RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Apps skyld i skyhøye mobilregninger

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ekspert tror han har løst iPhone-mysteriet.

Nettavisen har tidligere meldt om en norsk iPhone-eier som mottok en sjokkregning på 150.000 kroner etter at en iPhone tilsynelatende har løpt løpsk med datatrafikk på en tur til Tyrkia.

Les også: Løpsk iPhone ga sjokkregning på 150.000 kroner

Lignende problemer har blitt rapportert i flere land, både med iPhone og andre smarttelefoner, og det er flere teorier på hva som forårsaker den enorme datatrafikken. En gjenganger har vært at det er programmeringsfeil i selve telefonen - men dette tror ikke dataselskapet Fastline.

- Det er verken mobiloperatøren eller Apple sin feil, men utviklerne av appene, sier David Lie i Fastline til IDG.

Ifølge Lie er fellesnevneren for alle som har opplevd problemet at de har installert en lang rekke gratis applikasjoner, og Lie er overbevist om at hovedårsaken er at dårlig programmerte applikasjoner blir tillatt å motta såkalte «pushmeldinger» - applikasjonen kan altså motta meldinger selv om du ikke kjører det. Det inkluderer også når telefonen har skrudd av skjermen, og da bruker telefonen mobilnettet, selv om trådløst nett er tilgjengelig.

- En del brukere uten teknisk kompetanse tillater alle programmer som ber om det å bruke push, det vil si konstant sjekke etter oppdateringer, lokasjon og så videre. Enkelte av disse appene løper løpsk, sier han.

Når telefonene konstant sjekker etter slike oppdateringer, blir det fort enorme datamengder ut av det hele. Den enkleste forsikringen mot denne type problemer er altså å kun tillate programmer som har et legitimt behov for pushmeldinger å faktisk motta disse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere