RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 15.000 industrijobber ryker

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Timelønningene 43 prosent over konkurrentenes.

Timelønningene for norske industriarbeidere ligger nå 43 prosent over lønningene i de landene vi konkurrerer med.

Norsk industri taper konkurransekraft år for år. Det viser ferske tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene:

Etter år 2000 har det bare gått én vei. I fjor lå de gjennomsnittlige timelønnskostnadene for ansatte i industrien 28 prosent over gjennomsnittet av våre handelspartnere i EU. Da er alle grupper industriansatte regnet med. For gruppen industriarbeidere alene lå de norske lønnskostnadene 43 prosent over de landene vi konkurrerer med.

Høy rente? Sjekk om du kan spare minst 5000 kroner

Krevende

– Dette viser bare at det blir enda mer krevende å opprettholde industriproduksjonen vår i årene fremover, sier bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han legger til grunn at Norge aldri vil bli noe lavkostland.

Det betyr at vi må jobbe enda smartere og forske mer for å skape nye og stadig bedre produkter, mener han.

– Hvilke signaler sender dette til partene i vårens lønnsoppgjør?

– Det er klart at industriens sviktende konkurranseevne nå bør tillegges stor vekt. På den annen side vet vi jo at mye av rammene for årets mellomoppgjør allerede er lagt. Ikke minst på grunn av lønnsoverhenget fra i fjor og lav prisvekst er mange allerede sikret et rimelig godt oppgjør.

Jobber i fare

Svekkelsen av norsk industris konkurranseevne den siste tiden skyldes både at lønnskostnadene øker raskere i Norge enn i andre land og at kronen har styrket seg i verdi. Ferske tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene viser at lønningene nå utgjør nesten 70 prosent av kostnadene i industriproduksjonen her i landet.

Det kraftige internasjonale konjunkturtilbakeslaget vil bare skjerpe konkurransen ytterligere. At industrien kommer til å blø er nærmest uunngåelig. Det store spørsmålet er hvor mange norske industriarbeidsplasser som vil bukke under:

– Det er ikke mulig å spå noe eksakt om dette nå. Men vi må nok regne med at mellom 12.000 og 15.000 industriansatte vil miste jobbene sine i løpet av de neste par årene, sier beregningsutvalgets leder, SSB-sjef Øystein Olsen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere