RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bind studielånsrenta

Fastrentetilbudet fra Lånekassa på 4,9 prosent er vel verdt å vurdere, sier ekspertene. Binder du renta de neste fem årene kan du få i både pose og sekk, mener Norsk Familieøkonomi.

Lånekassa kunngjorde mandag sitt neste fastrentetilbud. Fram til 10. oktober kan du binde studielånsrenta til 4,9 prosent de neste tre årene, eller 5,4 prosent de neste fem årene.

Fastrenta på 4,9 prosent er den laveste fra Lånekassa noen sinne, og det er vel verdt å vurdere, mener ekspertene.

- Her får du et rentenivå som er svært gunstig, samtidig som du får en trygghet i form av oversiktelige og forutsigbare utgifter, sier seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, Ommund Braut, til TV 2 Nettavisen.

Braut mener tilbudet over fem år er å foretrekke.

- Jeg hadde valgt fastrente over fem år. Det er en gunstig rente over et langt tidsperspektiv, og det er liten nedside ved å binde renta til den satsen. Her kan du fort få i både pose og sekk, både ved at du sparer penger og får en forsikring, sier han.

Redaktør Bjørn Erik Sættem i Dine Penger mener begge tilbudene fra Lånekassa er verdt å vurdere, men sier at du bør bruke tiden fram til fristen 10. oktober før du bestemmer deg.

- 4,9 prosent er et godt fastrentetilbud, du gjør neppe noen stor tabbe med å binde. Men det er en god stund til fristen løper ut, og i mellomtiden skal Norges Bank avholde et rentemøte hvor mye kan skje. Det er ingen vits i å bestemme seg ennå, så vi råder folk til å se av utviklingen fram til oktober, da får du en god pekepinn på hvor den flytende renta vil ligge, sier han til TV 2 Nettavisen.

Den flytende renta er for tiden 6,8 prosent. Det er allerede klart at denne blir senket til 5,9 prosent 1. oktober. Hva som skjer fra 1. januar får du vite sent i september, men mye taler for at også den flytende renta vil nærme seg 4-tallet.

- Det blir det tradisjonelle rådet til syvende og sist. Setter du pris på forutsigbarhet bør du velge fastrente, mens hvis du har god økonomi og tåler svingninger bør du satse på flytende rente, sier Sættem.

Sættem påpeker at historien viser at du i tre av fire tilfeller vil tape på å velge fastrente. Lånekassas tilbud er imidlertid litt annerledes.

- Lånekassa fastsetter rentesatsene på en spesiell måte, slik at de alltid kommer på etterskudd. Skal du binde renta på studielånet, må du gjøre det når rentene er på vei ned, sier Sættem.

Per i dag har 135.000 bundet studielånsrenta. Rundt 200.000 kunder vil ha muligheten til å binde renta innen 10. oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere