RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Åpner for rentekutt i dag

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan bli tvunget til å åpne for nye rentekutt i dag. – Sjansen er 60 prosent, ifølge analytikerne i Nordea.

Markedet har allerede priset inn et nytt rentekutt. I dag vil Norges Bank enten bekrefte eller avkrefte den spådommen.

En rekordlav prisvekst og en sterkere norsk krone kan nemlig tvinge Norges Bank til å endre i grunnholdningen fra nøytral til en såkalt ”easing bias” som vil tilsi at det er mer sannsynlig at renta skal ned enn opp.

I klartekst vil det bli tolket som et signal om at Gjedrem sterkt vurderer å kutte styringsrenta videre over nyttår.

Harald Magnus Andreassen
Harald Magnus Andreassen

- Markedet for optimistiske
- Markedet priser inn rentekutt i første kvartal 2004. Vi tror de er for optimistiske, men det ville vært feil å si at vi føler oss sikre, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen (bildet), til TV 2 Nettavisen.

Han tror Gjedrem vil ha is i magen og holde både rente og grunnholdning uendret ved dagens hovedstyremøte. Det gjør sentralbanken også klokt i, mener Andreassen.

- Vi tror mest på at Norges Bank vil si at det ikke haster, fordi prisveksten nå er lav som følge av forhold som ikke varer over tid. Norsk økonomi trenger ikke rentekutt nå, det ville i så fall kun vært motivert av hensynet til å få opp prisveksten, sier Andreassen.

Tror på rentekutt
Ikke alle er like sikre på at Gjedrem velger å tolke bort inflasjonsmålet. Nordea Markets holder det som mest sannsynlig at sentralbanksjefen åpner for rentekutt i dag, og at renta senkes på neste møte i januar.

- Det utslagsgivende var inflasjonstallet vi fikk i forrige uke, som overrasket kraftig på nedsiden. Vi oppfatter at Norges Bank vektlegger betydningen at prisveksten må komme opp, slik som det er kommentert i siste inflasjonsrapport. Og hvis de følger sine egne utsagn der, er det overveiende sannsynlig at det kommer en endring i grunnholdning, sier seniorøkonom Marius Lømo til TV 2 Nettavisen.

Langt under målet
Norges Bank setter renta med et mål om en inflasjon på 2,5 prosent to år fram i tid. Sist gang tall kom fra Statistisk sentralbyrå lå årsveksten på inflasjonen på 0,5 prosent.

Nordea Markets holder det som 60 prosent sannsynlig at grunnholdningen endres til "easing bias" onsdag. Ingen endring i grunnholdning eller rente anses som 30 prosent sannsynlig. Det åpnes også for at Gjedrem presenterer et overraskende kutt onsdag, men sjansen vurderes til kun 10 prosent.

- Man kan absolutt diskutere hvor fornuftig det er å senke renta på nåværende tidspunkt. Vi har høy kredittvekst, arbeidsmarkedet har snudd og det er en risiko for at en for lav rente kan skape ubalanse, sier Lømo.

Øystein Dørum
Øystein Dørum

- Vektlegger andre hensyn
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Markets tror Norges Bank vil vektlegge hensynet til hva som er en riktig rente for norsk økonomi, framfor hensynet til å treffe inflasjonsmålet.

- Vi tror de verken endrer grunnholdning eller rente, men vi har en berettiget tvil. Vi har dog et fleksibelt inflasjonsmål, som også skal ta hensyn til en stabil utvikling i produksjon og sysselsetting. Hvis det oppstår konflikter i forholdet mellom inflasjonen og stabiliteten i konjunkturene over tid, er det liten tvil om hva de bør velge, sier Dørum til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen følger rentemøtet i Norges Bank fra klokken 14.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere