Foto: Kyrre Lien

Vi håper på norsk målfest

Selv om det ikke blir EM på Norge, er det lov å håpe på målfest mot Kypros. Sjekk våre tippetips.

Kommersielt

Sportspills meny tirsdag
Tippetips: Slik skal vi få 12 rette
Oddstips 1: Svenskene tar poeng
Oddstips 2: Uavgjort i Parken
Sjekk også: Lesernes oddstips

Travtips Momarken: Ikke egg med Odin
Trav: Lunsjtrav Klosterskogen

Travtips Forus: Holder unna for gutta

Midtukekupongen er satt sammen av den siste runden i EM-kvalifiseringen. Her er mye opp og avgjort, men noen lag har fortsatt mye å kjempe for. Norsk Tipping har vært flinke til å velge ut kamper denne gangen.

Bonuspotten er oppe i 2.300.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

EM-kvalifiseringen
Etter kampene på fredag har England føyd seg inn i rekken av kvalifiserte nasjoner, der Tyskland, Nederland, Spania og Italia, samt vertsnasjonene Polen og Ukraina allerede befant seg. Før denne siste runden skal det kåres ytterligere fire gruppevinnere, samt den beste toeren, som blir direkte kvalifisert. De resterende åtte 2. plassene gir rett til play-off, der fire vinnere går til sluttspillet. Oppsettet for play-off trekkes på torsdag.

Ved lik poengsum teller innbyrdes oppgjør foran målforskjell, ifølge reglementet. Målforskjell blir tellende bare dersom to lag står likt både på poeng og innbyrdes oppgjør.

1. Norge - Kypros
Gruppe H. Enda en gang ble det bare nesten sluttspillplass for Norge. Med 3 poeng opp til Danmark og Portugal som møtes i kveld, og svakere målforskjell enn begge og korteste strået på innbyrdes oppgjør mot Danmark, er toget gått. Norge kan komme a poeng med Danmark eller Portugal, skulle en av dem vinne i kveld, men bare dersom Danmark knuser Portugal samtidig som Norge slår Kypros nok til å hente inn 10 mål på Portugal, kan Norge bli nummer 2. Det er ikke realistisk.

Drillo forteller til NRK Sportsrevyen at de har øvd på en 4-4-2-formasjon med Carew og Huseklepp på topp. Hannover-gutta Moa og Hauger er ute med skader. I forsvaret er lagets kaptein Hangeland suspendert, og Sogndals Hovland kommer inn i troppen i stedet. Fredrikstads Elyounoussi er også hentet inn. Rutinerte Wæhler tar kapteinsbindet i Hangelands fravær.

Kypros lovet svak innsats mot Danmark og leverte noe av de svakeste vi har sett fra den kanten. Det skal sies at danskene var veldig gode på fredag. For Kypros er turneringen for lengst over, etter den interessante 4-4-kampen i Portugal har de kun klart ett poeng, mot Island.

Vi forventer et nitrist Kypros i kveld, uten motivasjon og vilje. Norge har i realiteten heller ikke all verden å spille for, ingenting vil noen hevde, men på hjemmebane skal Drillo og Norge selvsagt ta dette og holde sin fine hjemmestatistikk i hevd. H i kamp 1.

2. Danmark - Portugal
Gruppe H. Danmark blir enten nummer 1 eller 2 i gruppen etter 4-1-overkjøringen av Kypros fredag. Siden de tapte bortekampen i Portugal, må de slå Ronaldo og kompani i Parken for å bli gruppevinnere. Begge står med 16 poeng.

Vi kan forvente ganske likt lag som vant på Kypros. Her ordnet Rommedahl, Krohn-Delhi og Jacobsen 4 mål på de første 22 minuttene. Dog er Krohn-Dehli usikker etter en smell sist, og vi kan få se Leverkusen-vingen Jørgensen på hans plass. Det har også vært usikkerhet rundt Bjelland, Zimling, Rommedahl og Poulsen, men alle forventes klare. Mulig startoppstilling fra goal.com:

Sørensen, Jacobsen, Kjær, Bjelland, S. Poulsen, Kvist, Zimling, Rommedahl, Eriksen, N. Jørgensen, Bendtner.

Portugal slo Island 5-3 på fredag, etter litt variabel innsats. De vinner gruppen med minst uavgjort i Parken i kveld.

Portugal har slitt med skader, spesielt i forsvaret, men kan i det minste stille likt som på fredag. Pepe, Carvalho, Coentrao, Almeida, Silvio og Danny er tydeligvis fortsatt ute. Eliseu ser ut til å få fornyet tillit på venstre back, Rolando og Bruno Alves på stopperplass. Mulig startoppstilling:

Rui Patricio, Pereira, Rolando, Bruno Alves, Eliseu, Moutinho, Meireles, Martins, Nani, Postiga, Ronaldo.

For Danmark er dette storkampen med stor S, og de er slett ikke ufarlige i Parken. Det er ikke mer enn to år siden de slo Portugal 3-2 her. Skulle de ikke vinne, er det slik at den beste toerern meget vel kan komme i denne gruppen, noe som gir direkte kvalifisering. Uavgjort vil trolig sørge for at både Portugal og Danmark går direkte til sluttspillet, med mindre Sverige slår Nederland, da blir svenskene beste toer. Det hadde vært så urtypisk om dette endte uavgjort, at vi går for ren U i kamp 2 på 96-rekkeren.

3. Sverige - Nederland
Gruppe E. Sverige ligger på en klar 2. plass etter at de gjorde jobben i Finland og vant 2-1 på fredag. Nå blir de dårligst nummer 2 og har sikret minst play-off. Vi sier minst, for det henger en enorm gulrot foran svenskene i kveld, da de vil kvalifisere seg direkte som beste toer dersom de vinner. Oppgaven er imidlertid formidabel, da Nederland står på andre halvdel.

Sverige stiller trolig ganske likt som på fredag, men stjernespiller Zlatan Ibrahimovic er suspendert. Det kan bety PSV-spissen Toivonen på topp. Mulig startoppstilling:

Isaksson, Lustig, Mellberg, Majstorovic, Olsson, Larsson, R. Elm, Kallstrom, Wilhelmsson, Elmander, Toivonen.

Nederland sikret gruppeseier og EM-sluttspill med den uvanlig beskjedne 1-0-hjemmeseieren mot Moldova på fredag. Igjen var det Huntelaar som scoret. I kveld spiller resultatet liten rolle for de oransje.

Trener van Marwijk må stille et noe redusert lag, da førstekeeper Stekelenburg, Heitinga (f), Maduro (m), Sneijder (m), Afellay (m) og Robben (a) er skadet. Swansea-keeper Vorm vokter trolig buret, og Nederland kan stille slik:

Vorm, Van der Wiel, Bruma, Mathijsen, Pieters, Van Bommel, Strootman, Van Persie,, Van der Vaart, Kuyt, Huntelaar.

Det er meget sjelden Nederland taper en fotballkamp, og de er ganske store favoritter på folkerekka. Vi synes det er spennende å ta med svensk seier på kupongen, da det vil gi fine premier. Det må jo også sies at svenskene har et veldig godt lag nå, selv om de røk 1-4 i det omvendte oppgjøret. På Råsunda har de stor motivasjon og dette ser åpent ut, nå som Nederland kan slappe av og kanskje mangler det lille ekstra med et par mann utilgjengelig. HU i kamp 3.

4. Ungarn - Finland
Gruppe E. Ungarn slo Sverige 2-1 og Moldova 2-0 i september, men 6-0-3 før den siste runde holder likevel ikke til mer enn en verdiløs 3. plass i gruppen.

Viktige Dzsudzsak (m) skal være tilbake etter en skade.

Finland blir nummer 4. De tapte hjemmekampen mot Sverige på fredag med 1-2. Finnene har bare vunnet 3 kamper i denne kvalifiseringen, tapt 6. San Marino er slått 8-0 og 1-0, Moldova 4-1. Men det er også det.

Finland på bortebane betyr gjerne hjemmeseier, om det da ikke er et meget svakt hjemmelag i aksjon. Ungarn skal ha mer enn nok styrke i laget til å vinne i kveld. Motivasjonen er kanskje ikke på topp, men det er den vel neppe hos bortelaget heller. H i kamp 4.

Følg EM-kvalifiseringen LIVE

5. Italia - Nord-Irland
Gruppe C. Italia er allerede gruppevinner og spiller bare for hjemmepublikum, æren, FIFA-ranking og andre diskutable motivasjonsfaktorer. Italienerne har vært perfekte på hjemmebane hittil i kvalifiseringen og har slått Færøyene 5-0, fått tilkjent en 3-0-seier over Serbia, Estaland 3-0 og nå på fredag ble det 1-0 over Slovenia.

Trener Prandelli kan bruke dette som en treningskamp og rokkere i rekkene så mye han vil. Det snakkes om at AS Romas Osvaldo (a) skal få sjansen på topp. Balotelli (a) er stadig skadet. Mulig startoppstilling fra goal.com:

Buffon, Maggio, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Pirlo, De Rossi, Marchisio, Aquilani, Rossi, Osvaldo.

Nord-Irland er langt unna en EM-billett, de blir nest sist eller tredje sist i gruppen, uten at de spiller noen rolle. På fredag tapte de hjemmekampen mot Estland 1-2, og det spørs vel hva slags motivasjon nord-irene kommer med her, rammet av skader og ute av form som de er.

Trener Worthington må igjen gjøre endringer, da det er skader i laget. Nå hadde han kanskje gjort endringer uansett, men sikkert er det at Brunt og Clingan er skadet, Evans, Camp og McCann er usikre og Lafferty suspendert. Fra før er Hughes (f) skadet. Vi kan få se St. Johnstones målvakt Mannus i aksjon. Her er mye usikkert, men vi kan få se noe i retning av denne startoppstillingen:

Mannus, Hodson, McAuley, McLaughlin, Cathcart, McGinn, Davies, Norwood, McCourt, Feeney, Healy.

Osvaldo avgjør dette for Italia hvis han får sjansen. Når Italia ikke må vinne, sitter vanligvis seirene utrolig langt inne, eller de nøyer seg med uavgjort. Men ikke i kveld, tror vi, for motstander kan ikke stille i nærheten av sin sterkeste oppstilling og har null og niks å spille for de også. H i kamp 5.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

6. Slovenia - Serbia
Gruppe C. Slovenia kommer ikke til EM. De skulle og burde kunnet hevde seg i denne gruppen, men med 0-1 i Italia og 1-2 hjemme for Estland i de to siste, forsvant håpet. Slovenia har hatt store problemer med å score mål hele denne kvalifiseringen, 1-0-3 på hjemmebane er svakt, og for underholdningens skyld skal vi nok være glad for at de ikke blir å se på TV-sendingene fra EM.

Trener Kek kan finne på hva som helst i dag, da resultatet har lite eller ingenting å si for hjemmelaget. Kapteinen og en av lagets viktigste, Koren (m), er suspendert, mens det er usikkerhet rundt Novakovic (m).

Serbia ligger på 3. plass i gruppen. Italia har lagt beslag på 1. plassen, mens Estland har lagt seg til på 2. plass, ett poeng foran serberne. Estland har spilt 1-1 og vunnet 3-1 over Serbia, så ett poeng er ikke nok for Serbia i dag, da ender de på 3. plass med samme poengsum men bak på innbyrdes oppgjør.

Vi kan forvente Serbia i bortimot sterkeste oppstilling. Krasic, Zigic, Bisevac og Vidic (f) var tilbake eller på vei tilbake på fredag. Dog er Zigic er suspendert her, men de andre kan rekke kampen, noe som er viktig defensivt.

Dette er altså vinn eller forsvinn for Serbia. Motivasjon bør de ha, men det hadde de vel da de kastet bort poengene mot Estalnd og spilte 1-1 i det omvendte oppgjøret mot Slovenia også. Vi stoler ikke på Serbia. Ikke Slovenia heller. Det er heller ingen grunn til å tro at slovenerne vil ønske å hjelpe sine nesten-naboer på Balkan til EM, tvert imot så er serberne stadig upopulære. Vi er ikke helt trygge på at Serbia fikser dette, men håper det holder med UB i kamp 6.

7. Frankrike - Bosnia-Hercegovina
Gruppe D. Dette er toppkampen i gruppe D, der Frankrike blir gruppevinner med minst uavgjort. Taper de, blir de nummer 2 og får en plass i play-off. På fredag slo de Albania 3-0.

Trener Blanc har stadig måttet gjøre endringer i laget på grunn av skader, men det holder inn likevel. Benzema, Gameiro og Abidal var ute på fredag, og det ligger an til at Remy og Gomis fortsetter som erstattere for de to sistnevnte. Mot Albania ble Cabaye, Evra og Rami småskadet og disse er usikre, noe som trolig gjør at Diarra spiller på midtbanen i kveld. Goal.com gjetter på denne startoppstillingen:

Lloris, Reveilliere, Kaboul, Rami, Evra, Diarra, M'Vila, Remy, Nasri, Malouda, Gomis.

Bosnia-Hercegovina blir dårligst nummer 2, men kan kuppe et direkte adgangskort med seier. Trener Susic sier likevel at de har trent på det defensive før dette avgjørende oppgjøret.

Det ventes at de fleste som startet i 5-0-seieren over Luxemburg fredag starter i Paris også. Defensive Zahirovic og Pandza er ventet å få en rolle, muligens innhopp. Mulig startoppstilling:

Begovic, Papac, Spahic, Mujdza, Lulic, Misimovic, Zahirovic, Rahimic, Pjanic, Dzeko, Ibisevic.

De er sterke, bosnierne, men franskmennene på hjemmebane skal være enda sterkere. Hadde Frankrike vært avhengige av seier, hadde vi ikke vært i tvil. Men nå som U er nok, frister det å ta høyde for at det blir nettopp uavgjort, da folkerekka har hjemmelaget som enorme favoritter. HU i kamp 7.

8. Albania - Romania
Gruppe D. Vi er fremme ved den første virkelig uinteressante kampen på kupongen. Albania tapte klart borte for Frankrike og ender som nummer 5. Romania var favoritter mot et hardt skaderammet Hviterussland på fredag, da de hadde en teoretisk mulighet til 2. plass ved seier, men de skuffet stort ved å spille uavgjort. Det hjalp ikke at Mutu var tilbake og scoret to ganger.

Det er vanskelig å skjønne hvorfor Romania er så store favoritter på folkerekka i skrivende stund. De har ingeting å spille for og skuffet stort på fredag. Albania har kun tapt hjemme for Frankrike, og dette må være helt åpent, kanskje en liten fordel Albania, som har hjemmebanen. Når folkerekka viser at Romania har 47 prosent i øyeblikket lar vi oss lett provosere til HU i den ganske så åpne og uinteressante kamp 8.

9. Spania - Skottland
Gruppe I. Spania var klare for EM som gruppevinnere og trengte ikke vinne i Tsjekkia, men de er så gode at de ikke klarte annet enn å vinne likevel. 23 minutter tok det før Mata og Alonso hadde sikret en 2-0-ledelse, som spanjolene sentret inn mot sjanseløse tsjekkere. Denne seieren gjør det mulig for Skottland å kapre 2. plassen.

For Spania er nå Albiol ute, Iniesta og Fabregas er ute fra før, mens Alonso fikk en smell fredag og blir muligens hvilt nå. Martinez (m) kom innpå og imponerte på de 20 minuttene han fikk, og kanskje vil trener del Bosque gi ham sjansen fra start i kveld. På den annen side liker del Bosque å stille sterke lag uansett hvor viktig eller lite viktig kampen er, og det er ventet at den målfarlige trioen Mata, Villa, og Silva skal utgjøre angrepet igjen. Mulig startoppstilling:

Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Arbeloa, Busquets, Xavi, Javi Martinez, Mata, Villa, Silva.

Skottland vant 1-0 i Liechtenstein på fredag, og det holdt til å seile opp på 2. plass i gruppen, ett poeng foran Tsjekkia. Denne plassen beholder de ved å ta flere poeng i Spania enn Tsjekkia tar i Latvia. Skottland havner nemlig bak Tsjekkia på innbyrdes oppgjør.

Bannan ble skadet mot Liechtenstein og er usikker. Forrest er en mulig erstattter. Miller (a) sliter med å bli kvitt skaden som holdt ham ute på fredag, og kan bli erstattet av Mackail-Smith igjen, men denne avgjørelsen tas sent. Bud på startoppstillling fra goal.com:

McGregor, Hutton, Caldwell, Berra, Bardsley, Naismith, Morrison, Adam, Fletcher, Forrest, Mackail-Smith/Miller.

Spania trenger ikke vinne, men verdens beste fotballag er ikke den typen som senker nivået selv om resultatet betyr lite. Tvert i mot så ser man ofte Spania plundre mer når de faktisk trenger poengene, enn når de stiller med senkede skuldre og smil om munnen. Det ser helt usannsynlig ut at skottene skal ta poeng på Rico Perez i Alicante, selv om belønningen kan være meget stor. Begge kampene i gruppe I starter samtidig, men dersom skottene får høre i pausen at Tsjekkia leder for eksempel 2-0, skjønner de at det neppe blir noe sluttspill. H i kamp 9.

Følg EM-kvalifiseringen LIVE

10. Litauen - Tsjekkia
Gruppe I. Litauen har klart 5 poeng og 1-2-4 på de syv første. De sjokkerte i begynnelsen, med 1-0 borte mot Tsjekkia og 0-0 mot Skottland, men siden røk de 0-2 i Liechtenstein og klarte heller ikke mer enn 0-0 hjemme mot Liechtenstein, og det er langtfra godt nok. Nå spiller man for æren i siste hjemmekampen.

Tsjekkia kunne ikke utrette noe mirakel hjemme mot Spania. Kjedelig for kampen at de slapp inn to mål helt i starten. Dette viser at Tsjekkia er et stykke unna gamle høyder, men de har gode sjanser til å kapre 2. plassen i gruppen dersom Skottland mislykkes i Spania. Uavgjort kan være nok.

Det er lite skader i laget nå, med målvakt Chec er tilbake etter kneskade. Plasil (m) manglet på fredag men kan være tilbake her, men Hübschman fikk rødt kort, så han vil befinne seg på tribunen.

Tsjekkia har ikke skjebnen i egne hender, det bare ser slik ut siden Spania er enorme favoritter mot skottene. Men for å gjøre det enkelt for seg selv har ikke tsjekkerne annet valg enn å vinne denne kampen. Latvia holder lavere kvalitet, og borteseieren ser sannsynlig ut. B i kamp 10.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

11. Bulgaria - Wales
Gruppe G. Bulgaria ligger på en skuffende sisteplass og kommer ikke til EM. Formen har aldri vært der, og de to siste er tapt 0-3 hjemme for England og 1-3 borte for Sveits. Den eneste kvalifiseringskampen Bulgaria har vunnet denne gangen, er 1-0 borte mot dagens motstander.

Det er ventet at den midlertidige manageren Madanski gjør få eller ingen endringer, i håp om å berge bittelitt bulgarsk fotballære. Georgiev (m) er tilbake. Mulig startoppstilling:

Mihaylov, Manolev, Stoyanov, Ivanov, Zanev, Tsvetkov, S Petrov, Georgiev, Zlatinski, Bojinov, Rangelov.

Wales har begynt å vinne igjen, men for sent til å nå EM-sluttspillet. Men etter 2-1 over Montenegro og 2-0 over Sveits på fredag er de hvertfall oppe i 2-0-5 på sine syv spilte, og unngår sisteplassen hvis de tar poeng i kveld.

Trener Gary Speed forventes ikke å gjøre de helt store endringene nå som laget endelig fungerer igjen. På skadelisten står fortsatt Danny Collins (f), James Collins (f), Joe Ledley (m) Jack Collison (m) og Andy King (m). Mulig startoppstilling:

Hennessey, Gunter, Blake, Williams, Taylor, Vaughan, Allen, Bellamy, Ramsey, Bale, Morison.

Bulgaria er helt ute av det og hvorfor de er favoritter med 56 prosent på folkerekka i øyeblikket, skjønner ikke vi. Dette kan endre seg, og man kan si at Bulgaria trenger en hjemmeseier nå, for å få tilbake selvtilliten, men vi mener det er riktig å ta høyde for at laget i best form hevner nederlaget fra sist. HUB i kamp 11.

12. Sveits - Montenegro
Gruppe G. Sveits skulle melde seg på i kampen om 2. plassen på fredag, men det ble tap 0-2 i Wales og alt håp er ute. Djorou skal være tilbake fra suspensjon her, forsvarsspillerne Senderos og Ziegler fortsatt ute, ellers lite nytt å melde fra Sveits.

Montenegro spilte 2-2 hjemme mot England på fredag, et resultat som sikret England gruppeseier, men også Montenegro 2. plassen og rett til play-off som kan resultere i deres første EM-sluttspill noensinne. Montenegro ble egen nasjon i 2006, så de har ikke hatt så ange muligheter. Montenegro tapte sin forrige bortekamp, 1-2 i Wales, men de klarte 0-0 i England og vant 1-0 i Bulgaria. I dag spiller de for moro skyld, de kan ikke bli beste toer.

Montenegro kan stille sterkt hvis de vil, men ønsker trolig å unngå skader og ikke minst gule kort som fører til suspensjoner på sentrale brikker inn mot play-off, noe som kan påvirke laguttaket.

Denne er litt vanskelig å tippe all den tid resultatet ikke betyr noe for noen. Men jo mer vi tenker på det, heller vi mot at Sveits skjerper seg og tar poeng på hjemmebane, mens Montenegro kanskje bare så vidt har kommet seg etter feiringen på fredag og hviler et par stjerner her. HU skal holde i kamp 12.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 432-rekker

Her kan du levere det store systemet til redusert pris via TippSt@tion , et program som reduserer prisen uten å redusere vinnersjansene like mye.

96-rekker:

Tipping Midtuke, frist: 11.10.2011 19:55
1. Norge - Kypros H
2. Danmark - Portugal U
3. Sverige - Nederland H U
4. Ungarn - Finland H
5. Italia - Nord-Irland H
6. Slovenia - Serbia U B
7. Frankrike - Bosnia-Hercegov H U
8. Albania - Romania H U
9. Spania - Skottland H
10. Litauen - Tsjekkia B
11. Bulgaria - Wales H U B
12. Sveits - Montenegro H U

-

432-rekker:

Tipping Midtuke, frist: 11.10.2011 19:55
1. Norge - Kypros H
2. Danmark - Portugal H U B
3. Sverige - Nederland H U B
4. Ungarn - Finland H
5. Italia - Nord-Irland H
6. Slovenia - Serbia U B
7. Frankrike - Bosnia-Hercegov H U
8. Albania - Romania H U
9. Spania - Skottland H
10. Litauen - Tsjekkia B
11. Bulgaria - Wales H U B
12. Sveits - Montenegro H U

-

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus