RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Åpner for rentekutt neste uke

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil åpne for et nytt rentekutt allerede neste uke. Det spår analytikerne både i Nordea og i Handelsbanken.

Nordea Markets tror at Norges Bank vil endre sin grunnholdning ved neste ukes hovedstyremøte. Gjedrem vil gå fra nøytral til en såkalt "easing bias", spås det.

I klartekst vil det bety at Norges Bank trolig vil senke renta ytterligere, fra dagens rekordlave nivå.

Styringsrenta ligger i dag på 2,5 prosent, og de fleste konkluderte at rentebunnen ble nådd da Gjedrem varslet kutt i september. Dagens nøytrale grunnholdning betyr at sentralbanken mener det er like sannsynlig at renta skal opp som ned.

Onsdagens lave inflasjonstall vil være tungen på vektskålen, mener Nordea Markets.

"Vi velger å ta signalene seriøst. Inflasjonen utvikler seg ikke som forventet og Norges Bank vil komme med en easing bias på hovedstyremøtet 17. desember. Dersom inflasjonen fortsetter å holde seg godt under prognosene vil renten bli kuttet i januar," skriver de i en rapport.

Norges Bank styrer etter et inflasjonsmål, der renta fastsettes slik at inflasjonen skal havne rundt 2,5 prosent to år fram i tid. Tall fra Statistisk sentralbyrå i går viste en rekordlav kjerneinflasjon på 0,5 prosent.

Også sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror Gjedrem vil endre grunnholdning, og dermed åpne for nye rentekutt, neste uke.

- Norges Bank har i sin siste inflasjonsrapport selv lagt stor vekt på at inflasjonen må komme seg raskt opp. Jeg vil ennå tro at Norges Bank vil forsøke å unngå å kutte renta, og håpe at forhold ute vil redde situasjonen. Men særlig trygge kan de ikke være på det lenger, sier Mork til TV 2 Nettavisen.

Mork tror Gjedrem i første om gang vil satse på at en endring i grunnholdningen vil være tilstrekkelig for å presse krona svakere, noe som igjen vil trekke inflasjonen opp på sikt.

Samtidig er det nettopp en stadig sterkere norsk krone som har sørget for økt press på sentralbanken. Inflasjonstallene i går førte riktignok til en svekkelse av krona, men den siste tids utvikling viser at valutamarkedet kan gjøre 2004 til et vrient år for Gjedrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere