. Mye pleier å skje i Milan rett før vinduet stenger, og flere spillere er ryktet inn.

Bredden både bak og på midten er meget bra, men de er sårbare helt fremme. Med Pazzini og el Shaarawy har de to klassespillere, som dessverre også sliter med skader. Det er nok først og fremst i angrepsleddet eventuelle forsterkninger vil komme.

Likevel er Inzaghi en uprøvd trener med en tropp som har sine svakheter, og også den rødsvarte Milano-delen trenger nok mer tid.

Fiorentina
De fiolette fra Firenze var tidvis en fryd å se på i fjor, men fikk mange problemer som ødela det som virkelig kunne blitt en god sesong. Giuseppe Rossi viste at han er en spiss i verdensklasse, men sammen med Mario Gomez tilbrakte han mesterparten av sesongen skadet.

Nå er de tilbake og vil forhåpentligvis få en mer skadefri sesong i år. Fiorentina har gått litt under radaren på årets overgangsmarked. De har klart å holde unna for den enorme interessen rundt spesielt Juan Cuadrado, noe som er uhyre viktig for deres videre progresjon. 

Troppen er omtrent den samme, også den har sine huller, men skadefritt har Vicenzo Montella en meget sterk spillerstall.

Kan fort bli en overraskelse denne sesongen, men da må mye mer klaffe enn det gjorde i fjorårets sesong.

Nedrykkskandidatene

Chievo
De gule eslene fra Verona hadde ingen god sesong i fjor, og var faretruende nære Serie B før sesongslutt. Kun en elendig avslutning av lagene under gjorde at Chievo fortsatt er i Serie A.

De har forsterket laget med flere spennende spillere, men det måtte de. Chievo var uhyre tafatte i fjor. Om de skal overleve enda en Serie A-sesong, må de heve seg flere hakk.

Palermo
Laget fra den sicilianske hovedstad er tilbake i det ypperste selskap etter en kort visitt i Serie B, der de hadde svært få problemer. Har en morsom stall, til tross for at de kan miste superspissen Abel Hernandez.

De har lange tradisjoner i Italia, og hører definitivt hjemme i Serie A. Men de rykket ned mye på grunn av deres eksentriske eier, som fortsatt er kommandant i Palermo. Det er vanskelig å spå Palermo, men å holde seg i Serie A virker som en fornuftig målsetting denne sesongen.

Cesena
Det kanskje svakeste laget som rykket opp fra Serie B, og Cesena vil få en tøff oppgave i sin første sesong tilbake i det ypperste selskap.

De har gjort en del endringer før årets sesong, og troppen er på papiret veldig lite imponerende. Mye skal klaffe for at Cesena holder seg på øverste nivå, og det blir ryggen mot veggen fra dag én. 

Cesena er absolutt blant favorittene til nedrykk denne sesongen.

Sassuolo
Det så lenge ut til at Sassuolo skulle bli det klart dårligste laget i Serie A i fjor. Men så begynte ting virkelig å stemme, og en rekke solide resultater i andre halvdel gjorde at de til slutt berget plassen med knappest mulig margin.

Likevel er 34 poeng vanligvis nok til å sikre nedrykk, og Sassuolo har ikke tid til å hvile på laurbærene. De har forsterket forsvaret ytterligere, som var et virkelig problemområde i fjorårets sesongåpning, men enda mangler de litt på kvaliteten.

Ikke så klar nedrykksfavoritt som i fjor, men burde absolutt passe seg for å bli for selvtilfredse.

Empoli
Var hakket svakere enn Palermo i fjorårets Serie B-sesong, men imponerte sett under ett. Har gjort overraskende få signeringer denne sommeren, uten at det må være et svakhetstegn.

Også Empoli har stolte tradisjoner i Serie A, men vet de må kjempe om hvert eneste poeng denne sesongen. På papiret har troppen mye å bevise, men med svake bunnkolleger, kan Empoli se sitt snitt til å fornye kontrakten på øverste nivå.

Cagliari
Siste lag i bunnsumpen blir nok Cagliari, som virkelig var svake i fjor. Generelt er det dessverre mest negativt å si om de svakeste lagene i Serie A, og Cagliari er på sitt verste ett utrolig grått lag. Rett og slett.

Men grått blir det imidlertid ikke under deres nye trener, Zdenek Zeman. Han ledet Pescara til opprykk for noen sesonger siden med et uhyre blendende angrepsspill, men mislykkes i Roma.

Nå er han tilbake, til Cagliariangripernes store fornøyelse. Marco Verratti, Ciro Immobile og Lorenzo Insigne er blant spillerne som har slått gjennom bare sesongen etter Zeman utførte sine offensive tryllekunster.

Men det offensive til tross, defensivt er Zemans filosofi en ren katastrofe. Slipper inn altfor mye mål og det har de ikke råd til i en tøff nedrykksstrid.

Har gjort flere signeringer, men ingen av dem har overbevist på det øverste nivå. Cagliari har levd i Serie A på lånt tid de siste sesongene, og dette kan bli sesongen det for alvor rakner. Men med Zeman ved roret kan det gå alle veier.

Tabelltipset:

1. Juventus
2. Roma
3. Napoli
4. Fiorentina
5. Milan
6. Inter
7. Lazio
8. Udinese
9. Parma
10. Sampdoria
11. Torino
12. Hellas Verona
13. Genoa
14. Atalanta
15. Sassuolo
16. Palermo
17. Chievo
18. Cagliari
19. Empoli
20. Cesena


Mest lest

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør