RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Attac er reaksjonære

Sist oppdatert:
Jan Petersen bør gjøre det stikk motsatte av hva Attac sier, mener unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen.

Attac-leder Magnus Marsdal mener utenriksminister Jan Petersen er døv på begge ørene i spørsmål om internasjonal handel. Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen gir ham svar på tiltale.

- Både Bono, Bob Geldof og George Bush er mer progressive enn Attac, SV og Senterpartiet. Jan Petersen bør ha som tommelfingerregel å gjøre det stikk motsatte av hva Attac sier, uttaler Isaksen til TV 2 Nettavisen.

Dobbeltmoral
Attac kritiserer Norge for dobbeltmoral når vi krever full markedsadgang på fisk, samtidig som vi ønsker å beskytte landbruket. Mens fisk behandles som en hvilken som helst vare, vektlegger man at landbruksvarer ikke er som andre varer, men skal ivareta viktige hensyn til blant annet miljø, matvaresikkerhet og bosetning.

Unge Høyre-lederen deler kritikken, men med motsatt fortegn.

- Vi utviser dobbeltmoral når vi krever adgang for fisk, men ikke er villig til å bygge ned tollvern for landbruket. Problemet er at Attac og venstresiden vil gå enda lenger i gal retning. Norge burde være en pådriver for mer frihandel. I stedet allierer vi oss med de verste proteksjonistene som finnes – USA, EU og Japan, sier Isaksen.

- Skrekkpropaganda
Det er ikke åpenhet rundt Norges eksakte krav i forhandlingene, men ifølge Attac krever Norge at noen av de fattigste landene i verden åpner markedene sine for norske eksportinteresser. Torbjørn Røe Isaksen synes det er bra.

- Her driver Attac med skrekkpropaganda og feilinformasjon. Jeg synes det er bra at vi er med på å kreve åpning av andre lands markeder. Jeg tror de fleste land har noe å tjene på å ta imot utenlandsk kompetanse.

- Hvis de tjener på det, kan de vel åpne markedene selv uten at vi trenger å kreve det av dem?

- Det kan du godt lure på. Problemet i internasjonale forhandlinger er at mange oppfører seg som om handel er et nullsumspill. Akkurat som om Norge har offensive og defensive interesser, har andre land det. Men jeg mener at også Norge ville tjent på å slippe inn utenlandske landbruksprodukter, selv om landbruk regnes som en defensiv interesse for oss. Det er riktig og bra å liberalisere verdenshandelen, sier Unge Høyre-lederen.

- Bør det være åpenhet om Norges krav i forhandlingene om handel med tjenester?

- Nei. Det sier seg selv at hvis man skal forhandle, kan man ikke avsløre strategien på forhånd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere