RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen

- Best for alle at jeg selger

Sist oppdatert:
BJØLSEN (TV 2 Nettavisen): - Jeg har holdt på med dagligvarer praktisk talt siden jeg ble født, sier Stein Erik Hagen. I dag ble det klart at han selger Rimi. - Salget er til det beste for alle parter, sier han.

Det var en uvanlig ordknapp Stein Erik Hagen som møtte et tallrikt pressekorps på Rimi-butikken på Bjølsen i Oslo onsdag. Med seg hadde han ICA Förbundets administrerende direktør Claes-Göran Sylvén og direktør for nederlandske Royal Ahold, Anders Moberg.

Hagen nektet å kommentere detaljene i tilbudet han oversendte ICA Förbundet Invest tirsdag, men medga at han har til hensikt å selge seg ut av den nordiske matkjempen ICA.

-Det er en del av en pågående prosess. Vi tror det er det beste for selskapet (ICA, red. anm.), og at det vil virke stabiliserende på eierstrukturen, sier han.

Hagen ville ikke svare på hvorfor han velger å legge ut sine ICA-aksjer for salg nå.

- Det er et resultat av hendelser den siste tiden.

- Hvilke hendelser?

- Det er mange hendelser, svarte Hagen.

Hagen viser til at prosessen ble startet ved at ICA Förbundet sendte tilbud om å kjøpe Canica-aksjene allerede i 2002. Senere samme år kom også et tilbud fra Royal Ahold.

- Det har vært diskusjoner i lengre tid. Slik blir det når eierne kommer fra tre forskjellige kulturer. Vi har ikke vært uenige om mål, men det har vært diskusjoner om hvordan ting skal gjøres, sier Hagen.

Ifølge Ahold-ledelsen skal Stein Erik Hagen ha 6,9 milliarder kroner for eierandelen på 20 prosent i ICA, som blant annet eier den norske Rimi-kjeden. Hagen ville imidlertid ikke røpe hvilken pris han forlanger for ICA-aksjene.

- Vi har ikke diskutert en pris, var alt han ville si.

Hagen regner med at prosessen rundt salget vil kunne ta opptil ett år. Først skal det avklares hvem som kjøper av ICA Förbundet eller Ahold, deretter skal det bli enighet rundt prisen.

Hagens familieselskap Canica har i lang tid kranglet med partneren Ahold om hva aksjene faktisk er verdt. Ahold eier halvparten av aksjene i ICA, og er forpliktet til å kjøpe Hagens aksjer dersom han skulle ønske å selge. Den svenske partneren ICA Förbundet har forkjøpsrett på aksjene, og det er grunnen til at Rimi-Hagen har henvendt seg til svenskene.

Canica gikk i fjor rettens vei for å fastslå hvor mye Hagen har krav på, men skjønnsrettssaken er foreløpig ikke avgjort.

På spørsmål fra TV 2 Nettavisen om Hagen synes det er vemodig å selge ICA-aksjene, svarte han:

- Jeg har ikke solgt ennå.

- Hva skal du finne på nå?

- Jeg har mer enn nok å holde på med, repliserte matmilliardæren.

Hagen gikk hardt ut da Orkla besluttet å selge Ringnes tidligere i år. Nå vil han etter alt å dømme selv stå ansvarlig for å selge en bit av Norge til utlendinger.

- Sånn blir det på en måte. Norge blir mer og mer perifert. Se på Oslo, når man går rundt her er det som en provinsby, sier Hagen.

- Hva synes du om det?

- Det er klart det er trist, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere