RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Alt er ikke svart

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fire tegn som tilsier at finanskrisen kan være på retur.

Disse fire tegnene tilsier at norsk økonomi kan være over den verste bøygen for denne gang:

1. Børsen har steget jevnt og trutt den siste måneden. Fra et nivå under 200 poeng på det laveste er Oslo Børs nå oppe på 230,44 poeng (onsdag klokken 15.10), og veksten har vært på hele 7,70 prosent siste måned. Hittil i år har børsen steget med 1,25 prosent. Børsen gir vanligvis en indikator på hvordan norsk økonomi vil se ut fra et halvt til ett år fram i tid.

2. Detaljomsetningen har sluttet å falle. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) økte detaljhandelen utenom bensinstasjoner med 1,1 prosent fra desember i fjor til januar i år. Det som bidro mest til oppgangen var økt salg av sko, klær og matvarer. Nedgang i salg av byggevarer, elektriske husholdningsvarer og møbler trakk i motsatt retning, men ikke nok til å stoppe fallet. Samtidig viser TNS Gallups trendindikator at husholdningene er mindre negative når de skal vurder egen økonomiske fremtid enn de har vært tidligere.

3. Boligprisene har vist en svak oppgang etter nyttår. Dette skyldes, ifølge regjeringens perspektivmelding, en høyere boligomsetning i februar enn i de foregående månedene. Det har nå vært tre måneder sammenhengende med svak oppgang i boligprisene.

4. Den registrerte inflasjonen i Norge er på vei opp.

- Dette viser bare at det ikke ser helt svart ut overalt i norsk økonomi, sier professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten, til Nettavisen.

Han advarer imidlertid folk mot å tro at finanskrisen er helt avblåst.

Det er den definitivt ikke.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente: Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Det som kan avgjøre om finanskrisen tipper oppover eller nedover, er du og jeg. Eller rettere hvordan du og jeg disponerer inntekten vår. Skal vi klare å trekke oss gjennom, og starte klatringen ut av krisen i Norge, er nemlig økonomien avhengig av at de som beholder jobben og får nyte godt av lavere renter bruker pengene fremfor å putte dem på sparekontoen.

Helt i tråd med rådene fra finansminister Kristin Halvorsen.

- Ikke skikkelig krise
- Man kan se dette som noe todelt. For det første har vi ikke hatt en skikkelig krise i Norge, men veksten fremover blir svak ettersom eksporten rammes av nedgang ute i verden. Samtidig har vi hatt en nedgang i bygg- og anleggsbransjen som fortsatt sliter. Den andre delen er at de fleste forbrukere som har beholdt jobben sin i Norge har fått bedre råd som følge av rentenedsettelser, men disse vil oppleve at antall arbeidsledige kommer til å øke. I lys av dette er det usikkert hvordan forbrukerne kommer til å reagere på at de får bedre råd. Akkurat nå er de positive, men det snur fort, sier makroøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til Nettavisen.

Hun tror det som kan snu den positive tendensen er at forbrukerne skremmes av at mediebildet fremover kommer til å bli mer dominert av oppsigelser og permitteringer i norsk næringsliv. Gjør de det, kan finanskrisen få ny fart nedover.

Boye sier også at to måneders boligprisvekst, i tillegg til enkelte andre tegn, ikke er nok til helt å avblåse krisen.

Få rentedommen på sms (gratis)

Nedturstegnene
For det er tegn som også drar i motsatt retning. Dette er:

  1. Økt arbeidsledighet. Ved utgangen av februar var det 67.400 registrerte ledige. Det er rundt 25.500 flere enn i februar i fjor. Samtidig øker antall permitteringer. I februar ble det registrert 7500 helt permitterte. Det er en økning på 5900 arbeidstakere i forhold til for ett år siden.
  2. Fall i eksporten fra siste halvår har fortsatt inn i 2009. Verdien på tradisjonell vareeksport ligger nå 9 prosent lavere enn gjennomsnittet for siste kvartal i fjor. Dette skyldes blant annet fallende metallpriser.
  3. Fall i investeringer.

- Tallene fra detaljomsetning og trenden i boligmarkedet viser at rentekuttene det siste året har gitt effekter, men vi har også raskt stigende arbeidsledighet og fall i investeringer og eksport som vil gi negative impulser i tiden som kommer. Å si at finanskrisen er over er en altfor rask konklusjon, sier seniorøkonom DnB Nor Markets, Knut Magnussen, til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere