Nettavisen.no

Tjenester
(Janne Bjergli/Camilla Andersen)

- Kikker i handlekurven min

Mange vil vite hva ernæringsekspert Camilla Andersen spiser. Vi avslører hemmeligheten her.

Det er mye skriverier rundt kostholdet om dagen, om lavkarbo, kaloritelling og diverse slankekurer. Ernæringsfysiolog Camilla Andersen, som står bak kostholdstjenesten Somebody på nett, blåser i alle sammen, og spiser stort sett det hun vil.

Se Camillas kostholdsplan nederst i saken.

Spiser du for mye?
På Somebody kan du lage kostholdsdagbok og telle kalorier. Klikk her!

Mer salat
- Mange lurer på om jeg bare spiser grønn salat, og titter nysgjerrig oppi handlekurven når de møter meg i butikken, forteller Camilla.

- Sannheten er at jeg kunne spist salat oftere enn jeg gjør, men jeg prøver å få inn noe grønt til alle måltider. To fiskemåltid i uken er jeg også ganske streng på å gjennomføre.

Til tross for at hun synes hun spiser for lite salat er Camilla Andersen slank og hun holder vekten. Så hva er hemmeligheten?

Hyppighet og mengde
- Det er kostholdet over tid som er avgjørende. Man må ikke oppfylle alle anbefalingene hver dag, men det er greit å innarbeide gode rutiner og vaner slik at det blir lettere å gjennomføre et sunt kosthold.

- Jeg er opptatt av å kunne spise alt jeg er glad i og mener hemmeligheten ligger i mengde og hyppighet - det er det som er mest avgjørende. Jeg er også opptatt av å bare spise mat jeg liker. Jeg tvinger ikke i meg noe jeg ikke liker bare fordi det er «sunt».

Kos deg på lørdag
- Også er det viktig at det å kose seg handler om å få noe av og til. Det er ikke kos lenger når man har alt tilgjengelig hele tiden.

- Søtsaker, søte kjeks, kaker, søte drikker og snacks hører ikke til i hverdagen. Det smaker også mye bedre når jeg gleder meg over litt kos på lørdag eller kake i bursdag i stedet.

- Jeg tror at det for mange er nok å fjerne hverdagskosen, det lille ekstra, for å få et bedre kosthold.

Planlegg uken
Camilla insisterer på at planlegging er viktig, og at det ikke er slitsomt så fort man kommer inn i det.

- Du tjener så mye på å planlegge – både i form av kontroll over kcal-inntak og med hensyn til hva du får i deg av næringsstoffer. Uplanlagde måltider kan lett bli til noe næringsfattig og kaloririkt.

- Dessuten er det deilig å slippe å stille det klassiske spørsmålet: «Hva skal vi ha til middag?» hver dag. Når menyen er satt og råvarer handlet på forhånd er det så mye lettere å få til gode middager.

Slik spiser Camilla
Vi spurte Camilla om hun kunne gi oss noen eksempler på hvordan hun spiser og det har hun gjort under. Det er dog viktig å huske på at folk er forskjellig, og har forskjellige behov.

kostholdstjenesten Somebody som Camilla startet opp i kan du se hvor mange kalorier du skal spise, og hvor mange kalorier ditt daglige kosthold inneholder.

Camillas kosthold

Dag 1:
Frokost:
2 skiver grovt brød med salatblad og hardkokt egg. Et glass vann og et glass juice.

- Mandarin morning fra Tropicana er min absolutte favoritt, legger Camilla til.

1 Gulrot.

Kaffepause:
Har kontor på Bærums Verk og tar meg en kaffepause med en enkel kaffe latte mens jeg leser avis. Det setter jeg stor pris på å ta meg tid til en gang i blant.

Lunsj:
Kyllingsalat med oliven, druer, pinjekjerner og vineagrette. Litt brød og smør. Et glass biola

Middag:
Lofoten fiskegrateng. Når jeg først skal ty til «ferdigmat» setter jeg pris på denne fiskegratengen fra Lofoten som ikke er frossen, men finnes i kjøledisken, og som har bra innhold av fisk og smaker veldig godt. Med revne gulrøtter og kokte poteter med smeltet smør.

Kvelds:
Yoghurt og mysli

- Også her er det viktig at jeg skal like den, poengterer Camilla. Prøver å velge en med minst mulig sukker. Tine sin nøkkelhullmerkede vanilje-yoghurt syns jeg er fin (Tine yoghurt JA vanilje). Savner flere bra alternativer på yoghurt-markedet. Bruker yoghurt både på musli og i smoothie.

- Vita hjertego sin nye mysli er den jeg har i skapet nå, avslører Camilla. - Den har 18 g fiber per 100 g. Minstekravet for nøkkelhull merket er 6 g. Det betyr at det kan være stor variasjon også innenfor nøkkelhullmerkede matvarer.

Fruktsalat med vaniljekesam

Mellommåltid:
Knekkebrød med leverpostei og agurk

Dag 2:
Frokost:
Polarbrød (nøkkelhullmerket!) med salatblad, ost + paprika. Smoothie.

1 Gulrot.

Lunsj:
To brødskiver med grønt blad, fransk skinke, agurk. 1 glass biola

Kafè:
½ grov scones med nøtter og rosiner (deler med mannen min). 1 cappuccino

Middag:
Wok med strimlet biff og fullkorn-ris

Dessert:
Appelsinskiver med revet, mørk sjokolade

Kvelds:
Løksuppe
2 grove rundstykker

Mellommåltid:
Eple
Taste of nature bar

Dag 3:
Frokost:
Smoothie av ½ avokado, 1 banan, litt havregryn, litt olje og appelsinjuice.

1 gulrot

Mellommåltid:
1 porsjon Møllerens Havregrøt. Hendig og billig porsjonspose som man tilsetter varmt vann. Har med noen blåbær og valnøtter i en boks som jeg heller over for å få litt antioksidanter og sunt fett.

Jeg spiser kun det jeg liker, men innrømmer at jeg nok tenker «what`s in it for me» når jeg skal velge også.

Lunsj:
To brødskiver med speilegg og grønt blad. Skyr drikke jordbær.

Skyr drikke: Nyhet nå i september som inneholder hele 17 g protein per porsjon. God er den også!

Middag:
Salmalaks i lefse med grønnsaker og tzatsiki

Kvelds:
Grove pannekaker med blåbærsyltetøy. 4 egg og kun sammalt mel i røren. Syltetøy med mindre sukker.

Ta kontroll over kaloriene
På kostholdstjenesten Somebody får du full oversikt, og kan sjekke både kaloriinnhold, karbohydrater, fett, sukker, proteiner m.m.

Du kan lage din egen kostholdsdagbok, og ha full kontroll over inntaket, samtidig som du passer på at du ikke overspiser.

Ved hjelp av smarte sammenlignings- og rangeringsfunksjoner kan du også lett se hvilke produkter du vil tjene på å bytte til.

Klikk her for å lese mer om Somebody

Er du medlem av Nettavisens medlemsklubb Norgespasset. Da kan du bli medlem til rabattert pris.

Klikk her for å lese mer om medlemsfordeler