RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 5 prosent rente i 2009

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem snakket om økonomien og renten med politikerne.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem var mandag innkalt for å svare på spørsmål om pengepolitikken i forbindelse med Stortingets behandling av regjeringens kredittmelding. Her gjentok sentalbanksjefen Norges Banks renteforventninger fremover.

Disse innebærer at Gjedrem & Co vil sette opp rentene i «små og ikke hyppige skritt». I klartekst betyr dette at renten vil bli hevet på rentemøtene, i mai eller juni. Signalene tyder på en renteheving på nye 0,25 prosent, noe som drar den norske styringsrenten opp til 2,75 prosent.

Bankenes lånerente er normalt rundt 1 prosent over styringsrenten.

Pekefinger fra Gjedrem
Svein Gjedrem kom med en pekefinger til norsk politikere, og mener at den økonomiske politikken i Norge står overfor særlige utfordringer.

- Lave priser på de varene og tjenestene vi importerer, sammen med høye priser på våre eksportvarer, har ført til en klar bedring i bytteforholdet i Norges handel med utlandet. Norsk økonomi har fått et kraftig positivt inntektssjokk. Vi må faktisk tilbake til første verdenskrig for å finne en like sterk økning i bytteforholdet. Nasjonens disponible inntekt vil reelt øke med mellom 25 og 30 prosent fra 2003 til 2006, sa sentralbanken til politikerne mandag.

Gjedrem påpeker at inntektsøkningen har så langt ikke ført til vesentlig pris- eller lønnsinflasjon. Virksomhetene bruker ressursene stadig mer effektivt, og det har vært god tilgang på arbeidskraft.

- Med slike sterke ytre påvirkninger er det likevel krevende å jevne ut utviklingen i norsk økonomi, heter det i Gjedrems foredrag.

Får kapasitetsproblemer
Sentralbanksjefen mener at den økonomiske politikken må gjenspeile at mange norske virksomheter møter kapasitetsskranker. Derfor skal altså renten heves, men det vil altså skje med små og ikke hyppig skritt.

Gjedrem ser for seg at renten skal opp til et normalrentenivå i 2009, som betyr en styringsrente på 5 prosent, eller rundt 6 prosent for bankkundene.

- Fall i prisene på de varene og tjenestene vi importerer, og vekst i prisene på eksport har gitt norsk økonomi en kraftig inntektsøkning. Fastlandsøkonomien har også vokst markert de siste årene. Samtidig har inflasjonen holdt seg lav. Her har økt effektivitet og god tilgang på arbeidskraft bidratt. Nå snur dette. Det er etter hvert blitt få ledige ressurser, uttalte Gjedrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere