RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aksje-boomen er en flopp

Sist oppdatert:
Den formidable oppturen på verdens børser de siste månedene er historiens største flopp, mener stjerneanalytikere på Wall Street.

Alle de toneangivende børsene i den vestlige verden har steget bratt siden bunnen ble passert like før den USA-ledede invasjonen i Irak. Oslo Børs er blant børsene som har steget mest.

I New York har Dow Jones-indeksen steget med om lag 35 prosent, mens teknologitunge Nasdaq har lagt på seg hele 55 prosent. Nå har aksje-bobla nådd bristepunktet, mener aksjeguruen Jeremy Grantham, som har 35 års erfaring i bransjen.

-Det pågående rallyet er historiens største bløff, sier Grantham, som mener at årets opptur er unik i amerikansk historie.

Grantham påpeker at forholdet mellom aksjekurser og inntjening (P/E) på New York-børsen for tida er rundt 24. Nå skal P/E-verdien ned til 16, mener han.

Kollega David Simon i Twin Capital er like kritisk. Også han spår at vi står foran er kraftig nedtur.

- Jeg vet ikke eksakt når det kommer, men det kommer til å bli utrivelig, sier han ifølge Dagens Industri.

Grantham legger særlig vekt på at amerikanske presidenter pumper milliarder av dollar ut i økonomien det nest siste året de sitter for å få ned arbeidsledigheten. George W. Bush har fulgt samme oppskrift i år i håp om øke sjansene for gjenvalg neste år.

- Dette er et klassisk tredjeår, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere